Пређи на садржај

Пређи на садржај

Размотрити примере дуготрпљивости

Размотрити примере дуготрпљивости

Размотрити примере дуготрпљивости

”Бог... [је] подносио великом дуготрпљивошћу посуде гнева које су себе учиниле прикладним за уништење“ (РИМЉАНИМА 9:22NW).

1. (а) Како нам Божја надахнута Реч служи на корист? (б) Зашто се с тим у вези овде разматра својство дуготрпљивости?

 ЈЕХОВА Бог, наш Створитељ, дао нам је своју надахнуту Реч, Библију. Она треба да служи као ’жижак нози нашој и светло стази нашој‘ (Псалам 119:105). Божја реч нам такође помаже да будемо ’потпуно опремљени за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 3:16, 17NW). Један од начина кроз који нас тако опрема је тај што нам даје дивне примере дуготрпљивости. То својство је један од плодова Божјег духа и неопходно је потребно да бисмо стекли Његово признање и добро се слагали с нашим ближњима (Галатима 5:22, 23).

2. Које је значење грчке речи која се преводи са ”дуготрпљивост“, и ко је најистакнутији у показивању тог својства?

2 Грчка реч преведена са ”дуготрпљивост“ дословно значи ”дужина духа“. Дуготрпљивост је дефинисана као ”својство самообуздавања које упркос изазову не враћа брзо мило за драго или одмах кажњава“ (Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words, од W. E. Vinea, том 3, стр. 12). Бити дуготрпљив значи показивати самосавладавање и бити спор на гнев. А ко је најистакнутији међу онима који су спори на гнев, показујући дуготрпљивост? Нико други до Јехова Бог. Тако у 2. Мојсијевој 34:6 читамо да је Јехова ”Бог милосрдан и милостив, спор на гнев и обилан у приврженој љубави и истини“ (NW). Заиста, у Библији се још осам пута говори за Јехову да је ”спор на гнев“ (Бројеви 14:18; Нехемија 9:17; Псалам 86:15; 103:8; 145:8; Јоел 2:13; Јона 4:2; Наум 1:3).

3. Која својства објашњавају да је Јехова дуготрпљив?

3 Да буде дуготрпљив или спор на гнев, управо је оно што очекујемо од Јехове Бога, јер је бескрајан у сили и мудрости, савршен у правди и са̂мо је утеловљење љубави (Деутероном 32:4; Јоб 12:13; Исаија 40:26; 1. Јованова 4:8). Он има контролу над својим својствима, непрекидно их држећи у савршеној равнотежи. Шта његова Реч открива о томе зашто и како је он показивао дуготрпљивост према несавршеним људима?

Дуготрпљив ради свог имена

4. Из којих добрих разлога је Јехова показивао дуготрпљивост према грешницима?

4 Зашто је Јехова дуготрпљив? Зашто одмах не кажњава грешнике? Не због равнодушности или недостатка ревности према праведности. Не, Јехова има добре разлоге зашто је спор на гнев и зашто одмах не кажњава људе. Један од разлога је да би се могло обзнанити његово име. Други разлог је тај што је било потребно време да би се решила спорна питања, постављена побуном у Едену, а у вези Божје суверености и беспрекорности човечанства. Али, још један разлог Божје дуготрпљивости је тај што тиме грешницима даје прилику да поправе своје путеве.

5, 6. Зашто је Јехова показао дуготрпљивост у вези са човековом побуном?

5 Јехова је био дуготрпљив у свом начину поступања са првим људским паром у Еденском врту. Кад су они прекршили његову заповест да не једу плод с дрвета спознања добра и зла, могао је одмах да уништи и њих и палог анђела који је преварио Еву. Несумњиво је Јеховин осећај праведности и правде био повређен, и био је љут на три бунтовника. Био би потпуно у праву да их је одмах уништио. Бог је упозорио првог човека, Адама: ”Али с дрвета спознања добра и зла не смеш јести, јер у који дан једеш с њега сигурно ћеш умрети“ (1. Мојсијева 2:17NW). Истог дана кад је Адам сагрешио, Бог је позвао преступнике на одговорност и изрекао над њима смртну казну. У правном смислу, Адам и Ева су умрли тог дана. Ипак, наш дуготрпљиви Створитељ допустио је Адаму да живи још 930 година (Постање 5:5).

