Пређи на садржај

Пређи на садржај

На Галилејском мору

На Галилејском мору

Живот и рад Исуса

На Галилејском мору

САДА се апостоли враћају у Галилеју, као што их је Исус раније упутио. Али, нису сигурни шта треба тамо да раде. Након неког времена, Петар каже Томи, Натанаелу, Јакову и његовом брату Јовану, и још двојици других апостола: ”Идем да ловим рибу.“

”И ми идемо с тобом“, одговарају шесторица.

Целу ноћ нису успели да улове ништа. Међутим, како се раздањује, појављује се Исус на обали, али апостоли не разабиру да је то Исус. Он виче: ”Дечице, зар немате ништа за јело?“

”Не!“ вичу они натраг преко воде.

”Баците мрежу с десне стране чамца и наћи ћете понешто“, каже он. И кад то учине, не могу извући своју мрежу, јер је пуна риба. ”То је Господ!“ узвикује Јован. Петар се опасује горњом хаљином, скаче у море и плива око 90 метара до обале. Други апостоли га следе у малом чамцу, вукући мрежу пуну риба.

Кад стигну до обале, ту је запаљени жар и на њему риба, а ту је и хлеб. ”Донесите нешто риба које сте управо уловили“, каже Исус. Петар се пење на чамац и извлачи мрежу на обалу. У њој су 153 велике рибе.

”Дођите, доручкујте“, позива Исус.

Нико од њих нема храбрости да упита: ”Ко си ти?“ јер знају да је то Исус. То је седми пут како се појавио после ускрсења, а трећи пут групи апостола. Сада послужује доручак, дајући свакоме од њих хлеб и рибу.

Кад су завршили с јелом, Исус вероватно кимне према великом улову риба и пита Петра: ”Симоне сине Јованов, љубиш ли ме више него ове?“ Можда мисли: Јеси ли приврженији рибарењу него делу које сам ти припремио да га вршиш?

”Ти знаш да имам наклоност према теби“, одговара Петар.

”Храни моје јагањце“, одговара Исус.

Поново, по други пут, он пита: ”Симоне сине Јованов, љубиш ли ме?“

”Да, Господе, ти знаш да имам наклоност према теби“, одговара Петар.

”Паси моје овчице“, поново заповеда Исус.

Затим, већ по трећи пут пита: ”Симоне сине Јованов, имаш ли наклоност према мени?“

Петар се сад ражалостио. Можда се пита сумња ли Исус у његову лојалност. Коначно, кад је Исус недавно био на кушњи по питању свог живота, Петар је три пута порицао да га познаје. Зато Петар каже: ”Господе, ти све знаш; знаш да имам наклоност према теби.“

”Храни моје овчице“, заповеда Исус по трећи пут.

Исус на тај начин користи Петра као преносиоца поруке да би и другима дао до знања какво дело жели да обаве. Ускоро ће напустити Земљу, и жели да преузму вођство у служењу онима који ће бити привучени у Божји тор.

Као што је Исус везан и погубљен јер је чинио дело за које га је Бог задужио, тако ће, сада он открива, Петар доживети нешто слично. ”Кад си био млађи“, каже му Исус, ”сам си се опасивао и ишао камо си хтео. Али, кад остариш, испружићеш своје руке и други ће те човек опасати и носиће те камо не желиш.“ Упркос мученичкој смрти која очекује Петра, Исус га побуђује: ”Настави да ме следиш.“

Окренувши се, Петар угледа Јована и пита: ”Господе, шта ће овај човек учинити?“

”Ако је моја воља за њега да остане док не дођем, што се ти за то бринеш? Ти настави да ме следиш.“

Ове речи многи ученици разумеју као да апостол Јован никад неће умрети. Међутим, као што је апостол Јован касније објаснио, Исус није рекао да он неће умрети, него је једноставно рекао: ”Ако је моја воља за њега да остане док не дођем, што се ти за то бринеш?“ Јован 21:1-25; Матеј 26:32; 28:7, 10. (Све NW.)

◆ Шта показује да апостоли нису сигурни шта треба да раде у Галилеји?

◆ Како апостоли препознају Исуса на Галилејском мору?

◆ Колико се пута сада Исус појавио после свог ускрсења?

◆ Како Исус наглашава шта жели да апостоли раде?

◆ Како Исус показује на који ће начин Петар умрети?

◆ Које су Исусове речи о Јовану многи ученици погрешно разумели?