Пређи на садржај

Пређи на садржај

Указуј на Јеховино необично дело

Указуј на Јеховино необично дело

Указуј на Јеховино необично дело

”Јер ће Господ као на гори Перасиму, устати као на долу Габаонском разгневиће се“ (ИСАИЈА 28:21).

1, 2. Које је необично дело учинио Јехова у корист свог народа у Давидово време?

 ЧУДНОВАТО дело! Најнеобичније дело! То је Јехова учинио у корист свог народа у древна времена, у 11. веку пре н. е. А то чудновато дело представљало је образац за једно још необичније дело које ће он извршити у скорој будућности. Које је то било дело у древна времена? Убрзо након што је Давид постављен за краља у Јерусалиму, суседни Филистејци су кренули, и то је био подстицај за Јеховино необично дело. Филистеји су започели с најездом у долини Рефајим. Давид је упитао Јехову шта да ради и био је поучен да иде у напад. Давид је послушао Јеховину реч и код Баал-Перасима поштено је поразио снажну филистејску војску. Али Филистеји нису признали пораз. Ускоро су се вратили да би још пустошили и харали у долини Рефајим, а Давид је поново тражио вођство од Јехове.

2 Овог пута речено му је да са својим јединицама иде у позадину Филистејаца. Јехова је рекао: ”Кад чујеш да зашушти по врховима од дудова тада отвори бој; јер ће Бог ићи пред тобом да потуче војску филистејску.“ А тако се и догодило. Давид је чекао док Јехова није произвео звук топота корака по бекаимским врховима — можда помоћу јаког ветра. Давид и његова војска одмах су искочили из заклона и напали изненађене Филистејце и поразили их у великом покољу. Религиозни идоли које су Филистејци оставили да леже по бојном пољу били су сакупљени и уништени (2. Самуелова 5:17-25; 1. Летописа 14:8-17).

3. Зашто је Јеховино чудновато дело требало да интересује Јевреје Исаијиног времена, и зашто би требало да интересује тзв. хришћанство данас?

3 То је било необично, чудновато дело које је Јехова извршио против Филистејаца, а у корист свог помазаног краља. То знаменито дело посебно је занимљиво, јер је пророк Исаија упозорио да ће Јехова учинити нешто исто тако чудновато и силно против духовних пијаница Јуде. Дакле, неверне религиозне вође Исаијиног времена требало је да томе обрате пажњу. Тзв. хришћанство данас би такође требало да обрати пажњу, јер оно што се догодило с Јудом представљало је образац удеса који коначно очекује тзв. хришћанство.

’Прекратка ће бити постеља‘

4, 5. (а) Како је Исаија сликовито приказао неудобни положај религиозних вођа свог времена? (б) Шта је узрок данашње неудобности тзв. хришћанства?

4 Исаија је најпре разоткрио чињеницу да су политички уговори у које су се те давнашње духовне пијанице уздале били обмана, лаж. Затим је он сликовито показао неудобан положај оних који су се уздали у ту лаж. Он је рекао: ”Јер ће одар кратак бит човеку да се испружи и покривач узан да се огрне“ (Исаија 28:20). Ко се год испружи на кревету који је прекратак утврдиће да му стопала вире и смрзавају се. С друге стране, ако скупи колена да би се прилагодио краткоћи кревета, креветни прекривач покаже се преуским и опет му је део тела откривен. Без обзира шта учинио, неки његов део тела увек је откривен и смрзава се.

5 Таква је била ситуација, симболично говорећи, оних у Исаијино време који су се поуздали у склониште лажи. А тако је и данас неудобна ситуација оних који се уздају у лажно уточиште тзв. хришћанства. Незаштићени су, смрзавају се, да тако кажемо. Зато сада није време да се тражи удобност унутар световних уређења за мир и сигурност. Под сенком надолазећих Божјих судских поступака, савези с политичким владарима неће тзв. хришћанству омогућити удобност.

Јеховино чудновато дело

6. Како је Јехова деловао против Јуде, и како ће деловати против тзв. хришћанства?

