Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како су срећни они који су благе нарави!

Како су срећни они који су благе нарави!

Како су срећни они који су благе нарави!

”Срећни су који су благе нарави, јер ће наследити земљу“ (МАТЕЈ 5:5NW).

1. Шта је благост о којој је говорио Исус у својој Проповеди на гори?

 У СВОЈОЈ Проповеди на гори, Исус Христ је рекао: ”Срећни су који су благе нарави, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5NW). Та блага нарав, или кротост, није спољни изглед лицемерне нежности, нити је то једноставно природна црта личности. Уместо тога, то је истинска унутарња благост и мирољубивост која се у првом реду исказује у одговору на вољу и вођство Јехове Бога. Људи који су стварно благе нарави имају снажан осећај зависности од Бога који се испољава благим понашањем према другим људима (Римљанима 12:17-19; Титу 3:1, 2).

2. Зашто је Исус прогласио срећним оне који су благе нарави?

2 Исус је оне који су благе нарави прогласио срећним зато што ће наследити земљу. Као савршено благе нарави Син Божји, Исус је главни Наследник Земље (Псалам 2:8; Матеј 11:29; Јеврејима 1:1, 2; 2:5-9). Али, као месијански ”син човечји“, он ће имати сувладаре у свом небеском Краљевству (Данијел 7:13, 14, 22, 27). Као Христови ”сунаследници“, ти помазани појединци благе нарави учествоваће у његовом наследству Земље (Римљанима 8:17). Друге овцама сличне особе благе нарави радоваће се вечном животу у Рају, земаљском подручју Краљевства (Матеј 25:33, 34, 46; Лука 23:43). Тај изглед их чини заиста срећним.

3. Какав пример благости пружају Бог и Христ?

3 Главни Наследник који је благе нарави прима Земљу од свог Оца, Јехове, најбољег примера благости. Како само често Библија каже да је Бог ”спор на гнев и обилан у љубазној доброхотности“! (2. Мојсијева 34:6NW; Нехемија 9:17; Псалам 86:15). Он има велику моћ, али испољава благост како би му се његови обожаваоци могли приближити без страха (Јеврејима 4:16; 10:19-22). Божји Син, који је био ”благе нарави и понизан у срцу“, поучио је своје ученике да буду благи (Матеј 11:29NW; Лука 6:27-29). Даље, ти благи робови Бога и његовог Сина опонашали су ’благост и доброхотност Христа‘ и писали су о томе (2. Коринћанима 10:1NW; Римљанима 1:1; Јаков 1:1, 2; 2. Петрова 2:1).

4. (а) Према Колошанима 3:12, шта су учинили они који су заиста благе нарави? (б) Која питања заслужују наше разматрање?

4 Данас и помазани хришћани и њихови земаљски другови треба да буду благе нарави. Одбацујући сваку поквареност, превару, лицемерство, завист и клевету, они су се уз помоћ Божјег светог духа обновили у ’снази која покреће њихов ум‘ (Ефесцима 4:22-24NW; 1. Петрова 2:1, 2). Они су подстакнути да се обуку у ”нежну наклоност саосећања, доброхотност, понизност ума, благост и дуготрпљивост“ (Колошанима 3:12NW). Али, шта тачно обухвата благост? Зашто је корисно бити благе нарави? И како та особина доприноси нашој срећи?

Поближе о благости

5. Како се може дефинисати благост?

5 Особа благе нарави је нежна у нарави и понашању. У неким преводима Библије, на то се односи придев прајс који се преводи са ”кротак“, ”благ“, ”благе нарави“ и ”нежан“. У класичном грчком, придев прајс може се применити на нежни поветарац или глас. Он такође означава некога ко је љубазан. Научник В. Е. Вајн [W. E. Vine] каже: ”[Именица прајтес] у првом реду и пре свега примењује се на Бога. То је та благост духа којим прихватамо Његово поступање према нама као добро, и зато без расправљања и отпора; она је тесно повезана са речи тапеинофросуне [понизност].“

6. Зашто се може рећи да благост није слабост?

