Пређи на садржај

Пређи на садржај

Будите дуготрпљиви према свима

Будите дуготрпљиви према свима

Будите дуготрпљиви према свима

”Ми вас опомињемо, браћо, укорите неуредне, тешите потиштене душе, помажите слабе, будите дуготрпљиви према свима“ (1. СОЛУЊАНИМА 5:14NW).

1. Где и под којим околностима Јеховини сведоци показују дуготрпљивост?

 КАКАВ су само пример дуготрпљивости пружили нововремени Јеховини сведоци! Издржали су велике потешкоће и прогонства у бившим нацистичким и фашистичким земљама, а у земљама као што је Малави све до данашњег времена. Дуготрпљивост показују и они који живе у религиозно раздељеном дому.

2. Која два чиниоца објашњавају да се Јеховин народ радује духовном рају?

2 Упркос прогонству и потешкоћама које је доживљавао, Јеховин предани народ се радовао благословима духовног раја. Заиста, чињенице показују да су се помазани хришћани томе почели радовати 1919. године. Који је разлог тог духовног раја? Пре свега, то рајско стање постоји међу Јеховиним народом зато што је Бог довео натраг своје помазане слуге у њихову ’земљу‘, или стање, чистог обожавања (Исаија 66:7, 8). Духовни рај цвета и зато што сви они који се у њему налазе показују плодове Божјег духа. Дуготрпљивост је један од њих (Галатима 5:22, 23). Да је то својство важно колико и наш духовни рај може да се види из следеће изјаве научника Вилијама Берклија (William Barclay): ”Хришћанско братство не може да се одржи без макротумие [дуготрпљивости]... А разлог за то је управо следећи — та макротумиа је велика Божја особина“ (Римљанима 2:4; 9:22; A New Testament Wordbook, стр. 84). Да, дуготрпљивост је веома важна!

Будимо дуготрпљиви с нашом браћом

3. Коју поуку је Исус дао Петру у вези дуготрпљивости?

3 Апостол Петар је очигледно имао потешкоћа у показивању дуготрпљивости, јер је једном упитао Исуса: ”Господе, колико пута ако ми сагреши брат мој да му опростим? До седам пута?“ Исус га је саветовао: ”Не велим ти до седам пута, него до седамдесет пута седам пута“ (Матеј 18:21, 22). Другим речима, није ограничен број колико пута треба да сносимо један другога и да опраштамо некоме ко је погрешио против нас. Уосталом, ми не можемо ни замислити да би неко бројао тачно до 77 пута! Ипак, такво опраштање сигурно захтева дуготрпљивост.

4. Зашто старешине треба нарочито да буду дуготрпљиви?

4 Ако је потребно да духовна браћа показују дуготрпљивост, нема сумње да би требало да хришћански старешине у томе буду примерни. Њихово стрпљење би могло да буде искушано тиме што су неки суверници можда немарни или незаинтересовани. Други можда одлажу исправљање неких својих лоших навика. Старешине морају пазити да се брзо не разљуте или лако не увреде због слабости своје хришћанске браће и сестара. Уместо тога, ти духовни пастири треба да се сете савета: ”Ми који смо јачи да поднесемо слабости оних који су слаби, а не да себи угађамо“ (Римљанима 15:1).

5. Шта можемо да подносимо ако смо дуготрпљиви?

5 Исто тако, због људских слабости и недостатака могло би да дође и до личних конфликата. Због пропуста или себи својственог начина размишљања и понашања, могли бисмо да увредимо нашу браћу и обрнуто. Како је, дакле, прикладан савет: ”Наставите подносити један другога и опраштати један другоме искрено ако ко има разлог тужбе против другога. Баш као што је Јехова искрено опростио вама, тако чините и ви“ (Колошанима 3:13NW). ’Подносити један другога‘ значи бити дуготрпљив, иако можда имамо оправдани разлог за тужбу против некога. Ми не смемо да вратимо мило за драго или да казнимо нашег брата, чак ни да уздишемо против њега (Јаков 5:9).

6. Зашто је дуготрпљивост мудар начин поступања?

