Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувати се отпадника!

Чувати се отпадника!

Чувати се отпадника!

Врхунске тачке из Јудине посланице

ЈЕХОВИНЕ слуге морају ’мрзети зло‘ и ’чврсто се држати добра‘ (Римљанима 12:9NW). Библијски писац Јуда помогао је другима да поступају тако, кроз своје писмо послато из Палестине вероватно око 65. н. е.

Јуда је себе назвао ’робом Исуса Христа, а братом Јаковљевим‘ (NW). Тај Јаков је очигледно био добро познати полубрат Исуса Христа (Марко 6:3; Дела 15:13-21; Галатима 1:19). Тако је и сам Јуда био Исусов полубрат. Ипак, сматрао је неприкладним да спомиње ту телесну везу, пошто је Христ тада био прослављена духовна особа на небу. Јудина посланица је врло отворена у давању савета који нам могу помоћи да се ’чврсто држимо добра’ и чувамо отпадника.

’Борите се‘

Иако је Јуда намеравао да пише о заједничком спасењу свих хришћана, нашао је за потребно да нагласи својим читаоцима да се ’боре за веру‘ (стихови 1-4). Зашто? Зато што су се безбожни људи, који ”милост Бога нашега претварају у разузданост“, увукли у скупштину. Они су погрешно мислили да могу кршити Божји закон и још увек остати међу његовим народом. Никада немојмо попустити таквом злом размишљању, него увек тежимо за праведношћу, захвални да нас је Бог кроз Исусову крв милостиво опрао од наших греха (1. Коринћанима 6:9-11; 1. Јованова 1:7).

Опомене за нас

Потребно је да се чувамо одређених ставова, понашања и људи (стихови 5-16). Пошто је неким Израелцима ослобођеним из Египта недостајало вере, били су уништени. Анђеле који су напустили свој прави положај ”чува он [Бог] у вечним оковима под густом [духовном] тамом за суд великог дана“ (NW). Велики неморал донео је ”судску казну вечне ватре“ над Содомом и Гомором (NW). Зато, увек угађајмо Богу и будимо на ’путу живота‘ (Псалам 16:11).

Насупрот арханђелу Михаилу, који није осудио чак ни Ђавола погрдним изразима, безбожни људи увредљиво говоре о ’славнима‘, очигледно онима с одређеном славом коју су им дали Бог и Христ као помазаним старешинама. Немојмо показивали непоштовање за од Бога дати ауторитет!

Лоши примери Каина, Балаама и Кореја набројани су иза безбожних људи. Они су наступали попут духовне претње, сличне стенама скривеним испод воде и били су попут безводних облака и мртвог, искорењеног дрвећа које не доноси ништа корисно. Ти отпадници били су такође мрмљачи, приговарачи, који ”за добитак гледају ко је ко“, ДК.

Настави да се одупиреш

Јуда надаље даје савет о одупирању лошим утицајима (стихови 17-25). У ”последње време“ појавиће се ругачи, а прави хришћани данас морају одолети њима и њиховим подругљивим речима. Да бисмо се одупрели таквим лошим утицајима, треба да се изграђујемо у својој ’светој вери‘, да се молимо светим духом и останемо у Божјој љубави, док чекамо да буде показана Исусова милост.

Очигледно у улози лажних учитеља, безбожни људи проузрокују код неких сумњу. (Упореди 2. Петрова 2:1-3.) А шта је потребно онима који сумњају? Заиста, духовна помоћ да би били извучени из ”огња“ вечног уништења! (Матеј 18:8, 9). Али, богобојазни не треба да се боје тог удеса, јер ће их Јехова заштитити од тога да упадну у грех и уништење које чека отпаднике.

[Оквир на 31. страни]

Подводне хридине: Јуда је опоменуо сухришћане на ’подводне хридине на вашим гозбама љубави‘ (Јуда 12NW). Симулирајући љубав према верницима, такви отпадници били су попут назубљених подводних стена које могу потопити бродове или растргати и убити пливаче. Гозбе љубави можда су биле гозбе на које су материјално добростојећи хришћани позивали сиромашне сувернике. Црквени отац Хризостом (347-407. н. е.) је рекао: ”Сви су се састајали на заједничким гозбама: богати су прибављали храну, а сиромашни и они који нису имали ништа били су позвани, сви су се заједно гостили.“ Ма каква да је била природа раних гозби љубави, Јудина опомена помогла је вернима да се чувају отпадничких ’подводних хридина‘ које су могле изазвати духовну смрт. Иако хришћанима није било заповеђено да припремају гозбе љубави, и иако се оне данас не припремају, Јеховин народ материјално помаже један другоме у време оскудице и у угодној је заједници.