Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нови свет је близу!

Нови свет је близу!

Нови свет је близу!

ДРЖАВНИЦИ су много рекли о новом свету који ће створити. Они говоре о ослобађању света од страхова и баријера које спречавају сарадњу међу људима и државама. Али, да ли су људи у стању да остваре нови свет?

Човечанство је за успоставу света мира и сигурности на располагању имало векове. Нема сумње да су многи у таквим настојањима били врло искрени. Међутим, без обзира на састав владавина које су људи осмислили како би испунили такве тежње, речи Библије су се показале као тачне: ”Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23).

Нови свет обећан

Међутим, та иста надахнута Божја реч пружа засигурање да ће наступити нови свет. Након прорицања краја старог система ствари, хришћански апостол Петар је објавио: ”Али ми очекујемо по обећању његову ново небо и нову земљу, у којој ће правда наставати“ (2. Петрова 3:10-13).

Чије је ово обећање? Дао га је нико други него Јехова, ”једини највиши над свом земљом“ (Псалам 83:18ДК). Он ће остварити оно што људи не могу. Да, Јехова ће успоставити нови свет. Али када?

Нови свет је врло близу!

Пре него што Божји обећани нови свет постане свеобухватна стварност, мора доћи крај садашњем ”свету“ или ”систему ствари“. У вези тога, Исусови ученици су упитали: ”Кажи нам кад ће то бити и какав ће бити знак твога доласка и свршетка света?“ (Матеј 24:3). По тачнијем преводу New World Translation, питање Исусових следбеника гласи: ”Кажи нам када ће то бити и шта ће бити знак твоје присутности и свршетка система ствари?“

Одговарајући на то, Исус је предсказао многе карактеристике знака његове невидљиве присутности као угледне духовне особе у моћи небеског Краљевства (1. Петрова 3:18). На пример, рекао је: ”Устаће народ против народа и краљевство против краљевства и биће несташица хране и земљотреса у једном месту за другим.“ Од ’почетка болних невоља‘ 1914. године, ”овај нараштај“ који је означио Исус искусио је сталне ратове, несташице хране и земљотресе као део знака његове невидљиве присутности (Матеј 24:7, 8, 34NW).

Ратови су од 1914. године овај нараштај притиснули као никад до тад. Први светски рат је по процени однео 14 милиона живота. У другом светском рату убијено је 55 милиона војника и цивила. Дакле, од 1914. године је у ратовима изгубљено преко 100 милиона живота! То сигурно означава део знака Исусове присутности.

Несташице хране, такође проречене од Христа, после сваког од два светска рата пустошиле су многим земљама. Упркос научним достигнућима, данас је скоро четвртина света гладна. Сваке године због неисхрањености умиру милиони деце и одраслих. У делу The World Book Encyclopedia стоји: ”Већина земаља у развоју у Африци, Азији и Латинској Америци има једва довољно хране за своје становнике. Милиони људи су у тим земљама гладни. Када из било ког разлога опадне производња хране или њен увоз, може да завлада глад и хиљаде или милиони људи могу умрети.“

Земљотреси су од нараштаја који означава ’последње време‘ узели велики данак у животима (Данијел 12:4). Процене о жртвама земљотреса различите су. Али, од 1914. су разарања у земљотресима порасла у целом свету и изискивала су стотине хиљада живота. Дајући коментар о само два од њих, Yorkshire Post од 19. октобра 1989. износи: ”Земљотрес у кинеској провинцији Јиангсу 1920. године убио је 180 000 особа, а 28. јула 1976. је Кина претрпела најразорнији земљотрес у својој новијој историји. Најмање 240 000 људи је погинуло када је град Тангшан на североистоку Кине био скоро потпуно сравњен са земљом у земљотресу чија је јачина по Рихтеровој скали износила 7,8 степени.“ Новине су навеле попис више од 30 већих земљотреса у 20. веку.

Као једно обележје знака Исусове невидљиве присутности, наведено је и дело проповедања Краљевства. Он је својим радозналим ученицима рекао: ”Ово еванђеље о краљевству проповедаће се по свему свету за сведочанство свима народима. И онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Као што је Исус и прорекао, ово дело проповедања сада широм света обавља више од 4 000 000 Јеховиних сведока у 212 земаља.

Садашња испуњења ових и других пророчанстава доказују да заиста живимо у ’последњим данима‘ (2. Тимотеју 3:1-5). Управо пред нама стоји ”велика невоља“ коју је Исус Христ такође прорекао. С врхунцем у ’рату великог дана Бога Свемогућега‘, у Хар-Магедону, она ће садашњи зли систем ствари привести крају (Матеј 24:21; Откривење 16:14-16NW). Тада ће Божји обећани нови свет постати стварност. a

Благослови које људи не могу да остваре

Државници се хвале новим светским поретком који ће сами остварити. Међутим, Јехова, Бог неба и Земље, није никада од људи тражио да садашњи систем замене новим светом. Он ће то учинити сам у дан и сат које зна само он (Матеј 24:34, 36). Остарели апостол Јован је имао прилику да унапред види то што ће учинити Бог, а не људи:

”И видео сам ново небо и нову земљу, јер су пређашње небо и пређашња земља ишчезли, и мора више нема. Видео сам и свети град, Нови Јерусалим, како силази с неба од Бога и приправљен као невеста украшена за свог мужа. Уто сам чуо јак глас с престоља како говори: ’Гле! Шатор Божји је с људима, и он ће становати с њима, и они ће бити његов народ. И сам Бог биће с њима.‘ И он ће отрти сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни жалости ни вике ни боли више неће бити. Што је пре било прошло је. И онај је који седи на престољу рекао: ’Гле! Све ново творим.‘ Он такође каже: ’Пиши, јер су ове речи верне и истините‘“ (Откривење 21:1-5NW).

