Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта проузрокује породичне невоље?

Шта проузрокује породичне невоље?

Шта проузрокује породичне невоље?

’ОНА је лења!‘ узвикнуо је Боб. ’Она је ужасна домаћица!‘

’То уопште није истина!‘ одвратила је Џин. ’Он не цени ни најмању ствар коју покушавам да урадим. Он је највећи критичар кога сам икад срела.‘

Шта је кренуло наопако у животу Боба и Џин? a Њихов млади брак је трајао тек четири месеца, а већ је био близу слома. Међутим, њихов случај није изузетак, јер статистика показује да је брачна неслога уобичајена појава. Познаваоци сада кажу да ће у Сједињеним Америчким Државама половина свих нових бракова завршити разводом. Слични невесели статистички подаци долазе из многих других земаља. Али, развод је само део те слике. У рекордним бројевима и из разних разлога, породице се налазе у невољама.

Неки разлози невоља у породици

Деца су тешко погођена ако у породици постоје кризне околности. Часопис Newsweek извештава: ”Једна трећина све деце рођене у прошлој деценији [у Сједињеним Америчким Државама] вероватно ће пре навршене 18. године живота живети у породици са маћехом или очухом. Једно од четворо данас рођене деце подиже само један родитељ. Око 22 посто данашње деце рођено је у незаконитом браку; од тих је око трећину на свет донела мајка тинејџер.“

Наводећи у вези тога један узрок породичних невоља, познавалац на пољу злостављања деце Џ. Патрик Генон (J. Patrick Gannon) каже: ”Истраживања показују да су десетине милиона људи одрасли у породицама које нису функционисале [абнормално су функционисале] и у којима су насиље, инцест или емоционално злостављање проузроковано алкохолизмом били свакодневна реалност.“ Није изненађујуће да многа деца изложена таквим стварима можда неће знати како да као одрасли избегну невоље у породици.

Неки посматрачи би могли кривицу за породичне невоље свалити на економске, социјалне и моралне промене које су прохујале индустријским земљама. На пример, велики број запослених жена проузроковао је често поремећену прерасподелу породичних улога и одговорности. Мајке нервозно брусе зарђале пословне вештине, очеви се нерадо прихватају кућних послова, а деца се плачући прилагођавају животу у установама за дневни боравак деце.

Многе породице се по целом свету налазе под јаким притиском. Један запослени родитељ је то упоредио са ”животом у стању сталне приправности“. Није никакво чудо што је скоро половина анкетираних у недавној Галуповој анкети изјавила да је ’америчка породица у лошијем стању данас него што је то била пре 10 година‘, и само је неколицина веровала да ће се ситуација поправити.

Зато су породичне невоље непрекидна тема разговора на телевизијском и радио програму. Јавност гута књиге о породици написане у стилу ’помозите сами себи‘, од којих неке дају одређену меру здравих и практичних савета. Иако упозорења да се ’разговара отвореније‘ или да се ’деле осећаји‘ могу бити од помоћи, ипак нису довољна за хватање у коштац са правим узроком проблема у дому. То ће учинити следећи чланак, који ће показати како да се суочимо са породичним невољама.

[Фуснота]

a Употребљени су псеудоними да би се сачувала поверљивост.