Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исказивати веру темељену на истини

Исказивати веру темељену на истини

Исказивати веру темељену на истини

”А без вере није могуће Богу угодити, јер онај који хоће да дође к Богу треба да верује да Бог постоји и да награђује оне који га траже“ (ЈЕВРЕЈИМА 11:6).

1, 2. Како је Адамова вера стављена на испит, и с којим резултатом?

 ВЕРА захтева више од веровања да Бог постоји. Први човек, Адам, није сумњао у постојање Јехове Бога. Бог је комуницирао с Адамом, највероватније кроз свог Сина, Реч (Јован 1:1-3; Колошанима 1:15-17). Ипак, Адам је изгубио изглед на вечни живот зато што је пропустио да слуша Јехову и исказује веру у њега.

2 Чинило се да је Адамова будућа срећа била угрожена када је његова жена, Ева, постала непослушна Јехови. Сама помисао да је може изгубити ставила је веру првог човека на испит! Да ли је Бог могао да реши тај проблем на начин који би осигурао Адамову даљњу срећу и добро? Придруживши се Еви у преступу, Адам је показао да он очигледно није тако мислио. Он је покушао да реши проблем на свој начин, уместо да је усрдно тражио божанско вођство. Пропуштајући да искаже веру у Јехову, Адам је нанео смрт себи и целом свом потомству (Римљанима 5:12).

Шта је вера?

3. Како се библијска дефиниција вере разликује од дефиниције једног речника?

3 Један речник дефинише веру као ”чврсто веровање у нешто за што не постоји доказ“. Међутим, далеко од подупирања такве замисли, Библија наглашава управо супротно. Вера се темељи на чињеницама, на реалностима, на истини. Библија каже: ”Вера је зајамчено очекивање ствари којима се надамо, јасно доказивање стварности, иако их не видимо“ (Хебрејима 11:1New World Translation). Особа која верује има гаранцију да је све што је Бог обећао тако сигурно као да се већ у ствари испунило. Уверљиви доказ невидљивих стварности тако је јак, да се за веру каже да је исто што и тај доказ.

4. Како један приручник подупире библијску дефиницију вере?

4 У New World Translation (Нови свет преводу) се узрочни облик хебрејског глагола аман понекад преводи са ”исказивати веру“. Према Theological Wordbook of the Old Testament, ”у срцу значења корена је мисао о сигурности... насупрот модерним концептима вере као нечега могућег, надајмо се истинитог, али не сигурног“. Исто дело каже: ”Изведеница амен ’заиста‘ пренесена је у Нови завет у облику речи амен, што је на енглеском језику реч ’амен‘. Исус је често користио ту реч (Мт 5:18, 26, итд.) како би истакао сигурност теме.“ Реч преведена са ”вера“ у Хришћанским грчким списима такође значи веровање у нешто што се чврсто темељи на чињеници или истини.

5. Како је грчка реч у Јеврејима 11:1 преведена са ”зајамчено очекивање“ коришћена у древним пословним документима, и шта то значи за хришћане?

5 Грчка реч (хипостасис) преведена са ”зајамчено очекивање“ у Јеврејима 11:1 обично је коришћена у древним пословним папирусима да би се изразила мисао о нечем што гарантује будући добитак. Научници Маултон (Moulton) и Милиган (Milligan) предлажу превод: ”Вера је исправа о стварима којима се надамо“ (Vocabulary of the Greek Testament). Очигледно је да неко ко поседује исправу о праву власништва може имати ”зајамчено очекивање“ да ће његова нада да то добије једног дана бити остварена.

6. Које је значење грчке речи у Јеврејима 11:1 преведене са ”јасно доказивање“?

6 Грчка реч у Јеврејима 11:1 преведена са ”јасно доказивање“ (еленхос) садржи мисао о изношењу доказа да се прикаже нешто, посебно нешто што је у супротности с оним што наизглед јесте. Позитиван или чврст доказ разјашњава оно што је раније било неопажено, побијајући тиме оно што се наизглед одвијало. Тако вера ни у хебрејским ни у грчким списима никако није ”чврсто веровање у нешто за што не постоји доказ“. Насупрот томе, вера се темељи на истини.

Темељена на основним истинама

7. Како Павле и Давид описују оне који поричу постојање Бога?