6 Исто значење има и савет из Римљанима 12:19: ”Не освећујте се љубљени, него дајте места срџби; јер је писано: ’Освета је моја; ја ћу платити, каже Јехова‘“ (NW). ’Дати места срџби‘ значи бити спор на гнев, или дуготрпљив. Показивање тог својства је мудар начин поступања, јер користи нама и другима. Ако се појави проблем, ми сами се осећамо боље тиме што смо дуготрпљиви и не погоршавамо ствари. И онај према коме показујемо дуготрпљивост такође се осећа боље јер га не кажњавамо или му на неки начин не враћамо мило за драго. Није чудо што је Павле побуђивао сухришћане да ’теше потиштене душе, да помажу слабе и да буду дуготрпљиви са свима‘! (1. Солуњанима 5:14NW).

У породичном кругу

7. Зашто људи у браку треба да буду дуготрпљиви?

7 Добро је речено да је срећан брак заједница двоје људи који знају добро да опраштају. Шта то значи? То значи да имају срећан брак они људи који су дуготрпљиви у поступању једни с другима. Особе се често осећају међусобно привучене због својих супротних темперамената. Те разлике можда побуђују занимање, али оне би могле да буду извор трвења која повећавају притиске и бриге, које већ проузрокују да ожењени хришћани имају ”невољу у телу“ (1. Коринћанима 7:28NW). На пример, претпоставимо да је муж равнодушан према ситницама или је склон томе да буде прилично немаран или површан. То би могло да буде право искушење за његову жену. Али ако не користе љубазно изговорене савете, тада ће она можда морати да подноси његове слабости тиме што ће бити дуготрпљива.

8. Зашто мужеви треба да буду дуготрпљиви?

8 С друге стране, има жена које се можда непрестано баве ситницама и које су склоне да приговарају свом мужу. То би могло да нас подсети на следећи стих: ”Боље је живети на крову него делити кућу са женом која приговара“ (Приче Соломонове 25:24Today’s English Version). У оваквом случају тражи се дуготрпљивост која би одговарала Павловом савету: ”Мужеви, љубите жене своје, и не будите осорни према њима“ (Колошанима 3:19). Мужевима је такође потребна дуготрпљивост да би могли уважити савет апостола Петра: ”Ви мужеви, живите [са својим женама] надаље одговарајуће спознању, исказујући им част као слабијем суду женском, јер сте и ви с њима наследници незаслужене милости живота, да ваше молитве не би биле ометене“ (1. Петрова 3:7NW). Муж би понекад могао да буде искушан жениним слабостима, али дуготрпљивост ће му помоћи да их поднесе.

9. Зашто је родитељима потребна дуготрпљивост?

9 Родитељима је потребна дуготрпљивост ако желе успешно да одгајају своју децу. Млади можда увек изнова праве исте грешке. Можда изгледа да су тврдоглави или спорије уче и можда стално излажу своје родитеље кушњама. Под таквим околностима, хришћански родитељи би требало да буду спори на гнев, не губећи контролу или сталоженост, него остајући мирни док се чврсто држе праведних начела. Очеви треба да се сете да су и они некад били млади и такође правили грешке. Требало би да примењују Павлов савет: ”Ви очеви, не раздражујте своју децу, да не постану малодушна“ (Колошанима 3:21NW).

С онима извана

10. Како треба да поступамо на радном месту, и из ког искуства се то види?

10 Због људске несавршености и себичности, на радном месту хришћанина могу да се појаве неугодне ситуације. Мудар начин поступања је да будеш тактичан и да поднесеш неправде за вољу мира. Колико то може бити мудро, показује искуство хришћанина који је био жртва многих неугодности које је проузроковао један његов завидни колега. С обзиром да брат није од тога правио спорно питање него је био дуготрпљив, након извесног времена је с тим колегом који је био неугодан могао да започне библијски студиј.

11. Када треба нарочито да будемо дуготрпљиви, и зашто?

