Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто бити одевен у понизност?

Зашто бити одевен у понизност?

Зашто бити одевен у понизност?

АМЕРИЧКИ писац Едгар Алан По управо је завршио читање своје нове приче неким пријатељима. Они су у шали рекли да је пречесто користио име главног јунака. Како је По реаговао? Један пријатељ се присећа: ”Његов поносни дух није могао да поднесе такав отворени приговор, затим је у нападу гнева, пре него што су његови пријатељи могли да га спрече, све странице бацио у разгорелу ватру.“ Изгубљена прича била је ”јако забавна, потпуно ослобођена његове уобичајене... сете“. Понизност је могла да је спасе.

Иако понос наводи људе да чине неразумне ствари, он је веома раширен у свету. Али, Јеховине слуге морају бити другачије. Они морају носити добро обликовану одећу понизности.

Шта је понизност?

Када је писао суверницима у старој Колосеји, апостол Павле је циљао на дивну хришћанску одећу понизности. Он је подстицао: ”Обуците се, дакле, као изабрани Божји, свети и љубљени, у нежну наклоност саосећања, доброхотност, понизност ума, благост и дуготрпљивост“ (Колошанима 3:12NW).

Да, понизност је ”понизност ума“. То је ”скромност мисли; помањкање поноса; кротост“. Понизна особа је ”скромна у духу; није поносна“. Она је ”дубоко или учтиво пуна поштовања“ (The World Book Dictionary, том I, стр. 1030). Понизност није плашљивост или слабост. У ствари, понос одражава слабост, док показивање понизности често захтева храброст и снагу.

Хебрејска реч у Библији преведена са ”понизите се“ дословно значи ”згазите се“. Тако је мудри писац Пословица саветовао: ”Сине мој... ако си био ухваћен речима својих уста... ослободи се, јер си доспео у длан свога ближњег: Иди, понизи се [погази се] и обаспи свога ближњег салетањем“ (Пословице 6:1-3NW). То јест, одбаци понос, признај своју грешку, исправно постави ствари.

Мора бити истинска

Нису сви људи који изгледају понизно истински понизни. Неки привидно понизни појединци могу у ствари бити поносни. Они ће учинити све да добију оно што желе. Ту су и они који користе маску лажне понизности да оставе утисак на друге. На пример, апостол Павле се супротставио некима који су исказали ’лажну понизност‘ и указао да је свако ко поступа тако у ствари ”безразложно надут својим телесним расположењем“. Такав појединац је погрешно мислио да Божја наклоност зависи од тога шта једе, пије, да ли дира одређене ствари, да ли држи или не религиозне дане. Истина, можда изгледа побожно и понизно, али његова лажна понизност је безвредна (Колошанима 2:18, 23NW). У ствари, она га је наводила на помисао да је животна награда додељена онима који се одричу материјалних ствари. Она је такође изазвала профињени облик материјализма тиме што су аскетске забране усмериле пажњу на материјалне ствари за које је такав појединац јавно изјављивао да их презире.

С друге стране, истинска понизност задржава особу од испољавања уображености у одевању, украшавању или начину живота (1. Јованова 2:15-17). Појединац одевен у одећу понизности не привлачи прекомерну пажњу на себе или своје могућности. Уместо тога, понизност му помаже да с другима поступа обзирно и да се види онакав каквог га гледа Бог. А како Он гледа?

Јеховино гледиште

Када је требало да пророк Самуел помаже новог краља за израелску нацију, мислио је да се Јехова одлучио за Јесејевог сина Елијаба. Али Бог је рекао Самуелу: ”Не гледај на његов изглед и на висину његовог стаса, јер сам га одбацио. Бог не гледа на начин на који гледа човек, јер пуки човек види само што се показује очима; али Јехова види какво је срце.“ Било је одбачено седам Јесејевих синова. Бог је изабрао Давида, који се показао као човек верности и понизности (1. Самуелова 13:14; 16:4-13NW).

