Пређи на садржај

Пређи на садржај

Учини Јеховине вечне руке својим ослонцем

Учини Јеховине вечне руке својим ослонцем

Учини Јеховине вечне руке својим ослонцем

”Вечни Бог је твоје пребивалиште, а испод су вечне руке“ (5. МОЈСИЈЕВА 33:27, ”American Standard Version“).

1, 2. Зашто Јеховин народ може бити уверен у његову подршку?

 ЈЕХОВА брине за свој народ. На пример, у свим невољама које су погађале Израелце ”он бјеше тужан“ (Даничић-Караџић). У љубави и самилости он их је ’подизао и носио све време‘ (Исаија 63:7-9ДК). Зато, ако смо верни Богу, можемо бити уверени у његову подршку.

2 Пророк Мојсије је рекао: ”Скровиште је Бог древног времена, а испод су бескрајно вечне руке“ (5. Мојсијева 33:27NW). У другом преводу стоји: ”Вечни Бог је твоје пребивалиште, а испод су вечне руке“ (American Standard Version). Али, како Божје руке подупиру његове слуге?

Зашто тако много тешкоћа?

3. Када ће се послушно човечанство у потпуности радовати ’слободи славе деце Божје‘?

3 Служење Јехови не штити нас од тешкоћа уобичајених за несавршене људе. Божји слуга Јоб је рекао: ”Краткога је века и пун је чемера човек од жене рођен“ (Јоб 14:1). Што се тиче ”дана година наших“, псалмиста је рекао: ”Сав је понос њихов мука и невоља“ (Псалам 90:10). Живот ће бити такав док се ’створења не ослободе ропства распадљивости да би суделовала у слободи славе деце Божје‘ (Римљанима 8:19-22). То ће се догодити за време Христове хиљадугодишње владавине. На темељу Исусове откупне жртве, људски поданици Краљевства тада ће доживети ослобођење од греха и смрти. До краја Миленијума, Христ и његови придружени краљеви-свештеници помагаће послушном човечанству да достигне савршенство, а имена оних који буду лојални Богу у коначном испиту од стране Сатане и његових демона биће трајно уписана у ”књизи живота“ (Откривење 20:12-15). Тада ће се они у потпуности радовати славној слободи деце Божје.

4. Уместо да се жалимо на своје животне околности, шта би требало да чинимо?

4 У међувремену, уместо да се жалимо на своје животне околности, уздајмо се у Јехову (1. Самуелова 12:22; Јуда 16). Будимо такође захвални за нашег Првосвештеника, Исуса, кроз кога се можемо приближити Богу ”да примимо милосрђе и нађемо милост [незаслужену доброхотност, NW] за праводобну помоћ!“ (Хебрејима 4:14-16St). Никада не треба да будемо као Адам. У ствари, он је криво оптужио Јехову да му је дао лошу жену, говорећи: ”Жена коју си поред мене поставио даде ми с дрвета, те једох“ (Постање 3:12). Бог пружа добре ствари и не наноси нам тешкоће (Матеј 5:45; Јаков 1:17). Несреће су често резултат нашег помањкања мудрости или погрешака неког другог. Оне нам се могу догодити и зато што смо грешни и што живимо у свету који лежи у Сатаниној власти (Пословице 19:3; 1. Јованова 5:19). Ипак, Јеховине вечне руке увек подупиру његове лојалне слуге који се у молитви ослањају на њега и лично примењују савет из његове Речи (Псалам 37:5; 119:105).

Поткрепљени у болести

5. Које охрабрење може неко ко је болестан пронаћи у Псалму 41:2-4?

5 Болест повремено погађа већину нас. Ипак, Давид је рекао: ”Благо ономе који мисли на убога и слаба: у дан невоље Јахве ће га спасити! Јахве ће га штитити и жива сачувати, срећу му дати на земљи, и неће га предати на вољи душманима. Јахве ће га укријепити на постељи боли, болест му окренути у снагу“ (Псалам 41:2-4St).

6, 7. Како је Бог помогао Давиду када је био на болесничкој постељи, и како то може охрабрити Јеховине слуге данас?

