Пређи на садржај

Пређи на садржај

Комуницирати унутар породице и у скупштини

Комуницирати унутар породице и у скупштини

Комуницирати унутар породице и у скупштини

”Нека ваш исказ увек буде љубак, сољу зачињен“ (КОЛОШАНИМА 4:6NW).

1. Шта је Адам рекао када га је Бог упознао с Евом?

 ”НИ један човек није острво... Сваки је човек део континента.“ Тако је писао један проницљив писац пре много векова. Рекавши то, само је потврдио оно што је Створитељ рекао о Адаму: ”Није добро да човек буде сам.“ Адам је имао дар говора и језика, јер је дао имена свим животињама. Али, Адам није имао друго људско створење с којим је могао да комуницира. Зато није чудо што је узвикнуо када га је Бог упознао са дивном Евом: ”Ово је коначно кост од мојих костију и тело од мога тела“! Дакле, с почетком прве људске породице, Адам је почео да комуницира с другим људским бићем (Постање 2:18, 23NW).

2. Какву штету може проузроковати неконтролисано гледање телевизије?

2 Породични круг је идеално место за комуницирање. Заиста, сам успех породичног живота зависи од тога. Међутим, комуницирање захтева време и напрезање. Данас је телевизија један од највећих крадљиваца времена. Она може бити средство наношења штете на најмање два начина. С једне стране, може бити тако привлачна да чланови породице постану зависни од ње, што доводи до оскудне комуникације. С друге стране, телевизија може служити као средство бега када се појаве неспоразуми или повређена осећања. Уместо да решавају проблеме, неки венчани парови изабрали су да престану да говоре и да гледају телевизију. Тако телевизија може у великој мери допринети недостатку комуникације, за што је речено да је основни разлог за бродолом брака. Они који имају потешкоћа у томе да гледање телевизије задрже на споредном месту могу с правом размотрити могућност да је се потпуно ослободе (Матеј 5:29; 18:9).

3. Како су неки извукли користи од ограничавања гледања телевизије?

3 У ствари, примљени су одушевљавајући извештаји који говоре о благословљеним резултатима када је гледање телевизије било смањено или чак прекинуто. Једна породица је писала: ”Више разговарамо једни с другима... више истражујемо Библију... Играмо се заједно... Сва подручја наше службе проповедања су се побољшала.“ Друга породица је рекла након што се ослободила свог телевизора: ”Не само да смо уштедели новац [били су претплаћени на кабловску телевизију], већ смо постали приснији као породица и пронашли смо многе друге корисне ствари којима можемо испунити своје време. Никад нам није досадно.“

Гледати, говорити и слушати

4. Како брачни пар може међусобно да саопшти своје цењење?

4 Постоје различити облици комуницирања унутар породице. Неки су без речи. Када двоје људи једноставно гледа једно друго, то је облик комуницирања. Заједнички проведено време говори о осећању бриге. Брачни партнери треба да избегавају раздвојеност на дуже временско раздобље, уколико не постоји неизбежан разлог. Венчани пар може унапредити узајамну срећу радујући се блиском дружењу унутар брачне везе. Тиме што се једно према другом опходе на нежан а ипак пристојан начин, било у јавности или приватно, показујући исправно достојанство у одевању и манирима, они могу без речи да саопште дубоко међусобно цењење. Мудри краљ Соломон је то изразио следећим речима: ”Благословен извор твој ти био, радост твоја била теби жена твоје младости“ (Пословице 5:18).

5, 6. Зашто супрузи треба да буду свесни важности комуницирања са супругама?

5 Комуникација захтева и разговор, дијалог — међусобно разговарање, а не једноставно говорење другоме. Иако су неке жене боље од мушкараца у изражавању својих осећања, то није изговор за мужеве да буду неми партнери. Хришћански супрузи треба да буду свесни да је недостатак комумикације највећи проблем у многим браковима и морали би истрајно да раде на држању отворених линија комуникације. У томе ће заиста успети ако, заједно са својим супругама, следе диван савет апостола Павла из Ефесцима 5:25-33. Да би супруг волео своју жену као своје тело, он мора бити заинтересован за њено добро и срећу, а не само за своје. Да би се то постигло, преко је потребно комуницирање.

6 Супруг не треба заузети став да његова супруга треба да нагађа или претпоставља да је он цени. Она треба бити сигурна у његову љубав према њој. Он може показати своје цењење на многе начине — изразима нежности и неочекиваним поклонима, као и тиме да је добро упозна са свим оним што би могло утицати на њу. Такође постоји изазов изражавања цењења за настојања супруге, било да се ради о личном одевању, њеном напорном раду у корист породице или о искреној подршци у духовним активностима. Осим тога, да би супруг следио савет апостола Петра из 1. Петрове 3:7 (NW), да ’са супругом живи у складу са спознањем‘, он се мора уживљавати, што се показује комуницирањем с њом у свим питањима од заједничког интереса, исказујући јој част као слабијем суду (Пословице 31:28, 29).

7. Коју дужност има супруга у вези комуницирања са својим супругом?