Одећа понизности нас чува да не постанемо поносни, уображени — и непризнати од Бога. Он се ”противи охолима, а понизнима указује незаслужену доброхотност“ (Јаков 4:6NW). Његово гледиште је показано у речима псалмисте: ”Јер је висок Јехова, а ипак понизнога види, али охолога само из даљине зна“ (Псалам 138:6NW; 1. Петрова 5:5, 6). Из питања постављеног у Михеју 6:8 је очигледно шта Бог очекује од својих слугу: ”Шта Јехова тражи за узврат од тебе осим да твориш правду и да љубиш доброхотност и да скромно ходаш с Богом својим?“ (NW).

Испољена од стране Бога и Христа

Није никакво чудо што Јехова од нас очекује да показујемо понизност! То је једна од његових особина. Након што га је Бог избавио од његових непријатеља, Давид је запевао: ”Ти [Јехова] ћеш ми дати свој штит спасења... а понизност твоја учиниће ме великим“ (Псалам 18:35NW; 2. Самуелова 22:1, 36). Иако је Јехова у највишим небесима, ”он се сагиње да би погледао небо и земљу, подижући понизног из самог праха; он подиже сиромаха из самог пепела, да би га поставио да седи са племенитима“ (Псалам 113:5-8NW). Бог показује понизност исказивањем милосрђа према грешном човечанству. Његово поступање са грешницима и давање свог Сина као жртве за грехе израз је његове понизности, љубави и осталих особина (Римљанима 5:8, 8:20, 21).

Исус Христ, који је био ”благе нарави и понизан у срцу“, пружио је највећи људски пример понизности (Матеј 11:29NW). Он је рекао својим ученицима: ”Ко се год узвисује биће понижен, а ко се год понизује биће узвишен“ (Матеј 23:12NW). То нису биле празне речи. У вече пре своје смрти, Исус је својим апостолима опрао ноге, обављајући службу коју су, према обичају, чинили робови (Јован 13:2-5, 12-17). Исус је понизно служио Богу пре него што је дошао на Земљу, а на исти начин је показао понизност када је ускрснуо на узвишени положај на небу. Зато је Павле саветовао сувернике да ’сматрају друге вишима од себе‘ и да имају понизни став Исуса Христа (Филипљанима 2:3, 5-11NW).

Пошто Бог и Христ показују понизност, и они који желе божанско признање морају испољавати ту особину. Ако смо понекад били охоли, било би мудро да се понизимо и молимо Бога да нам опрости. (Упореди 2. Летописа 32:24-26.) И уместо да о себи имамо сјајно мишљење, треба да применимо Павлов савет: ”Не тежите за високим частима, већ се држите ниских!“ (Римљанима 12:16Ст). Ипак, од које користи може бити понизност за нас и друге?

Користи од понизности

Једна од користи понизности је да нас задржава од хвалисања. Тиме поштеђујемо друге досађивања и избегавамо личну нелагодност ако наши успеси не оставе на њих утисак. Треба да се поносимо Јеховом, а не сами собом (1. Коринћанима 1:31).

Понизност нам помаже да добијемо божанско вођство. Јехова је Данијелу послао анђела са визијом, јер се тај пророк понизио пред Богом када је тражио вођство и разумевање (Данијел 10:12). Када је требало да Езра изведе Јеховин народ из Вавилона са много злата и сребра за улепшавање храма у Јерусалиму, објавио је пост како би могли да се понизе пред Богом. До чега је то довело? Јехова их је заштитио од напада непријатеља за време опасног путовања (Езра 8:1-14, 21-32). Испољавајмо и ми као Данијел и Езра понизност и тражимо Јеховино вођство, уместо да својом мудрошћу и снагом покушавамо да испунимо дужности које нам је Бог доделио.

Ако смо одевени у одећу понизности, поштоваћемо друге. На пример, деца која поседују понизност поштују и слушају своје родитеље. Понизни хришћани поштују и своје сувернике других националности, раса и порекла, јер нас понизност чини непристраним (Дела 10:34, 35; 17:26).

