Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поређења — кључ за допирање до срца

Поређења — кључ за допирање до срца

Поређења — кључ за допирање до срца

ДАВИД је бежао како би спасао свој живот. Његов је непријатељ Саул, помазани краљ Израела. Међутим, Саул је човек пун мржње према Давиду, кога изједа љубомора. У својој убилачкој потрази, краљ је сада са собом повео 3 000 војника. Бројчано далеко надмашени, Давид и његови људи сакрили су се дубоко у пећини у пустоши.

Док се Давид и његови људи скупљају у тами, одвија се изненађујући преокрет. Краљ Саул улази у ту исту пећину да обави нужду. Давид тихо прилази свом беспомоћном непријатељу, са оружјем у рукама. Али, на запањеност Давидових људи, он не убија краља. Само је одсекао скут Саулове горње хаљине. Жалећи чак и због тога, Давид каже: ”Сачувао ме Господ од тога да починим на господару моме, на помазанику Господњем, такво дело да метнем руку своју на њега! Јер је он помазаник Господњи“ (1. Самуелова 24:1-7).

Овај библијски извештај садржи дубоку поуку о поштовању од Бога додељеног ауторитета. Он такође допире до срца, можда чак и делотворније од директног савета. Ту снагу имају извештаји записани у Божјој речи за нашу поуку (Римљанима 15:4).

Јеховини сведоци на сличан начин настоје да учине више од једноставног навођења чињеница када проповедају добру вест, воде библијске студије у дому, износе говоре темељене на Библији или неформално сведоче. Они покушавају да достигну срце причањем искустава и коришћењем поређења. Њихов Vodič za Teokratsku službu osposobljavanja објашњава: ”Поређења подбуђују занимање и подвлаче важне мисли. Она отварају мисаоне токове и олакшавају стварање нових мисли. Добро изабраним предоџбама повезује се разумномерно деловање са осећајним утицајем... Понекад се може неко поређење употребити да би се избегле предрасуде или пристраност.“ a (Страна 164.)

У својој књизи Essentials of Public Speaking, Ворен Дибоа (Warren DuBois) наводи: ”Нека писац или говорник изрази своје мисли кроз поступке или речи људских бића, и најдосаднија тема добиће на живости и занимљивости.“ Дакле, додавање живости и занимљивости поруци која је већ узбудљива и животодајна, сигурно ће помоћи хришћанским слугама да допру до срца.

Поређења која поучавају

Које врсте поређења су најделотворније? Обично су то она која се темеље на нечему што слушаоци могу лако повезати. Исус Христ је пружио диван пример у том погледу. У својој Проповеди на гори, Исус је говорио о тако уобичајеним стварима ко што су со, светиљке и птице (Матеј 5:1–7:29). На пример, свако је знао шта су светиљке које горе маслиновим уљем и да се понекад постављају на постоље. Зато су Исусови ученици сигурно схватили да би морали бити носиоци духовног светла када им је рекао: ”Не пали се светиљка зато да се стави под корпу за меру, него на постоље, и она светли свима у кући. Тако нека и ваше светло светли пред људима да виде ваша добра дела и дају славу вашем Оцу који је на небесима“ (Матеј 5:15, 16NW). Једноставна поређења која одговарају теми помоћи ће хришћанским слугама да разјасне мисли и библијска учења.

Исусова можда најјача поређења усредсредила су се на људе. Размотримо она која су записана у 15. и 16. поглављу Луке. Књижевници и фарисеји критиковали су Исуса зато што прима грешнике и порезнике. Он им је у одговору испричао дирљиве приче о људима. Говорио је о пастиру који је пронашао своју изгубљену овцу, жени која је нашла изгубљени новчић, расипничком сину који се вратио кући и о неправедном управитељу.

Стварна поређења и истинита животна искуства могу бити врло корисна за хришћанског слугу. На пример, запази како је Александар Х. Мекмилан (Alexander H. Macmillan), који је више од 60 година интензивно путовао као јавни говорник, објаснио библијску истину о мртвима. Непосредно пред смрт свог оца, који је веровао да душа никад не умире, Мекмилан је с њим водио следећи разговор:

”Мој отац је поставио директно питање: ’Сине, хоћу ли бити усамљен у гробу док чекам да Краљевство не започне да пуни Земљу савршенством?‘

То је било питање на које млади човек није могао спремно да одговори на задовољство старије особе која никада није размишљала на тај начин.

