Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова и Христ — најистакнутији комуникатори

Јехова и Христ — најистакнутији комуникатори

Јехова и Христ — најистакнутији комуникатори

”Суверени Господ Јехова неће учинити ништа док не открије своју поверљиву ствар својим слугама пророцима“ (АМОС 3:7NW).

1. Које се методе комуникације користе данас?

 ДАНАС је комуникација мултимилионски посао. Све књиге које су објављене, све новине и часописи који се редовно штампају, сви радио и телевизијски програми који се емитују, као и филмови и позоришне представе, настојања су да се комуницира. Исто је и са свим писмима која су написана и послата, као и са свим телефонским позивима. Све су то настојања да се комуницира.

2. Који су неки примери напретка које су људи постигли с обзиром на техничка обележја комуникације?

2 Људи су постигли запажени напредак на техничким подручјима комуникације. На пример, оптички каблови, који су велики напредак у односу на бакарне каблове, могу истовремено да преносе многе десетине хиљада телефонских разговора. Затим, ту су комуникацијски сателити, који се у свемиру окрећу око Земље и који имају опрему за одашиљање телефонских, телеграфских, радио и телевизијских сигнала. Један такав сателит може истовремено обрађивати 30 000 телефонских порука!

3. Шта се догађа када постоје јазови у комуникацији?

3 Али, упркос свим тим средствима комуникације, у свету има толико беде због недостатка комуникације међу појединцима. Тако нам се каже да ”постоји растући понор — огромни ’комуникацијски јаз‘ — између оних који владају и оних над којима се влада“. И шта је тзв. јаз генерација ако не пропуст родитеља и њиховог потомства да једни с другима успешно комуницирају? Брачни саветници извештавају да је највећи проблем у браку недостатак комуникације између супруга и супруге. Недостатак исправне комуникације може проузроковати чак и смрт. Почетком 1990. погинуле су 73 особе у авионској несрећи, којој је вероватно у великој мери допринео недостатак комуникације између пилота и контроле лета. Новински наслов је објавио: ”Комуникацијска препрека довела до трагедије.“

4. (а) Шта се подразумева под ”комуникацијом“? (б) Шта је циљ комуникације хришћана?

4 Шта је комуникација у хришћанском контексту? Према једном речнику, ”комуникација“ значи ”преношење информације, мисли или осећања тако да је задовољавајуће примљено и схваћено“. Други речник то означава као ”методу делотворног изражавања мисли“. Запазимо дефиницију ’делотворно изражавање мисли‘. Начин на који хришћани комуницирају мора посебно бити делотворан, јер има за циљ достизање срца људи истином из Божје речи тако да ће они, надамо се, поступати по ономе што науче. Такву комуникацију подстиче искључиво несебичност и љубав.

Јехова као комуникатор

5. Који је један од првих начина на које је Јехова Бог комуницирао с човеком?

5 Јехова Бог је без сумње највећи Комуникатор. Због тога што нас је створио на своју слику и по свом обличју, он је у стању да комуницира с нама, а нама је могуће да комуницирамо с другима о њему. Од самог стварања човека, Јехова је својим земаљским створењима саопштавао информације о себи. Један начин на који је то учинио био је помоћу својих видљивих дела стварања. Тако нам псалмиста каже: ”Небеса објављују славу Божју и о делу руку његових пространство говори. Дан за даном проузрокује да говор навире, ноћ за ноћи доказује знање“ (Псалам 19:1, 2NW). А у Римљанима 1:20 обавештени смо да се Божја ’невидљива својства јасно виде од стварања света наовамо‘ (NW). ”Јасно се виде“ указује на делотворну комуникацију!

6. Шта је Јехова саопштио својим земаљским створењима док су били у Еденском врту?

6 Они који немају веру у Бога и његова божанска откривења покушаће да нас наведу да верујемо да човек зависи од својих властитих извора информација како би установио због чега живи. Али, Божја реч јасно даје до знања да је Бог од почетка комуницирао с човеком. Тако је Бог првом човеку и жени дао налог за стварање потомства: ”Будите плодни и намножите се и напуните земљу и себи је подвргните, и имајте у подложности... свако живо створење.“ Бог им је такође омогућио да до ситости једу плодове врта — уз само један изузетак. Затим, када су Адам и Ева постали непослушни, Бог је саопштио прво месијанско обећање, пружајући човечанству трачак наде: ”И поставићу непријатељство између тебе [змије] и жене и између семена твога и семена њена. Оно ће ти главу згњечити, а ти ћеш му згњечити пету“ (1. Мојсијева 1:28; 2:16, 17; 3:15NW).

7. Шта открива Постање с обзиром на Јеховино комуницирање са својим слугама?

