Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — да ли је заиста света?

Библија — да ли је заиста света?

Библија — да ли је заиста света?

КОЛИКО људи данас сматра Библију светом, Божјом речи? У ово доба скептичности, многи је сматрају застарелом и неважном, сумњајући у њену истинску светост. Чак и неке верске вође хришћанства поучавају да је Библија пуна легенде и мита. Они постављају питање ’може ли се разборита особа заиста сагласити са библијским тумачењем историје‘ (The Interpreter’s Dictionary of the Bible, том 2, страна 611).

Истакнути научници сеју семе сумње у исправност узимања Библије као Божје речи. Један од њих је рекао да, ”ако неко жели да користи језик Речи Божје, тада би правилан израз за Библију био Реч Израелова, Реч неких водећих првих хришћана“ (The Bible in the Modern World, од Jamesa Barra). Шта ти мислиш? Да ли је Библија Божја реч? Да ли је заиста света?

Ко је писао Библију?

Писање књиге Постања, прве библијске књиге, традиционално се приписује Мојсију, Хебреју који је живео пре око 3 500 година. Према самој Библији, у писању осталог дела Библије учествовало је око 40 људи из свих слојева, што је за резултат имало збирку од 66 књига, или мањих делова, Библије. Међутим, ти људи се нису сматрали правим ауторима Библије. Један од њих је рекао: ”Све је Писмо од Бога надахнуто“ (2. Тимотеју 3:16New World Translation). Други је за писце Библије рекао: ”Него су људи говорили од Бога, како су били понесени светим духом“ (2. Петрова 1:21NW).

То писце ставља у положај записничара, или секретара, које је надзирао и водио Бог. Према Библији, писцу је приликом изражавања божански даних информација обично било дозвољено да изабере властите речи (Абакук 2:2). Због тога је Библија писана многим стиловима. Ипак, писање је увек водио Бог.

Мора се признати да тврдње писаца о божанском надахнућу нису саме по себи доказ да је Библија божанска порука Створитеља човечанству. Али, то да ли је Највиши аутор Библије или није требало би бити јасно видљиво из пажљивог и непристраног испитивања саме књиге. Пружа ли Библија доказе о божанском аутору? Заиста, можемо ли с пуним поуздањем рећи да је Библија света?