6 Обзирна особа помаже сиромашном. ”Дан невоље“ може бити било која несрећна околност или дуже раздобље потешкоће која некога ослабљује. Он се узда у Бога да га чува за време болести, а ’добија срећу на земљи‘ тиме што други шире вест о Јеховином милосрдном поступању с њим. Бог је подржавао Давида на ”постељи боли“, можда у тешким данима када је Давидов син Апсалом настојао да приграби престоље у Израелу (2. Самуелова 15:1-6).

7 Пошто је показивао обзирност према понизнима, Давид је осећао да ће га Бог подржати док беспомоћно лежи у болесничкој постељи (Псалам 18:24-26). Иако озбиљно болестан, он је био уверен да ће Бог ’окренути његову болест‘, не чудесним отклањањем болести, већ јачајући га утешним мислима. То би било као да је Јехова променио његову постељу из болесничке у постељу опоравка. Исто тако, ако смо и ми као Божје слуге болесни, Јеховине вечне руке ће нас подржати.

Утеха за потиштене

8. Како је један болесни хришћанин показао своју зависност од Бога?

8 Болест може проузроковати душевну депресију. Један озбиљно болесни хришћанин, који понекад нема довољно снаге ни за читање, каже: ”То код мене проузрокује многе емоционалне депресије, осећаје мање вредности, чак и сузе“, каже он. Знајући да га Сатана жели уништити обесхрабрењем, он се бори, свестан да уз Јеховину помоћ не може клонути (Јаков 4:7). Тај човек је охрабрење за друге који знају да се он узда у Бога (Псалам 29:11). Чак и када је у болници, он телефонира болеснима и другима како би их духовно ојачао. Он сам је ојачан слушањем касета с Краљевским песмама, чланцима из овог часописа, пропратног часописа Пробудите се! и дружењем са сухришћанима. Тај брат каже: ”Редовно разговарам с Јеховом у молитви, молећи га да ми да снагу, вођство, утеху и помоћ да истрајем.“ Ако си хришћанин који доживљава озбиљне здравствене проблеме, увек се уздај у Јехову и учини његове вечне руке својим ослонцем.

9. Који примери показују да душевна депресија понекад мучи богобојазне људе?

9 Депресија је стари проблем. Док је био на испиту, Јоб је говорио као човек који осећа да га је Бог напустио (Јоб 29:2-5). Брига због опустошеног стања Јерусалима и његових зидова учинила је Нехемију потиштеним, а Петар је био тако депримиран због одрицања Христа да је горко плакао (Нехемија 2:1-8; Лука 22:62). Епафродит је био депримиран зато што су хришћани у Филипима чули да је он болестан (Филипљанима 2:25, 26). Депресија је погодила неке хришћане у Солуну, јер је Павле подстакао тамошњу браћу да ’теше потиштене душе‘ (1. Солуњанима 5:14NW). Како Бог помаже таквим појединцима?

10. Шта може бити корисно у суочавању с душевном депресијом?

10 У вези лечења тешке депресије мора се донети лична одлука (Галатима 6:5). a Од помоћи може бити довољан одмор и уравнотежена активност. Уместо да на многе проблеме гледа као на једно велико лоше стање, за депримирану особу је далеко боље да ради на решавању једног проблема за другим. Од велике користи може бити утешна помоћ скупштинских старешина, посебно ако тај емоционални проблем захтева духовну бригу (Јаков 5:13-15). Изнад свега, пресудно је ослонити се на Јехову, ’све своје бриге метните на њега, јер се он брине за вас‘. Непрестана и искрена молитва може особи донети ’мир Божји који ће чувати срце и мисли у Исусу Христу‘ (1. Петрова 5:6-11; Филипљанима 4:6, 7).

Јехова нам помаже да поднесемо болни губитак

11-13. Шта може помоћи да се ублажи туга због смрти вољене особе?

11 Још једно болно искуство је смрт вољене особе. Аврахам је оплакивао губитак своје жене, Саре (Постање 23:2). Давид је био тешко ожалошћен када је умро његов син Апсалом (2. Самуелова 18:33). Па, чак су и савршеном човеку Исусу ’удариле сузе‘ због смрти његовог пријатеља Лазара! (Јован 11:35). Зато смо тужни када нам смрт узме вољену особу. Али, шта нам може помоћи да ублажимо такву тугу?

