Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико ће дуго трајати Божје стрпљење?

Колико ће дуго трајати Божје стрпљење?

Колико ће дуго трајати Божје стрпљење?

ПРЕ неких 3 000 година, један је мудри човек написао: ”Човјек влада над човјеком на његову несрећу“ (Проповедник 8:9St). Од када је то написано, ствари се нису промениле. Кроз читаву историју појединци или групе, једни за другима, посезали су за влашћу, владајући над другим људима и искоришћавајући их. Јехова Бог је то стрпљиво подносио.

Јехова је био стрпљив док су владе слале милионе људи у рат и у смрт и допуштале огромне економске неправде. Данас он такође исказује стрпљење док људи уништавају озонски слој и загађују атмосферу и море. Како га само мора болети када гледа уништавање плодне земље и обесно разарање шума и животињског света!

Зашто је Бог толико стрпљив?

Једноставно поређење може нам помоћи да одговоримо на то питање. Помислимо какав утицај на пословање предузећа има неки радник који упорно и стално касни на посао. Шта би послодавац требало да предузме? Ако би поступио према једноставној правди, могао би одмах да отпусти тог радника. Али, могао би се и сетити ове библијске пословице: ”Ко је спор на гнев добар разум има, али плахи лудост своју проглашује (Пословице 14:29). Разум би му могао рећи да причека пре него што предузме кораке. Могао би да причека одређено време како би омогућио његовој замени да се увежба у том послу, да предузеће не би трпело још више.

И саосећање би га могло подстаћи да причека. Могао би да упозори немарног радника и да види да ли ће исправити своје понашање? Зашто да с њим не поразговара и утврди да ли узрок његовом уобичајеном закашњавању лежи у проблему који се може решити, или у неизлечиво лошем ставу? Иако власник предузећа може одлучити да исказује стрпљење, његово стрпљење не би било безгранично. Радник би се морао поправити или на крају суочити с отказом. То би било поштено према самом предузећу и према осталим радницима који се држе прописа.

На један сличан начин, Јехова Бог, суочен с лошим поступањем, исказује стрпљење како би дозволио да се с временом дође до праведног решења одређених проблема. Даље, његова стрпљивост пружа преступницима прилику да промене своје путеве и постигну вечне благослове. Зато нас Библија храбри да не будемо несрећни због Божјег стрпљења. У њој стоји: ”А стрпљивост нашега Господина сматрајте приликом за спасење“ (2. Петрова 3:15St).

Пример Божјег стрпљења

Јехова Бог је био стрпљив и пре великог потопа из времена Ноја. Свет је тада био испуњен насиљем и био је веома зао. Читамо: ”Господ виде да је неваљалство људи велико на земљи... И Господ рече: Истребићу с лица земље људе што сам створио“ (Постање 6:5, 7). Да, Јехова је тада имао на уму коначно решење проблема покварености у то доба: одстрањење злих људи. Али, он није деловао одмах. Зашто не?

Јер нису сви били зли. Ноје и његова породица били су праведни у Божјим очима. Тако је због њих Јехова стрпљиво чекао, дајући неколицини праведних особа прилику да предузму припреме за своје спасење. Даље, то је дуго чекање Ноју дало прилику да буде ’проповедник правде‘, а злим људима прилику да се поправе. У Библији стоји да их ”је Божја стрпљивост упорно чекала, у вријеме Ное, кад се градила лађа у коју се склони мали број — свега осам душа — и би спашен водом“ (2. Петрова 2:5; 1. Петрова 3:20St).

Зашто је Бог сада стрпљив

Данас је ситуација слична. Свет је опет испуњен насиљем. Као и у време Ноја, Бог је већ осудио овај свет, који је, како стоји у Библији, сачуван ”за дан Суда и пропасти безбожника̂“ (2. Петрова 3:7 St). Када се то догоди, више неће бити уништавања животне околине, тлачења слабих, ни похлепне злоупотребе моћи.

Зашто онда Бог није већ одавно уништио безбожне људе? Јер су се требала решити одређена питања и уредити одређене ствари. Заиста, Јехова напредује к трајном решењу проблема покварености који у себи садржи многе ствари, укључујући и спасење људи праведног срца из окова болести и смрти.

С таквим свршетком у мислима, Јехова је намеравао да се побрине за спасиоца који би пружио откупнину за наше грехе. У вези њега, у Библији стоји: ”Јер Бог толико љуби свет да је и сина свога јединорођенога дао, да ни један који у њега верује не пропадне, него да има живот вечни“ (Јован 3:16). Требало је да прођу хиљаде година да се припреми пут да Исус дође и жртвује свој живот у корист човечанства. Током свих тих година Бог је показивао стрпљивост пуну љубави. Али, да ли је таква припрема била вредна чекања?

