Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од Мајке Земље до богиње плодности

Од Мајке Земље до богиње плодности

Од Мајке Земље до богиње плодности

ПРЕПОЗНАЈЕШ ли богињу на насловној страни овог часописа? То је Изида, стара египатска богиња-мајка. Ако си био у музеју или пролистао неку књигу о античкој историји, вероватно си већ видео идоле који на то личе. Размисли пак о овом: Да ли би се ти клањао богињи Изиди и обожавао је?

Ако припадаш некој од религија хришћанства, онда ти то питање може изгледати чудним. Вероватно би тврдио да обожаваш Створитеља, Онога коме се обраћамо са ”Оче наш који си на небесима“ (Матеј 6:9). Помисао о клањању богињи-мајци може изгледати страна, чак одбојна. Упркос томе, кроз целу историју такво обожавање било је врло раширено, и могао би се јако изненадити кад сазнаш ко и данас обожава велику богињу-мајку.

Али, пре него што то размотримо, стекнимо одређено предзнање разматрањем раширености обожавања богиње-мајке у древној прошлости. Изгледа да је та врста обожавања била врло рани облик криве религије. Археолози су пронашли мале кипове и ликове наге богиње-мајке на античким локацијама у целој Европи и од медитеранских земаља све до Индије.

Мајка Земље сматрала се сталним извором свих животних облика, која даје живот па га затим приликом њихове смрти враћа к себи. Као такву, људи су је обожавали, али су од ње такође и страховали. Веровало се да њене репродуктивне моћи у почетку нису биле полне. Затим је, према митологији, родила мушког Небеског Оца и постала његова жена. Тај је пар родио небројене друге богове и богиње.

Вавилонски прототип

У вавилонском пантеону главна богиња била је Иштар, идентична с Инаном, сумерском богињом плодности. Парадоксално је то да је она била и богиња рата и богиња љубави и путености. У својој књизи Les Religions de Babylonie et d’Assyrie (Религије Вавилоније и Асирије), француски научник Едуар Дорм (Édouard Dhorme) је за Иштар рекао: ”Она је била богиња, госпа, милосрдна мајка која саслуша молитве и посредује код љутих богова и смирује их... Била је узвисивана више свих, постала је богиња над богињама, краљица свих богова, суверено божанство неба и земље.“

Иштар су њени обожаваоци називали ”Девицом“, ”Светом Девицом“, и ”Девицом Мајком“. У једној старој сумерско-акадској ”Молби-јадиковци Иштар“ стоји: ”Ја те молим, о Госпо над госпама, богињо над богињама. О Иштар, краљицо свих народа... О власнице све божанске моћи, која носиш круну власти... Капеле, света места, посвећени предели, и светишта одају ти почаст... Има ли места без твог лика?... Погледај ме, о Госпо моја; прими моје молитве.“ a

Обожавање богиње-мајке се шири

Оријенталист Édouard Dhorme говори о ”ширењу обожавања Иштар“. Оно се проширило по целој Месопотамији, а у Египту, Феникији и Канаану, као и у Анадолији (Малој Азији), Грчкој и Италији била је обожавана или сама Иштар или неке друге богиње различитих имена али сличних особина.

Главна богиња-мајка обожавана у Египту била је Изида. Историчар Х. Г. Велс (H. G. Wells) је написао: ”Изида је привукла многе обожаваоце, који су јој заветовали своје животе. У храму су стајали њени ликови, с круном попут Краљице Неба и с малим дететом Хорусом у наручју. Пред њом су пламтеле и топиле се свеће, а заветни воштани приноси били су посвуда по светишту“ (The Outline of History). У Египту је обожавање Изиде било веома популарно. Оно се такође проширило подручјем Медитерана, посебно Грчком и Римом, па је досегло чак до западне и северне Европе.

Обожавање богиње-мајке је у Феникији и Канаану било усмерено на Ашторет, или Астарту, за коју се говорило да је Баалова жена. Као њен вавилонски пандан Иштар, и она је била богиња плодности и рата. У Египту су нађени стари натписи у којима се Астарта назива госпом небеском и краљицом неба. Израелци су морали водити сталну борбу против срамотног утицаја обожавања ове богиње плодности.

На северозападу у Анадолији, еквивалент Иштар била је Кибела, позната као Велика мајка богова. Такође су је звали родитељком свега, хранитељицом свих, мајком свих благословљених. Из Анадолије се Кибелин култ проширио прво у Грчку а потом у Рим, где је преживео дубоко у нашу еру. Обожавање ове богиње плодности укључивало је махнито плесање, саморањавање свештеника, самокастрацију кандидата за свештенство и процесије у којима је с много блиставила био ношен њен кип. b

Стари Грци су обожавали богињу Мајку Земље именом Геа. Али у њиховом су се пантеону нашле богиње типа Иштар, као што су Афродита, богиња плодности и љубави; Атена, богиња рата и Деметра, богиња земљорадње.

У Риму је Венера била богиња љубави, па је као таква одговарала грчкој Афродити и вавилонској Иштар. Међутим, Римљани су такође обожавали богиње Изиду, Кибелу и Минерву (Атена у Грчкој), а све су на овај или онај начин биле одраз вавилонског праузора, Иштар.

Јасно је да је обожавање богиње-мајке хиљадама година представљало снажно супарништво чистом обожавању великог Створитеља, Јехове. Да ли је изумрло обожавање велике богиње-мајке? Или је преживело све до данашњег дана? Молимо, настави даље са читањем.

[Фусноте]

a Ancient Near Eastern Texts, уредио James B. Pritchard, Princeton University Press, стране 383, 384.

b Још једна богиња плодности коју су обожавали у Малој Азији била је ефешка Артемида, коју ћемо размотрити у следећем чланку.

[Слика на 3. страни]

Вавилонска ИШТАР персонификована као звезда

[Извор]

Љубазношћу The British Museuma

[Слика на 4. страни]

Египатска ИЗИДА с Хорусом, богом-дететом

[Извор]

Musée du Louvre, Париз