12 Бог помаже свом народу да поднесе велику тугу због болног губитка. Његова Реч каже да ће бити ускрсење. Дакле, ми ’не жалимо као други који немају надања‘ (1. Солуњанима 4:13; Дела 24:15). Јеховин дух нам помаже да имамо мир и веру и размишљамо о дивној будућности обећаној у његовој Речи, тако да нисмо потпуно савладани тужним мислима о умрлој вољеној особи. Утеха долази и кроз читање Библије и молитву ’Богу сваке утехе‘ (2. Коринћанима 1:3, 4; Псалам 68:5-7 [4-6, ДК]).

13 Ми можемо извући утеху из наде у ускрсење, као што је то чинио богобојазни Јоб, који је узвикнуо: ”Ох, кад би ти хтео да ме у Шеол склониш, и да ме сакријеш докле гнев твој не утоли, да ми рок одредиш, па да ме се сетиш! Кад би човек иза смрти опет оживети мого, подржала би ме нада и кроз све жалости моје, док би се судбина моја променити могла. Ти би ме тад звао и ја бих се одазвао, јер би се ти зажелео дела руку својих“ (Јоб 14:13-15). Обично нисмо много жалосни када драги пријатељ одлази на путовање, јер очекујемо да ћемо га поново видети. Дубока жалост која настаје због губитка вољене особе може бити донекле умањена ако на сличан начин гледамо на смрт верног хришћанина. Ако је имао земаљску наду, биће пробуђен из смртног сна овде на Земљи за време Христове Хиљадугодишње владавине (Јован 5:28, 29; Откривење 20:11-13). Ако имамо наду вечног живота на Земљи, можемо дочекати и поздравити вољену особу када ускрсне.

14. Како су се две хришћанске удовице суочиле са смрћу својих мужева?

14 Након смрти свог супруга, једна сестра је била свесна да мора наставити са активностима у Божјој служби. Осим што је остала ’богато запослена у Господовом делу‘, она је сашила покривач од 800 делова (1. Коринћанима 15:58NW). ”То је била добра замисао“, каже она, ”јер сам цело време док сам радила могла слушати Краљевске песме и Библију са касета, што је заокупило моје мисли.“ Она се с наклоношћу присећа посета искусног старешине и његове супруге. Старешина је из Библије истакао да се Бог заиста брине за удовице (Јаков 1:27). Друга хришћанка није попустила самосажаљењу када јој је умро супруг. Она је прихватила подршку пријатеља и показала веће занимање за друге. ”Много сам се чешће молила и развила блиски однос с Јеховом“, каже она. А какав је само благослов имати подршку Божјих вечних руку!

Помоћ када погрешимо

15. Шта је суштина Давидових речи из Псалма 19:8-14?

15 Иако волимо Јеховин закон, ми повремено грешимо. То нас без сумње погађа, као што је то био случај с Давидом, коме су Божји закони, опомене, наредбе и судске одлуке били драгоценији од злата. Он је рекао: ”Слуга твој пажљиво на њих пази, врло брижно он их чува. Али, ко пропусте своје да запази? Од потајних гријеха очисти ме! Од охолости чувај слугу свога, да мноме не завлада. Тад ћу бити неокаљан, чист од гријеха великога“ (Псалам 19:8-14St). Размотримо ове речи.

16. Зашто треба да избегавамо охолост?

16 Охолост је много озбиљнији грех од погрешака. Саул је био одбачен као краљ због охолог принашања жртве и због тога што је поштедео амалечког краља Агага и најбољи плен, иако је Бог заповедио да Амалечани буду предани уништењу (1. Самуелова 13:8-14; 15:8-19). Краљ Узија био је погођен губом када је охоло посегао за свештеничким дужностима (2. Летописа 26:16-21). Када је ковчег савеза био донесен у Јерусалим и када су волови који су вукли скоро преврнули кола, Бог је погубио Узу зато што је без поштовања зграбио ковчег да га задржи (2. Самуелова 6:6, 7). Дакле, ако не знамо шта да чинимо или нисмо овлашћени да нешто учинимо, треба да испољимо скромност и да се посаветујемо с онима који су разборити (Пословице 11:2; 13:10). Наравно, ако смо било када били охоли, треба да молимо за опроштење и тражимо од Бога да нам помогне да се у будућности чувамо охолости.

17. Како прикривени грех може утицати на особу, али како се ипак може постићи опроштење и олакшање?

