Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија — да ли је од Бога?

Библија — да ли је од Бога?

Библија — да ли је од Бога?

ЈЕХОВА, Бог безграничне снаге и власти, сасвим сигурно има право да са својим људским створењима комуницира на начин који он жели. Уколико је изабрао да комуницира посредством писане речи, онда своју поруку такође треба да сачува кроз векове. Да ли је то био случај са Библијом?

Отприлике 1 500 година пре Христа, кад је почело писање Библије, постојали су и многи други верски списи. Међутим, сви су пали у заборав, да би на крају једноставно ишчезли. Неке од њих су на светло дана изнели археолози, па се они сада као експонати могу разгледати у музејима. С друге стране, делови Библије који су написани пре више од три хиљаде година нису никада заборављени, а њихови примерци сачувани су до наших дана. То је веома значајно, а посебно кад узмемо у обзир непријатељство које је кроз историју било испољавано према Библији. Ни једна друга књига није била мета тако жестоког противљења и мржње. Читање или распачавање Библије је било кажњиво новчаном глобом, затварањем, мучењем и често смрћу.

Како је обична књига могла преживети под таквим околностима? На то нам одговара сама Библија: ”Реч Јеховина остаје довека“ (1. Петрова 1:25NW). Издржљивост и неуништивост Библије нам помажу да је препознамо као свету Реч Божју.

Даље, логично је очекивати да су Божје поруке човечанству доступне широм света. Да ли је то случај са Библијом? Заиста јесте! У томе јој се није приближила ни једна друга књига у историји. Процењује се да је број Библија достигао 3 000 000 000. Осим тога, ни једна друга књига није преведена на толико много језика. Библија се данас може читати, у деловима или у целини, на преко 1 900 различитих језика. American Bible Society извештава да је она сада доступна за 98 посто светског становништва. The New Encyclopædia Britannica назива Библију ”вероватно најутицајнијом збирком књига у људској историји“. Зато није претерано да се назове највећа књига на Земљи.

Унутрашња хармонија Библије од њеног почетка до краја је сама по себи снажан доказ да је она заиста надахнута од Бога. Да ли би било реално очекивати да ће записи 40 различитих особа у раздобљу од 1 600 година сви бити хармонични и да ће сви имати једну основну тему? Било би то немогуће ако би се то препустило случајности или само људском вођству. Ипак, такав случај са 66 књига које сачињавају Библију. Такво изузетно дело је могла да створи само надљудска, дуговечна интелигенција.

Више од обичне историје

Историјски садржај Библије је веома значајан. Али, ако би се Божја порука састојала само од историјских података, била би за нас од ограничене вредности. Потребно нам је вођство и практична мудрост, што такође можемо наћи у Библији. На пример, Библија нас подстиче да гајимо ’љубав, радост, мир, трпљење, доброту, милосрђе, верност, кротост, уздржање‘ — ствари о којима је много написано на њеним странама (Галатима 5:22, 23; Колошанима 3:12-14). Библија препоручује марљивост, чистоћу, поштење, брачну верност, поштовање и љубав према ближњему; а садржи и огромно богатство савета о понашању унутар породице и заједнице.

Ако се примени, библијски савет се показује стварно користан. Он нас ослобађа незнања и празноверја (Јован 8:32). Практична мудрост Библије без премца је. Она заиста, без икакве сумње, садржи божанску мудрост.

Тврдња да је ”жива реч Божја, и јака“ у потпуном је складу са начином на који Библија заиста мења људе (Јеврејима 4:12). Зато што су узели к срцу библијска начела, милиони људи су данас савладали своје лоше карактерне особине и свој деструктиван пређашњи пут заменили бољим (Ефесцима 4:22).

Шта се догађа кад се не обрати пажња библијским начелима? Последице су несрећа и беда, ратови, сиромаштво, полно преносиве болести и разорени домови. Једино се такве ствари могу и очекивати, јер одбацивање Библије значи одбијање Божјег вођства, а он је створио човека и зна његове потребе.

Библија такође предвиђа будућност, што је људима немогуће. У Библији је пророчански био најављен успон светских сила од Вавилона па све до дан данас (Данијел, поглавља 2, 7, 8). Затим, у Библији је скоро пре две хиљаде година тачно описано светско стање које влада у овом, 20. веку (Матеј, поглавља 24, 25; Марко, поглавље 13; Лука, поглавље 21; 2. Тимотеју 3:1-5; 2. Петрова 3:3, 4; Откривење 6:1-8). Дуг попис испуњених библијских пророчанстава пружа нам јамство да су изгледи за срећну будућност, како је она описана на њеним странама, заиста истинити.

Наша одговорност

Све ово је велики доказ да је Бог заиста комуницирао с људима. Истина, Бог је своју поруку пренео руком несавршеног човека. Али, то није разлог да се верује како је Библија због тога мање аутентична него што би то била усмена Божја порука, или да су је пренели анђели, или да је била неким чудом написана на небу а затим предана људима на Земљи.

Али, признавање светог, или божанског, порекла Библије даје нам одређену одговорност. Јехова од нас с правом очекује да редовно читамо његову Реч (Псалам 1:1, 2). Плодоносно читање Библије захтева и исправан став. Морамо задржати на уму да Библију не треба читати само као неко литерарно дело. Морамо јој се приближити ’не као речи људској, него — као што заиста и јесте — речи Божјој‘ (1. Солуњанима 2:13).

Неке се ствари из Библије можда тешко могу разумети. Али, честим читањем особа расте у разумевању и добија потпунију слику Божје воље и његових намера (Јеврејима 5:14). Можда сада још ниси потпуно уверен да је Библија света Реч Божја. Али, ако желимо бити доследни, можеш ли изразити своје веровање или неверовање у Библију ако је пре тога ниси пажљиво проучио?

Упркос данашњем скептицизму у погледу њеног божанског порекла, пажљиво испитивање свете Библије је многе мисаоне људе довело до тога да ускликну речима апостола Павла: ”Него Бог нек се призна да је истинит, а човек да је сваки лажа“ (Римљанима 3:4).

[Графикон на 4. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Библија је данас доступна за 98 посто светског становништва

Ни једна друга књига у историји није ни близу процењених 3 000 000 000 примерака Библије. The New Encyclopædia Britannica је назива ”вероватно најутицајнијом збирком књига у људској историји“

[Слике на 4. страни]

Библија је преживела, док су остали верски списи постали обични музејски експонати

Горе: Асирски извештај о потопу

Десно: Молитве египатском богу Рау

[Извор]

Обоје: Сусретљивошћу Trustees of The British Museum

[Слика на 5. страни]

Написана од око 40 различитих особа у раздобљу од 1 600 година, Библија од почетка до краја следи једну основну тему. Само би надљуска, дуговечна интелигенција могла произвести тако изванредно дело

[Слика на 5. страни]

Успон светских сила од Вавилона кроз векове до данас био је пророчански најављен у Библији (Данијел 2, 7, 8)

Десно: Цезар Август

[Извор]

Museo della Civiltà Romana, Rim

[Слика на 6. страни]

Скоро пре две хиљаде година Библија је тачно прорекла данашње светско стање (Матеј, поглавља 24, 25; Марко, поглавље 13; Лука, поглавље 21; 2. Тимотеју 3:1-5; 2. Петрова 3:3, 4; Откривење 6:1-8). Непогрешивост библијских пророчанстава пружа нам јамство да ће се Божје обећање о рајској Земљи сигурно испунити

[Извор]

Reuters/Bettmann Newsphotos