Понизност унапређује љубав и мир. Понизна особа се не сукобљава са суверником у настојању да постигне своја наводна права. Павле је чинио само оно што је било изграђујуће и није узнемиравао савест своје браће (Римљанима 14:19-21; 1. Коринћанима 8:9-13; 10:23-33). Понизност нам такође помаже да унапређујемо љубав и мир опраштањем другима њихових греха почињених према нама (Матеј 6:12-15; 18:21, 22). Подстиче нас да приђемо повређеној особи, признамо своју грешку, молимо за њено опроштење и да чинимо оно што можемо како бисмо исправили сваку погрешку коју смо можда починили (Матеј 5:23, 24; Лука 19:8). Ако повређени појединац прилази нама, понизност нас побуђује да мирољубиво решимо проблеме у духу љубави (Матеј 18:15; Лука 17:3).

Спасење зависи од испољавања понизности. На пример, за Бога је речено: ”Јер ти понизне спасаваш али очи бесне понижаваш“ (2. Самуелова 22:28). Када Краљ Исус Христ буде ’јахао за истину, понизност и праведност‘, он ће спасти оне који се понизују пред њим и његовим Оцем (Псалам 45:4NW). Они који показују понизност могу пронаћи утеху у речима: ”Тражите Јехову, сви кротки на земљи, који извршавате његове судске одредбе. Тражите праведност, тражите кротост. Ви бисте могли бити сакривени у дан Јеховиног гнева“ (Цефанија 2:3NW).

Понизност и Божја организација

Понизност наводи припаднике Божјег народа да цене његову организацију и да остану с њом као чувари беспрекорности. (Упореди Јован 6:66-69.) Ако нам није била додељена предност службе којој смо се надали, понизност нам помаже да сарађујемо са онима који преузимају одговорност унутар скупштине. А наша понизна сарадња пружа добар пример.

С друге стране, понизност нас задржава од показивања сујете у вези са нашим предностима службе међу Јеховиним народом. Штити нас од тражења хвале за дело које имамо предност да обављамо у Божјој организацији. Осим тога, ако служимо као старешине, понизност нам помаже да обзирно поступамо са Божјим стадом (Дела 20:28, 29; 1. Петрова 3:8).

Понизност и стега

Одећа понизности нам помаже да прихватимо стегу. Понизне особе нису као јудејски краљ Узија, чије срце је постало тако охоло да је приграбио свештеничке дужности. Он је ’поступао неверно против Јехове и ушао у храм да приноси ка̂д на кадионом жртвенику‘. Када се Узија разбеснео на свештенике зато што га исправљају, био је ударен губом. Каква цена за помањкање понизности! (2. Дневника 26:16-21NW; Пословице 16:18). Немој никада бити као Узија и дозволити да те понос спречи да прихватиш стегу коју Бог пружа кроз своју Реч и организацију.

С обзиром на то, Павле је рекао помазаним хебрејским хришћанима: ”У потпуности сте заборавили опомену која вам је упућена као синовима: ’Сине мој, не потцењуј стегу од Јехове, и не посустај када те он исправи; јер кога Јехова љуби, он га држи у стези; у ствари, он шиба свакога кога прима као сина‘... Истина, никаква стега док траје не изгледа радосно, него мучно; ипак, онима који су њоме поучени доноси потом миран плод, наиме, праведност“ (Хебрејима 12:5-11NW). Запамти и то да су ’опомене и карање вођи на путу живота‘ (Пословице 6:23).

Остати одевен у понизност

Како је само важно да хришћани увек носе одећу понизности! Она нас подстиче да истрајемо као објавитељи Краљевства, понизно сведочећи од куће до куће у потрази за онима који су ”исправно наклоњени вечном животу“ (Дела 13:48; 20:20NW). Заиста, понизност нам помаже да останемо послушни Богу у сваком погледу, иако поносни противници мрзе наш праведни пут (Псалам 34:21).

Пошто нас понизност подстиче да се ’уздамо у Јехову свим срцем својим‘, он чини да су наши путеви прави (Пословице 3:5, 6NW). У ствари, само ако смо одевени у ту дивну особину можемо заиста ходати с Богом и радовати се његовом признању и благословима. Као што је писао ученик Јаков: ”Понизите се у очима Јехове, и он ће вас узвисити“ (Јаков 4:10NW). Будимо зато одевени у понизност, ту прекрасну хаљину коју је креирао Јехова Бог.