Пређи на садржај

Пређи на садржај

Папинство — да ли га је утемељио Христ?

Папинство — да ли га је утемељио Христ?

Папинство — да ли га је утемељио Христ?

”ИЗМЕЂУ Петра, првог римског бискупа, и нашег садашњег папе, Јована Павла II, протеже се дуга линија врховних свештеника — у ствари, њих више од 260.“ То су речи католичког фратра Антонија Фоја [Anthony Foy] објављене у The Southern Cross, једном католичком недељнику у јужној Африци. Он наставља: ”Када нас питају да докажемо да је католичку цркву утемељио Исус Христ, с поуздањем можемо указати на ову непрекидну линију папа.“

Може ли се с поуздањем рећи да је та дуга линија папа започела с апостолом Петром? Према католичкој теологији, тврди се да су четири папе, Лин, Анаклет, Клемент I и Еварист, наследили Петра до 100. године н. е. Библија спомиње хришћанина по имену Лин који је живео у Риму (2. Тимотеју 4:21). Међутим, ништа не указује да је Лин, као ни ико други, наследио Петра као папа. Апостол Јован, који је у последњој деценији првог века написао пет библијских књига, није ни једном речи споменуо било ког од такозваних горе наведених Петрових наследника. Заиста, ако је Петар имао наследника, зар не би логичан избор пао на самог Јована?

А што се тиче тврдње да је Петар био први бискуп Рима, нема ни једног доказа да је он чак и посетио тај град. У ствари, сам Петар говори да је своје прво писмо написао из Вавилона (1. Петрова 5:13). Католичка тврдња да је Петар користио ”Вавилон“ као тајни назив за Рим нема никакве основе. У Петрово време постојао је прави град Вавилон. Даље, у Вавилону се налазила прилично бројна јеврејска заједница. Пошто је Исус послао Петра да првенствено иде к обрезаним Јеврејима, сасвим је разумно веровати да је Петар у тој намери посетио Вавилон (Галатима 2:9).

Треба такође запазити да Петар себе није никада називао ничим вишим од Христовог апостола (2. Петрова 1:1). Нигде у Библији он се не назива ”Светим оцем“, ”Врховним свештеником“, или ”Папом“ (папа је латински назив пун љубави за ”отац“). Уместо тога, он је понизно пристао уз Исусове речи из Матеја 23:9, 10: ”И оцем не зовите никога на земљи, јер је само један Отац ваш, онај који је на небесима. Нити се зовите вођама, јер је једини вођа ваш Христос.“ Петар није прихватио обожавање када је римски центурион Корнелије ’пао пред ноге његове и поклонио му се ... Петар га подиже говорећи: устани, и ја сам човек‘ (Дела 10:25, 26).

Што се тиче 260 наведених папа, свештеник Фој признаје: ”Много њих није било вредно своје високе службе.“ Покушавајући то да оправда, New Catholic Encyclopedia износи: ”За сврху владања је важна била служба, а не лични карактер појединог папе. Он је лично могао бити и светац, или просечан, или подлац.“ Али, верујеш ли да би Христ употребио такве људе да га представљају?

У сваком случају, Библија не подупире тврдњу да је Исус утемељио папинство. Према Encyclopedia of Religion, чак и савремени католички научници признају да ’нема директног библијског доказа да је Исус основао папинство као трајну службу у оквиру цркве‘.