Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како Христово преображење утиче на тебе

Како Христово преображење утиче на тебе

Како Христово преображење утиче на тебе

Четири човека управо су се попела на високу гору. На тим висинама се догодило нешто зачуђујуће. Док су тројица запањених ученика Исуса Христа посматрала, он је пред њиховим очима доживео промену. Послушај како писац Еванђеља Марко извештава о том узбудљивом догађају:

”ПОСЛЕ шест дана узе Исус Петра, Јакова и Јована, и изведе их на гору високу, саме, и преобрази се пред њима. Хаљине његове постадоше сјајне и тако беле, као што не може белилац убелити на земљи. И указа им се Илија с Мојсијем који разговараху с Исусом. Петар проговори, и рече Исусу: Раби! добро је што смо овде; да начинимо три сенице, једну за тебе, једну за Мојсија и једну за Илију. Јер он није знао шта говори, јер их беше обузео страх. И дође облак те их заклони, и изиђе глас из облака: Ово је син мој љубљени, њега послушајте! Ученици погледаше одмах унаоколо, али не видеше него Исуса сама“ (Марко 9:2-8).

Замисли само! Исусово лице сијало је као само сунце (Матеј 17:2). Његове су се хаљине блистале, ”као што не може белилац убелити на земљи“. Чуо се звук Божјег моћног гласа који износи објаву о свом Сину. Какав задивљујући догађај!

Грчка реч овде преведена са ”преобрази“ значи ”променити у други облик“. Она се појављује и у Римљанима 12:2, где се хришћанима саветује да се ’преобликују‘ мењајући своје мисли (An Expository Dictionary of New Testament Words, од В. Е. Вајна (W. E. Vine), IV део, страна 148).

Да, збио се драматичан догађај када се Исус преобразио неко време после прославе Пасхе 32. н. е. Шта је довело до тог чуда? Да ли је оно имало посебну сврху? Зашто су били укључени Мојсије и Илија? И како Христово преображење утиче на тебе?

Претходни догађаји

Пре него што су узашли на гору, Исус и његови ученици били су у близини Цезареје Филипове. Пошто је тај град око 25 километара југозападно од горе Хермон, преображење се можда догодило на једном од њених високих брда.

Док су ходали према ’високој гори‘, Исус је питао своје ученике: ”Ко говоре људи да сам ја?“ Они су одговорили: ”Јован Крстите[љ]иј, а други... Илија, а други: Који од пророка.“ Затим је Христ питао: ”А ви... шта велите, ко сам ја?“ Петар је одговорио: ”Ти си Христос.“ Нато им Исус ”строго препоручи да никоме то не казују за њега... Тада им поче казивати да Син човечји треба много да претрпи, и да га одбаце старешине, првосвештеници и књижевници, и да буде убијен, а трећег дана да ће ускрснути“ (Марко 8:27-31).

Исус је надаље изрекао следеће обећање: ”Има неких међу овима што стоје овде, који неће умрети док не виде краљевство Божје да дође у сили“ (Марко 9:1; Матеј 16:28). То се обећање испунило ”после шест дана“, када се Исус молио и преобразио пред Петром, Јаковом и Јованом. Лука каже да се то догодило ”осам дана“ после, очигледно зато што је укључио дан изрицања обећања и дан његовог испуњења (Матеј 17:1, 2; Марко 9:2; Лука 9:28).

Није сан или нереалност

Исусово преображење није било сан. Три апостола не би могла имати исти сан, а Исус је то назвао ’виђењем‘. То не укључује нереалност, јер је грчка реч употребљена у Матеју 17:9 на другим местима преведена са ’призор‘ (Дела 7:31NW). Зато су посматрачи били потпуно будни и својим очима и ушима заиста су видели и чули оно што се одвијало (Лука 9:32).

Потпуно будан али незнајући шта да каже, Петар је предложио да подигну три сенице — по једну за Исуса, Мојсија и Илију (Лука 9:33). Облак који се формирао док је Патар говорио очигледно је указивао на Божје присуство на гори, као што је био случај код израелског шатора од састанка у пустоши (Излазак 40:34-38; Лука 9:34). А апостоли сигурно не би спавали док ’Бог Отац‘ објављује: ”Ово је Син мој изабрани; њега послушајте!“ (2. Петрова 1:17, 18; Лука 9:35).