7 На исти начин, да би супруга следила савет из Ефесцима 5:22-24 с обзиром на подложност, треба се бринути да линије комуникације са супругом буду отворене. Она треба према свом супругу показати ”дубоко поштовање“, и својим говором и својим понашањем. Никад не треба да поступа независно или да занемари његове жеље (Ефесцима 5:33NW). Она и њен супруг увек треба да воде поверљиве разговоре. (Упореди Пословице 15:22.)

8. Шта супруге морају бити спремне да учине, како би одржале отворене линије комуницирања?

8 Даље, супруга треба да се чува тога да своје незадовољство крије у себи, испољавајући тиме самосажаљење. Ако постоје неспоразуми, нека тражи право време да изнесе проблем. Да, извуци поуку из примера краљице Естер. Требало је да она пред свог супруга изнесе питање у коме се радило о животу и смрти. Њено правовремено поступање с мудрошћу и тактичношћу значило је спасење за Јевреје. Ако смо другоме нанели бол или смо и сами били повређени, дугујемо измену мисли и свом брачном другу и себи. Тактичност и смисао за хумор који узима у обзир нечији однос с Богом, може помоћи да се лакше комуницира (Естер 4:15–5:8).

9. Какву улогу у комуницирању игра слушање?

9 Из тога произилази да је, када се разматра питање коришћења говора у одржавању отворених линија комуникације, дужност свакога да слуша што други има да каже — и да предузме напоре како би запазио што није било речено. То захтева поклањање пажње ономе који говори. Не треба запажати само мисаони садржај, већ треба да поклонимо пажњу стварним осећањима иза изговорених речи, начину на који је нешто речено. Супруг често чини пропуст на том подручју. Супруге могу трпети зато што супрузи пропуштају да слушају. И супруге са своје стране треба пажљиво да слушају, како би избегле доношење пренагљених закључака. ”Мудар ће слушати и примити више поуке“ (Пословице 1:5NW).

Комуницирање између родитеља и деце

10. Да би праведно поступали у комуницирању са својом децом, на шта родитељи морају бити спремни?

10 Постоји и ситуација у којој родитељи и њихова деца имају потешкоћа у комуницирању. ’Учити дете према путу којим треба да иде‘ захтева успостављање линија комуникације, што помаже да се осигура да ’не одступи од њега ни када остари‘ (Пословице 22:6). Чињеница да неки родитељи изгубе своју децу у свету понекад је повезана са комуникацијским јазом који се развио током одрастања. Дужност родитеља да непрестано комуницирају са својом децом истакнута је у 5. Мојсијевој 6:6, 7 (NW): ”Ове речи које ти ја данас заповедам морају бити у твом срцу; и мораш их усадити у свог сина и говорити о њима кад седиш у кући, кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш“. Да, родитељи морају проводити време са својом децом! Морају бити спремни на жртве у корист своје деце.

11. Које су неке од ствари које родитељи треба да саопште својој деци?

11 Родитељи, саопштите својој деци да их Јехова воли и да их и ви волите (Пословице 4:1-4). Нека виде вашу спремност да жртвујете удобности и задовољства у корист њиховог душевног, емоционалног, физичког и духовног раста. С обзиром на то, важно је уживљавање, тј. способност родитеља да гледају на ствари очима своје деце. Испољавањем несебичне љубави, ви родитељи можете изградити јаку везу јединства са својом децом и охрабрити их да се поверавају вама уместо својим вршњацима (Колошанима 3:14).

12. Зашто млади треба слободно да комуницирају са својим родитељима?

12 С друге стране, ви млади дужни сте да комуницирате са својим родитељима. Цењење за оно што су учинили за вас помоћи ће вам да им се поверавате. Вама је потребна њихова помоћ и подршка, а њима ће бити лакше да вам је пруже ако слободно комуницирате с њима. Зашто да вам вршњаци буду главни извор савета? Они су вероватно за вас учинили мало у односу на ваше родитеље. Они немају више животног искуства од вас, и ако нису део скупштине, они нису истински заинтересовани за ваше трајно добро.

Комуницирање унутар скупштине

13, 14. Која библијска начела захтевају комуницирање међу хришћанима?

13 Још је један изазов да са својом браћом у скупштини држиш отворене линије комуникације. Снажно смо подстакнути да ’не остављамо своје састанке‘. Са којом се сврхом састајемо? ”Да се подстичемо на љубав и добра дела.“ То захтева комуницирање (Хебрејима 10:24, 25NW). Ако те је неко увредио, то ни у ком случају није разлог да не идеш на састанке. Држи линије комуникације отворене слеђењем темељног савета који нам је дао Исус, а записаног у Матеју 18:15-17. Разговарај с оним за кога сматраш да је проузроковао твоје незадовољство.

