Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог услишава твоје молитве?

Да ли Бог услишава твоје молитве?

Да ли Бог услишава твоје молитве?

”НИСАМ никад осетила да су моје молитве услишене“, рекла је једна жена из Хокаида, Јапан. Она у том погледу није усамљена. Многи људи осећају да на своје молитве никада не добијају одговор. У ствари, можда се и ти питаш да ли услишава Бог твоје молитве.

Милиони људи упућују небројене молитве безбројним божанствима. Зашто изгледа да толике молитве нису услишене? Да бисмо то сазнали, испитајмо најпре врсте упућених молитви.

Шта неки моле?

У време новогодишњих празника у шинтоистичким светиштима или будистичким храмовима моли се две трећине јапанског становништва, или неких 80 милиона људи. Они тамо полажу новчиће и моле за добру срећу и сигурност породице.

У јануару и фебруару — управо пред напорне пријемне испите — студенти хрле у светиша као што је једно у Токију које је познато по свом богу образовања. Они своје жеље исписују на дрвене молитвене плочице па их вешају на дрвене мотке уоколо светишта. У току испитне сезоне 1990. околину једног добро познатог токијског светишта украшавало је најмање 100 000 таквих плочица.

Здравље је предмет многих молитви. У једном светишту у Кавасакију, у Јапану, људи се моле за заштиту од сиде. ”Значај мољења против сиде“, објаснио је свештеник светишта, ”састоји се у томе што ће оно људе учинити разборитим у њиховом понашању“. Али, да ли је то сва корист од молитве?

У неком другом храму, нека је старија жена молила да је задеси ”изненадна смрт“. Зашто? Јер је желела да избегне патње дуготрајне болести и зато што није желела да падне на терет својој породици.

У једној такозваној хришћанској земљи, капетан неке фудбалске екипе молио је за победу своје екипе и заштиту од повреда. Католици у Пољској моле за своју личну добробит и своју мадону украшавају драгуљима ако верују да су њихове молитве саслушане. Многи људи хрле у цркве као што је чувена у Гвадалупеу у Мексико Ситију и Лурду у Француској, преклињући за чудотворна исцељења.

Било на Истоку или Западу, људи се моле из многих и различитих личних разлога. Очигледно, они желе да њихове молитве буду саслушане и услишене. Међутим, да ли је реално очекивати да ће све молитве бити саслушане у повољном светлу? Шта је са твојим личним молитвама? Да ли су услишене? У ствари, да ли Бог уопште услишава молитве?