Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уздај се у Јеховину руку која спасава

Уздај се у Јеховину руку која спасава

Уздај се у Јеховину руку која спасава

”О Јехова... Буди наша рука свако јутро, да, спасење наше у време тескобе“ (ИСАИЈА 33:2”NW“).

1. У ком погледу Јехова има моћну руку?

 ЈЕХОВА има моћну руку. Наравно, пошто је ’Бог дух‘, то није рука од меса (Јован 4:24). Симболична рука у Библији представља способност да се примени моћ. Дакле, својом руком Бог ослобађа свој народ. Заиста, ’као пастир [Бог] пасе стадо своје, у наручје своје узима јагањце, носи их у недрима и води дојилице‘ (Исаија 40:11; Псалам 23:1-4). Како се само сигурним осећа Јеховин народ у његовој руци пуној љубави! (Упореди Деутероном 3:24.)

2. Која питања заслужују наше разматрање?

2 Како је Јеховина рука, у прошлости и сада, спасавала његов народ? Коју им помоћ Бог пружа као скупштини? И зашто се његов народ у свим својим тескобама може поуздати у његову руку која спасава?

Божја рука која спасава у акцији

3. Чему Библија приписује ослобођење Израела из Египта?

3 Пре него што је ослободио Израелце из египатског ропства пре 3 500 година, Бог је рекао свом пророку Мојсију: ”Реци синовима Израеловим: ’Ја сам Јехова, и ја ћу вас сигурно извести испод терета̂ Египћана и ослободити вас из њиховог ропства, и заиста ћу вас довести натраг испруженом руком и великим пресудама‘“ (2. Мојсијева 6:6NW). Према апостолу Павлу, Бог је Израелце извео из Египта ’силном руком‘ (Дела 13:17). Корејеви синови су освајање Обећане земље приписали Богу, говорећи: ”Нису својим мачем узели у посед земљу, и није им њихова рука донела спасење. Јер је то била твоја десница и твоја рука и светлост твога лица, јер су ти били по вољи“ (Псалам 44:3NW).

4. Како је поуздање у Јеховину руку која спасава било награђено у време напада Асираца?

4 Јеховина рука притекла је у помоћ његовом народу и у време напада Асираца. У то време пророк Исаија је молио: ”О Јехова, покажи нам наклоност. У тебе смо се поуздали. Буди наша рука свако јутро, да, спасење наше у време тескобе“ (Исаија 33:2NW). На ту је молитву било одговорено када је Божји анђео побио 185 000 људи у асирском логору, терајући асирског краља Сенахериба од Јерусалима ’са срамотом‘ (2. Летописа 32:21; Исаија 37:33-37). Поуздање у Јеховину руку која спасава увек је било награђено.

5. Шта је Божја моћна рука учинила за прогоњене хришћане по завршетку првог светског рата?

5 Божја моћна рука спасла је прогоњене помазане хришћане по завршетку првог светског рата. Њихови непријатељи су 1918. насрнули на централу Водећег тела, а позната браћа била су затворена. Помазаници су из страха од светских сила практично престали са својим делом сведочења. Али, они су молили да оно буде обновљено и да буду очишћени од греха неактивности и нечистоће страха. Бог се одазвао, проузрочивши да затворена браћа буду ослобођена, а убрзо после тога уследило је и ослобођење од кривице. Као последица истина изречених на њиховом конгресу 1919. и изливања Божјег светог духа који их је подстакао на акцију, помазаници су били обновљени за неустрашиву службу Јехови у коначном испуњењу Јоела 2:28-32 (Откривење 11:7-12).

Помоћ у скупштини

6. Како знамо да је могуће истрајати у искушавајућим околностима у скупштини?

6 Пошто Бог подржава своју организацију у целини, његова рука подупире појединце у њој. Наравно, због људске несавршености, ни у једној скупштини не владају савршене околности (Римљанима 5:12). Зато неке слуге Јехове могу повремено доживети искушавајуће околности у скупштини. На пример, иако је Гај ’верно радио‘ гостољубиво примајући браћу која су била у посети, Диотреф их није примао и чак је покушао избацити из скупштине неке који су били гостољубиви (3. Јованова 5, 9, 10). Међутим, Јехова је помогао Гају и другима да наставе да показују гостољубивост у подршци делу проповедања Краљевства. Молитва и поуздање у Бога да он реши проблеме требало би да нам помогну да наставимо чинити верна дела, док чекамо на њега да исправи ситуацију која можда представља испит за нашу веру.