6 Бог је у овом случају имао добре разлоге да буде дуготрпљив, или спор на гнев. Да је одмах уништио та три бунтовника, тиме не би било одговорено на Ђаволово индиректно ругање да Јехова не заслужује да се обожава и да не може имати људске слуге које ће према њему сачувати своју беспрекорност без обзира на околности. Осим тога, питања попут ових која следе нису могла бити остављена без одговора: Ко је крив што су Адам и Ева сагрешили? Да ли их је Јехова одмах створио тако морално слабе да се не би могли одупрети искушењу и да би их затим казнио јер то нису учинили? Одговор на све то очигледан је из извештаја који се налази у 1. и 2. поглављу књиге о Јобу. Тиме што је допустио људском роду да се намножи, Јехова је људима дао прилику да докажу да су Сатанине оптужбе лажне.

7. Зашто Јехова није одмах уништио фараона?

7 Кад је Јехова ослобађао свој народ, Израелце, из египатског ропства, поново је доказао да је дуготрпљив. Јехова је могао одмах да уништи фараона и његове војне снаге. Међутим, уместо тога, Бог их је још неко време подносио. Из којих добрих разлога? Па, временом је фараон постао тврдокорнији у свом одбијању да допусти Израелцима да као Јеховин слободан народ напусте Египат. Тако се показао као ’посуда гнева‘ која заслужује уништење због пркошења Јехови (Римљанима 9:14-24NW). Ипак, постоји већи разлог зашто је Бог у овом случају био дуготрпљив. Он је преко Мојсија рекао фараону: ”Да сам руку своју испружио, и тебе и народ твој моријом ударио, нестало би тебе са земље. Али сам те оставио да живиш, да видиш моћ моју, и да се прогласи име моје по свој земљи“ (Излазак 9:15, 16).

8. Из ког разлога није Јехова уништио бунтовне Израелце у пустињи?

8 Јехова је такође из добрих разлога показао дуготрпљивост кад су се Израелци налазили у пустињи. Како су само они искушавали Божје стрпљење обожавајући златно теле и пропуштајући да показују веру кад се десет ухода вратило с лошом вешћу! Бог их као свој народ није уништио, с обзиром да су били укључени његово име и углед. Да, Јехова је показао дуготрпљивост ради свог имена (Излазак 32:10-14; Бројеви 14:11-20).

Дуготрпљив ради људи

9. Зашто је Јехова показао дуготрпљивост у данима Ноја?

9 Јехова је био дуготрпљив ради човечанства откад је Адам нанео штету свим својим могућим потомцима, учинивши им велику неправду тиме што је сагрешио. Божја дуготрпљивост је омогућила да се неправда исправи тако што је људима који се кају дао времена да се с њим измире (Римљанима 5:8-10). Јехова Бог је такође показао дуготрпљивост према људима Нојевог времена. У то време, ”Јехова је видео да је човеково неваљалство на земљи обилно и да је свака склоност мисли срца његовог увек само зла“ (1. Мојсијева 6:5NW). Иако је Бог могао да уништи људски род чим је видео то стање, одлучио је ту ситуацију да приведе крају за 120 година (Постање 6:3). То изражавање дуготрпљивости дало је времена Ноју да добије три сина, да они одрасту и да се ожене, и да та породица сагради арку за спасење својих душа и за сачување животињских створења. На тај начин је било омогућено да се оствари Божја првобитна намера са Земљом.

10, 11. Зашто је Јехова био тако дуготрпљив са израелском нацијом?

10 Друга дефиниција дуготрпљивости посебно се примењује на Божји начин поступања са својим народом. То је ”стрпљиво подношење неправде или изазова, повезано с одбијањем да се напусти нада у вези побољшања поремећеног односа“ (Insight on the Scriptures, том 2, стр. 262; издато од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.). То указује на додатни разлог зашто је Бог био дуготрпљив према Израелцима. Они су се увек изнова одвраћали од Бога и доспели су у ропство незнабожачких народа. Ипак, он је показао дуготрпљивост тиме што је ослободио Израелце и дао им прилику да се покају (Судије 2:16-20).