7 Апостол Павле је навео основну истину када је писао да се Створитељева ”невидљива својства јасно виде од стварања света наовамо, јер се опажају по ономе што је створено, и његова вечна моћ и Божанство, тако да [противници истине] немају изговора“ (Римљанима 1:20NW). Да, ”небеса објављују славу Божју“, а ”земља је пуна [његових] творевина“ (Псалам 19:1; 104:24NW). Али шта ако неко није спреман да размотри доказе? Псалмиста Давид је рекао: ”Зли према својој охолости [”дрзак какав јесте“, New English Bible] не истражује; сва је његова мисао: ’Нема Бога.‘“ (Псалам 10:4, NW; 14:1). Вера се делом темељи на основној истини да Бог постоји.

8. Какво јамство и разумевање могу поседовати они који исказују веру?

8 Јехова не само да постоји; он је вредан поуздања и на његова обећања се можемо ослонити. Он је рекао: ”Што сам смислио то ће бити, вршиће се што сам наумио“ (Исаија 14:24; 46:9, 10). То нису безначајне речи. Постоји јасан доказ да се испунило стотине пророчанстава записаних у Божјој речи. Они који исказују веру, уз такво просветљење, у стању су да разумеју данашње испуњење многих библијских пророчанстава (Ефесцима 1:18). На пример, они виде испуњење ’знака‘ Исусове присутности, укључујући убрзано проповедање успостављеног Краљевства, као и проречено ширење правог обожавања (Матеј 24:3-14; Исаија 2:2-4; 60:8, 22). Они знају да ће народи ускоро узвикнути ”Мир и сигурност!“ и да ће убрзо после тога Бог ’уништити оне који уништавају земљу‘ (1. Солуњанима 5:3; Откривење 11:18NW). Какав је само благослов имати веру која се темељи на пророчанским истинама!

Плод светог духа

9. Који је однос између вере и светог духа?

9 Истина на којој се темељи вера налази се у Библији, која је производ Божјег светог духа (2. Самуелова 23:2; Захарија 7:12; Марко 12:36). Зато је логично да вера не може да постоји одвојено од деловања светог духа. Зато је Павле могао писати: ”Плод је духа... вера“ (Галаћанима 5:22NW). Али, многи одбацују божанску истину, прљајући свој живот телесним жељама и гледиштима која жалосте Божји дух. Зато ”сви немају веру“, јер немају темеља на ком би је развили (2. Солуњанима 3:2; Галатима 5:16-21; Ефесцима 4:30).

10. Како су неке ране слуге Јехове показале да исказују веру?

10 Међутим, између Адамових потомака неки појединци су исказивали веру. У 11. поглављу Јеврејима спомињу се Абел, Енох, Ноје, Аврахам, Сара, Исак, Јаков, Јосиф, Мојсије, Рахаб, Гедеон, Барак, Самсон, Јефта, Давид и Самуел, као и многе неименоване Јеховине слуге, који су ”постигли похвално свједочанство захваљујући вјери“. Запазимо шта је учињено ”вером“. Вером је Абел ’принео Богу жртву‘, а Ноје ’саградио лађу‘. Вером се Аврахам ’покорио када је примио позив да оде у земљу коју је имао да прими као баштину‘. А Мојсије је вером ’оставио Египат‘ (Хебрејима 11:4, 7, 8, 27, 29, 39St).

11. На шта указују Дела 5:32 с обзиром на оне који слушају Бога?

11 Очигледно су све те Јеховине слуге учиниле више од самог веровања у Божје постојање. Исказујући веру, они су се поуздали у њега као Онога који ”награђује оне који га траже“ (Јеврејима 11:6). Учинили су оно на шта их је Божји дух упутио, поступајући по тада доступном тачном спознању, иако је оно било ограничено. Како се то разликује од Адама, који није поступао у вери темељеној на истини или у складу са упутством светог духа. Бог даје свој дух само онима који су му послушни (Дела 5:32).

12. (а) У шта је Абел имао веру, и како је то показао? (б) Шта претхришћански сведоци Јехове, упркос својој вери, нису примили?

