Пређи на садржај

Пређи на садржај

Њихово уточиште је лаж!

Њихово уточиште је лаж!

Њихово уточиште је лаж!

”Од лажи учинисмо уточиште, за превару заклонисмо се“ (ИСАИЈА 28:15).

1, 2. (а) Која организација данас треба да узме у обзир оно што се догодило древном краљевству Јуде? (б) Какво погрешно поуздање је имала Јуда?

 ОДНОСЕ ли се ове речи на данашње тзв. хришћанство, као што су се односиле на древно двоплеменско краљевство Јуде? Сасвим сигурно! А та паралела наговештава невољу за данашње тзв. хришћанство. То значи да ће катастрофа ускоро задесити ту отпадничку религиозну организацију!

2 На северу Јуде налазило се десетплеменско краљевство Израел. Кад се Израел показао неверан, Јехова је допустио да га 740. пре н. е. освоји Асирија. Његово јужно сестринско краљевство Јуда било је сведок тог трагичног догађаја, али сматрало је, свакако, да њега тако нешто никад неће задесити. ’Па‘, хвалили су се његови вође, ’зар Јеховин храм није у Јерусалиму? Зар ми нисмо Божји повлашћени народ? Не говоре ли наши пророци и свештеници у Јеховино име?‘ (Упореди Јеремија 7:4, 8-11.) Те верске вође биле су уверене да су заштићене. Али нису били у праву! Били су исто тако неверни као и њихови северни рођаци. Према томе, оно што се догодило Самарији догодиће се и Јерусалиму.

3. Зашто се тзв. хришћанство осећа сигурно с обзиром на будућност, али постоји ли добар разлог за његово поуздање?

3 На сличан начин назови хришћанство тврди да је у посебном односу с Богом. ’Па‘, хвале се они, ’имамо десетине хиљада цркава и професионално свештенство, као и стотине милиона присталица. Поседујемо и Библију, а у свом обожавању употребљавамо Исусово име. Сигурно смо повлашћени код Бога!‘ Међутим, оно што се догодило са древним Јерусалимом представља строго упозорење. Упркос недавним необичним политичким догађајима, ми знамо да ће Јехова ускоро одлучно деловати против назови хришћанства и свих других кривих религија.

”Савез са смрћу“

4. Какав савез је Јуда мислила да има?

4 У старо време неверни Јерусалим је примио много упозорења преко правих Божјих пророка, али им није веровао. Уместо тога, хвалисао се да га смрт никад неће стровалити у Шеол, у гроб, као што је то био случај са северним краљевством Израелом. Пророк Исаија био је надахнут да каже Јуди: ”Слушајте, дакле, реч Господњу, људи подсмевачи, који народом владате у Јерусалиму. Ви рекосте: ’Савез са смрћу учинисмо, са Шеолом уговорисмо; када прође бич који плави, неће се он нас дохватити, јер од лажи учинисмо уточиште, за превару заклонисмо се‘“ (Исаија 28:14, 15).

5. (а) Шта је био Јудин тобожњи савез са смрћу? (б) Које је упозорење дато краљу Аси Јуда заборавила?

5 Да, Јерусалимске вође су такорећи мислиле да имају споразум са смрћу и Шеолом, да ће њихов град бити сачуван. Међутим, да ли је наводни савез Јерусалима са смрћу укључивао његово покајање због греха и поуздање у Јехову у вези спасења? (Јеремија 8:6, 7). Не, није! Уместо тога, окренуо се суседним политичким владарима и од њих тражио помоћ. Међутим, његово ослањање на световне савезе представљало је обману, лаж. Световни савезници којима се окренуо нису га могли спасти. А због тога што је Јерусалим оставио Јехову, Јехова је оставио Јерусалим. Догодило се баш као што је пророк Азарија опоменуо краља Асу: ”Јехова је с вама докле год показујете да сте ви с њим; и ако га тражите даће вам да га нађете, али ако га оставите, он ће оставити вас“ (2. Дневника 15:2NW).

6, 7. Које кораке је Јуда предузела да осигура своју сигурност, али са каквим коначним исходом?

6 Пошто су се поуздали у своје политичке савезе, јерусалимске вође су биле сигурне да никакав ”бич који плави“ освајачких војски неће доћи до њих да би пореметио њихов мир и сигурност. Кад је била угрожена савезом Израела и Сирије, Јуда се окренула Асирији за помоћ (2. Краљевима 16:5-9). Касније, кад су војне силе Вавилона дошле на њу, позвала је Египат за подршку. Фараон се одазвао, пославши у помоћ војску (Јеремија 37:5-8; Езекјел 17:11-15).