11 Већина израелских краљева је наводила своје поданике на криво обожавање. Да ли је Бог одмах одбацио нацију? Не, он није брзо напустио наду у вези побољшања поремећеног односа. Уместо тога, Јехова је био спор на гнев. Показујући дуготрпљивост, Бог им је увек изнова пружао прилику да се покају. У 2. Дневника 36:15, 16 читамо: ”Јехова Бог њихових отаца слао је против њих своје гласнике, слао и слао, јер је осећао самилост према свом народу и свом боравишту. Али, они су се непрестано ругали гласницима истинитог Бога и презирали његове речи и исмејавали његове пророке, све док Јеховин гнев није надошао на његов народ, све док више није било исцељења“ (NW).

12. Које сведочанство пружају Хришћански грчки списи о томе зашто је Јехова дуготрпљив?

12 Хришћански грчки списи такође пружају доказ да Јехова показује дуготрпљивост како би помогао свом грешном народу. На пример, апостол Павле пита грешне хришћане: ”Презиреш ли богатство његове доброхотности и обуздавања и дуготрпљивости, јер не знаш да те љубазна Божја особина покушава довести до покајања?“ (Римљанима 2:4NW). Истој сврси служе и Петрове речи: ”Јехова није спор обзиром на своја обећања, што неки људи сматрају спорошћу, него је стрпљив с вама јер не жели да ико буде уништен, него жели да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9NW). Крајње је одговарајуће што нам је речено да ’стрпљење нашег Господа сматрамо спасењем‘ (2. Петрова 3:15NW). Дакле, ми видимо да Јехова није дуготрпљив због сентименталности или попустљивости, него зато што су у то укључени његово име и намере и зато што је милосрдан и пун љубави.

Исусов пример дуготрпљивости

13. Који библијски доказ постоји да је Исус био дуготрпљив?

13 Одмах до примера дуготрпљивости који је Бог пружио, пример је његовог Сина, Месије, Исуса Христа. Он је изванредан пример самообуздавања који упркос изазову није брзо вратио мило за драго. a Пророк Исаија је прорекао следећим речима да ће Месија бити дуготрпљив: ”Мучен би и злостављен, али уста својих не отвори, као јагње које се на клање води, као овца нема пред оним који је стриже уста својих не отвори“ (Исаија 53:7). Истинитост ових речи потврђује Петрова изјава: ”Кад су га псовали није враћао псовком. Кад је трпео није претио, него се и даље поверавао ономе који праведно суди“ (1. Петрова 2:23NW). Како су само морали Исуса да искушавају његови ученици својим понављаним препирањима о томе ко је највећи! Али, како је он само био дуготрпљив и стрпљив са њима! (Марко 9:34; Лука 9:46; 22:24).

14. На шта треба да нас подстакне Исусов пример дуготрпљивости?

14 Ми треба да следимо Исусов пример дуготрпљивости. Павле је написао: ”Устрајно трчимо трку која је постављена пред нас, док пажљиво гледамо на Главног посредника и Усавршиоца наше вере, Исуса. Због предстојеће радости он је претрпео мученички стуб, презревши срамоту, и сео је здесна Божјем престољу. Да, добро осмотрите онога који је поднео такве противне речи од грешника, на штету њихових властитих интереса, да се не уморите и да вам душе не малаксају“ (Хебрејима 12:1-3NW).

15. Како знамо да је Исус био дуготрпљив и да је спремно истрајао у кушњама?

15 Да је Исус био дуготрпљив и да је драговољно истрајао у кушњама, може да се види из става који је показао приликом његовог хапшења. Након што је укорио Петра јер је посегао за мачем како би заштитио свог Учитеља, Исус је рекао: ”Зар мислиш да ја не могу замолити свог Оца да ми сада пошаље више од дванаест легија анђела? Како би се у том случају испунило Писмо да тако мора бити?“ (Матеј 26:51-54NW; Јован 18:10, 11).

Други примери дуготрпљивости

16. Како Библија показује да је Јаковљев син Јосиф био дуготрпљив?