7. Које околности у коринтској скупштини нису спречиле лојалне хришћане да испуне своје предање Богу?

7 Претпоставимо да си био повезан са скупштином у Коринту у првом веку. У једном тренутку, њеном јединству и духу запретили су раздори и подношење неморала. (1. Коринћанима 1:10, 11; 5:1-5). Верници су једни друге изводили пред световне судове, а неки су се свађали око различитих ствари (1. Коринћанима 6:1-8; 8:1-13). Борба, љубомора, љутња и неред учинили су живот тешким. Неки су чак и Павлов ауторитет доводили у питање и потцењивали његове говорничке способности (2. Коринћанима 10:10). Ипак, лојални појединци повезани с том скупштином испунили су своје предање Богу у том тешком времену.

8, 9. Шта би требало да учинимо ако се у скупштини суочимо с искушавајућим околностима?

8 Ако се појаве искушавајуће околности, потребно је да се тесно држимо Божјег народа. (Упореди Јован 6:66-69.) Будимо стрпљиви једни с другима, имајући на уму да неким појединцима треба више времена него другима да развију ”нову личност“ и обуку се у самилост, доброхотност, понизност ума, благост и дуготрпљивост. Пошто се Божје слуге разликују и по средини из које долазе, сви ми треба да показујемо љубав и да опраштамо (Колошанима 3:10-14NW).

9 Након многих година службе Јехови, један брат је рекао: ”Оно што ми је било најважније је питање тесне повезаности с Јеховином видљивом организацијом. Моје искуство у почетку научило ме је колико је духовно нездраво ослонити се на људско размишљање. Када сам једном донео јасан закључак у тој ствари, одлучио сам да останем уз верну организацију. Како би иначе неко могао стећи Јеховину наклоност и благослов?“ Цениш ли и ти на сличан начин своју предност служења Јехови с његовим радосним народом? (Псалам 100:2). Ако цениш, нећеш дозволити да те било шта одвоји од Божје организације или разори твој однос с Оним чија рука спасава све који га воле.

Помоћ када нас притисну искушења

10. (а) Како молитва помаже Божјем народу да се суочи с искушењем? (б) Које је засигурање Павле дао у 1. Коринћанима 10:13?

10 Бог нам, као верним појединцима повезаним с његовом организацијом, помаже у време кушње. На пример, он нам помаже да сачувамо беспрекорност према њему када смо притиснути искушењем. Наравно, треба да молимо у складу с Исусовим речима: ”Не уведи нас у искушење, него нас избави од злога“, Сатане, Ђавола (Матеј 6:9-13NW). У ствари, тиме молимо Бога да нам омогући да не попустимо када смо у искушењу да га не послушамо. Он такође одговара на наше молитве за мудрост да надвладамо кушње (Јаков 1:5-8). А Јеховине слуге могу бити уверене у његову помоћ, јер је Павле рекао: ”Никакво вас искушење није задесило, осим уобичајеног за људе. Али, Бог је веран и неће допустити да будете искушани изнад онога што можете носити, него ће заједно с кушњом створити излаз, да бисте је могли поднети“ (1. Коринћанима 10:13NW). Шта је извор таквог искушења, и како Бог ствара излаз?

11, 12. Којим су искушењима Израелци подлегли, и како ми можемо извући корист из њихових искустава?

11 Искушење наступа у околностима које нас могу навести да будемо неверни Богу. Павле је рекао: ”То су примери нама, да немамо злих жеља, као они [Израелци] што их имаше. Не постаните идолопоклоници, као неки од њих, као што стоји написано: ”Седоше људи да једу и да пију, па усташе да играју.“ Не предајмо се блуду као неки од њих што се предаше и паде их у један дан двадесет и три хиљаде. Не искушавајмо Господа [Јехову, NW], као што га неки од њих искушаше, и од змија изгибоше. Не мрмљајте као неки од њих што мрмљаше, и изгибоше од пустошника“ (1. Коринћанима 10:6-10).

