Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је твоја будућност одређена судбином?

Да ли је твоја будућност одређена судбином?

Да ли је твоја будућност одређена судбином?

ДА СИ преживео фаталну несрећу, да ли би сматрао да ти је судбина била наклоњена? Или би уместо тога био захвалан што си једноставно био у право време на правом месту?

Мудри Соломон је рекао: ”Још сам под сунцем видео да трку не добијају они који су хитрији, ни рат они који су храбрији, ни хлеб они који су мудрији, ни богатство они који су паметнији, ни наклоност они који су вештији; јер све зависи од времена и од прилика“ (Проповедник 9:11). Колико се често догађа нешто неочекивано, нпр. да се у неком атлетском такмичењу фаворит повреди, па да до победе дође онај такмичар за кога се сматрало да нема шансе. Или пак ћудљива несрећа неком поштеном пословном човеку донесе финансијску пропаст, док његовом непоштеном супарнику дозвољава да се обогати. Али, да ли је Соломон те неправилности приписао судбини? Сасвим сигурно не. Оне су једноставно последице ”времена и прилика“.

Исус Христ је рекао нешто слично. Говорећи о једном догађају који је очигледно био добро познат међу његовим слушаоцима, Исус је упитао: ”Или оних осамнаест на које паде кула Силоамска и поби их, мислите ли да су они најкривљи били од свију Јерусалимљана?“ (Лука 13:4). Исус није кривицу за ту несрећу свалио на неку тајанствену судбину или Божју вољу, нити је веровао да су њене жртве на неки начин биле више криве од других. Тај трагични догађај је био само још један пример деловања времена и прилика.

Библија ни на једном месту не подупире идеју да је Бог унапред одредио час наше смрти. Истина је да у Проповеднику 3:1, 2, стоји: ”Све своје време има, свака ствар под небом има своје време. Има време рођења и време смрти; време кад се сади, и време кад се чупа оно што је посађено.“ Још је Соломон једноставно говорио о непрекидном циклусу живота и смрти који постоји у несавршеном човечанству. Ми се рађамо, а када дође време, када се проживи нормални животни век — обично после 70 или 80 година — умиремо. Ипак, тренутак наше смрти није био унапред одређен ништа више него што је то тренутак када пољопривредник одлучи да ’посади‘ или ’почупа што је посадио‘.

У ствари, Соломон касније показује да неко може умрети и прерано, рекавши: ”Не буди преко мере недушеван, а не буди ни луд: Зашто пре времена да умреш?“ (Проповедник 7:17). Каквог би смисла имао тај савет ако је наша смрт непромењиво предодређена? Библија тако одбацује представу о судбини. Бог је отпалим Израелцима, који су прихватили то паганско схватање, изрекао тешку осуду. У Исаији 65:11 стоји: ”Али ви који Господа напуштате, који свету гору моју заборављате, који гаду [богу среће] трпезу постављате, и Менију [богу судбине] пехар пуните, ја вас мачу предајем!“.

Како је онда безумно несреће приписати судбини, или још горе, самом Богу! ’Бог је љубав‘, каже Библија, и оптужити га као узрочника људске беде директно је у супротности с овом темељном истином (1. Јованова 4:8).

Божје намере за будућност

Али, шта је са нашим изгледима за спасење? Значи ли чињеница да нашим животом не управља никаква неизбежна судбина, да морамо кроз тај живот бесциљно лутати? Никако не, јер је Бог одредио будућност за читаво човечанство. Библија говори о стварању ’нове земље‘, ”где правда живи“ (2. Петрова 3:13).

Да би то остварио, Бог ће интервенисати директно у људске ствари. Можда си се и ти, не знајући, молио да се то оствари понављајући молитву која каже: ”Нека дође краљевство твоје, нека буде воља твоја и на земљи као на небу“ (Матеј 6:10). То Краљевство је стварна владавина успостављена на небу. Молећи за њен долазак, ти се молиш да то Краљевство од садашњих владавина преузме управу над Земљом (Данијел 2:44).

Осигурати властиту будућност

Како ће ти драматични догађаји утицати на твоју будућност не зависи од судбине или чак времена и прилике, него од животног пута који ћеш изабрати да следиш. Присетимо се оне трагедије Силоамског торња. Исус је тај тужни догађај употребио да би дао дубоку поуку. Жртве пада тог торња нису могле избећи то што их је задесило. С друге стране, Исусови слушаоци су могли избећи уништење које је произашло из Божјег незадовољства. Исус их је упозорио: ”Ако се не покајете сви ћете тако изгинути“ (Лука 13:4, 5). Јасно је да су они могли изабрати властиту будућност.

