Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова чује наше хитне повике за помоћ

Јехова чује наше хитне повике за помоћ

Јехова чује наше хитне повике за помоћ

ПОМОЋ је била хитно потребна. То је било очигледно из велике туге на лицу краљевог пехарника. Упитан шта није у реду, пехарник је изразио своју тугу због опустошеног стања Јерусалима и његових зидова. Тада му је постављено питање: ’Шта тражиш?‘ ”Сместа сам се помолио Богу небеском“, писао је касније пехарник Нехемија. То је био брз, тих, хитан повик за Јеховину помоћ. И какав је био резултат? Па, персијски краљ Артаксеркс без одлагања је овластио Нехемију да поново изгради зидове Јерусалима! (Нехемија 2:1-6NW).

Да, Бог чује хитне молбе оних који га љубе (Псалам 65:2). Зато, ако искушење изгледа веће него што га можеш издржати, можеш да молиш као што је то учинио псалмиста Давид у 70. псалму, кад му је била непосредно потребна божанска помоћ. Поднаслов тог псалма показује да је његова сврха ”за спомен“. Уз незнатне измене, он понавља Псалам 40:13-17. Али, како нама, као Јеховином народу, може помоћи 70. псалам?

Молба за брзо избављење

Давид започиње молбом: ”Боже, похитај да ме избавиш! Господе, хитај да ми поможеш“ (Псалам 70:2). Кад смо у невољи, можемо молити да нам Бог брзо прискочи у помоћ. Јехова нас не искушава злим стварима и зна ”како људе одане Богу да избави из кушње“ (2. Петрова 2:9NW; Јаков 1:13). Међутим, шта ако дозвољава да искушење и даље траје, можда да нас нечем поучи? Тада можемо да га молимо за мудрост како би с тим могли да изађемо на крај. Ако молимо с вером, он ће нам дати мудрост (Јаков 1:5-8). Бог нам такођер даје снагу која нам је потребна да поднесемо искушења. На пример, он ће нас ’поткрепити на постељи болести‘ (Псалам 41:1-3, NW; Јеврејима 10:36).

Наша наслеђена грешност, као и стална изложеност искушењу и настојањима Ђавола да разори наш однос с Јеховом, могу да нас подстакну да сваки дан молимо за Божју помоћ (Псалам 51:1-5; Римљанима 5:12; 12:12). Исусове речи из узорне молитве вредне су пажње: ”И не уведи нас у искушење, него нас избави од злога“ (Матеј 6:13NW). Да, можемо да молимо Бога да нам, кад смо искушани, не би дозволио да подлегнемо томе да га не послушамо и како би спречио Сатану, ”злога“, да нас надмудри. Међутим, своје вапаје за избављење повежимо са корацима избегавања ситуација које би нас непотребно изложиле искушењу и Сатаниним замкама (2. Коринћанима 2:11).

Они који се злурадо смеју

Могли бисмо бити болно искушани, јер нас непријатељи грде због вере коју показујемо. Ако би се то теби догодило, размисли о Давидовим речима: ”Нек се постиде и посраме који траже живот мој, нек одступе и збуне се који зло ми желе. Са стидом нек се врате који ми веле Ха! ха!“ (Псалам 70:3, 4). Давидови непријатељи су желели да га виде мртвог; они су му ’радили о глави‘, или животу. Међутим, уместо да се освећује, он је показао веру да ће их Бог посрамити. Давид је молио да његови непријатељи буду ’посрамљени и збуњени‘ — сметени, осујећени, смућени, спречени у покушају да остваре своје зле замисли. Да, нека они који желе да га повреде и уживају у његовој невољи буду збуњени и нека се осрамоте.

Ако бисмо се пакосно радовали кад наше непријатеље задеси невоља, морали бисмо да положимо Јехови рачун за свој грех (Пословице 17:5; 24:17, 18). Међутим, кад непријатељи срамоте Бога и његов народ, можемо да молимо Јехову да, због свог светог имена, учини да ’одступе и доживе срамоту‘ пред људима од којих траже славу (Псалам 106:8). Освета је Божја, и он може своје и наше непријатеље да посрами и смете (Деутероном 32:35). На пример, нацистички вођа Адолф Хитлер желео је да истреби Јеховине сведоке из Немачке. Како је бедно затајио, јер данас многе хиљаде њих тамо објављују вест Краљевства!

У подругљивом исмејавању наши непријатељи се могу злурадо смејати. С обзиром да они исмејавају Бога и његов народ, нека ти грешници ’узмакну у својој срамоти‘, трпећи немилост. Док молимо за то, одржавајмо своју беспрекорност и радујмо Јеховино срце, тако да може одговорити Сатани и свакоме који га исмејава (Пословице 27:11). И никад се немојмо бојати наших охолих непријатеља, јер онај ”ко се узда у Јехову биће заштићен“ (Пословице 29:25NW). Поносни вавилонски краљ Набукаднезар, који је заробио Божји народ, доживео је срамоту и морао признати да је ’Краљ небески у стању да понизи оне који у поносу ходе‘ (Данијел 4:37NW).