12 Израелци су желели зле ствари када су подлегли искушењу да буду похлепни у сакупљању и једењу препелица које им је Бог пружио на чудесан начин (Бројеви 11:19, 20, 31-35). Раније су постали идолопоклоници када их је Мојсијева одсутност довела до искушења да учествују у обожавању телета (Излазак 32:1-6). Хиљаде су погинуле јер су подлегле искушењу и вршиле блуд с Моапкама (Бројеви 25:1-9). Када су Израелци упали у искушење и мрмљали због уништења бунтовних Кореја, Датана, Абирама и њихових другова, божански послани мач погубио је 14 700 људи (Бројеви 16:41-49). Из ових искустава можемо извући корист ако схватимо да ни једно од тих искушења није било тако велико да му се Израелци нису могли одупрети. То су могли учинити да су исказивали веру, били захвални за Божју бригу пуну љубави и ценили исправност његовог Закона. Тада их је могла спасти Јеховина рука, као што може спасти и нас.

13, 14. Како Јехова ствара излаз када се његове слуге суочавају с искушењем?

13 Ми се као хришћани суочавамо са искушењима која су уобичајена за људе. Ипак, можемо остати верни Богу молећи за његову помоћ и радећи на пружању отпора искушењу. Бог је веран и неће дозволити да будемо искушани изнад онога што можемо поднети. Ако смо лојални Јехови, никада нам неће бити немогуће да вршимо његову вољу. Он ствара излаз јачајући нас да пружимо отпор искушењу. На пример, када смо прогоњени, можемо бити искушани да учинимо уступак у нади да ћемо избећи мучење или смрт. Али, ако се уздамо у Јеховину моћну руку, искушење никада неће бити тако велико да не би ојачао нашу веру и дао нам довољно снаге да сачувамо своју беспрекорност. Као што је апостол Павле рекао: ”Нас свакојако гоне, али не малаксавамо; у невољи смо, али не очајавамо; терају нас, али нисмо напуштени; обаљују нас, али не пропадамо“ (2. Коринћанима 4:8, 9).

14 Јехова такође помаже свом народу користећи свој дух као подсетника и учитеља. Он проузрокује да се присетимо библијских мисли и помаже нам да схватимо како да их применимо да бисмо одолели искушењу (Јован 14:26). Верне слуге Јехове разумеју спорна питања која су укључена у искушење и нису заведене да следе погрешан смер. Бог је створио излаз омогућујући им да истрају чак до смрти, а да не подлегну искушењу (Откривење 2:10). Осим што својим слугама помаже кроз свој дух, Јехова у корист своје организације употребљава анђеле (Јеврејима 1:14).

Помоћ у личним стварима

15. Коју личну помоћ можемо пронаћи у Песми над песмама?

15 Они који су повезани с Јеховином организацијом имају његову помоћ у личним стварима. На пример, неко можда тражи хришћанског брачног друга (1. Коринћанима 7:39). Ако је разочаран, било би корисно да размотри пример израелског краља Соломона. Он није успео да добије Суламкин пристанак на брак, јер је она волела скромног пастира. Краљев запис у вези тога може се назвати Соломонова песма о осујећеној љубави. Ако су наша романтична настојања у неком случају бесплодна, можда ћемо пустити сузе, али ми можемо, као Соломон, поднети разочарење. Божји дух нам може помоћи да испољимо самосавладавање и друге божанске особине. Његова Реч помаже нам да прихватимо често болну чињеницу да особа не може имати романтичну љубав према свакоме (Песма над песмама 2:7; 3:5). Ипак, Песма над песмама показује да је могуће пронаћи суверника који нас јако воли. Што је још важније, та ”песма над песмама“ испунила се на љубави Врсног Пастира, Исуса Христа, и његове ’невесте‘ од 144 000 помазаних следбеника (Песма над песмама 1:1; Откривење 14:1-4; 21:2, 9; Јован 10:14).

16. Шта може укључивати ”невољу у телу“ коју доживљавају хришћани који се налазе у браку?

16 Чак и они који се венчају с верником имају ”невољу у телу“ (1. Коринћанима 7:28NW). Постојаће немири и бриге које укључују супруга, супругу и њихову децу (1. Коринћанима 7:32-35). Болест може донети оптерећења и стрес. Прогонство или економска тешкоћа може хришћанском оцу отежати прибављање ствари за животне потребе своје породице. Родитељи и деца могу бити раздвојени затварањем, а неки могу бити мучени и чак убијени. Али, у свим таквим околностима можемо, ако се истински уздамо у Јеховину руку која спасава, пружити отпор искушењу да се одрекнемо вере (Псалам 145:14).