У одговору сам га питао: ’Оче, јеси ли прошле ноћи добро спавао?‘

Он је одговорио: ’Јесам, сине, добро сам спавао након што ми је лекар дао неке таблете за спавање.‘

’Јеси ли био усамљен док си спавао?‘

’Не, нисам. Желео бих да могу спавати све време, јер тада не осећам бол.‘“

А. Х. Мекмилан је затим свом оцу прочитао Јоба 14:13-15 и 3:17-19 и рекао: ”Видиш, оче, мртви су у смртном сну и не знају ништа док су у том стању, па како онда могу бити усамљени?“

Какво делотворно поучавање! Ако си један од Јеховиних сведока и ти можеш да користиш библијске стихове и поређења како би подстакао мисли и срце.

Пронаћи поређење

Али, где можеш пронаћи делотворна поређења или истинита животна искуства? Многа можеш изнети из свог богатог личног искуства. На пример, да ли треба приказати благослове вере, моћ молитве или радост службе? Ако си предани хришћанин, вероватно можеш навести различите догађаје из свог властитог живота. Можеш да чујеш дивна искуства на скупштинском састанку или у разговору са сухришћанима. Или можеш да прочиташ охрабрујуће искуство из издања Yearbook of Jehovah Witnesses. У ствари, Watch Tower Publication Index омогућује увид у штампана искуства са свих страна света.

Како можеш делотворно да испричаш неко искуство? С једне стране, створи извесну меру очекивања која ће ти помоћи да задржиш пажњу својих слушалаца. Можеш увести искуство речима: ”Један пионир је из прве руке сазнао како Јехова благосиља оне који се уздају у њега.“ Твоји слушаоци одмах почињу да се питају којим се благословима радовао пуновремени проповедник Краљевства. Побрини се да им то испричаш.

Покушај да испричаш искуство својим речима. Пружи детаље, јер тиме прича јаче делује. Јасним описивањем околности које су биле укључене, можеш лакше подстаћи своје слушаоце. Али, пази да се толико не задубиш у причање да пропусте да разумеју зашто им причаш то искуство. Осим тога, избегавај преувеличавање, јер то, иако можда причу чини занимљивијом, слаби твоју веродостојност. Из истог се разлога уздржавај од препричавања или причања искустава која не можеш да потврдиш.

Оживети Библију

Најпоучнија искуства налазе се у самој Библији. На пример, можда желиш ономе ко проучава Библију или слушаоцима показати да деца могу заузети став за Јехову Бога. Можеш употребити извештај о неименованој девојци која је говорила Наамановој жени о Јеховином пророку Елисеју. Најпре прочитај извештај из 2. Краљевима 5:1-5. Затим можеш питати: ”Шта мислите, колико је за ту девојку било тешко да одржи беспрекорност према Богу у тој земљи кривог обожавања? Зар јој није требало храбрости да уверљиво говори о Јехови и његовом пророку?“

Можда ти је раније истраживање помогло да оживиш извештај. Можда си пронашао корисне информације под насловима НААМАН, СИРИЈА и ЕЛИСЕЈ у индексима одређених публикација Куле стражаре. Повезани стихови у неким Библијама можда су те одвели са извештаја из 2. Краљевима на Псалам 148:12, 13, где читамо: ”Момци и девојке, старци и деца! Нек сви хвале име Господње [Јеховино], јер је само његово име узвишено, и слава је његова изнад земље и неба“. Какво охрабрење за младе да са смелошћу говоре Божју реч! (Дела 4:29-31).

Ако си хришћански слуга, ’непрестано пази на своје учење‘ у том погледу (1. Тимотеју 4:16NW). Немој само говорити истину — него је и објасни. Учини библијске извештаје живописним и значајним. Користи одговарајућа искуства и поређења. То су начини да се допре до срца.

[Фуснота]

a Објављено од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

[Слика на 29. страни]

Као Исус, данашње хришћанске слуге могу користити живописна поређења да изразе своју вест и допру до срца