7 Када је Адамов син Каин био испуњен убилачком завишћу, Јехова Бог је комуницирао с њим, у ствари му говорећи: ’Пази! Срљаш у невољу!‘ Али, Каин је одбио да послуша то упозорење и убио је свог брата (Постање 4:6-8). Затим, када је Земља постала пуна насиља и зла, Јехова је праведном Ноју саопштио своју намеру да очисти Земљу од свега што је прља (Постање 6:13–7:5). Након потопа, када су Ноје и његова породица изашли из арке, Јехова им је саопштио своју намеру с обзиром на светост живота и крви, а помоћу дуге је дао засигурање да никад више неће потопом уништити све што живи. Неколико векова касније, Јехова је саопштио Аврахаму своју намеру да све породице човечанства благослови помоћу Аврахамовог Семена (Постање 9:1-17; 12:1-3; 22:11, 12, 16-18). А када је Бог објавио да ће уништити сексуално настране људе Содоме и Гоморе, ту је чињеницу љубазно саопштио Аврахаму, говорећи: ”Како бих тајио од Абрахама оно што ћу учинити?“ (Постање 18:17).

8. На која је четири начина Јехова комуницирао са својим слугама на Земљи?

8 Започињући с Мојсијем, Јехова је користио дугу линију пророка да би комуницирао с Израелом (Јеврејима 1:1). Понекад је користио усмени налог, као када је рекао Мојсију: ”Напиши те речи“ (Излазак 34:27). Јехова је много чешће комуницирао са својим говорницима помоћу визија, као што је то већ учинио с Аврахамом. a Јехова је такође користио и снове да би комуницирао с људима, и то не само са својим слугама, већ и с онима који су били повезани с његовим слугама. На пример, Јехова је проузроковао да два затвореника која су била с Јосифом имају снове, које им је Јосиф протумачио. Јехова је такође проузроковао да фараон и Небукаднезар имају снове, које су им протумачиле његове слуге Јосиф и Данијел (Постање 40:8–41:32; Данијел, 2. и 4. поглавље). Даље, Јехова је у многим приликама користио анђеле као гласнике како би комуницирао са својим слугама (Излазак 3:2; Судије 6:11; Матеј 1:20; Лука 1:26).

9. Шта је подстакло Јехову да комуницира са својим народом Израелом, и из којих је његових изражавања то видљиво?

9 Сви ти облици Јеховиног комуницирања кроз пророке одражавали су његову љубав према свом народу Израелу. Тако је помоћу пророка Езекјела навео: ”Не радујем се смрти злога, већ да се неко ко је зао врати са свог пута и заиста настави да живи. Одвратите се, одвратите се од својих злих путева, јер зашто би погинули, доме Израелов?“ (Езекијел 33:11NW). Јехова је био дуготрпљив и истрајан Комуникатор са својим бунтовним древним народом, као што се може видети из 2. Дневника 36:15, 16NW: ”И Јехова Бог њихових отаца слао је против њих своје гласнике, слао и слао, јер је осећао самилост према свом народу и свом боравишту. Али, они су... презирали његове речи и исмејавали његове пророке... све док више није било исцељења“.

10. Како Јехова данас комуницира са својим народом, и до које мере је он Бог комуникације?

10 Данас имамо Божју надахнуту Реч, Библију, преко које нам Јехова саопштава информације о себи, својим намерама и својој вољи за нас (2. Тимотеју 3:16, 17). У ствари, као што Најистакнутији Комуникатор, Јехова, објављује: ”Суверени Господ Јехова неће учинити ништа док не открије своју поверљиву ствар својим слугама пророцима“ (Амос 3:7NW). Он обзнањује својим слугама шта намерава да учини.

Божји Син као комуникатор

11. Које је Јеховино најистакнутије посредство у комуницирању с људима, и зашто је наслов ”Реч“ одговарајући?

11 Од свих посланика које је Јехова користио да саопшти Своју вољу, најистакнутији је Реч, Логос, који је постао Исус Христ. Шта је смисао тога што је био назван Реч, или Логос? То указује да је он Јеховин главни Говорник. А шта је говорник? Онај који саопштава оно што други има да каже. Тако је Логос постао онај који саопштава реч Јехове Бога Његовим разумним земаљским створењима. Та улога је тако важна да је назван Реч (Јован 1:1, 2, 14).

12. (а) У коју је сврху Исус дошао на Земљу? (б) Шта сведочи за његово верно испуњење те сврхе?

12 Сам Исус је рекао Понтију Пилату да је главна сврха његовог доласка на Земљу да саопшти истину човечанству: ”Зато сам се родио и зато сам дошао на свет да сведочим за истину“ (Јован 18:37NW). Запис у Еванђељима говори колико је он добро обављао тај задатак. Његова Проповед на гори призната је као највећа проповед коју је човек икада одржао. Како је само добро комуницирао кроз ту проповед! ”Кад Исус сврши ове речи, задиви се народ науци његовој“ (Матеј 7:28). С обзиром на једну другу прилику, читамо: ”И много народа га радо слушаше“ (Марко 12:37). Када су неки службеници били послати да ухвате Исуса, вратили су се без њега. Зашто? Одговорили су фарисејима: ”Никад човек није тако говорио као тај човек!“ (Јован 7:46).

