Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сасвим се посветити доброј вести

Сасвим се посветити доброј вести

Сасвим се посветити доброј вести

АПОСТОЛ Павле је био у положају који није непознат Јеховиним сведоцима који су пуновремене слуге — живео је са скромним новчаним средствима. Зато се у Коринту бавио израдом шатора, занатом који је научио као младић. Посао је био тежак и с временом су његове руке можда крвариле због обраде грубе тканине за шаторе. Приход је једва осигуравао храну и одећу, али био је задовољан јер, кад је свој световни посао завршавао сваког дана, поспремио је алат и чинио оно због чега је у првом реду дошао у Коринт — проповедао је добру вест! (Филипљанима 4:11, 12).

На сабатне дане Павле је одлазио у синагогу. Истина, Павле је у почетку приступио коринтским слушаоцима ”у слабости, и у страху и у великом дрхтању“ (1. Коринћанима 2:1, 3). Али побуђен одазивом неких на његову вест, Павле је одлазио и ”говораше сваке суботе у синагоги и увераваше Јудеје и Грке“ (Дела 18:1-4).

Ипак, једно време Павле је могао да проповеда тек нешто више од неколико сати. Тада су дошли Сила и Тимотеј из Македоније са великодушним доприносом да му ’у његовој оскудици помогну‘ (2. Коринћанима 11:9; Филипљанима 4:15). Охрабрујуће су биле и вести да су браћа у Солуну била чврста упркос прогонству (1. Солуњанима 3:6).

Како је то деловало на Павла? ”Павле се сасвим посвети проповедању [”посветио је све своје време проповедању“, The Jerusalem Bible; Today’s English Version], сведочећи Јеврејима да је Исус Месија“ (Дела 18:5). Ослободивши се за неко време финансијског притиска, Павле се није могао одморити све док се није вратио пуновременом проповедању. Вратио се том делу са великим жаром, не само проповедајући Јеврејима, већ узимајући време да напише прву од својих надахнутих посланица — писмо Солуњанима!

Узор за нас данас

Запис Павловог интензивног рада у Коринту сачуван је како би охрабрио све хришћане да се сасвим посвете доброј вести. Павле је спознао да је сам Господ Исус поверио својим ученицима велику част да буду ”светлост света“. Није требало да сакривају то светло. Исус им је рекао: ”Тако нек се сјаји светлост ваша пред људима, да они виде ваша добра дела, и да славе Оца вашега који је на небесима“ (Матеј 5:14-16). То је значило имати потпуно учешће у делу проповедања које је прорекао Исус (Матеј 24:14; 28:19, 20; Дела 1:6-8). Проповедање ове добре вести о Краљевству био је главни разлог постојања хришћанске скупштине.

Први хришћани су, као Павле, прихватили дело проповедања озбиљно. Тако, кад су Божји непријатељи мислили да су угасили светло истине окрутним смакнућем ”зачетника живота“, његови следбеници су, као светло света, наставили одлучно да проповедају (Дела 3:15). Чак ни прогонство није угушило њихова настојања. Библијски извештај наводи: ”И сваки су дан у храму и од куће до куће наставили без престанка учити и објављивати добру вест о Христу Исусу“ (Дела 5:42NW). Ништа их није могло задржати!

У данашње време хришћани се исто тако сасвим посвећују сведочењу. Крајем 19. века савесни истраживачи Божје речи почели су да увиђају потребу да преносе библијске истине другима. Zion’s Watch Tower Tract Society (Трактатно друштво Сионска Кула Стражара) — организација која је постала интернационална у подручју деловања — законски је конституисана 1884. Ови Истраживачи Библије, од 1931. познати као Јеховини сведоци, дословно су напунили Земљу спознањем Божје речи. Из њихове горљиве активности произашла је велика војска која броји више од четири милиона! И без сумње ће се тај број под Јеховиним вођством још повећавати (Исаија 60:22).

Чиниш ли свој део?

Исус је рекао: ”Жетве је много, али је посленика мало“ (Матеј 9:37, 38). Године 1990. је скоро десет милиона људи посетило Спомен-свечаност на Исусову смрт. Каква дивна могућност постоји за повећање жетве широм света! Али док се радујемо овом сталном повећању, свако од нас мора да се пита: ’У коликој мери ја учествујем у овом значајном делу? Чиним ли то редовно — сваке седмице ако је то могуће?‘

Старешине морају да преузму вођство у овом делу као ’узори стаду‘ (1. Петрова 5:3). Истина, већина старешина има световно запослење. Тако је радио и апостол Павле док је био у Коринту. Ипак, он је одвојио време за редовну проповедничку активност. Исто тако се и данас многи старешине сасвим посвећују духовним активностима за време викенда. То може да има снажно и охрабрујуће деловање на све у скупштини. У неким месецима, кад се улаже посебан напор, у приличном броју скупштина већина објавитеља је у пионирској служби. У чему је тајна? Старешине преузимају вођство у проповедању и у организовању припрема за службу проповедања.

