Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади хришћани — будите чврсти у вери

Млади хришћани — будите чврсти у вери

Млади хришћани — будите чврсти у вери

”СВИ морају бити присутни.“ Била је то обавест. Сви ученици у некој јапанској школи морали су да присуствују масовном скупу у дворани. Млади ученик, хришћанин, није могао да се сложи са неким мислима које су биле изражене у школској песми. ”Добро“, размишљао је, ”знам да ће свирати ту школску песму. Али ја нећу имати никаквих неприлика. Само ћу седети позади као и обично.“

Међутим, када је млади Јеховин сведок ушао у дворану, опазио је да су сви чланови наставничког особља седели у последњем реду. Тако је требало да он седне испред њих. Када су други ученици устали на школску песму, он је остао пристојно да седи. Али ради тога су се наставници разбеснели. Покушали су физички да га натерају да устане. Можеш ли себе замислити у таквој ситуацији? Шта би ти учинио?

Зашто је потребна јака вера

Било би добро када би људи оставили на миру хришћане и допустили им да живе према својој библијски школованој савести. Често се, међутим, хришћани морају суочити са стресним ситуацијама. То нас не треба изненадити, јер је Божји властити Син, Исус Христ, рекао: ”Ако мене гонише, и вас ће гонити“ (Јован 15:20). Поред директног прогонства, Јеховине слуге се суочавају и са другим различитим испитима вере.

Млади хришћани често треба да имају јаку веру да би одолели кушњама с којима се суочавају у школи. Могу бити приморани да се друже са друговима у разреду који користе неморалне речи или својим ставом вређају Бога. Млади хришћани могу бити суочени са појачаним истицањем национализма и притиском да се уплету у клубове, школску политику или друге активности које могу бити духовно штетне. Наставници или други ученици могу покушати да врше притисак на младе хришћане да учине компромис. Зато се Богу одани млади морају ослонити на Јеховин дух да им он да потребну веру за сигурну одбрану своје наде (Матеј 10:19, 20; Галатима 5:22, 23).

’Будите спремни на одбрану‘

Савет апостола Петра је прикладан и за младе и за одрасле хришћане. Он је рекао: ”Увек [будите] спремни на одбрану пред сваким ко вас пита за разлог наде која је у вама, али то чините с благошћу и са дубоким поштовањем“ (1. Петрова 3:15NW). Шта све обухвата бити спреман на такву одбрану? Као прво, морате разумети оно што Писмо учи. Да бисте у школи заузели став према стварима као што су национализам, политика, злоупотреба дроге или морал, најпре морате да разумете разлог за хришћанско становиште и морате искрено да верујете у то.

На пример, апостол Павле је рекао сухришћанима: ”Немојте се варати. Лоша друштва кваре корисне навике“ (1. Коринћанима 15:33NW). Да ли се слажеш с тим? Како је Павле указао, можемо бити лако заведени у погледу друштва. Особа може да изгледа пријатељски и угодно. Али ако не дели ваше занимање за Јеховину службу или пак веровање у библијска обећања, она је лоше друштво. Зашто? Јер се њен живот темељи на другачијим начелима и ствари које су за хришћанина врло важне могу бити од мале важности за њу.

Ово није изненађујуће, јер је Исус рекао за своје следбенике: ”Они нису део света, као што ни ја нисам део света“ (Јован 17:16NW). Немогуће је да особа буде прави хришћанин и да у исто време буде део овога света, коме је бог Сатана (2. Коринћанима 4:4). Видите ли како таква одвојеност од света штити хришћанина од покварености и сукоба који данас муче многе? Ако је тако, онда можете разумети зашто морате да одржавате своју одељеност, чак ако то значи да се не можете прикључити неким школским активностима. a