11 Јеховин народ нарочито треба да буде дуготрпљив кад сведочи онима који су изван хришћанске скупштине. Хришћани се увек изнова сусрећу с непристојним или грубим одговорима. Да ли би било добро или мудро да одговоримо истом мером? Не, јер то не би било показивање дуготрпљивости. Мудро поступање је да се сетимо и следимо мудру изреку: ”Одговор, кад је благ, отклања љутњу, а реч која изазива бол подиже гнев“ (Пословице 15:1NW).

Вера и нада помажу у показивању дуготрпљивости

12, 13. Која својства ће нам помоћи да будемо дуготрпљиви?

12 Шта нам може помоћи да показујемо дуготрпљивост, и да подносимо тешке околности? Једно је вера у Божја обећања. Ми морамо Бога држати за реч. Писмо каже: ”Никакво вас искушење није задесило осим уобичајеног за људе. А, Бог је веран и неће допустити да будете искушани изнад онога што можете носити, него ће заједно с кушњом створити излаз, да бисте је могли поднети“ (1. Коринћанима 10:13NW). Другим речима, као што се изразио један старији човек: ”Ако Бог то допушта, ја то могу да поднесем.“ Да, ми то можемо поднети ако смо дуготрпљиви.

13 Уско повезана с вером је нада у Божје Краљевство. Кад оно завлада над Земљом, целокупно зло стање које је узрок нашим невољама биће одстрањено. Обзиром на то, псалмиста Давид је рекао: ”Остави љутњу и напусти гнев; немој се жестити да чиниш зло. Злочинци ће бити одрезани, а који се надају Јехови поседоваће земљу“ (Псалам 37:8, 9NW). Сигурна нада да ће Бог ускоро отклонити све ове кушње помаже нам да будемо дуготрпљиви.

14. Које искуство показује да треба да будемо дуготрпљиви с брачним другом који није верник?

14 Како треба да реагујемо ако нам брачни друг који није у вери проузрокује невоље? Тражи од Бога помоћ, и надај се да ће противник постати обожавалац Јехове. Жена једног хришћанина је понекад одбијала да му припреми јело и да му очисти одећу. Употребљавала је погрдне речи, данима није с њим разговарала, и чак је покушала да га зачара помоћу чаролија. ”Али“, рекао је он, ”сваки пут сам се обратио Јехови у молитви, и био сам уверен да ће ми Он помоћи да развијем добро својство дуготрпљивости како не бих изгубио своју хришћанску равнотежу. Такође сам се надао да ће се њен став срца једног дана променити.“ Након таквог поступања које је трајало 20 година, његова жена је почела да се мења, а он је рекао: ”Како сам само захвалан Јехови што ми је помогао да развијем плод духа, дуготрпљивост, јер сада могу да видим резултат: Моја жена је почела да хода путем живота!“

Молитва, понизност и љубав

15. Зашто нам молитва може помоћи да будемо дуготрпљиви?

15 Друга велика помоћ у показивању дуготрпљивости је молитва. Павле је подстицао: ”Не будите забринути ни за шта, него у свему молитвом и преклињањем заједно са захвалом обзнаните своје захтеве Богу. А мир Божји, који надилази сваку мисао, чуваће ваша срца и ваше мисаоне снаге кроз Исуса Христа“ (Филипљанима 4:6, 7NW). Сети се такође да уважиш савет: ”Баци своје бреме на Јехову и он ће те поткрепити. Никад неће допустити да праведник посрне“ (Псалам 55:22NW).

16. Како нам понизност може помоћи да будемо дуготрпљиви?

16 Понизност је још једна велика помоћ у развијању дуготрпљивости као плода духа. Поносна особа је нестрпљива. Лако се увреди, брзо се разљути и не трпи било какав неповољни поступак. То је све супротно од дуготрпљивости. Али, понизна особа не сматра себе превише важном. Она ће чекати на Јехову, као што је то чинио Давид кад је био гоњен од краља Саула и вређан од Бењаминца Шемеја (1. Самуелова 24:4-6; 2. Самуелова 16:5-13). Према томе, ми би требало да желимо ходати ”са потпуном понизношћу мисли и благошћу, са дуготрпношћу, сносећи један другога у љубави“ (Ефешанима 4:2NW). Осим тога, требало би да се ’понизимо у очима Јехове‘ (Јаков 4:10NW).