6 Сликовито описавши на тај начин неудобну ситуацију неверног Јерусалима свог времена — и данашњег неверног тзв. хришћанства — Исаија наставља и каже: ”Јер ће Господ као на гори Перасиму устати, као на долу габаонском разгневиће се, да изврши дело своје, необично дело своје“ (Исаија 28:21). Да, Исаија је упозорио да ће Јехова ускоро устати, као што је устао у Баал-Перасиму. Међутим, овог пута он ће се дићи против свог неверног народа, а то ће учинити као незадржива водена бујица која истиче кроз процеп у брани која се руши. Савез Јерусалима са смрћу показаће се безвредним и узалудним. Јехова ће на сличан начин деловати у блиској будућности против тзв. хришћанства, а оно ће утврдити да су сви његови пијани уговори са овим светом бесмислени. Његова огромна организација биће разбијена, а његове присталице распршене. Његови лажни богови биће потпуно спаљени.

7. Зашто су Јеховине намере с обзиром на Јуду назване ’чудноватим‘ и ’необичним‘?

7 Зашто Исаија назива Јеховино дело против Јерусалима чудноватим и необичним делом? Па, Јерусалим је био седиште Јеховиног обожавања и град Јеховиног помазаног краља (Псалам 132:11-18). Као такав, никад пре није био разорен. Његов храм никад није био спаљен. Давидова краљевска кућа, једном изграђена у Јерусалиму, никад није била порушена. Тако нешто било је незамисливо. Било је крајње необично да Јехова намерава да дозволи да се тако нешто догоди.

8. Које је упозорење Јехова пружио о свом долазећем необичном делу?

8 Али Јехова је дао правовремено упозорење преко својих пророка да ће се запањујући догађаји заиста догодити (Михеј 3:9-12). На пример, пророк Абакук, који је живео у седмом веку пре н. е., је рекао: ”На народе, погледе бацајте и гледајте чудите се и зграњавајте се! Јер ћу за ваших дана учинити дело које не бисте веровали да вам га се каже. Јер ево ћу подигнути Калдејце, љут и нагао народ, који иде земљом широком да осваја насеља која нису његова. Жесток је и страшан“ (Абакук 1:5-7).

9. Како је Јехова испунио своје упозорење против Јерусалима?

9 Године 607. пре н. е. Јехова је испунио своје упозорење. Довео је вавилонске војске на Јерусалим и допустио им да потпуно униште град и храм (Јеремијине тугованке 2:7-9). Осим тога, дозволио је да Јерусалим буде уништен и по други пут. Зашто? Па, после 70 година изгнанства, покајнички Јевреји су се вратили у своју постојбину, и коначно је изграђен и други храм у Јерусалиму. Међутим, поново су Јевреји одступили од Јехове. У првом веку н. е. Павле је цитирао Абакукове речи Јеврејима свог времена, упозоравајући их тиме да ће пророчанство имати даљње испуњење (Дела 13:40, 41). Сам Исус је изричито упозорио да ће Јерусалим и његов храм бити уништени због помањкања вере од стране Јевреја (Матеј 23:37–24:2). Јесу ли то послушали ти Јевреји из првог века? Не. Као њихови праочеви, потпуно су одбацили Јеховино упозорење. Дакле, Јехова је поновио своје чудновато дело. Римске легије уништиле су Јерусалим и његов храм 70. н. е.

10. Како ће Јехова деловати против тзв. хришћанства у скорој будућности?

10 Зашто би, дакле, било ко требало да помисли да Јехова неће нешто слично извршити и у наше време? Чињеница је да ће извршити своју намеру, ма колико то онима који сумњају изгледало чудновато и необично. Овог пута циљ његове акције биће тзв. хришћанство, које, као стара Јудеја, тврди да обожава Бога, али је постало безнадежно искварено. Помоћу свог већег Давида, Христа Исуса, Јехова ће доћи на ”Филистеје“ тзв. хришћанства у час кад то не очекују. Извршиће своје необично дело до те мере да ће отрти последње трагове религиозних система тзв. хришћанства (Матеј 13:36-43; 2. Солуњанима 1:6-10).