14 Када имаш потешкоће с неким од своје браће, следи библијски савет који се налази у Колошанима 3:13: ”Наставите подносити један другога и опраштати један другоме искрено ако ко има разлог тужбе против другога. Баш као што је Јехова искрено опростио вама“ (NW). То укључује комуницирање, уместо одбијања да се с неким говори. А ако ти се чини да је неко хладан према теби, следи савет из Матеја 5:23, 24. Комуницирај и покушај да се измириш са својим братом. То захтева љубав и понизност са твоје стране, али себи и свом брату дугујеш слеђење Исусовог савета.

Савет и охрабрење

15. Зашто хришћани не треба да пропусте да саопште савет када су у прилици да то учине?

15 Дужност комуницирања укључена је и у слеђење Павловог савета из Галаћанима 6:1 (NW): ”Браћо, ако који човек и учини какав криви корак пре него што је тога свестан, ви који имате духовне способности покушајте таквог човека да исправите у духу благости, пазећи сваки на себе, да и ти не будеш искушан“. Скромност нас треба навести да срдачно прихватимо када нам неко укаже где смо начинили грешку у нашем говору или понашању. У ствари, сви треба да имамо став псламисте Давида када је писао: ”Када би ме ударио праведник, била би то љубазна доброхотност; и када би ме прекорио, било би то уље на главу, које моја глава не би хтела одбити“ (Псалам 141:5NW). Посебно старешине треба да буду истакнути примери у понизности, не наглашавајући лично гледиште, већ спремни да прихвате исправку, имајући у мислима да су ’честити ударци пријатељеви‘ (Изреке 27:6St).

16. Коју врсту комуницирања треба да поздраве млади говорници?

16 Млади ће ићи путем мудрости и скромности ако траже савет и упутство од зрелих хришћана, који ће по свој прилици имати да понуде нешто изграђујуће. На тај начин могу имати корист чак и старешине. На пример, један старешина је у говору рекао да су благослови споменути у Откривењу 7:16, 17, у вези тога да више неће бити глади и жеђи, ствари које друге овце могу очекивати у новом свету. Међутим, било је истакнуто да се ти стихови првенствено односе на наше време. (Види Откривење — Близу је величанствени врхунац!, стране 126-128.) Један присутни старешина сматрао је да говорнику на то треба скренути пажњу, али пре него што је имао прилику да то учини, сам говорник је назвао и питао за предлоге како би могао да побољша свој говор. Да, олакшајмо онима који би желели да нам помогну тако што ћемо им саопштити своју жељу за саветом. Немојмо бити раздражљиви или неоправдано осетљиви.

17. Како комуницирање може да послужи за изградњу наше браће?

17 Краљ Соломон је навео савет који може добро да се примени на наше разматрање. Он је рекао: ”Не одреци добра оном који на њих право има, кад му можеш учинити“ (Пословице 3:27). Својој браћи дугујемо љубав. Павле је рекао: ”Не будите никоме ништа дужни, осим да љубите један другога“ (Римљанима 13:8). Зато, буди великодушан својим речима охрабрења. Износи ли млади слуга помоћник свој први говор? Похвали га. Да ли се сестра искрено трудила или је изванредно изнела свој задатак у Теократској школи проповедања? Реци јој како си уживао у њеним настојањима. Наша браћа и сестре уопште настоје да учине све што могу и биће охрабрени љубазним изразима цењења.

18. Шта би било љубазно учинити када неко испољи превелико самопоуздање?

18 Насупрот томе, млади говорник је можда јако способан, али због своје младости можда испољава више самопоуздања него што одговара тој околности. Која је врста комуникације потребна у том случају? Зар не би било љубазно да га зрели старешина похвали за било коју добру мисао у његовом изношењу, али да истовремено благо предложи начине на које би у будућности могао да развија скромност? Такво комуницирање показало би братску љубав и помогло младима да се довољно рано ослободе лоших ставова, пре него што се укорене у њима.

19. Зашто старешине и поглавари породица треба да буду комуникатори?

19 Старешине комуницирају међу собом и са скупштином о стварима које су корисне — избегавајући, наравно, откривање поверљивих ствари, као што су оне повезане с правним проблемима. Међутим, прекомерна тајновитост доводи до неповерења и обесхрабрења и може нарушити срдачни дух скупштине — или породице. На пример, свакоме представља радост да чује изграђујући извештај. Баш као што је апостол Павле желео да саопшти духовне дарове, тако и старешине треба да буду горљиви да другима пруже изграђујуће информације (Пословице 15:30; 25:25; Римљанима 1:11, 12).

20. Којим ће се обележјем комуницирања бавити следећи чланак?

20 Да, комуницирање је од пресудне важности и у хришћанској скупштини и у хришћанској породици. Осим тога, оно је преко потребно на још једном подручју. На ком? У хришћанској служби. У следећем чланку размотрићемо начине на које можемо побољшати своју вештину комуницирања у тој веома важној активности.

Како би одговорио?

Како се могу савладати честе препреке породичном комуницирању?

Како се супрузи и супруге могу суочити са изазовом комуницирања?

Како родитељи и деца могу избећи јаз генерација?

Како се комуницирање у скупштинама и породицама може показати као изграђујуће?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Добра комуникација унапређује породично благостање и срећу