17. Зашто ће нам љубав помоћи да будемо дуготрпљиви?

17 Да бисмо могли да будемо дуготрпљиви, од нарочите помоћи нам може бити несебична љубав. Заиста, ”љубав је дуготрпљива“, јер нас подстиче да се од срца занимамо за друге (1. Коринћанима 13:4NW). Љубав нам омогућава да се уживимо у туђе емоције, да се, тако рећи, ставимо у њихов положај. Осим тога, љубав нам помаже да будемо дуготрпљиви јер ”све сноси, све верује, свему се нада, све трпи. Љубав никад не престаје“ (1. Коринћанима 13:7, 8NW). Да, као што указују речи Краљевске песме број 200 из књиге Певајмо хвалоспеве Јехови:

”Љубав гледа исправно.

Љубав гради братство то.

Љубав прашта грешним свим’,

Бољу страну тражи им.“

Бити дуготрпљив с радошћу?

18. Како је могуће бити дуготрпљив с радошћу?

18 Павле се молио да његови суверници у Колосеји буду испуњени тачним спознањем Божје воље како би ходали достојно Јехове, угодили му и доносили плод у сваком добром делу. Тада ће они бити ’ојачани сваковрсном снагом по његовој славној сили тако да у потпуности устрају и буду дуготрпљиви с радошћу‘ (Колошанима 1:9-11NW). Ипак, како може неко да буде ’дуготрпљив с радошћу‘? То није противречје, јер радовање које се спомиње у Библији није једноставно ствар расположења или весеља. Радост као плод духа укључује осећај дубоког задовољства кад се пред Богом ради нешто исправно. Она је такође израз наде да ћемо примити обећану награду као резултат показивања дуготрпљивости. Исус је зато рекао: ”Срећни сте кад вас људи куде и прогоне и лажући говоре свакакве зле ствари против вас мене ради. Радујте се и поскакујте од радости; јер је велика ваша награда на небесима; јер су на тај начин прогонили и пророке пре вас“ (Матеј 5:11, 12NW).

19. Који примери показују да је могуће бити и дуготрпљив и радостан?

19 Исус је поседовао такву радост. Заиста, ”због предстојеће радости он је претрпео мученички стуб, презревши срамоту“ (Хебрејима 12:2NW). Та радост је помогла Исусу да буде дуготрпљив. Исто тако, погледајмо шта се догодило кад су апостоли били ишибани и кад им је наређено да ’престану да говоре о Исусовом имену‘. Они су ”отишли од санхедрина радујући се јер су били достојни да буду осрамоћени ради његовог имена. И сваки су дан у храму и од куће до куће наставили без престанка да уче и објављују добру вест о Христу, Исусу“ (Дела апостолска 5:40-42NW). Какав диван пример који доказује да Христови следбеници могу бити дуготрпљиви с радошћу!

20. Како ће показивање дуготрпљивости утицати на наш однос са другима?

20 Несумњиво нам Божја реч пружа мудар савет кад нас подстиче да не враћамо мило за драго, да будемо спори на гнев, да се надамо најбољем — да, да будемо дуготрпљиви! Потребна нам је редовна молитва и тај плод Божјег духа да бисмо се слагали са нашом браћом и сестрама у скупштини, са онима у породичном кругу, са људима на радном месту и са особама које срећемо у хришћанској служби. А шта ће нам помоћи да показујемо дуготрпљивост? Вера, нада, понизност, радост и љубав. Заиста, са таквим својствима ми можемо бити дуготрпљиви са свима.

Да ли се сећаш?

◻ Зашто је дуготрпљивост неопходна да бисмо имали удела у духовном рају?

◻ Зашто треба старешине нарочито да буду дуготрпљиви?

◻ Зашто би мужеви и жене требало да развијају дуготрпљивост?

◻ Која друга својства ће нам помоћи да будемо дуготрпљиви?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Који Исусов савет је помогао Петру да буде дуготрпљив?