Христови ученици опуномоћени су да буду комуникатори

13. Шта показује да Христ није био задовољан да буде једини комуникатор?

13 Исус није био задовољан да буде једини комуникатор, па је прво опуномоћио 12 апостола, а затим 70 еванђелизатора, да иду као они који ће саопштавати добру вест о Краљевству (Лука 9:1; 10:1). Затим је, непосредно пред свој узлазак на небо, опуномоћио своје ученике да обављају посебан задатак. Који? Као што читамо у Матеју 28:19, 20, упутио их је да буду комуникатори; а требало је да поучавају и друге да постану комуникатори.

14. Како су делотворни били први хришћански комуникатори?

14 Да ли су ученици били делотворни комуникатори? Заиста јесу! Као резултат њиховог проповедања на Пентекост 33. н. е., успостављеној хришћанској скупштини било је додато 3 000 душа. Ускоро се број попео на 5 000 људи (Дела 2:41; 4:4). Није чудо што су их њихови јеврејски непријатељи оптужили да су цели Јерусалим напунили својим учењем и да су се касније жалили да су својим проповедањем преврнули настањену Земљу! (Дела 5:28; 17:6).

15. Које је посредништво Јехова употребио у наше време да комуницира с људима?

15 А шта рећи о нашем времену? Као што је проречено у Матеју 24:3, 45-47, Господар, Исус Христ, поставио је ’верног и разборитог роба‘, сачињеног од помазаних хришћана, да брине за цело његово власништво на Земљи током овог дана његове присутности (NW). Тог верног и разборитог роба данас представља Водеће тело Јеховиних сведока, које као свог јавног посланика има Библијско и трактатно друштво Кула стражара. Било је најприкладније да тај верни и разборити роб буде назван и Божјим каналом комуникације. Тај роб, пак, охрабрује нас да будемо добри комуникатори. У ствари, прво издање Zion’s Watch Tower and Herald of the Christ’s Presence (Сионске Куле стражаре и гласника Христове присутности) саветовало је својим читаоцима: ”Ако имате суседа или пријатеља за кога сматрате да ће га интересовати или ће му бити од користи поуке [овог часописа], можете им усмерити пажњу на те поуке; тако имате прилику да проповедате Реч и чините добро свим људима.“

16. Шта показује да је потребно више од самог читања Библије да би Бог делотворно комуницирао са својим земаљским слугама?

16 Међутим, имати само приступ Речи Божјој и лично је читати није довољно да се стекне тачно спознање које води на пут живота. Присетимо се етиопског дворског службеника који је читао пророчанство Исаије, али није разумео оно што је читао. Еванђелиста Филип му је објаснио пророчанство, након чега је био спреман да се крсти као Христов ученик (Дела 8:27-38). Да је за некога потребно више од самог читања Библије видљиво је из Ефесцима 4:11-13, где Павле показује да Христ није само дао неке као надахнуте апостоле и пророке, већ да је дао и ”једне као еванђелисте, а једне као пастире и учитеље, на усавршавање светих за дело службе, и за уздизање тела Христова, докле достижемо сви у јединство вере и познање Сина Божјега, у човека савршена“.

17. По којим обележавајућим знаковима можемо препознати посредништво које Јехова данас употребљава за саопштење својих намера човечанству?

17 Како можемо препознати оне које Јехова Бог и Исус Христ користе да људима који постају хришћани помогну да достигну духовно зрело стање? Према Исусу, један од знакова препознавања биће да се они међусобно воле, као што је Исус волео своје следбенике (Јован 13:34, 35). Још један знак препознавања: Они неће бити део света, као што ни Исус није био део света (Јован 15:19; 17:16). Још један даљњи знак биће да они признају Божју реч као истину, као Исус, непрестано се позивајући на њен ауторитет (Матеј 22:29; Јован 17:17). Стављање Божјег имена у први план, као што је то чинио Исус, биће још један знак (Матеј 6:9; Јован 17:6). А још један знак биће слеђење Исусовог примера у проповедању Божјег Краљевства (Матеј 4:17; 24:14). Постоји само једна група која удовољава овим захтевима, наиме, међународни комуникатори познати као хришћански Сведоци Јехове.

18. Која ће се три подручја комуникације разматрати у следећим чланцима?

18 Међутим, комуникација укључује одговорност према другима. С киме су хришћани одговорни да комуницирају? У основи, постоје три подручја на којима хришћани морају водити рачуна да оставе отворене линије комуникације: породични круг, хришћанска скупштина и хришћанска служба проповедања. Наредни чланци позабавиће се тим обележјима наше теме.

[Фуснота]

Како би одговорио?

◻ Која штета може настати због недостатка комуникације?

◻ Ко су два најистакнутија комуникатора?

◻ Која је различита средства користио Бог да би комуницирао с људима?

◻ Како се Исус истицао као комуникатор?

◻ Како су рани хришћани били успешни у комуницирању?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Као његов небески Отац, Исус је био саосећајни комуникатор