Упозорење на Јеховино дело

11, 12. Како су Јеховини сведоци упозоравали на долазеће Јеховине пресуде?

11 Већ много година Јеховини сведоци упозоравају на тај долазећи Јеховин судски чин. Указали су на то да је разорење Јерусалима и његовог храма 607. пре н. е. и поново 70. н. е. представљало пророчанско упозорење за оно што ће се догодити тзв. хришћанству. Осим тога, они су показали да је тзв. хришћанство, због свог отпадништва, постало део светског царства криве религије, Вавилона Великог. Због тога ће Божје осуде над Вавилоном Великим посебно погодити тзв. хришћанство, пошто је оно у том сатанском конгломерату део који носи највећу кривицу (Откривење 19:1-3).

12 Јеховини сведоци су указали на библијско пророчанско упозорење да ће се у од Јехове одређено време политички љубавници Вавилона Великог окренути против њега. Симболично их приказујући као десет рогова скрлетне дивље звери, Откривење упозорава: ”И десет рогова које си видео, и дивља звер, замрзеће блудницу [Вавилон Велики] и опустошити је и оголити, и појешће њене меснате делове и потпуно је спалити ватром“ (Откривење 17:16NW). Религиозно тзв. хришћанство биће спаљено и уништено заједно са свим другим кривим религијама. То ће бити Јеховино чудновато, необично дело нашег времена.

13. Како су реакције на Јеховина упозорења данас биле сличне ономе са чим се суочио Исаија?

13 Кад Јеховини сведоци проносе упозорење о тој долазећој катастрофи, често наилазе на исмејавање. Људи се питају ко су они да тако нешто говоре. Тзв. хришћанство изгледа тако стабилно, тако чврсто утемељено. Неки сматрају да се његов положај чак и поправља. Владе које су га пре тлачиле сада му допуштају већу слободу активности. Међутим, тзв. хришћанство у ствари би требало да послуша Исаијин савет: ”Не предајте се подругивању да вам се окови ваши још више не стегну, јер чух од Господа, Господа над војскама, погибао свој земљи суђену“ (Исаија 28:22; 2. Петрова 3:3, 4).

14. Како ће окови тзв. хришћанства постати јачи и чвршћи?

14 Назови хришћанство ће углавном наставити да буде противнички настројено према Краљу и Краљевству (2. Солуњанима 2:3, 4, 8). Међутим, док то чине, њихови окови постаће јачи и чвршћи. Другим речима, њихово уништење постајаће све извесније. Јехова се неће одвратити од своје одлуке да уништи тзв. хришћанство као што се није одвратио ни од своје одлуке да допусти уништење Јерусалима и његовог храма 607. пре н. е.

”Изађите из ње“

15. На који начин они који имају право срце могу избећи удес тзв. хришћанства?

15 Како се може избећи удес тзв. хришћанства? У данима Израела, Јехова је слао верне пророке да оне којима је срце било право подсећају на чисто обожавање. Данас је он подигао своје Сведоке, којих сада има на милионе, у сличну сврху. Они неустрашиво разоткривају духовно мртво стање тзв. хришћанства. Чинећи тако, они верно одражавају невољи сличне објаве анђеоских трубних одјека из 8. и 9. поглавља Откривења. Осим тога, они марљиво објављују упозорење записано у Откривењу 18:4: ”Изађите из ње, народе мој... ако не желите примити део њених невоља“ (NW). ”Из ње“ односи се овде на Вавилон Велики, светско царство криве религије, чији је најистакнутији члан тзв. хришћанство.

16. На који начин су милиони изашли из криве религије?

16 Од 1919, а посебно од 1922, све веће мноштво понизних особа одазива се на то упозорење, напуштајући Вавилон Велики. Најпре хиљаде, затим стотине хиљада, а данас милиони одвојили су се од криве религије, посебно од тзв. хришћанства, бежећи у чисто обожавање (Исаија 2:2-4). Они знају да само таквим напуштањем Вавилона Великог могу избећи њене невоље, које ће кулминирати у њеном уништењу кад дође време да Јехова изврши своје необично дело.

