Пређи на садржај

Пређи на садржај

Стави Бога на прво место у свом породичном животу!

Стави Бога на прво место у свом породичном животу!

Стави Бога на прво место у свом породичном животу!

БОБ И ЏИН, брачни пар који смо упознали у претходном чланку, нису дошли до раставе брака. Уместо тога, о својим проблемима разговарали су са једним хришћанским слугом. Он је ускоро увидео да њихове тешкоће у суштини произилазе из њихових различитих прошлости.

На пример, с обзиром да је Боб дошао из породице трговаца и радника у производњи, а и сам је радио као мануелни радник, желео је сваког јутра обилан доручак. Џин, која је дошла из породице чиновника, служила му је само кафу и тост. Тако је свађа око доручка прерасла у отворени рат!

Требало је да Боб и Џин побољшају измену мисли. Међутим, стварни узрок њихове невоље лежао је много дубље. ”Да ли ви једно друго посматрате у светлу 1. Коринћанима 13:4?“ упитао је хришћански слуга. Тај библијски стих гласи: ”Љубав је устрпљива, пуна доброте; љубав није завидљива, љубав се не узноси, не надима се. Следећи стих говори да љубав ”није непристојна, не тражи своје, не раздражује се, заборавља и прашта зло“ (Ст). И Боб и Џин су били спремни да ове речи примене у свом међусобном односу.

Проблеми овог брачног пара су у првом реду захтевали духовно решење. Пошто су Боб и Џин желели да задрже добар однос с Богом, изнад свега је требало да примењују библијска начела и да схвате да ”Ако Господ не сагради дома, узалуд се муче који га граде“ (Псалам 127:1). Стихови од 3 до 5 односе се на изградњу породице. А највећи успех у унапређивању среће у дому долази ако стављамо Бога на прво место у породичном животу (Ефесцима 3:14, 15).

Шта значи ставити Бога на прво место

Стављање Бога на прво место у свом породичном животу је више од узречице: ”Породица која се моли заједно остаје заједно.“ Према часопису Family Relations, многи верују да ”религија омогућује позитивне и здраве односе у породици и обогаћује животно задовољство њених чланова“. Међутим, само практиковање неке религије није исто што и стављање Бога на прво место. Многи формално пристају уз неку религију једноставно због навике, породичне традиције или социјалне користи. Бог има мало утицаја на њихов свакодневни живот. Што је још важније, није свака религија ”облик обожавања који је са становишта нашег Бога и Оца чист и неокаљан“ (Јаков 1:27New World Translation).

Да бисмо у свом породичном животу на прво место ставили Бога, ми и наши вољени морамо Јехову, који је ”једини највиши над свом земљом“, да обожавамо онако како он то захтева (Псалам 83:18). Божји син, Исус Христ, је рекао: ”Али, иде час и сада је ту, кад ће прави обожаваоци обожавати Оца духом и истином, јер Отац тражи такве обожаваоце. Бог је дух, и који га обожавају, морају га обожавати духом и истином“ (Јован 4:23, 24NW). Да бисмо Јехову обожавали ”духом“, наша света служба коју му приносимо мора да буде подстакнута срцем испуњеним љубављу и вером (Марко 12:28-31; Галатима 2:16). Обожавање Јехове ”истином“ захтева од нас да одбацимо религиозне лажи и да се потпуно покоравамо његовој вољи која је откривена у Библији. Ми не можемо ставити Бога на прво место ако наша религија није у складу са његовим мерилима. a Која су нека од њих? Како њихова примена може да користи нашој породици?

Ставити Бога на прво место као супруг

У 1. Коринћанима 11:3 Библија каже: ”Сваком човеку [је] глава Христ; жени је пак глава човек; Христу је глава Бог“ (NW). Ако си супруг, Бог ти је дао одговорност да будеш главни доносилац одлука у својој породици. Али, то ти као мужу не даје никакву дозволу да поступаш грубо или диктаторски.

Библија подстиче мужеве да узму у обзир осећаје својих жена кад доносе одлуке које се њих тичу. (Упореди Постање 21:9-14.) Заиста, Библија свакод од нас подстиче да ’уместо да гледа само своју корист, нека узме у обзир и туђу корист‘ (Филипљанима 2:2-4). Кад није у питању библијско начело, хришћански супруг ће често дати предност избору своје супруге. Пошто је лично заинтересован за њу, он ће такође будно пазити да она не буде преоптерећена одговорностима. На пример, може јој помоћи у обављању кућних послова, а посебно ако она има световни посао.

Апостол Павле је писао: ”Тако треба мужеви да љубе своје жене као своја телеса; који љуби жену своју, себе самога љуби. Јер нико не омрзну кад на своју пӱт, него је храни и греје, као и Господ цркву“ (Ефесцима 5:28, 29). Исус Христ је са члановима скупштине поступао с пуно љубави.