16 Чак и несавршени, грешни људи могу показивати дуготрпљивост. У Хебрејским списима налазе се примери стрпљивог подношења неправди од стране несавршених људи. На пример, ту је Јосиф, син хебрејског патријарха Јакова. Како је само он стрпљиво поднео неправде које су му нанела његова полубраћа и Потифарова жена! (Постање 37:18-28; 39:1-20). Јосиф себи није дозволио да услед тих кушњи постане огорчен. Било је то очигледно кад је рекао својој браћи: ”Немојте сад жалити нити се кајати што ме продадосте овамо, јер Бог мене посла испред вас ради спаса живота вашега“ (Постање 45:4, 5). Какав диван пример дуготрпљивости је оставио Јосиф!

17, 18. Који доказ дуготрпљивости имамо у случају Давида?

17 Давид је даљњи пример верног Јеховиног слуге који је стрпљиво подносио неправде, показујући дуготрпљивост. Гоњен као пас од стране љубоморног краља Саула, Давиду се два пута пружила прилика да му се освети и убије га (1. Самуелова 24:1-22; 26:1-25). Али, Давид је чекао на Бога, као што то може да се види из његових речи које је упутио Абишају: ”Господ сам може да удари на њега, било да му дође дан његов да умре, или да изиђе на бојно поље и погине. Не дао ми Бог да дигнем руку на помазаника Господњега!“ (1. Самуелова 26:10, 11). Да, Давид је могао својом снагом да приведе крају своје прогањање од стране Саула. Уместо тога, он је радије показао дуготрпљивост.

18 Погледајмо, такође, шта се догодило кад је краљ Давид бежао од свог издајничког сина Апсалома. Шимеј, Бењаминовац од Сауловог дома, бацао је камење на Давида и проклињао га вичући: ”Одлази, одлази, крвопијо и зликовче!“ Абишај је желео да убију Шимеја, али је Давид одбио да врати мило за драго. Он је, уместо да то учини, поново показао својство дуготрпљивости (2. Самуелова 16:5-13).

Погледајмо Павлов пример

19, 20. На који начин је апостол Павле показао да је дуготрпљив?

19 У Хришћанским грчким списима налазимо још један диван пример дуготрпљивости од стране несавршеног човека — апостола Павла. Он је показивао стрпљиву истрајност, дуготрпљивост, како према својим религиозним непријатељима тако и према особама које су тврдиле да су хришћани. Да, Павле је показивао дуготрпљивост иако су неки из скупштине Коринта говорили: ”Његова су писма тешка и снажна, али је његова лична присутност слаба, а његов говор презира вредан“ (2. Коринћанима 10:10; 11:5, 6, 22-33NW).

20 Дакле, Павле је с добрим разлогом рекао Коринћанима: ”Него се у свему показујемо као слуге Божје: у великом трпљењу, у невољама, у бедама, у тешкоћама, под ударцима, у тамницама, у бунама, у трудовима, у неспавањима, у посту, у чистоти, у познању, у подношењу, у доброти, у духу светом, у љубави истинској“ (2. Коринћанима 6:4-6). Апостол је на сличан начин могао да напише и свом сараднику Тимотеју: ”Ти си ме тачно следио у науци, у начину живота, у намерама, у вери, у дуготрпљивости, у љубави, у истрајности, у прогонствима, у патњама... и Господ ме избави од свију“ (2. Тимотеју 3:10, 11NW). Какав нам је само диван пример дуготрпљивости оставио апостол Павле!

21. У чему би нам могао помоћи следећи чланак?

21 Очигледно, Библија је пуна дивних примера дуготрпљивости. Јехова и његов вољени Син су највећи примери. Али, како је само охрабрујуће да приметимо да су и несавршени људи, као што су Јосиф, Давид и апостол Павле, показивали то својство! Следећи чланак састављен је тако да нам помогне у томе да опонашамо те дивне примере.

[Фуснота]

a Бити дуготрпљив не значи једноставно дуго трпети. Ако је особа која је дуго времена трпела разочарана или огорчена јер није могла да врати мило за драго, она не би била дуготрпљива.

Како би одговорио?

◻ Шта значи бити дуготрпљив?

◻ Из којих разлога је Јехова углавном био дуготрпљив?

◻ На које начине је Исус показао да је дуготрпљив?

◻ Који библијски доказ постоји да и несавршени људи могу да показују дуготрпљивост?

[Питања за разматрање]

[Слике на 10. страни]

Јосиф, Исус, Давид, Павле и Јоб били су узори дуготрпљивости

[Слика на 13. страни]

Исус је показивао дуготрпљивост према својим ученицима