7 Међутим, вавилонске војске су биле прејаке, па су се египатске јединице морале повући. Поуздање које је Јерусалим полагао у Египат показало се преварно, па га је 607. пре н. е. Јехова препустио уништењу које је прорекао. Тако вође и свештеници у Јерусалиму нису били у праву! Њихово поуздање у световне савезе за мир и сигурност било је ”лаж“ која је била пометена бичем вавилонских војски који плави.

Одбацивање ’камена изабраног‘

8. Како је тзв. хришћанство дошло у положај врло сличан ономе древне Јуде?

8 Да ли данас постоји паралелна ситуација? Свакако. Свештенство тзв. хришћанства такође сматра да их никаква невоља неће задесити. У ствари, они као да кажу оно што је прорекао Исаија: ”Савез са смрћу учинисмо, са Шеолом уговорисмо; када прође бич који плави неће се он нас дохватити, јер од лажи учинисмо уточите, за превару заклонисмо се“ (Исаија 28:15). Као древни Јерусалим, тзв. хришћанство радије сигурност тражи у световним савезима, а његово свештенство одбија да код Јехове тражи уточиште. Па, они уопште не желе да употребљавају његово име, а уз то се изругују и прогоне оне који одају част том имену. Свештенство тзв. хришћанства чини управо оно што су јеврејски првосвештеници у првом веку учинили онда кад су одбацили Христа. Као да кажу: ”Ми немамо краља осим цара“ (Јован 19:15).

9. (а) Ко данас упозорава тзв. хришћанство на исти начин као што је Исаија упозоравао Јуду? (б) Коме би се тзв. хришћанство требало окренути?

9 Данас Јеховини сведоци упозоравају да ће најезда војски погубљења ускоро прегазити тзв. хришћанство. Осим тога, они указују на право место заклона од те најезде. Они цитирају Исаију 28:16, где стоји: ”Зато овако говори Господ, Вечни: ’Ево метох у Сиону камен, камен изабрани, камен скупоцени од угла, темељ тврди; ко се на њ наслони, неће журити да бежи‘“. Ко је тај ’скупоцени камен угаони‘? Апостол Петар је цитирао те речи и применио их на Исуса Христа (1. Петрова 2:6). Кад би тзв. хришћанство тражило мир са Јеховиним Краљем, Исусом Христом, избегло би предстојећи бич који плави. (Упореди Лука 19:42-44.)

10. Којим уплитањима се бавило тзв. хришћанство?

10 Међутим, оно то не чини. Уместо тога, у својој потрази за миром и сигурношћу, оно се улагује наклоности политичких вођа народа̂ — упркос библијском упозорењу да је пријатељство са светом непријатељство с Богом (Јаков 4:4). Осим тога, 1919. снажно се залагало за Лигу народа као најбољу наду за мир. Затим је, од 1945. надаље, своје наде полагало на Уједињене нације. (Упореди Откривење 17:3, 11.) Колико је обимна његова уплетеност у ту организацију?

11. Какву улогу игра религија у Уједињеним нацијама?

11 Недавно објављена књига пружа једну представу о томе кад наводи: ”Ништа мање него 24 католичке организације представљене су у УН. Многе светске религиозне вође посетиле су ту међународну организацију. Најзначајније посете биле су посета Његове Светости папе Павла VI током генералне скупштине 1965. и папе Јована Павла II 1979. Многе религије имају посебне зазиве, молитве, хвалоспеве и службе за Уједињене нације. Најзначајније су биле католичке, унитаристичке, баптистичке и Бехаи вере.“

Узалудне наде за мир

12, 13. Упркос распрострањеним надама да је мир на помолу, зашто су Јеховини сведоци уверени да су њихова упозорења истинита?

12 Један од најмоћнијих светских политичких вођа изразио је наде многих кад је рекао: ”Ова генерација људи на Земљи могла би да буде сведок доласка раздобља необоривог мира у историји цивилизације.“ Да ли је био у праву? Значи ли недавни развој догађаја да се упозорења Јеховиних сведока с обзиром на Јеховино извршење пресуде над народима неће остварити? Јесу ли Јеховини сведоци у праву?

13 Да, они су у праву. Знају да говоре истину зато што се уздају у Јехову и у Библију, која је Божја реч истине. Посланица Титу 1:2 каже: ”Бог... не може лагати“ (NW). Зато имају потпуно поверење да, кад библијско пророчанство каже да ће се нешто догодити, то ће се сигурно догодити. Сам Јехова каже: ”Тако ће се доказати моја реч која излази из мојих уста. Неће се вратити к мени без учинка, него ће сигурно учинити оно чему се радујем“ (Исаија 55:11NW).