Слуге помоћници могу исто тако имати користан утицај на скупштину ако редовно учествују у служби проповедања. Сети се, Библија захтева да буду ”озбиљни... они који добро врше ђаконску службу“ (1. Тимотеју 3:8, 13). Верност у служби проповедања је неопходна да би неки брат стекао предуслове за старешину или слугу помоћника (Титу 1:8, 9).

Као Павле, неки могу да раде мање на световном послу и тако да буду пионири. Број општих, помоћних и специјалних пионира нарастао је од 137 861 пре само десет година на 536 508 у 1990. години. Сигурно да је само Јеховин благослов и одобравање могло довести до тога. Ипак пионири морају водити бригу да мудро користе време, не проповедајући много сати само ради доброг извештаја. Пионири, да ли сте добро припремљени и делотворни у служби? Трудите ли се да се непрестано побољшавате тако да ваша служба буде заиста плодоносна?

Награде за уравнотежену службу

Да ли цениш животоважне информације које су нам сваког месеца понуђене у часописима Кула стражара и Пробудите се!? Без сумње. Да ли те цењење наводи да учествујеш у распачавању тих часописа? Једна сестра у Боцвани је то чинила. Раније је била противник истине, али јој је супруг читао часописе. С временом се она променила у срцу и постала Сведок. Иако не зна да чита, врло је успешна у распачавању часописа, говорећи: ”Не знам да читам, али ми супруг чита ове часописе. Уживам у њима, а сигурна сам да ћете и ви.“

Зашто не би седмично учествовао на овом животоспасавајућем делу? Чим будеш имао духовне предуслове, хришћанска скупштина ће ти помоћи да почнеш. Распачавање часописа је, међутим, само један облик службе. Свако ко се сасвим посвети доброј вести труди се да буде уравнотежен у служби. На пример, Друштво Кула стражара издаје милионе књига које се нуде људима као трајнији извор добре духовне хране. Да ли си постао довољно спретан у својој служби да би могао понудити књигу, као што је Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи?

А шта је с људима који покажу интерес? Водиш ли добре забелешке како би их могао поново посетити? Такве посете могу довести до облика службе који доноси највећу радост — библијског студија у дому. Сети се, Исус је заповедио у Матеју 28:19, 20 да се чине ’ученици, крстећи их‘. То значи да проучавамо Библију с њима. Истина, да би се успоставио студиј често је потребна истрајност. Један Сведок је упознао старији брачни пар који је срдачно пристао на библијски студиј у дому. Али они су три недеље узастопно одлагали студиј. Коначно је студиј почео. Онда, неко време, брачни пар је прекидао студиј скоро сваке друге седмице. Коначно, уз све то, жена је напредовала до крштења. ”Након крштења“, присећа се брат, ”њене очи су биле испуњене сузама среће, које су проузроковале сузе среће и код моје жене и мене.“ Да, кад смо сасвим посвећени доброј вести, то нам доноси неописиву радост!

Стави се на располагање!

Исус Христ и апостол Павле пружили су одличне обрасце за оданост које треба да опонашамо. И ми имамо дивне примере међу данашњим Јеховиним сведоцима. Дошло је време за све оне који знају добру вест да постану потпуно активни у њеном објављивању другима. Библија нам засигурава да сваки такав напор ”није узалудан“ (1. Коринћанима 15:58).

Као Павле, многи се сусрећу са финансијским обавезама. Због тога многи можда не могу бити пионири. Али уз Јеховину помоћ, сви могу да следе добар савет из Римљанима 12:11: ”У ревности будите неуморни. Будите духа пламенога. Служите Господу [Јехови, NW].“ И ако се околности промене тако да можемо више времена бити у Јеховиној служби, свако ко стварно љуби Јехову, као Павле, посегнуће за том могућношћу. Сасвим се посвети доброј вести! Чинећи тако имаћеш благослове не само сада, већ ће то довести до вечног живота уз бескрајну радост и срећу! (Матеј 19:28, 29).