6 Благост није слабост. ”У речи прајс има нежности“, писао је научник Вилијам Беркли, ”али иза нежности је снага челика.“ Потребна је снага да би се било благе нарави. На пример, потребна је снага да будемо благи када смо изазивани или прогањани. Божји Син благе нарави, Исус Христ, пружио је диван пример у том погледу. ”Када су га псовали није враћао псовком. Када је трпео није претио, него се и даље поверавао ономе [Јехови Богу] који праведно суди“ (1. Петрова 2:23NW). Попут благог Исуса, и ми можемо бити уверени да ће се Бог обрачунати с нашим противницима и прогониоцима (1. Коринћанима 4:12, 13). Можемо бити мирни, као што је био прогоњени Стефан, знајући да ће нас Јехова, ако будемо верни, подржати и да неће дозволити да нам било шта нанесе трајну штету (Псалам 145:14; Дела 6:15; Филипљанима 4:6, 7, 13).

7. На шта указују Пословице 25:28 у вези особе којој недостаје благости?

7 Исус је био благе нарави, а ипак је испољио снагу у заузимању чврстог става за оно што је исправно (Матеј 21:5; 23:13-39). Свако ко има ”мисао Христову“ биће у том погледу као он (1. Коринћанима 2:16). Онај ко није благ, није сличан Христу. Уместо тога, описан је следећим речима: ”Онај који не уме себе да савлада, он је ко разваљен град без зидова“ (Пословице 25:28). Такав појединац који нема благости лако може постати жртва погрешних мисли које га могу навести на неисправно поступање. Иако хришћанин који је благе нарави није слабић, он ипак зна да ”одговор, када је благ, отклања љутњу, а реч која изазива бол подиже гнев“ (Пословице 15:1NW).

8. Зашто није лако бити благе нарави?

8 Није лако бити благе нарави, јер смо наследили несавршеност и грех (Римљанима 5:12). Ако смо Јеховине слуге, морамо се борити и против злих духовних сила које кроз прогонство могу искушати нашу благост (Ефесцима 6:12). Већина нас ради међу онима који имају груби дух света који контролише Ђаво (1. Јованова 5:19). Како зато можемо развити благост?

Како развити благост

9. Који ће нам став помоћи да развијемо благост?

9 На Библији темељено уверење да се од нас тражи да испољавамо благост помаже нам да развијемо ту особину. Морамо свакодневно радити на развијању благости, иначе ћемо бити слични људима који на благост гледају као на слабост и који мисле да успех долази кроз охолост, неугодност, чак грубост. Међутим, Божја реч осуђује понос, а мудра пословица каже: ”Човек љубазне доброхотности поступа корисно са својом душом, а окрутна особа доноси свом организму јавну осуду“ (Пословице 11:17, NW; 16:18). Људи избегавају строгу, нељубазну особу, баш углавном зато да не буду повређени њеном грубошћу и недостатком благости.

10. Чему се морамо подложити, ако желимо бити благе нарави?

10 Да бисмо били благе нарави, морамо се подложити утицају Божјег светог духа, или делујуће силе. Као што Јехова омогућује да земља доноси плодове, исто тако омогућује својим слугама да доносе плодове његовог духа, укључујући благост. Павле је писао: ”Плод је духа љубав, радост, мир, дуготрпљивост, доброхотност, доброта, вера, благост, самосавладавање. Против таквих ствари нема закона“ (Галаћанима 5:22, 23NW). Да, благост је један од плодова Божјег духа који показују они који му угађају (Псалам 51:9, 10). А какве само промене проузрокује благост! Да то прикажемо: Хулиган по имену Тони тукао се, пљачкао људе, кријумчарио дрогу, водио банду на мотоциклима и био у затвору. Ипак, стицањем спознања из Библије и уз помоћ Божјег духа, променио се у Јеховиног слугу благог владања. Тонијева прича није необична. Шта, према томе, може учинити неко код кога је недостатак благости била преовладавајућа црта личности?