Случај једне младе хришћанке је показао колико је важно бити чврст у вери и задржати интересе Краљевства на првом месту у свом животу (Матеј 6:33). Када је њена проба промоције била најављена, она је установила да је утврђена за исти дан као и покрајински састанак Јеховиних сведока који је планирала да посети. Написала је писмо пуно поштовања објашњавајући зашто ће бити одсутна са пробе и дала је то свом професору пре наставног часа. После наставног часа, професор ју је позвао на страну и поново замолио за објашњење зашто она неће бити присутна на проби. Девојка каже: ”Желео је да види да ли су моје речи исте. Да ли је то било моје мишљење или је писмо садржавало само речи моје мајке? Када је видео да је то моје лично уверење, није ми се супротстављао.“

’Одбрана пред сваким‘

Млади хришћани често увиђају да, ако они јасно упознају наставничко особље и ученике са својим ставом пре него што се појави спорно питање, притисак није ни приближно тако велики када морају да се суоче са проблемима. Једна млада хришћанка из Јапана извештава да, када је имала 11 година, њена школа је захтевала да сви ученици присуствују свечаности поводом Божића. Ученици из виших разреда вршили су притисак на њу да учествује, али она није била присутна и њен наставник је разумео њен став. Зашто? Јер су се на самом почетку школске године, Сведокиња и њени родитељи састали са наставником и објаснили различита гледишта хришћанског становишта.

Док учествују у служби проповедања, неки млади хришћани су у страху да ће срести школске другове или наставнике. Да ли се и ти тако осећаш? Ако је тако, зашто не преузмеш иницијативу и даш до знања својим школским друговима да проповедаш од куће до куће и зашто то чиниш. Један 14-годишњи Сведок Јехове је известио: ”Свако у школи зна моје становиште као хришћанина. Заиста они то знају тако добро да, ако сретнем школског друга док учествујем у служби, не осећам се збуњено. Други ученици обично слушају и много пута прихватају библијску литературу.“ Један 12-годишњак извештава да очекује сусрет са школским друговима док учествује у служби. Уместо да буде обесхрабен мислећи на то, он редовито проба шта ће рећи, ако се то догоди. На тај начин он је спреман да да̂ чврсте разлоге за своју веру.

У многим школама се каже да су ваншколске активности ствар избора. Али у ствари, наставници и ученици врше велики притисак на појединце да се придруже таквим активностима. Једна 20-годишња хришћанка је открила добар начин да савлада такав притисак. Она каже: ”Цело време средње школе служила сам као помоћни пионир. Свако је знао да сам превише запослена својим верским активностима да бих се прикључила другим стварима.“ Млађа сестра ове Сведокиње следила је исти пут. Неки млади хришћани директно из помоћне пионирске службе коју врше за време школовања, по завршетку школовања прелазе одмах у опште пионире, као пуновремени проповедници Краљевства.

Никада немојте превидети добре резултате свог доброг понашања и храброг сведочења. Зашто и ви, уместо да останете неми, не покажете да сте чврсти у вери говорећи с поштовањем али одважно? То је учинила израелска девојчица која је била заробљена и дошла у породицу сиријског војводе Наамана (2. Краљевима 5:2-4). Јеховино име је било прослављено због иницијативе коју је предузела та девојчица. Слична вера са ваше стране може такође донети част Богу и помоћи другима да заузму став као они који славе његово име.

Чињеница је да ми не можемо правити компромисе своје вере и даље остати хришћани. Исус је рекао: ”Зато ко признаје мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим, који је на небесима. Али ко одбацује мене пред људима, одбацићу и ја њега пред Оцем својим, који је на небесима“ (Матеј 10:32, 33). Бити чврст у вери као следбеник Исуса озбиљна је одговорност, зар не?

Помоћ која је на располагању

Да бисте заузели чврст став као једни од Јеховиних сведока, потребна вам је јака вера. Да бисте стекли такву веру, морате марљиво да проучавате Библију, посећујете хришћанске састанке и учествујете у служби проповедања. Ако сматрате да вам још увек нешто недостаје, шта ћете учинити? Ученик Јаков је рекао: ”Ако коме од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он даје свима великодушно и без приговора, и даће му је“ (Јаков 1:5NW). Разговарајте с Јеховом о том проблему у молитви; он вас може ојачати да се успешно суочите са кушњама или испитима своје вере.