12 Насупрот свом оцу Адаму, богобојазни Абел имао је веру. Вероватно је од својих родитеља сазнао за прво икад изговорено пророчанство: ”И поставићу [Јехова Бог] непријатељство између тебе и жене и између семена твога и семена њена. Оно ће ти главу згњечити, а ти ћеш му згњечити пету“ (1. Мојсијева 3:15NW). Тиме је Бог обећао да ће уништити зло и обновити праведност. Абел није знао како ће се то пророчанство испунити. Али, његова вера да Бог награђује оне који га искрено траже била је довољно јака да га подстакне да принесе жртву. Он је вероватно много размишљао о том пророчанству и веровао да ће бити неопходно проливање крви како би се испунило обећање и човечанство подигло до савршенства. Дакле, Абелова животињска жртва била је прикладна. Међутим, упркос својој вери, Абел и Јеховини претхришћански сведоци ”не примише обећања“ (Јеврејима 11:39).

Усавршавање вере

13. (а) Шта су Аврахам и Давид сазнали о испуњењу обећања? (б) Зашто се може рећи да је ’истина дошла од Исуса Христа‘?

13 Бог је постепено током векова откривао даљњу истину о томе како ће се испунити обећање у вези ’семена жене‘. Аврахаму је речено: ”Посредством твог семена сигурно ће се сви народи земље благословити“ (1. Мојсијева 22:18NW). Касније је краљу Давиду речено да ће обећано Семе доћи кроз његову краљевску лозу. То Семе се 29. н. е. појавило у особи Исуса Христа (Псалам 89:3, 4; Матеј 1:1; 3:16, 17). Насупрот неверном Адаму, ”последњи Адам“, Исус Христ, био је пример у испољавању вере (1. Коринћанима 15:45NW). Он је водио живот предане службе Јехови и испунио многа пророчанства која предсказују Месију. Тиме је Исус разјаснио истину о обећаном Семену и учинио стварношћу оно што је наговештавао Мосијев закон (Колошанима 2:16, 17). Зато се могло рећи да је ’истина дошла од Исуса Христа‘ (Јован 1:17).

14. Како је Павле показао Галаћанима да је вера добила нова обележја?

14 Пошто је сада истина дошла кроз Исуса Христа, постојао је већи темељ на коме се могла заснивати вера у ”обећање“. Вера је била ојачана, добила је, такорећи, нова обележја. С обзиром на то, апостол Павле је рекао помазаним сухришћанима: ”Али Писмо затвори све под грех, да се оно што је обећано даде по вери у Исуса Христа онима који верују. Пре но што вера дође бејасмо затворени под стражом закона за веру која је требала да се објави. Тако нам закон би као неки васпитач да нас води Христу, да бисмо се вером оправдали. Али чим дође вера, нисмо више под тим васпитачем, јер сте ви сви синови Божји вером у Исуса Христа“ (Галатима 3:22-26).

15. Који је био једини начин да се вера усаврши?

15 Израелци су исказивали веру у Божје поступање с њима преко савеза Закона. Али, сада је требало да се вера повећа. Како? Исказивањем вере у духом помазаног Исуса, јер је Закон био тако обликован да их води ка њему. Само на тај начин могла је бити усавршена претхришћанска вера. Како је само неопходно било за те ране хришћане да ’пажљиво гледају на Исуса, Главног Посредника и Усавршиоца њихове вере‘! (Хебрејима 12:2NW). Заиста, то треба да чине сви хришћани.

16. Како је свети дух дошао на појачани начин, и зашто?

16 С обзиром на повећано спознање божанске истине и услед тога усавршене вере, да ли је требало да и свети дух дође на појачани начин? Да. На Пентекост 33. н. е., Божји дух, обећани помоћник о коме је Исус говорио, био је изливен на његове ученике (Јован 14:26; Дела 2:1-4). Свети дух је тада на њима, као на Христовој помазаној браћи, деловао на потпуно нови начин. Њихова вера, плод светог духа, била је ојачана. То их је опремило за велико дело стварања ученика које је лежало пред њима (Матеј 28:19, 20).

17. (а) Како је дошла истина и како је вера била усавршена од 1914? (б) Који доказ имамо да свети дух делује од 1919?

17 Вера је стигла када се Исус пре више од 1 900 година представио као именовани Краљ. Али, сада, када је он владајући небески Краљ, наш темељ за веру — откривена истина — огромно је порастао, усавршујући тиме нашу веру. Исто тако, било је појачано и деловање светог духа. Године 1919. појавио се јасан доказ тога, када је свети дух поново оживео Божје предане слуге из стања у коме су били скоро неактивни (Езекјел 37:1-14; Откривење 11:7-12). Затим је положен темељ за духовни рај, који је у следећим деценијама постајао очигледнији и славнији из године у годину. Може ли постојати било који већи доказ за деловање Божјег светог духа?