Иста се прилика пружа данас и нама — да сами радимо на свом спасењу (Филипљанима 2:12). Бог хоће ”да се сви људи спасу и да дођу до спознања истине“ (1. Тимотеју 2:4). Иако је сваки од нас у одређеној мери под утицајем наслеђа и прошлости, Бог нам је дао слободну вољу — слободу да одлучујемо како желимо да употребимо свој живот (Матеј 7:13, 14). Ми можемо радити или оно што је исправно или оно што је неисправно. Можемо постићи повољан положај пред Јеховом Богом и добити живот, или се можемо окренути против њега и умрети.

Многи изаберу живот независан од Бога. Они свој живот посвећују тежњи за материјалним стварима, задовољством или славом. Али, Исус је упозорио: ”Пазите се и чувајте се од свакога лакомства, јер живот човека није у имању његовом, ма и у изобиљу био“ (Лука 12:15). Од чега онда зависи наш живот? Библија нам у 1. Јовановој 2:15-17 даје објашњење: ”Не љубите света, ни што је на свету... јер све што је на свету — пу̏тене жудње, жудње очију, и бес живота, није од Оца, него је од овога света. А свет пролази, и са њим и жудње његове; али онај који вољу Божју учини остаје до века“.

Изабрати живот

Како можемо бити сигурни да заиста вршимо Божју вољу? Исус је изјавио: ”А живот је вечни у томе да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Тачно спознање из Библије даје темељ вери. ”А без вере није могуће Богу угодити, јер онај који хоће да дође к Богу треба да верује да Бог постоји и да награђује оне који га траже“ (Јеврејима 11:6). Знање које треба да стекнеш спремно је и чека те. Јеховини сведоци су помогли милионима да га добију кроз редован студиј Библије. a

Да би могли угодити Богу, биће потребно да учинимо неке промене. Можда постоје неке лоше навике које треба савладати, или чак и неморална дела с којима се мора престати. Немој се предати, као да ти је немогуће да се промениш. Идеја да се ствари не могу променити произашла је из криве доктрине фатализма. Уз Јеховину помоћ, свако може ’обновити свој ум‘ и ’обући новог човека‘ (Римљанима 12:2; Ефесцима 4:22-24). Твоји напори да угодиш Богу неће проћи незапажено. Он је спреман да благослови оне који врше његову вољу.

Треба признати да проучавање Библије неће решити све твоје проблеме. И праве слуге Божје су, као остали људи, подложне несрећама и суровим околностима. Ипак, Бог нам може дати мудрост да успешно подносимо невоље (Јаков 1:5). Ту је такође присутна и радост због спознања да имамо добар однос с Богом. ”Срећан је онај ко се у Јехову узда“, стоји у Пословицама 16:20 (New World Translation).

У обновљеном Рају под Божјим Краљевством, нећемо се више осећати угрожени од времена и прилике. Заиста, Бог ће одстранити све оно што сада смета срећи човека. ”Он [Бог] ће отрти сваку сузу од очију [наших]... и смрти неће више бити ни жалости ни вике, ни болести“, обећава Библија у Откривењу 21:4. Безбројне жртве несрећа доживеће ускрсење (Јован 5:28, 29).

Хоћеш ли наследити ову величанствену будућност? Када је требало да Израелци уђу у Обећану земљу, Мојсије им је рекао: ”Сведочим вам данас небом и земљом да сам ставио пред вас живот и смрт, благослов и проклетство. Избери живот да живиш ти и потомство твоје, да љубиш Господа Бога свога, да слушаш глас његов, и да се њега држиш; јер од тога зависи живот твој, и продужење дана твојих“ (Деутероном 30:19, 20).

Не, ми нисмо беспомоћни пиони у рукама немилосрдне судбине. Твоја вечна срећа, и заиста твоја вечна будућност, у твојим је рукама. Подстичемо те да изабереш живот.

[Фуснота]

a Ако желите такав студиј, пишите на адресу издавача овог часописа.

[Истакнути текст на 5. страни]

Бог је отпалим Израелцима, који су прихватили паганско схватање судбине, изрекао тешку осуду