Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наставите ходати у светлу и љубави

Наставите ходати у светлу и љубави

Наставите ходати у светлу и љубави

Врхунске тачке из Прве Јованове

ЈЕХОВА је Извор светла и љубави. Морамо се обраћати Богу за духовно светло (Псалам 43:3). А љубав је један од плодова његовог духа (Галатима 5:22, 23).

Светлост, љубав и остала питања размотрена су у првом надахнутом писму апостола Јована, које је вероватно било написано у Ефесу или његовој близини око 98. н. е. Главни разлог писања био је заштитити хришћане од отпада и помоћи им да наставе ходати у светлости. Пошто се и ми суочавамо са изазовима нашој љубави, вери и беспрекорности према истини, сигурно је да ће разматрање ове посланице бити корисно за све нас.

’Ходати у светлу‘

Јован је разјаснио да верни хришћани морају ходати у духовном светлу (1Јв 1:1–2:29). Он је рекао: ”Бог је светлост, и у заједници с њим нема уопште таме [ничега злог, неморалног, неистинитог или несветог]“ (NW). Пошто духом помазани хришћани ’ходе у светлу‘, имају ”удео“ с Богом, Христом и једни с другима. Такође су били очишћени од греха Исусовом крвљу.

Било да смо помазани хришћани са небеском надом или гледамо у сусрет вечном животу на Земљи, наставићемо да извлачимо корист из Исусове жртве само ако љубимо нашу браћу а не свет. Такође морамо избегавати утицај отпадника, као што је ”антихрист“, који одбацује и Оца и Сина. И никад не заборавимо да ће се вечном животу радовати само они који се приклоне истини и врше праведност.

Божја деца показују љубав

Јован надаље означава Божју децу (3:1–4:21). У првом реду, они раде оно што је праведно. Такође слушају заповести Јехове Бога да ’верују у Сина његова Исуса Криста и љубе један другога‘ (Ст).

Особа која има ”спознање Бога“ упозната је с Јеховиним намерама и начином на који је изражена Његова љубав. То би требало помоћи особи да показује љубав. Уствари, ”ко не воли није упознао Бога, јер је Бог љубав“ (NW). Божја љубав је показана кад је ”послао свог Сина као помирбену жртву за наше грехе“ (NW). Ако нас је Јехова толико волео, обавезни смо да волимо један другога. Да, свако ко тврди да воли Бога такође мора бити пун љубави према свом духовном брату.

Вера ’побеђује свет‘

Љубав покреће Божју децу да држе његове заповести, али кроз веру они ’побеђују свет‘ (5:1-21). Наша вера у Бога, његову Реч и његовог Сина омогућује нам да ’победимо свет‘ одбацивањем његовог погрешног начина размишљања и путева, и чувањем Јеховиних заповести. Бог је дао ’победницима света‘ наду вечног живота и чује њихове молитве које су у складу са његовом вољом. Пошто ниједан који је ’рођен од Бога‘ не чини грех, Сатана нема власт над таквима. Како помазаници тако и Јеховине слуге са земаљском надом, треба да задрже на уму да ’сав свет лежи у власти злога‘ (NW).

[Оквир⁄Слика на 29. страни]

Помирбена жртва: Исус је ”помирбена жртва за наше грехе [оне помазаних следбеника], али не само за наше, него и за грехе целог света“, осталог човечанства (1. Јованова 2:2NW). Његова смрт је ”помирбена“ (грчки хиласмос, означавајући ”средство умирења“, ”окајање“), али не у смислу да се Богу ублаже болни осећаји. Уместо тога, Исусова жртва је умирила, или задовољила, захтев савршене божанске правде. Како? Остварујући праведан и исправан темељ за опроштење греха, да би Бог ”могао бити праведан и кад проглашава праведним [наследно грешног] човека који има веру у Исуса“ (Римљанима 3:23-26, NW; 5:12). Прибављајући средство за потпуно намирење за грехе човечанства, Исусова жртва учинила је погодним и корисним да људи траже и приме обнову исправних односа с Јеховом (Ефесцима 1:7; Јеврејима 2:17). Како само сви треба да будемо захвални за то!