Зашто испитати своју веру?

18. Како су се израелске уходе међусобно разликовале у погледу вере?

18 Убрзо након што су Израелци били ослобођени из египатског ропства, било је послато 12 људи да потајно истраже земљу Канаан. Међутим, десеторици од њих недостајало је вере, јер су сумњали у Јеховину способност да испуни своје обећање да Израелцима преда земљу. Били су подстакнути оним што су видели, физичким стварима. Од њих дванаесторице, само су Јошуа и Калеб ходали по вери, а не по виђењу. (Упореди 2. Коринћанима 5:7.) Због исказивања вере, само су они од свих тих људи преживели и ушли у Обећану земљу (Бројеви 13:1-33; 14:35-38).

19. Како је темељ на коме се гради вера данас дубљи него икад пре, и шта ипак треба да учинимо?

19 Данас стојимо на границама Божјег новог света праведности. Ако желимо ући у њега, неопходна је вера. Срећом, темељ истине на којој се заснива вера никада није био дубљи. Имамо целу Реч Божју, пример Исуса Христа и његових помазаних следбеника, подршку милиона духовне браће и сестара и помоћ Божјег светог духа у непроцењивој мери. Ипак, чинимо добро ако испитамо своју веру и предузмемо кораке да је ојачамо док још можемо.

20. Која питања себи можемо одговарајуће поставити?

20 ’Ах, ја верујем да је то истина‘, можда кажеш. Али, колико је јака твоја вера? Питај се: ’Да ли је Јеховино небеско Краљевство за мене једнако стварно као и људска владавина? Признајем ли и подржавам ли у потпуности Јеховину видљиву организацију и њено Водеће тело? Могу ли очима вере видети да су народи сада управљени у коначно стање за Хармагедон? Може ли се моја вера повољно упоредити са вером великог ’облака сведока‘, споменутог у 11. поглављу Јеврејима?‘ (Јеврејима 12:1; Откривење 16:14-16).

21. На шта вера подстиче оне који је имају, и како су они благословљени? (Укључи коментаре из оквира на 13. страни.)

21 Они који поседују веру која се темељи на истини подстакнути су на деловање. Као прихватљива жртва коју је принео Абел, њихове жртве хвале угодне су Богу (Јеврејима 13:15, 16). Као Ноје, проповедник правде који је слушао Бога, они теже за праведним начином живота као проповедници Краљевства (Јеврејима 11:7; 2. Петрова 2:5). Као Аврахам, они који поседују веру темељену на истини слушају Јехову упркос неприликама, чак под околностима које их могу крајње искушати (Јеврејима 11:17-19). Као Јеховине верне слуге древног времена, они који данас поседују веру богато су благословљени и збринути од свог љубазног небеског Оца (Матеј 6:25-34; 1. Тимотеју 6:6-10).

22. Како вера може бити ојачана?

22 Ако си Јеховин слуга али увиђаш да је твоја вера на неки начин слаба, шта можеш да учиниш? Ојачај своју веру марљивим проучавањем Божје речи и допуштањем да се твоја уста преливају водама истине које пуне твоје срце (Пословице 18:4). Ако твоју веру редовно не јачаш, она може постати слаба, неактивна, чак мртва (1. Тимотеју 1:19; Јаков 2:20, 26). Буди одлучан да се то никад не догоди твојој вери. Усрдно моли за Јеховину помоћ речима: ”Помози ми где ми треба вере!“ (Марко 9:24NW).

Какви су твоји одговори?

◻ Шта је вера?

◻ Зашто вера не може постојати одвојено од истине и светог духа?

◻ Како је Исус Христ постао Усавршилац наше вере?

◻ Зашто треба да испитамо колико је јака наша вера?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 13. страни]

ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ВЕРУ . . .

◻ Говоре о Јехови (2. Коринћанима 4:13).

◻ Врше дела слична Исусовим (Јован 14:12).

◻ Извори су охрабрења за друге (Римљанима 1:8, 11, 12).

◻ Побеђују свет (1. Јованова 5:5).

◻ Немају разлога да се боје (Исаија 28:16).

◻ У прилици су да приме вечни живот (Јован 3:16).