То ”ново небо“ је небеско Краљевство Исуса Христа. ”Нова земља“ није нека друга земаљска кугла, већ ново друштво људи на овој планети — сви су они послушни поданици Христовог Краљевства, без расних, националних или језичних подела. (Упореди Псалам 96:1.) Садашње симболично небо и земља — Ђаволов систем ствари, са својом владајућом структуром која је под утицајем Сатане и његових демона, биће уништени (1. Јованова 5:19). Иако ће дословна мора и даље постојати, симболично море немирног, злог човечанства ће нестати. Исусу придружени небески владари чине Нови Јерусалим и у заједници са њим сачињавају главну организацију која ће управљати праведним људским друштвом. Бог ће на тај начин ”становати“ с послушним човечанством док ће се оно у току хиљадгодишњег Судњег дана кроз Христа с њим мирити (Откривење 14:1-4; 20:6).

Под владавином Краљевства постојаће многи разлози за срећу. Жаљење, јаук и бол, који су последице болести, тегоба и сличних ствари, биће ствар прошлости. Више неће постојати чак ни смрт која се од нашег прародитеља, грешног Адама, проширила на цело човечанство (Римљанима 5:12). Каква ће само радост владати када заувек нестане овај светом раширени узрок суза!

Те благослове засигурава сам Бог, а не смртни људи. Он је тај који каже: ”Гле! Све ново творим.“ Да, Јехова је апостолу Јовану рекао: ”Пиши, јер су ове речи верне и истините.“

Основне потребе задовољене у потпуности

У новом свету који ће остварити Бог, Земља ће коначно постати рај. То је сигурно, јер је Исус покајничком злочинцу прибијеном на стубу до њега обећао: ”Заиста ти кажем данас: Бићеш са мном у Рају“ (Лука 23:43NW). У рајским условима, такве потребе човека као што су храна и заклон биће потпуно задовољене.

Несташице хране данас односе милионе живота. Ма како племенити били напори да се гладни нахране, похлепа и остали чиниоци спречавају људе да реше такве проблеме. На пример, Saturday Star, новине из Јоханесбурга, Јужна Африка, извештавају: ”Политичке расправе, повећане цене горива и општа засићеност афричким сукобима којима као да се не назире крај, све то заједно одлаже решење... У Судану, једној од најугроженијих држава, са глађу се у 1991. суочава између 5 и 6 милиона људи.“ Али, глад ће у Божјем новом свету бити заборављена. Под владавином Краљевства ”биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора лелујаће се класје као шума“ (Псалам 72:16).

Кров над главом је још једна потреба човека која је за многе данас далеко од одговарајућег испуњења. Милиони живе у обичним страћарама или су прави бескућници. Према The New York Timesu, у једној оријенталној земљи, ”у некој компанији електроиндустрије... двадесетогодишњи радници се суочавају са 73-годишњом листом чекања за стан“, а владин извештај указује како неки људи морају да живе ”у складиштима, уредима, па чак и у тоалетима“. Али, како ће само све то у новом свету бити другачије! У будућем Рају ”они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити, јер народу моме, биће дани ко дани дрвету, изабраници моји уживаће дело руку својих. (Исаија 65:21, 22).

Еколошки проблеми ће у Божјем обећаном новом свету ишчезнути. Загађење ваздуха које угрожава здравље и угрожава летину више неће постојати. Загађивање и уништавање животног простора које сада угрожава бројне биљне и животињске врсте више неће бити претња. А такви чиниоци као што је осиромашење озонског слоја неће угрожавати живот на Земљи. Можемо бити сигурни да ће Јехова Бог решити све те проблеме, јер нам његова Реч гарантује да ће он ускоро ’уништити оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18NW).

У новом свету ће и ратовање бити ствар прошлости, али не зато што су државници успели да разоружају народе. Тамо где политички владари нису успели, наступиће Бог. Он ће послушном човечанству донети мир у складу са овим речима псалмисте: ”Ходите и видите дела Господња, чудеса што учини на земљи! До краја земље ратове прекиде, те лук преби и копље сломи и огњем кола бојна сажеже“ (Псалам 46:9, 10). У Божјем обећаном новом свету, који је тако близу, људи више неће водити ратове, већ ће уживати прави мир и сигурност (Михеј 4:2-4).

Да ли ћеш ти бити тамо?

Можеш имати поверење у нови свет који је обећао Јехова Бог. Он не лаже (Јеврејима 6:17, 18). Његова Реч, Библија, истина је и оно што она обећава увек се испуни (Јован 17:17).

Ту добру вест о дивним благословима за послушно човечанство Јеховини сведоци настоје да поделе са свим људима искреног срца. Требало би да се сада и ти потрудиш да стекнеш спознање божанске намере, и да поступаш по дивним обећањима записаним у Светом писму. Тај пут може те довести до вечног живота, јер је Исус рекао: ”А живот је вечни у томе да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога, и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Тада ћеш имати предност да се радујеш срећним временима која ће ускоро доћи, јер Божји нови свет је близу!

[Фуснота]

a Види 17. и 18. поглавље књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, коју је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.