14, 15. (а) Шта су вође Јуде објавиле кратко пре уништења Јерусалима 607. пре н. е.? (б) Шта је Павле прорекао да ће се објавити пре него што дође изненадно уништење на овај свет? (в) Шта можемо очекивати на врхунцу објаве проречене у 1. Солуњанима 5:3?

14 У годинама пре разорења Јерусалима 607. пре н. е., Јеремија је известио да су вође викале: ”Мир је! Мир је!“ (Јеремија 8:11NW). Међутим, то је била лаж. Јерусалим је био разорен у испуњењу надахнутих упозорења Јеховиних правих пророка. Апостол Павле је упозорио да ће се нешто слично догодити у наше време. Рекао је да ће људи узвикивати ”Мир и сигурност!“ Али тада ће, каже он, ”на њих одмах доћи изненадно уништење“ (1. Солуњанима 5:3NW).

15 Откако смо ушли у 1990-е, новине и часописи су свуда говорили да је хладни рат завршен и да је коначно на помолу светски мир. Али тада је букнуо рат на Средњем истоку. Међутим, пре или касније светска ситуација ће се развити до тачке на којој ће повик ”Мир и сигурност!“, проречен у 1. Солуњанима 5:2, 3, нарасти до врхунца. Ми са својим надама чврсто усидреним у Божјој речи, знамо да ће, кад буде достигнут тај врхунац, брзо и непогрешиво бити извршене Божје пресуде. Никакве тобожње објаве мира и сигурности не би нас смеле навести да помислимо како уништење које је Бог прорекао неће доћи. Јеховине пресуде су непромењиво записане у његовој Речи Библији. Тзв. хришћанство, заједно са свим осталим кривим религијама, биће уништено. А тада ће Јехова своје пресуде уништења изразити против остатка Сатаниног света (2. Солуњанима 1:6-8; 2:8; Откривење 18:21; 19:19-21). Пошто су Јеховини сведоци уверени да ће Јехова испунити своју реч, они настављају да стражаре под вођством класе верног и разборитог роба и брижљиво прате развој светских догађаја (Матеј 24:45-47). Заиста, никакви напори људи ка остварењу мира не би нас смели навести да помислимо како је Јехова напустио своју намеру да наведе бич уништења који плави на гресима оптерећено тзв. хришћанство.

’Бог је наше уточиште‘

16, 17. Како Јеховини сведоци одговарају ако су неки повређени због отворености њихове поруке?

16 Неки би могли да се осећају повређени због отворености којом Јеховини сведоци то објављују. Међутим, кад кажу да верске вође тзв. хришћанства траже уточиште у лажним уређењима, они само преносе оно што каже Библија. Кад кажу да тзв. хришћанство заслужује казну зато што је постало део света, само извештавају оно што сам Бог каже у Библији (Филипљанима 3:18, 19). Осим тога, пошто је тзв. хришћанство ставило своје поуздање у планове које прави овај свет, оно у ствари подупире бога овога света, Сатану Ђавола, за кога је Исус рекао да је отац лажи (Јован 8:44; 2. Коринћанима 4:4).

17 Према томе, Јеховини сведоци објављују: Што се нас тиче, ми не гајимо лажне наде за светски мир зато што се мења политичка сцена. Уместо тога, ми понављамо речи псалмисте: ”У Богу је... уточиште мени... Баш су ништа људи свиколики, лаж су великаши. На мерилима сви су скупа лакши од даха“ (Псалам 62:8-10). Људски планови да унапређују и сачувају тзв. хришћанство и остатак овог система представљају обману, лаж! Сви они заједно немају више снаге за то да претекну Јеховине намере него што има дах из уста!

18. Које упозорење псалмисте је одговарајуће данас?

18 Јеховини сведоци цитирају и Псалам 33, од 17. до 19. стиха, који објављује: ”Коњ [египатски бојни] је непоуздан спас, не може он никог својом снагом избавити. Али гле, око је Господње на онима који га се боје, и на онима који милост његову очекују, да душу њихову избави од смрти и прехрани у гладне године!“. Данас се прави хришћани уздају у Јехову и његово небеско Краљевство, једино уређење које може донети трајни мир.

Тзв. хришћанство ’сатрто‘

19. Зашто је поуздање да ће политичке организације донети светски мир обмана?

