Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чије су молитве услишене?

Чије су молитве услишене?

Чије су молитве услишене?

ЈЕХОВА је Бог који услишава молитве. У ствари, у његовој Речи, Библији, стоји да он ’слуша молитве‘ (Псалам 65:2). Он драговољно одговара на молитве. Али, чије молитве он у ствари услишава?

Бог услишава молитве појединаца који су му по вољи. Њихов став је пун поштовања, као псалмисте, који је рекао: ”Као што кошута потоке тражи, тако душа моја за тобом чезне, Боже! Жедна је душа моја Бога, Бога живога“ (Псалам 42:2, 3 [1, 2, Даничић-Караџић]). Ипак, постоји ли доказ да Јехова услишава молитве својих правих обожавалаца?

Доказ да Бог услишава молитве

Библија садржи опширан запис који показује да Јехова услишава молитве својих верних слугу. На пример, када је Јудин краљ Јосафат молио за избављење, Бог је услишио његову молитву и дао му победу, проузрочивши да његови противници ударе једни на друге (2. Летописа 20:1-26). Када се краљ Езехија на сличан начин суочио са опасном војном силом, понизно је молио Бога за помоћ. Езехија је видео Јеховино спасење када је његов анђео у једној ноћи побио 185 000 Асираца (Исаија 37:14-20, 36-38).

Зашто је Бог услишио те молитве? У оба случаја, краљеви су у молитви изразили бојазан да би се пораз у боју лоше одразио на Јеховино име (2. Летописа 20:6-9; Исаија 37:17-20). Било им је стало до његовог угледа. ”Крајњи циљ молитве“, стоји у делу The International Standard Bible Encyclopedia, ”није само добро молиоца него част Божјег имена.“ Зато верне Јеховине слуге могу бити сигурне да ће им он помоћи ”ради свога имена“. Запис који показује да су такве молитве биле услишене даје Божјем народу поуздање да он слуша њихове молитве (Псалам 91:14, 15; 106:8; Пословице 18:10).

Али, чак ако се и ради о Јеховином имену, Бог одлучује да ли ће услишити одређене молитве или не. Он можда има ваљане разлоге да не услиши неке молитве. Ако осећамо да наше молитве нису саслушане, добро је да размотримо зашто је то тако.

Зашто неке молитве нису услишене

”Не слушам када молитве множите“, Јехова је једном рекао Израелцима. Указујући на разлог за то, он је наставио: ”јер су руке ваше пуне крви“ (Исаија 1:15). Како би Јехова могао да слуша некога ко занемарује његов закон? Једна библијска пословица даје јасан одговор: ”Ко одвраћа ухо да не чује закона, и молитва је његова мрска“ (Приче Соломунове 28:9ДК).

Библија даје још један разлог зашто неке молитве нису саслушане, када каже: ”Иштете и не добијате, јер зло иштете, с намером да страстима својим угодите“ (Јаков 4:3). Не, Јехова неће одговорити на молитве за задовољење неисправних жеља. Такође се морамо сетити да Бог, да тако кажемо, не прима налоге од људи. Он је тај који одлучује како ће одговорити на наше молитве.

Молитве које ће Бог сигурно услишити долазе из чистог срца, из исправног потицаја, и на начин који је он одредио — кроз Исуса Христа (Јован 14:6, 14). Али, чак су и они чије молитве испуњавају све ове захтеве понекад осетили да нису саслушани. Зашто Бог не одговори одмах на одређене молитве својих слугу?

Јехова зна када је најбоље време да услиши молитве. Иако дечак може молити свог оца да му купи бицикл, он му можда неће испунити жељу све док дете не буде довољно велико да га може са сигурношћу возити. То исто може бити случај и с неким молитвама особа које воле Бога. Знајући шта је за њих најбоље, он им у најпогодније време даје што им је потребно.

Међутим, Јеховине слуге не добијају све оно за што моле. Пошто су несавршени, могли би да пожеле нешто што им не би било на корист. Њихов им небески отац пун љубави не би дао нешто шкодљиво, јер он даје ”сваки добар дар и сваки савршен поклон“ (Јаков 1:17). Слично, Бог не мора дати нешто што са његовог становишта није нужно. (Упореди 2. Коринћанима 12:7-10.) Он молитве услишава у складу са својом вољом и намером коју има за свој народ (1. Јованова 5:14, 15).

Исус је био ’услишен‘

Исус Христ је био човек молитве (Матеј 6:9-13; Јован 17:1-26). Био је потпуно уверен да ће његов небески отац саслушати и услишити његове молитве. Исус је једном рекао: ”Оче... знам да ме свагда услишиш“ (Јован 11:41, 42). Али, зар није Исус био разочаран на самом крају свог земаљског пута? Зар није тада узвикнуо: ”Боже мој Боже мој, зашто си ме напустио?“ (Матеј 27:46).

Када је Исус изрекао те речи, очигледно је испунио пророчанство у вези своје смрти (Псалам 22:1). На одређен начин, Исус је такође могао мислити да је Јехова одстранио своју заштиту како би до крајње границе испитао његову беспрекорност. Истраживање догађаја који су се збили тог последњег дана Исусовог земаљског живота показује да је Бог чуо његове молитве.