17 Прикривени греси могу проузроковати невољу. Према Псалму 32:1-5, Давид је покушао да прикрије свој грех, али је рекао: ”Док ја ћутах сасахнуше кости моје од мог уздисања по вас дан. Јер ме рука твоја дан и ноћ тишташе те се осуши сок живота мога као на летњој припеци“. Настојање да потисне савест исцрпило је Давида, а тескоба је смањила његову снагу као што дрво губи животодајну влагу за време суше или на летњој жеги. Он је вероватно трпео душевне и физичке последице болести и изгубио је радост зато што је пропустио да се исповеда Богу. Само је исповедање Богу могло донети опроштење и олакшање. Давид је рекао: ”Блаш[ж]ен човек, коме је проштена кривица, и коме је грех покривен! Грех свој казах теби, не затајих ти кривице своје. Рекох: ”Исповедаћу Господу преступе своје!“ и ти греха мога опрости кривицу“. Помоћ пуна љубави од стране хришћанских старешина може помоћи унапређивању духовног опоравка (Пословице 28:13; Јаков 5:13-20).

18. Који доказ постоји да грех има дуготрајне последице, али шта у таквим околностима може бити извор утехе?

18 Грех може имати дуготрајне последице. То је било у случају Давида, који је починио прељубу с Бат-Шебом, уредио да њен муж погине и оженио се трудном удовицом (2. Самуелова 11:1-27). Иако је Бог показао милосрђе због савеза за Краљевство, као и Давидовог покајања и његовог милосрдног поступања с другима, Давид је доживео ’зло из дома свога‘ (2. Самуелова 12:1-12). Ванбрачно дете је умрло. Давидов син Амнон силовао је своју полусестру Тамару и био убијен по наредби свог брата Апсалома (2. Самуелова 12:15-23; 13:1-33). Апсалом је осрамотио Давида имајући односе с његовим конкубинама. Он је покушао да дође на престоље, али је био убијен (2. Самуелова 15:1–18:33). Грех и данас има последице. На пример, искључени преступник можда се покајао и био поново примљен у скупштину, али можда треба да прођу године да би се преовладао лош глас и емоционална траума настала због греха. У међувремену, како је утешно имати Јеховино опроштење и подршку његових вечних руку!

Ослобођени својих невоља

19. Како Божји дух може бити од помоћи када смо тешко искушани?

19 Када смо тешко искушани, можда нам недостаје мудрости и снаге да донесемо одлуку и остваримо је. У том случају, Божји дух ”притиче у помоћ у нашим слабостима, јер ми не знамо шта треба да тражимо у молитвама својим, него сам Дух посредује за нас уздисањем неисказивим“ (Римљанима 8:26). Ако Јехова промени околности, треба да будемо захвални. Ипак, његова рука може нас спасти на још један начин. Ако молимо за мудрост, Јехова може својим духом указати шта треба да чинимо и дати нам снагу потребну да то учинимо (Јаков 1:5-8). Уз његову помоћ можемо истрајати када смо ’жалосни због разних искушења‘ и из њих изаћи с испитаном и ојачаном вером (1. Петрова 1:6-8).

20. Чему ћемо се радовати ако заиста учинимо Јеховине вечне руке својим ослонцем?

20 Немојмо никада бити уморни да се у молитви обратимо Богу. ”Очи су ми свагда ка Господу управљене, јер ће он из замке избавити ноге моје“, рекао је Давид. ”Погледај на ме и смилуј се на ме, јер сам сам и жалостан. Намножише се муке срца мога. Изведи ме из тескобе моје! Види јаде и жалости моје, и опрости ми све грехе моје!“ (Псалам 25:15-18). Као Давид, и ми ћемо се радовати божанском ослобођењу, признању и опроштењу ако заиста учинимо Јеховине вечне руке својим ослонцем.

[Фуснота]

a Види чланке у вези душевне депресије у Пробудите се! од 22. октобра 1987, стране 2-16 (енгл.) и 8. априла 1988, стране 17-21.

Како би одговорио?

◻ Како Јехова помаже својим слугама који су болесни?

◻ Шта може бити од помоћи ако покушавамо да се суочимо с душевном депресијом?

◻ Шта може помоћи да се ублажи туга због смрти вољене особе?

◻ Како они који прикривају своје грехе могу добити олакшање?

◻ Која је помоћ доступна када је Јеховин народ тешко искушан?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 16, 17]

Можемо извући утеху из наде у ускрсење, као што је то учинио богобојазни Јоб