19 Уздати се у неку од људи створену замену за Божје Краљевство чини ту замену ликом, предметом обожавања (Откривење 13:14, 15). Тако је и подстицање на ослањање на политичке институције за мир и сигурност, као што су Уједињене нације, обмана, лаж. с обзиром на такве предмете лажних нада, Јеремија каже: ”Јер су сама лаж идоли његови, и у њима нема даха! Ништа су, варљива су дела; пропашће чим казна дође“ (Јеремија 10:14, 15). Дакле, бојни коњи предоџбеног Египта, то јест, војно-политичка моћ данашњих нација, неће заштитити религиозно царство тзв. хришћанства у његов одсудни дан. Савез религија тзв. хришћанства са овим светом сигурно неће успети да их заштити.

20, 21. (а) Шта се догодило Лиги народа, и зашто Уједињене нације неће проћи ништа боље? (б) Како је Исаија показао да тзв. хришћанство неће спасти његови савези са светом?

20 Тзв. хришћанство је полагало своје наде у Лигу народа, али она је срушена и без доласка Армагедона. Своју лојалност оно је сада пребацило на Уједињене нације. Међутим, они ће ускоро морати да се суоче са ’ратом великог дана Бога Свемогућег‘ и неће преживети (Откривење 16:14). Чак ни поново оживљене Уједињене нације никад не могу донети мир и сигурност. Божја пророчанска Реч показује да ће се Организација уједињених нација са својим земљама чланицама ’борити с Јагњетом [Христом у краљевској моћи], али Јагње ће их победити, јер је Господар господара и Краљ краљева‘ (Откривење 17:14NW).

21 Јеховини сведоци с поуздањем кажу да за тзв. хришћанство нема спасења у његовим савезима са Сатаниним светом. А кад то кажу, само указују на оно што сама Библија каже. Исаија 28:17, 18 цитира Јехову који каже: ”Од поштења направићу правило а од правде мерило, и гра̏д ће уточиште преваре потрти, и вода ће заклон лажи потопити. Уништиће се савез ваш са смрћу, неће ваш уговор остати са Шеолом, и кад прође бич који плави потрће вас“.

22. Шта ће уследити кад савршена правда буде примењена на тзв. хришћанство?

22 Кад се изврши Јеховина судска одлука, биће то у складу са савршеном правдом. А темељ за поверење тзв. хришћанства, његов ’савез са смрћу‘, биће потпуно пометен, као наглом бујицом. Исаија наставља и каже: ”Чим он прође, однеће вас; јер ће залазити свако јутро, дан и ноћ, и чим се он чује биће страх“ (Исаија 28:19). Како ће бити застрашујуће за посматраче кад буду сведоци потпуне снаге Јеховиног суда! Како ће то неподносиво бити за свештенство тзв. хришћанства и њихове следбенике кад увиде, али прекасно, да су се уздали у лаж!

Јеховино име је ”јака кула“

23, 24. Уместо да траже сигурност у овом свету, шта ће чинити Јеховини сведоци?

23 Али, како је с Јеховиним сведоцима? Упркос мржњи и прогонству у свим земљама, они истрају у томе да се држе одвојено од света. Никад не заборављају оно што је Исус рекао о својим следбеницима: ”Они нису део света, као што ни ја нисам део света“ (Јован 17:16NW). У овим последњим данима, своје поуздање су ставили на Јеховино Краљевство, а не на људске планове. Према томе, невоља тзв. хришћанства неће застрашити Јеховине сведоке. Као што је Исаија прорекао: ”Ко се на њ наслони неће журити да бежи“ (Исаија 28:16).

24 У Пословицама 18:10 стоји: ”Јеховино је име јака кула. У њу бежи праведник и добија заштиту“ (NW). Зато позивамо све овцама сличне особе да нађу уточиште код Јехове и у његовом Краљевству под Христом. Јеховино скровиште није лажно! Његово Краљевство под Христом није лаж! Уточиште тзв. хришћанства је лаж, а уточиште правих хришћана је истина.

Можеш ли објаснити?

◻ Како је древна Јуда тражила уточиште у лажи?

◻ На које начине је тзв. хришћанство покушало да се сакрије у обмани?

◻ Како је Исаија упозорио Јуду, и како Јеховини сведоци изричу слично упозорење данас?

◻ Како ће тзв. хришћанство открити да је његово поуздање било погрешно?

◻ Насупрот тзв. хришћанству, какав став подржавају Јеховини сведоци?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 17. страни]

ИЗРАЖЕНЕ СУ ВЕЛИКЕ НАДЕ У УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ

”По први пут од другог светског рата, међународно друштво је уједињено. Вођство Уједињених нација, некад само узор за наду, сада остварује визију својих оснивача... Зато свет може искористити прилику да оствари дуго подржавано обећање новог светског поретка.“ (Председник САД Буш у својој поруци америчкој нацији, 29. јануара 1991)