Шта још може да учини млади хришћанин? Књига Пословица нам каже: ”Слушај свог оца, који је проузроковао твоје рођење и не презири своју мајку само зато што је остарела“ (Пословице 23:22NW). Апостол Павле поткрепио је тај савет када је рекао: ”Децо, слушајте родитеље своје у свачему, јер је то угодно Господу“ (Колошанима 3:20). Хришћански родитељи могу вам помоћи да будете чврсти у вери. Саслушајте њихове предлоге. Уз њихову помоћ истражите Писмо и библијске публикације, потражите идеје, савете и искуства. И ви и ваши родитељи ћете уживати у томе и то ће вам помоћи да савладате плашљивост и страх (2. Тимотеју 1:7).

Извуците пуну корист из припрема које је Јехова Бог омогућио кроз хришћанску скупштину. Припремајте се добро за састанке. Разговарајте са именованим старешинама и другима који су прошли кроз искуства слична онима с којима се ви сада суочавате. Соломон је рекао: ”Мудар ће слушати и примити више поуке, а човек разуман је онај који стекне вешто усмеравање“ (Пословице 1:5NW). Тако учите од старијих. Можете учити и од младих хришћана који су успешно савладали проблеме сличне вашим.

Верност доноси благослове

Ако сте чврсти у вери, примењиваћете Павлов савет ’будите чврсти и непоколебљиви, напредујући једнако у делу Господњему‘ (1. Коринћанима 15:58). Јехова зна и разуме проблеме с којима се суочавате. Он је ојачао многе који су се суочавали са сличним потешкоћама и ојачаће и вас. Ако се ослоните на Бога, он ће вам давати снагу, јер је псалмиста рекао: ”Баци своје бреме на Јехову, и он ће те поткрепити. Никада неће допустити да праведник посрне“ (Псалам 55:22NW).

Петар је писао: ”И имајући увек чисту савест, да би у ономе зашто вас опадају као злочинце, постидели се они који куде ваше добро живљење по Христу (1. Петрова 3:16). Ако одбијете компромисе с обзиром на Божје праведне законе и начела, имаћете добру савест, што је прави благослов од Јехове. Осим тога, оставићете добар пример младима чија вера може бити слаба (1. Тимотеју 4:15, 16). Ваше понашање може да их охрабри да учине напоре да постану чврсти у вери и тако буду у стању да поднесу кушње.

Можете помоћи чак и онима који се у почетку супротстављају вашем хришћанском становишту. Сетите се ових надом испуњених речи: ”Из јутра сеј семе своје, и у вече не дај да ти руке почивају; јер ти не знаш шта ће успети, ово или оно, или ће обоје бити једнако добро“ (Проповедник 11:6). Ко зна какви добри резултати ће произаћи из вашег доброг сејања семена преко ваших верних дела?

Међу највећим благословима које ћете пожњети је признати положај пред Јеховом. Коначно, то што сте чврсти у вери довешће вас до вечног живота (Јован 17:3; упореди Јаков 1:12). Није вредно изгубити тај дар ради пролазног олакшања које се постиже компромисом у кушњи.

Шта се догодило са младићем споменутим на почетку овог чланка? Па, он је истрајао у свом искушењу. Када је школски скуп завршен, он је тактично покушао да објасни своје становиште наставницима. Иако није било повољне реакције, био је задовољан знајући да је обрадовао Јеховино срце (Пословице 27:11). Наставио је да брани своју веру све док није завршио школовање. Тада је постао пионир. Нека и ваша верна издржљивост има сличан срећан исход. То ће бити тако ако докажете да сте јаки у вери.

[Фуснота]

a За расправу о овим и другим библијским принципима види књигу Questions Young People Ask — Answers That Work, издату од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Оквир на 25. страни]

ПОМОЋ КОЈА ЈЕ НА РАСПОЛАГАЊУ

◻ Слушајте мудрост својих богобојазних родитеља.

◻ Извуците корист од духовних припрема у хришћанској скупштини.

◻ Разговарајте са именованим старешинама и другима који су можда имали проблеме као што су ваши.

◻ Разговарајте са другим младим хришћанима који успешно савладавају сличне препреке