Зашто је виђен Мојсије

Када се догодило преображење, Мојсије ’није знао ништа‘, јер је умро вековима раније (Проповедник 9:5, 10). Као ни Давид, ни он није ускрснуо и зато није био лично присутан (Дела 2:29-31). Али, зашто је у тој визији са Христом виђен и Мојсије?

Бог је рекао Мојсију: ”Подигнућу им пророка изме[ђ]диу браће њихове, као што си ти, и метнућу речи своје у уста његова, и он ће им казивати све што му заповедим“ (Деутероном 18:18). Петар је ово пророчанство применио искључиво на Исуса Христа (Дела 3:20-23). Осим Исуса, Мојсије је био највећи пророк кога је Бог послао нацији Израел.

Постоје сличности између Мојсија и Већег Мојсија, Исуса Христа. На пример, док су били мала деца, живот обојице био је угрожен од окрутних владара, али Бог се побринуо да бебе буду поштеђене (Излазак 1:20–2:10; Матеј 2:7-23). Оба човека су постећи провела 40 дана на почетку своје службе као Јеховине посебне слуге (Излазак 24:18; 34:28; Деутероном 9:18, 25; Матеј 4:1, 2). Поред тога, и Мојсије и Исус су Божјом моћи чинили чуда (Излазак 14:21-31; 16:11-36; Псалам 78:12-54; Марко 4:41; Лука 7:18-23; Јован 14:11).

Бог је употребио Мојсија да избави Израел из египатског ропства, док Исус доноси духовно ослобођење (Излазак 12:37–14:31; Јован 8:31, 32). Мојсије је имао предност да посредује Савез закона између Бога и Израелаца, док је Исус Посредник новог савеза (Излазак 19:3-9; 34:3-7; Јеремија 31:31-34; Лука 22:20; Јеврејима 8:3-6; 9:15). Јехова је такође употребио Мојсија да себи начини име пред Израелцима, Египћанима и другима, баш као што је Исус Христ величао Јеховино свето име (Излазак 9:13-17; 1. Самуелова 6:6; Јован 12:28-30; 17:5, 6, 25, 26). Тиме што се Мојсије појавио са преображеним Исусом, Бог је показао да ће Христ служити у тим својствима у далеко већем обиму.

Зашто се појавио Илија

Иако мртви пророк Илија није ускрснуо, било је прикладно да се појави у визији преображења. Илија је учинио велико дело у обнављању чистог обожавања и посвећењу Јеховиног имена међу Израелцима. Исус Христ је учинио то исто док је био на Земљи и учиниће још више на обнављању чисте религије и оправдању свог небеског Оца преко Месијанског Краљевства.

Пророк Малахија је показао да је Илијино дело наговештавало будућу активност. Бог је преко Малахије рекао: ”Ево, послаћу вам Илију, пророка, пре него што дан Господњи дође, тај дан велики и страховити. И он ће обратити срце отаца к синовима, и срце синова к оцима њиховим, да не дођем и проклетством својим земљу не затрем“ (Малахија 4:5, 6).

Ово пророчанство је имало своје испуњење у малом на делу Јована Крститеља. Исус је то истакао после преображења, када су његови ученици питали зашто књижевници кажу да прво мора доћи Илија — пре Месијиног појављивања. Исус је рекао: ”Истина је да Илија треба да дође и да све уради; али вам ја кажем да је Илија већ дошао, и да га не познаше, него учинише с њим што су хтели. Тако ће и Син човечји трпети од њих. Тад разумеше ученици да им говори за Јована Крститеља“ (Матеј 17:10-13).

Јован је учинио дело слично Илијином када је крштавао Јевреје који су се покајали због својих греха учињених против Савеза закона. Што је још важније, Јован је био Месијин претходник и онај који је представио Исуса Христа (Матеј 11:11-15; Лука 1:11-17; Јован 1:29). Али, зашто се кроз Јованово дело само у малом испунило Малахијино пророчанство?