17. У ком породичном проблему је Бог омогућио Исаку и Ребеки да истрају?

17 Можда морамо дуго истрајати у некој кушњи. На пример, син може својим богобојазним родитељима нанети невољу женидбом с неверницом. То се догодило у породици патријарха Исака и његове жене Ребеке. Њихов 40-годишњи син Есав оженио је две Хетејке које ”задаше много јада Исаку и Ребеки“. У ствари, ”Ребека рече Исаку: Омрзао ми је живот с ових Хетејских кћери. Ако Јаков [њихов други син] изабере жену између Хетејских кћери ове земље, жену као што су оне, нашто ми живот?“ (Постање 26:34, 35; 27:46). Очигледно је да је Ребекину праведну душу мучио тај стални проблем. (Упореди 2. Петрова 2:7, 8.) Ипак, Јеховина рука подржала је Исака и Ребеку, омогућујући им да истрају у тој кушњи, истовремено одржавајући чврсти лични однос с Њим.

18. У којој личној кушњи је Ч. Т. Расел истрајао уз Божју помоћ?

18 Жалосно је када крштени члан породице попусти у Божјој служби. (Упореди 2. Тимотеју 2:15.) Ипак, неки су истрајали и у духовном губитку брачног друга, као што је то био случај с Чарлсом Т. Раселом, првим председником Друштва Кула стражара. Његова жена прекинула је везе с Друштвом и напустила га 1897, после скоро 18 година брака. Године 1903. поднела је молбу за законску раставу, што је одобрено 1908. Његова жалост била је очигледна када јој је у писму написаном непосредно после развода рекао: ”Усрдно сам се молио Господу за тебе... Нећу те замарати речима о својој тузи и покушавати да повећам твоје саосећање подробним описивањем својих осећања, док с времена на време налазим твоју одећу и друге предмете који ме живо подсећају на тебе — тако пуну љубави, саосећања и среће — одражавајући Христов дух... Ах, размотри у молитви ово што ћу ти сада рећи. И буди уверена да оно што је за мене најболније, горчина моје туге, није моја самоћа која ће ме пратити до краја живота, већ твоја погрешка, вољена, твој вечни губитак, докле год могу видети.“ Упркос тој тузи, Расел је имао Божју подршку до краја свог земаљског живота (Псалам 116:12-15). Јехова увек подупире своје лојалне слуге.

Од свих невоља

19. Шта би требало да упамтимо ако болни проблеми потрају?

19 Јеховин народ зна да је он ”Бог дела̂ спасења“, Онај ”који сваки дан носи наш терет“ (Псалам 68:19, 20NW). Зато, као предани појединци повезани с његовом земаљском организацијом, никада немојмо попустити очају ако болни проблеми потрају. Присетимо се да нам је ’Бог уточиште и сила, помоћник који се у невољама брзо налази‘ (Псалам 46:1NW). Наше поуздање у њега увек је награђено. ”Питао сам Јехову и он ми је одговорио“, рекао је Давид, ”и из свих мојих страхова ослободио ме... Невољник је овај зазвао и Јехова га је чуо. Од свих га је невоља избавио“ (Псалам 34:4-6NW).

20. Које питање остаје за разматрање?

20 Да, наш небески Отац спасава свој народ од свих невоља. Он подупире своју земаљску организацију, пружајући помоћ у скупштинским и личним стварима. Заиста, ”Јехова неће заборавити свој народ“ (Псалам 94:14NW). Али, размотримо као следеће и друге начине на које Јехова помаже свом народу појединачно. Како наш небески Отац помаже својим слугама који су болесни, душевно депримирани, савладани тугом због болног губитка, или су погођени својим погрешкама? Као што ћемо видети, и у тим стварима имамо разлог да се ослонимо на Јеховину моћну руку.

Како би одговорио?

◻ Како је Јеховина рука донела спасење у прошлости?

◻ Како Јехова данас помаже свом народу у скупштини?

◻ Коју помоћ Бог пружа у личним стварима?

◻ Шта би требало чинити ако болни проблеми потрају?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 8, 9]

Бог је извео Израелце из Египта ’силном руком‘