У ноћи кад је био ухваћен, Исус се молио у Гетсеманском врту. Три пута је говорио: ”Оче мој! Ако је могуће, да ме мимоиђе ова чаша!“ (Матеј 26:39, 42, 44). Исус није оклевао да положи свој живот као откупнину за људе који верују. Не, него је очигледно био дубоко забринут због могућности да смрћу на мученичком стубу као проклети хулник осрамоти свог драгог вољеног Оца. Да ли је Јехова чуо Исусову молитву?

Много година касније, апостол Павле је написао: ”Он, је тај који је у дане пӳти своје вапајем с[и]ллним и са сузама приносио молбе и молитве к ономе који га је могао избавити од смрти, и будући услишен ради своје побожности“ (Јеврејима 5:7; Лука 22:42, 44). Да, у ноћи пуној агоније пред своју смрт, Исус је био ”услишен“. Али како?

Јехова је послао анђела који ’му се јави [Исусу] с неба и крепи га‘ (Лука 22:43). Тако охрабрен, Исус је могао да се суочи са смрћу на мученичком стубу. Очигледно, Јехова му је тада дао гаранцију да његова смрт на мученичком стубу неће нанети срамоту божанском имену, већ да ће коначно бити баш оно што ће га посветити. Заиста, Исусова смрт на мученичком стубу је Јеврејима, који су иначе били под проклетством закона, пружила прилику за спасење од осуде смрти (Галатима 3:11-13).

Три дана касније, Јехова је ускрснуо Исуса и очистио га од било какве осуде за клевету, тако што га је подигао на узвишен небески положај (Филипљанима 2:7-11). Какав диван начин да се одговори на Исусову молитву у вези ’ове чаше‘! Та је молитва била услишена на Јеховин начин. А Исус је доживео дивне благослове јер је рекао свом небеском оцу: ”Али не моја воља, него твоја да буде!“ (Лука 22:42).

Како Јехова данас одговара на молитве

Као Исус, они који данас желе да угоде Јехови треба увек да моле да буде Божја воља. Они треба да верују да ће Јехова одговорити на њихове молитве на начин који је за њих најкориснији. У ствари, он ће и ”чинити далеко више од онога што иштемо и мислимо“ (Ефесцима 3:20).

Једна млада хришћанка која је живела са родитељима који нису били у вери искусила је истинитост тог стиха. У једном писму од Друштва Кула стражара било јој је постављено питање да уз молитву размотри могућност прихватања посебног мисионарског задатка. Иако је њена дубока жеља била да остане код куће и помогне својим родитељима да постану хришћани, у молитви је питала Бога: ”Каква је твоја воља? Да ли је твоја воља да прихватим овај позив без обзира на противљење мојих родитеља, или је твоја воља да помогнем својим родитељима тако што ћу наставити да живим са њима?“ Сваки пут док се молила, савест јој је говорила да прихвати позив. Закључила је да је то Јеховин одговор.

Бог је ту жену ојачао да остане уз своју одлуку. Када су је замолили да се пресели на острво Аваџи у Јапану, њени су родитељи били јако погођени и жестоко су се противили. Међутим, пошто је њена мајка није могла уверити да се предомисли, одлучила је да проучава Библију само да види зашто је њена кћерка донела такву одлуку. Три месеца касније родитељи су је посетили. Када је њен отац видео како се остали сведоци добро брину о њој, био је дубоко дирнут и плакао је када је био сам. Ускоро је и он почео да проучава Библију. На крају су се оба родитеља ове младе жене крстила и почела верно да служе Јехови. Зар није Јехова ту хришћанку преобилно благословио?

Њихове молитве су услишене

Сећаш ли се речи жене споменуте на почетку претходног чланка? Она није никад осетила испуњење својих молитви. Ипак, касније је увидела да је Бог услишио њене молитве. Та је жена записивала главне мисли својих молитви. Једног је дана погледала у своју бележницу и схватила да је Јехова чуо већину њених молитви, чак и оне које је већ и сама заборавила! Сада је знала да је Бог бринуо за њу и да је на њене молитве одговарао на обзиран начин који је за њу био најкориснији.

Ако мислиш да на своје молитве не добијаш одговор, питај се: ’Имам ли ја лични однос с Јеховом, који ”слуша молитве“? Ако немам, предузимам ли кораке да га упознам и постанем један од његових преданих слугу?‘ Он услишава молитве оних који га воле и врше његову вољу. Они ”су постојани у молитви“ и услишени су, као што је то био и Исус (Римљанима 12:12). Дакле, ”изливајте пред [Јехову] срце своје“ и вршите његову вољу (Псалам 62:9 [8, ДК]). Тада ће ваше молитве бити услишене.

Данас се милиони људи моле за нешто посебно. Да, и њихове су молитве саслушане. Погледајмо зашто можемо бити сигурни да ће такве молитве бити услишене.