Вредан пажње је и савет апостола Петра: ”Тако и ви мужеви живите с [вашим женама] одговарајуће спознању, исказујући им част као слабијем суду, женском, јер сте и ви с њима наследници незаслужене милости живота, да ваше молитве не буду ометене“ (1. Петрова 3:7NW). Зар није отрежњавајуће да схватимо како поступање без љубави са властитом супругом може да омете супругове молитве? Да, муж са својом женом мора да поступа с љубављу ако жели да Бог чује и одговори на његове молитве.

Стављање Бога на прво место такође утиче на очев однос према деци. Он треба да буде дубоко заинтересован за њихово духовно добро. Ипак, како произилази из једне веће анкете у Сједињеним Америчким Државама, само половина мушкараца је рекла да је ”учествовање у библијском студију или групама за разговор“ ’најважнија ствар у духовном развоју њихових породица‘. Остали су наводили такве ствари као што су ”гледање или слушање верских медијских служби“ или ’размишљање о смислу живота‘.

Међутим, Библија поручује очевима: ”Не раздражујте своју децу, него их одгајајте стегом и Јеховиним усмеравањем мишљења“ (Ефешанима 6:4NW). Међу Јеховиним сведоцима се од очева очекује да у породици преузму вођство у обожавању. Редовно водећи породичне библијске студије, посећујући хришћанске састанке и испуњавајући остале библијске захтеве, такви мужеви стављају Бога на прво место у породичном животу.

Ставити Бога на прво место као супруга

Ако си супруга, тада можеш да ставиш Бога на прво место тако што ћеш подупрети свог супруга у његовој улози поглавара породице. Библија каже: ”Жене, будите покорне својим мужевима, као што треба у Господу“ (Колошанима 3:18). То може бити прилично тешко уколико је муж некомуникативан или безвољан у преузимању вођства у обожавању унутар породице. У сваком случају, стално указивање на његове недостатке или, што је још горе, пркошење, само би повећало невоље у породици.

У Пословицама 14:1 стоји: ”Мудра жена гради себи своју кућу, а луда је својим рукама разграђује.“ Један од начина на који заиста мудра удата жена може Бога ставити на прво место и ’сазидати своју кућу‘ је да буде подложна свом супругу (1. Коринћанима 11:3). Са ’законом привржене љубави на свом језику‘, она избегава да без потребе буде критична према свом мужу (Пословице 31:26NW). Она се такође снажно напреже да његове одлуке учини успешним.

Следећи начин на који удата жена може да стави Бога на прво место је да буде марљива супруга. Наравно, ако мора да ради и на световном послу, можда нема ни времена ни енергије потребне за одржавање дома онако како то жели. Она ипак може да се труди да буде као ’врсна жена‘ о којој Библија пише: ”Пази на владање чељади своје, и хљеба у лијености не једе“ (Приче Соломунове 31:10, 27ДК).

Изнад свега, супруга треба да задржи обожавање Бога на првом месту у свом животу. Многе особе које први пут дођу у Краљевску дворану Јеховиних сведока примећују уредан изглед деце. Женин труд је на том пољу од непроцењиве вредности. Али, она мора такође да ради на томе да молитвом, проучавањем и службом Богу одржава своју духовност.

Као млади ставити Бога на прво место

Један чланак у Adolescent Counseloru износи: ”Деца су тежила да развијају ставове и филозофије које су им дозволиле да овладају над својим родитељима... Пошто су изложени друштву које наглашава и велича тренутну награду и материјално богатство, адолесценти развијају став ’ја то желим сада‘.“ Ако си млада особа, да ли је то и твој став?

У Колошанима 3:20 стоји: ”Децо, слушајте родитеље своје у свачему, јер је то угодно Господу“. Млада особа која на такву послушност гледа као на божански захтев, сарађиваће са својим родитељима. На пример, неће им тајно пркосити тако да се дружи са школским друговима са којима родитељи дружење не одобравају: нити ће неискрено покушати да изманипулишу једног родитеља да би постигла свој циљ (Пословице 3:32). Млада особа која на прво место у свом животу ставља Бога, радије ће се подложити вођству својих родитеља које је пуно љубави.

Задржи Бога на првом месту!

Без обзира на наш положај унутар породичног круга, ми треба да ставимо Бога на прво место у свом животу и са њим да гајимо близак однос. Да ли чините ти и твоја породица тако?

У овим ”последњим данима“, сваки од нас се суочава са ’критичним временима‘ (2. Тимотеју 3:1-5 NW). Упркос томе, могуће је духовно напредовати и преживети крај овог система ствари (Матеј 24:3-14). Делујући у складу са тачним библијским спознањем, ти и твоја породица можете имати наду вечног живота на рајској Земљи (Лука 23:43; Јован 17:3; Откривење 21:3, 4). Да, то може бити тако ако у свом породичном животу ставите Бога на прво место.

[Фуснота]

a Види 22. поглавље књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, издату од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слика на 5. страни]

Способна супруга се дубоко поштује

[Слика на 7. страни]

Библија подстиче мужеве да преузму вођство у породичном обожавању