Исус је дао откупнину за човечанство пре скоро две хиљаде година. Зашто онда Бог и даље исказује стрпљивост? Један разлог је тај што је Исусова смрт означила почетак једног процеса поучавања. Човечанство је требало сазнати за ту намеру пуну љубави и требало му је дати прилику да је прихвати или одбаци. За то је било потребно време, али време које је добро искоришћено. У Библији стоји: ”Јехова није спор обзиром на своја обећања, што неки људи сматрају спорошћу, него је стрпљив с вама, јер не жели да ико буде уништен, него жели да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9New World Translation).

Питање владавине

За још једну важну ствар такође је било потребно време. Било је потребно решити проблем људске владавине. На почетку, човек је био под божанском управом. Али, у Еденском врту су наши прародитељи тој управи окренули леђа. Изабрали су независност од Бога, желећи да владају сами (Постање 3:1-5). Човек заиста није био створен да влада сам. Пророк Јеремија је написао: ”Знам Господе! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23; Пословице 20:24).

Али, пошто је било постављено спорно питање владања, Јехова је стрпљиво допустио да то време реши. Заиста, он је великодушно допустио човеку хиљаде година да испроба све замисливе облике владавина. С којим резултатом? Постало је очигледно да ниједна људска владавина не може одстранити тлачење, неправичност, или друге узроке несреће.

Заиста, ако се осврнемо на људску историју, може ли ико заиста рећи да је Бог неправедан јер објављује своју намеру да одстрани све људске владавине и замени их својом владавином? Сигурно не! Ми одлучно поздрављамо испуњење следећег библијског пророчанства: ”У време тих краљева Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа, оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данијел 2:44).

Небески Краљ тог Краљевства је ускрснули Исус. За његову припрему за тај положај, као и за изабирање људи који ће с њим бити сувладари, требало је проћи време. Бог је током тог времена исказивао стрпљење.

Извуци сада корист из Божје стрпљивости

Данас милиони људи из бар 212 земаља извлаче корист од Божје стрпљивости. Постали су уједињени у својој жељи да слушају Бога и служе његовој небеској владавини. Када се састану у својим Краљевским дворанама, они уче колико је боље у животу примењивати библијска начела. Они не учествују у разједињујућој политици овога света, иако су подложни људским владавинама док им год Бог стрпљиво допушта деловање (Матеј 22:21; Римљанима 13:1-5).

Таква сарадња међу толикима оправдава Јехову као оног који међу људе слободне воље, који се уче да га воле и да му служе, може унети хармонију. Нема сумње да си и ти сусрео те људе који воле Бога док настављају извршавати дело које је започео сам Исус, дело објављивања добре вести о Божјем Краљевству. Исус је врхунац тог дела прорекао речима: ”Ово еванђеље о Краљевству проповедаће се по свему свету за сведочанство свима народима. И онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

Још само мало!

Видљиви докази показују да су припреме за Божју праведну владавину која ће преузети свакодневну управу над Земљом скоро при крају. Након што је описао страшне последице неуспеха људских владавина, а чији смо сведоци у овом веку, Исус је рекао: ”Тако и кад будете видели да се ово збива, знајте да је близу краљевство Божје“ (Лука 21:10, 11, 31).

Бог ће ускоро са светске сцене одстранити зле. Речи псалмисте имаће дословну примену: ”Јер ће се истребити који зло чине... Још мало и нестаће бездушника. Погледаћеш на место његово, и њега већ неће више бити“ (Псалам 37:9, 10). Можеш ли замислити свет без зла? Ко ће тада владати човечанством? У Библији стоји: ”Тад ће краљ [Исус Христ устоличен на небу] по праву краљевати и кнезови [његови лојални постављени слуге на земљи] по правди владати. Дело правде мир ће бити и плод правде покој и безбедност вечна. У стану ће мира мој народ седети у становима безбедним и заклонима тихим“ (Исаија 32:1, 17, 18).

Тако ће Божја небеска владавина одстранити лоше последице људских злодела, а људе који у Њега полажу своје наде организовати у хармонично људско друштво. Описујући ту хармонију, Библија каже: ”Вук ће са јагњетом заједно боравити и пантер ће с јаретом лежати; теле, лавић и гојна стока заједно ће бити, и мало ће дете њих водити... Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна спознања Господа као што је морско корито пуно воде“ (Исаија 11:6-9).

Какав величанствени завршетак исказивања Божје стрпљивости! Дакле, уместо да се жалиш како је Бог чекао предуго, зашто да не искористиш његово стрпљење и подложиш се његовом Краљевству? Научи из Библије која су његова начела и подложи им се. Придружи се осталима који су му хармонично подложни. Тада ће ти Божја стрпљивост донети вечне благослове.