11. Коју улогу у развијању благости игра молитва?

11 Искрена молитва за Божји дух и његов плод благости помоћи ће нам да развијамо ту особину. Можда треба ’молити непрестано‘, као што је рекао Исус, а Јехова Бог ће испунити нашу молбу. Након што је објаснио да људски очеви својој деци дају добре дарове, Исус је рекао: ”Ако ви, иако сте [грешни и зато сразмерно] зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац на небу дати светог духа онима који га моле!“ (Лука 11:9-13NW). Молитва нам може помоћи да благост постане трајна карактеристика наше нарави — особина која доприноси нашој срећи и срећи оних с којима се дружимо.

12. Зашто нам свесност да су људи несавршени може помоћи да будемо благе нарави?

12 Ако увек имамо на уму да су људи несавршени, то ће нам помоћи да будемо благе нарави (Псалам 51:5). Не можемо мислити или поступати савршено, ништа боље од других људи, па зато сигурно треба да имамо саосећања и да поступамо с њима онако како бисмо желели да се поступа с нама (Матеј 7:12). Свесност да свако од нас чини грешке треба да нас наведе да опраштамо и да смо благе нарави у поступању с другима (Матеј 6:12-15; 18:21, 22). Коначно, зар нисмо захвални што Бог према нама испољава љубав и благост? (Псалам 103:10-14).

13. Како нам цењење тога што је Бог учинио људе слободним моралним заступницима може помоћи у развијању благости?

13 Захвалност што је Бог учинио људе слободним моралним заступницима може нам такође помоћи да развијамо благост. То никоме не одобрава да некажњено занемарује Јеховине законе, али се тиме допушта различитост жеља, склоности и несклоности међу његовим народом. Будимо зато захвални што нико није обавезан да се уклопи у калуп који можда сматрамо најбољим. Тај дух ће нам помоћи да будемо благе нарави.

14. Шта треба да буде наша одлука с обзиром на благост?

14 Одлучност да не одбацимо благост помоћи ће нам да наставимо развијати ту особину. Подвргавање утицају Јеховиног духа довело је до промене нашег размишљања (Римљанима 12:2). Сада нам благи дух, сличан Христовом, помаже да се уздржавамо од учествовања у ”разврату, за жудњама, у пијанству, у прекомерном једењу и пијењу и у поганом идолопоклонству“. Не смемо никада да одбацимо благост из финансијских, друштвених или других разлога или зато што људи увредљиво говоре о нашој богобојазности (1. Петрова 4:3-5). Не смемо дозволити да нас било шта наведе на учествовање у ’пу̏теним делима‘, тако да изгубимо благост и пропустимо да наследимо Божје Краљевство или да се радујемо његовим благословима (Галатима 5:19-21). Ценимо увек предност да будемо Божје особе благе нарави, било помазаници за небески живот или имајући земаљску наду. У ту сврху, размотримо неке предности благости.

Предности благости

15. Зашто је, према Пословицама 14:30, мудро бити благ?

15 Блага особа поседује мир у срцу, мислима и телу. То је због тога јер се не упушта у свађу, не узбуђује се због поступака других, нити је мучи непопустљива тескоба. Благост јој помаже да обуздава своја осећања, а то је корисно душевно и физички. Једна пословица каже: ”Мирно срце живот јесте телу“ (Пословице 14:30). Недостатак благости може водити до гнева, који пак може повећати крвни притисак или довести до сметњи у варењу, астме, болова у очима и других проблема. Хришћанин благе нарави радује се различитим предностима, укључујући ”мир Божји“ који чува његово срце и мисаоне снаге (Филипљанима 4:6, 7). Како је само мудро бити благе нарави!

16-18. Какав учинак има благост на наше односе с другима?