У овој визији Илија је виђен како разговара са Исусом. То је било после смрти Јована Крститеља, дајући тиме до знања да ће Илијино дело бити обављено у будућности. Осим тога, пророчанство је показало да ће то дело бити обављено ”пре него што дан Господњи дође, тај дан велики и страховити“. Тај догађај који се брзо приближава укључује ”рат великога дана Бога Свемогућега“ у Хар-Магедону, или Армагедону (Откривење 16:14-16NW). То је значило да ће успостављању Божјег небеског Краљевства, које је тада још било у будућности, претходити дело које одговара активностима Илије и његовог наследника, Јелисеја. А данашњи Јеховини сведоци већ више од једног века обављају дело које укључује обнављање чистог обожавања и узвисивање Божјег имена (Псалам 145:9-13; Матеј 24:14).

Његова сврха

Преображење је сигурно ојачало Исуса за патње и смрт коју је требало да поднесе. Исусова вера је сигурно била ојачана када је чуо свог небеског Оца како говори о њему као о свом признатом Сину. Али, шта је преображење учинило за друге?

Исусово преображење ојачало је и веру посматрача. Она је у њихове мисли утиснула да је Исус Христ Божји Син. Заиста, пошто је Јеховин Главни Говорник, Реч, тада био у њиховој средини, они су чули како Божји властити глас објављује: ”Ово је Син мој, љубљени, кога сам признао.“ Иако је Јехова на исти начин посведочио када је Исус био крштен, током преображења Бог је додао да ученици треба да слушају Његовог Сина (Матеј 3:13-17; 17:5NW; Јован 1:1-3, 14).

Преображење је на још један начин ојачало веру. За време визије, Исус, ”Мојсије“ и ”Илија“ говорили су о ”одласку који је [Христу] одређен да га испуни у Јерусалиму“ (Лука 9:31NW). ’Одлазак‘ је превод облика грчке речи е́ходос. Тај одлазак очигледно је укључивао и Исусову смрт и његово ускрсење од Бога у духовни живот (1. Петрова 3:18). Тако је преображење ојачало веру у Христово ускрсење. То је посебно изградило веру пружајући уверљив доказ да ће Исус бити Краљ Месијанског Краљевства. Дакле, визија је показала да ће Краљевство бити величанствено.

Преображење је такође ојачало веру у библијско пророчанство. Око 32 године касније (око 64. н. е.), Петар се још увек присећао тог искуства, пишући: ”Јер вам не показасмо силе и појављења Господа нашега Исуса Христа по вешто измишљеним причама, него као они који смо сами видели величанство његово. Јер он прими од Бога Оца част и славу кад дође к њему глас. ”Ово је син мој љубљени, у коме је моје благовољење.“ И тај глас ми чусмо да дође с неба кад бејасмо с њим на Светој Гори. И зато нам је још поузданија реч пророка, и ви добро чините, што пазите на њу, као на светиљку која светли у тамноме месту докле дан не осване и даница звезда се не роди у срцима вашим“ (2. Петрова 1:16-19).

Његово значење за тебе

Да, Петар је на Исусово преображење гледао као на велику потврду Божје пророчанске речи. Апостол Јован се можда такође осврнуо на ту визију када је рекао: ”И Реч је постала тело и пребивала међу нама, и гледали смо његову славу, славу каква припада јединорођеном очевом сину; и био је пун незаслужене доброхотности и истине“ (Јован 1:14NW). Преображење на исти начин може да изгради и твоју веру у Јеховину пророчанску реч.

Преображење и с њим повезани догађаји могу ојачати твоју веру да је Исус Христ Син Божји и обећани Месија. Оно може да ојача твоје веровање у Исусово ускрсење у духовни живот на небу. Та прекрасна визија такође треба да повећа твоју веру у Божју владавину, јер је преображење било предслика Исусове славе и краљевске моћи.

Веру посебно јача спознање да Христово преображење указује на наше време, када је Исусова присутност стварност (Матеј 24:3-14). Од 1914. он влада као Божји именовани Краљ на небесима. Он ће своју власт коју му је доделио Бог и своју моћ ускоро исказати против свих непријатеља божанске владавине, отварајући пут за нови свет (2. Петрова 3:13). Можеш се радовати његовим бескрајним благословима ако исказујеш веру у дивне ствари приказане у преображењу Исуса Христа.