17, 18. Како је Јехова постао свом народу круна славе и сјајан венац?

17 Пророк Исаија описује срећну ситуацију оних који заузимају став за чисто обожавање. Он каже: ”У то време Господ ће над Војскама остатку народа свога сјајна круна и дичан венац бити, и дух правде оном који на седишту правде седи, и сила онима који непријатеља до врата његових узбијају“ (Исаија 28:5, 6).

18 Јехова је, због њихове лојалности истини, помазаним члановима разреда верног и разборитог роба неувела круна славе. То је нарочито случај од 1926. Те године је издање Куле стражаре од 1. јануара садржавало узбудљив чланак под насловом ”Ко ће исказати част Јехови?“ који је наглашавао животоважну потребу да се велича Јеховино име. Отада помазани хришћани објављују то име широм света као никада пре. Године 1931. још су се тесније поистоветили с Јеховом тиме што су прихватили име Јеховини сведоци. Осим тога, велико мноштво других оваца такође је дошло из тзв. хришћанства и остатка Вавилона Великог. И они су пригрлили Божје име. Каква је била последица тога? Сам Јехова — а не нека пролазна национална независност — постао је круна славе и сјајан венац за више од четири милиона људи у 212 земаља и морских острва. Какву само част имају што носе име јединог живог и истинитог Бога! (Откривење 7:3, 4, 9, 10; 15:4).

”На њему дух Јеховин мора почивати“

19. Ко је онај који седи на седишту правде, и како му је Јехова постао дух правде?

19 За Исуса, онога ”који седи на седишту правде“, Јехова је постао ”дух правде“. Кад је Исус био на Земљи, одбио је да га надвлада пијани дух световних савеза. Данас је Исус, као Јеховин устоличени Краљ, испуњен светим духом и он га усмерава тако да доноси уравнотежене, јасне одлуке. На Исусу се испунило пророчанство: ”И на њему дух Јеховин мора почивати, дух мудрости и разумевања, дух савета и јакости, дух спознања и страха Јеховиног“ (Исаија 11:2NW). Заиста, преко Исуса Јехова ће ’од поштења направити правило, а од правде мерило‘ (Исаија 28:17). Кад духовно пијани непријатељи буду уништени, правда ће се учинити Јеховином светом имену и универзалној суверености.

20, 21. Како речи из Исаије 28:1-22 утичу на тебе?

20 Какво, дакле, величанствено значење ово пророчанство из 28. поглавља Исаије има за нас данас! Ако останемо чисти од духовних пијаница тзв. хришћанства и чврсто се држимо чистог обожавања, бићемо заштићени кад Јехова изврши своје чудновато и необично дело. Како се само радујемо што то знамо! И како смо само срећни што смо уверени да ће, кад се све то догоди, свако бити присиљен да зна да је Јехова над војскама преко Исуса Христа деловао у корист свог верног народа и на властито оправдање! (Псалам 83:17, 18).

21 Нека зато сви прави хришћани наставе неустрашиво да упозоравају на Јеховино чудновато дело. Нека истрају у говорењу о његовом необичном делу. Док то чине, нека објављују свима да имамо неуздрману наду у Божје Краљевство под његовим устоличеним Краљем. Нека њихова ревност, одлучност и лојалност допринесу вечној слави нашег свемоћног Бога Јехове (Псалам 146:1, 2, 10).

Можеш ли се сетити?

◻ Зашто је тзв. хришћанство у неугодној ситуацији?

◻ Која је била Јеховина намера са Јерусалимом, и зашто је то било ’чудновато‘ и ’необично‘?

◻ Које су упозорење с обзиром на тзв. хришћанство објавили Јеховини сведоци, и са каквом реакцијом су се суочили?

◻ Како људи могу избећи удес тзв. хришћанства?

[Питања за разматрање]

[Слика на 24. страни]

Јехова ће поновити своје чудновато дело, овог пута против тзв. хришћанства