16 Особина благости побољшава наш однос с другима. Можда смо некад имали обичај да терамо ствари док не постигнемо оно што желимо. Можда су се други љутили на нас зато што нисмо били понизни и благи. Под таквим околностима није нас требало изненадити ако смо упадали из једне препирке у другу. Међутим, једна пословица каже: ”Кад нестане дрва угаси се ватра, када нема опадача тад престаје свађа. Угаљ жераве, дрва пламен дају, а човек свадљивац свађе потпаљује“ (Пословице 26:20, 21). Ако смо благе нарави, уместо да ’додајемо дрва на ватру‘ и изазивамо друге, имаћемо добар однос с њима.

17 Особа благе нарави вероватно ће имати добре пријатеље. Људи се радују дружењу с њом јер има позитиван став, а њене су речи освежавајуће и слатке као мед (Пословице 16:24). То је било тако код Исуса, који је могао рећи: ”Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благе нарави и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу својим душама. Јер је мој јарам благ и терет је мој лак“ (Матеј 11:29, 30NW). Исус није био груб, а његов јарам није био тежак. Они који су долазили к њему били су добро збринути и духовно окрепљени. Слично се догађа када се дружимо с хришћанским пријатељем благе нарави.

18 Благост нас приближава суверницима. Већина хришћана у Коринту је без сумње била привучена Павлу зато што је он с њима поступао с ”благошћу и доброхотношћу Христовом“ (2. Коринћанима 10:1NW). Солуњани су се сигурно одазвали апостолу, пошто је он био благ, обзиран учитељ (1. Солуњанима 2:5-8). Нема сумње да су ефешке старешине много научиле од Павла и да су га веома волели (Дела 20:20, 21, 37, 38). Показујеш ли и ти благост која те привлачи другима?

19. Како благост помаже Јеховином народу да задржи своје место у његовој организацији?

19 Блага нарав помаже Јеховином народу да буде подложан и да задржи своје место у његовој организацији (Филипљанима 2:5-8, 12-14: Јеврејима 13:17). Благост нас задржава од тражења славе, која се темељи на поносу и одвратна је Богу (Пословице 16:5). Блага особа не сматра се већом од суверника и не настоји да се истиче на њихову штету (Матеј 23:11, 12). Уместо тога, она признаје своје грешно стање као и потребу за Божјом откупном припремом.

Благост унапређује срећу

20. Какав учинак има благост на породични живот?

20 Све Божје слуге треба да упамте да је благост плод његовог духа који унапређује срећу. На пример, Јеховин народ обилује срећним породицама, и то зато што испољава особине као што су љубав и благост. Када се супруг и супруга међусобно опходе на благи начин, њихова деца одрастају у мирној средини, а не у породици у којој владају грубе речи и поступци. Ако отац пружа деци савет у благости, то добро делује на њихове младе мисли, а благи дух ће вероватно постати део њихове личности (Ефесцима 6:1-4). Блага нарав помаже мужевима да наставе да воле супруге. Благост помаже супругама да буду подложне мужевима и подстиче децу да слушају родитеље. Благост такође наводи чланове породице да имају дух опраштања који доприноси срећи (Колошанима 3:13, 18-21).

21. Шта је суштина Павловог савета у Ефесцима 4:1-3?

21 Породица и појединци који су благе нарави унапређују срећу у скупштинама с којима су повезани. Зато Јеховин народ треба уложити искрене напоре како би био благе нарави. Чиниш ли то? Апостол Павле је усрдно молио помазане сухришћане да ходе достојно свог небеског позвања, чинећи то ”са потпуном понизношћу мисли и благошћу, са дуготрпљивошћу, сносећи један другога у љубави, усрдно се старајући држати јединство духа у сједињујућој свези мира“ (Ефешанима 4:1-3NW). Хришћани са земаљском надом такође морају испољавати благост и друге божанске особине. То је животни пут који доноси праву срећу. Заиста су срећни они који су благе нарави!

Како би одговорио?

◻ Зашто су људи благе нарави срећни?

◻ Шта значи бити благе нарави?

◻ Како се може развити благост?

◻ Које су неке предности благости?

[Питања за разматрање]