”Велики је Бог!“

Иако непријатељи могу да нам нанесу невољу, увек заједно са суобожаваоцима величајмо Јехову. Давид није дозволио да га невоља толико загуши да пропусти да велича Бога, већ је рекао: ”Нек се теше и веселе тобом који тебе траже и који твоје спасење љубе,— и нек једнако говоре: велики је Бог!“ (Псалам 70:5). Јеховин народ наставља да буде врло радостан, јер ’кличе и весели се‘ у њему. Као његови предани, крштени Сведоци, имају велику радост која произлази из блиског односа с њим (Псалам 25:14). Али, они би могли да се сматрају понизним тражиоцима Бога. С обзиром да су верници који држе Божје заповести, они непрестано траже даљње спознање њега и његове Речи (Проповедник 3:11; 12:13, 14; Исаија 54:13).

Док Јеховини сведоци објављују добру вест, они заиста непрестано говоре: ”Велики је Бог!“ Они величају Јехову, поштујући га више од свега. Радосно помажу онима који траже истину да уче о Богу и да га славе. Насупрот световним љубитељима уживања, Јеховин народ ’спасење његово љуби‘ (2. Тимотеју 3:1-5). Свесни своје наслеђене грешности, дубоко су захвални за пуне љубави припреме Јехове Бога за ослобођење у вечни живот, омогућене кроз помирбену жртву његовог драгог Сина, Исуса Христа (Јован 3:16; Римљанима 5:8; 1. Јованова 2:1, 2). Величаш ли Бога и показујеш ли да ’љубиш његово спасење‘ кроз вршење исправног обожавања на његову славу? (Јован 4:23, 24).

Уздати се у Спаситеља

Кад се Давид изразио у овом псалму, осећао је тако очајну невољу да је рекао: ”Али ја сам јадан и убог; Боже похитај к мени! Ти који си помоћ моја и избављење моје, Боже не часи!“ (Псалам 70:6). Погођени искушењима која притискају вернике невољама као што су прогонства, искушења и напади Сатане — можемо да изгледамо ’јадни‘. Иако можда нисмо сиромаси, изгледамо беспомоћно пред безобзирним непријатељима. Ипак, можемо бити уверени да Јехова може и да ће нас избавити као своје верне слуге (Псалам 9:17-20).

Јехова је ’спаситељ‘ кад нам је потребно спасење. Наши властити пропусти су нас можда довели у неку искушавајућу ситуацију. Међутим, ако нам је наша ’лудост покварила живот‘, нека се наше срце не ’љути на Јехову‘ (Пословице 19:3). Њега не треба да окривљујемо и он је спреман да нам помогне ако га молимо у вери (Псалам 37:5). Шта ако се напрежемо да избегнемо грех? Онда будимо одређени у молитви, молећи за божанску помоћ да наставимо ходати путем праведности (Матеј 5:6; Римљанима 7:21-25). Бог ће одговорити на нашу искрену молитву, и духовно ћемо напредовати ако се подложимо вођству његовог светог духа (Псалам 51:17; Ефесцима 4:30).

Кад се налазимо у мукама због испита вере, можда осећамо да не можемо више да издржимо. С обзиром да је наше грешно тело слабо, оно може тежити за брзим избављењем (Марко 14:38). Зато можда преклињемо: ’Јехова, не касни!‘ Посебно ако смо забринути због срамоћења Божјег имена, можда ћемо бити подстакнути да молимо као пророк Данијел: ”О Јехова, чуј. О Јехова, опрости. О Јехова, обрати пажњу и чини. Не касни, због себе, о мој Боже, јер је твоје име призвано... на твој народ“ (Данијел 9:19NW). Можемо имати веру да наш небески Отац неће сувише каснити, јер је апостол Павле засигурао: ”Приступимо... са слободом говора престољу незаслужене доброхотности, да добијемо милосрђе и нађемо незаслужену доброту као помоћ у право време“ (Хебрејима 4:16NW).

Никад не заборави да је Јехова Спаситељ. Као његове слуге, биће добро да се сетимо тога, као и богоугодних ставова из 70. псалма. Можда понекад морамо увек изнова да се молимо због неког веома важног питања (1. Солуњанима 5:17). Можда изгледа да нема решења за неки лични проблем, да нема излаза из шкрипца у ком се налазимо. Међутим, наш небески Отац пун љубави ојачаће нас и неће нам дозволити да будемо искушани више него што можемо да поднесемо. Дакле, никад се немојмо уморити да у искреној молитви дођемо пред престоље Краља вечности (1. Коринћанима 10:13; Филипљанима 4:6, 7, 13; Откривење 15:3). Молимо у вери и безусловно се поуздајмо у њега, јер Јехова чује наше хитне повике за помоћ.