Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божји дан освете

Божји дан освете

Божји дан освете

КАО што смо видели у претходном чланку, постоје многи разлози зашто је неисправно да тражимо освету. Неисправно је зато што се тиме на крају ништа не решава. Неисправно је зато што учвршћује непријатељство, уместо да изграђује уједињујуће везе пријатељства. А неисправно је и због тога што је лично погубно за онога који гаји осветљиве мисли.

Међутим, најважнији разлог зашто је људска освета неисправна видљив је из Мојсијевих речи Израелу: ”Јехова Бог ваш милосрдан је Бог“ (5. Мојсијева 4:31NW). Пошто је Бог милосрдан, и ми треба да будемо милосрдни као он. Исус је рекао својим следбеницима: ”Будите дакле милосрдни као и Отац ваш што је милосрдан“ (Лука 6:36).

Ипак, Библија описује Јехову и као ’Бога од освете‘ (Псалам 94:1). Пророк Исаија говори о ’години Јеховине добре воље‘ и ’дану освете нашег Бога‘ (Исаија 61:2NW). Како Бог може бити и милосрдан и осветљив? И ако треба да опонашамо његово милосрђе, зашто не можемо да га опонашамо у освећивању?

Да одговоримо на прво питање: Бог је милосрдан зато што воли човечанство, а опрашта што више и што дуже може како би људима дао прилику да поправе своје лоше путеве. Многи, као апостол Павле, искористили су ту милост. Али, Бог је и осветљив — у смислу захтевања правде — зато што такво милосрђе може трајати само једно извесно време. Када неки докажу да никада неће променити своје путеве, Бог ће извршити правду у раздобљу које је названо његовим даном освете.

Одговор на друго питање је негативан, јер ми немамо оправдање за осветљивост зато што Бог тражи освету. Јехова је савршен у правди. Људи то нису. Бог види све чиниоце неке ствари и увек доноси исправну одлуку. Ми не можемо рачунати да ћемо учинити исто. Због тога је Павле саветовао: ”Не освећујте се за себе, вољени, већ дајте места гневу; јер је написано: ’Освета је моја; ја ћу платити, каже Јехова‘“ (Римљанима 12:19NW). За нашу корист, морамо препустити освету у Јеховине руке.

Зашто дан освете?

Међутим, Библија на много места признаје потребу за обрачунавањем с непокајничким преступницима. На пример, апостол Павле је прорекао да ће Бог, кроз Исуса, ’извршити освету над онима који не познају Бога и онима који не слушају добру вест о нашем Господу Исусу‘ (2. Солуњанима 1:8NW). Имамо добре разлоге да ове речи озбиљно схватимо. Зашто?

У првом реду, зато што данас већина истраје у пркошењу Створитељевом суверенитету, они занемарују његове праведне законе. Било да тврде да верују у Бога или не, њихово понашање јасно показује да се не осећају одговорни пред Богом. На све такве могу се применити речи псалмисте: ”Зашто да бездушник не мари за Бога? зашто да у срцу своме каже да ти не истражујеш? (Псалам 10:13). Јехова сигурно неће дозволити да заувек буде исмејаван на тај начин. Иако је он Бог љубави, он је и Бог правде. Он ће чути повик оних који су стварно заинтересовани за правду: ”Устани, о Јехова. О Боже, подигни своју руку. Немој заборавити измучене“ (Псалам 10:12NW).

Даље, људи који се не осврћу на закон уништавају саму Земљу на којој живимо. Они загађују ваздух, земљиште и воду; они пуне Земљу неправдом и окрутношћу. Осим тога, нагомилавају довољно хемијског, нуклеарног и осталог смртоносног оружја које прети опстанку људске расе. Божанска интервенција је неопходна како би се обезбедила сигурна будућност за послушно човечанство (Откривење 11:18). Та интервенција је оно што је Исаија означио као дан освете.

Шта ће извршити Божји дан освете?

Према издању Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words, у Грчким списима реч за освету, када је употребљена у повезаности с Богом, дословно значи ”’која произилази из правде‘, а не, као што је често са људском осветом, из осећања увреде или само осећања огорчености“. Дакле, Божја освета на својим непријатељима неће бити време неконтролисаног крвопролића, као лична крвна освета. ”Зна Јехова како људе одане Богу да избави из кушње, а неправеднике да сачува за дан суда да буду одрезани“, каже нам Библија (2. Петрова 2:9NW).

Божје слуге с радошћу очекују Божји дан освете као време када ће бити оправдано исправно понашање и када ће праведници бити ослобођени притиска злих. То не значи да су они злобни или осветљиви. ”Ко се несрећи радује, тај избећи казну неће“, упозорава Библија (Пословице 17:5). Насупрот томе, они развијају милосрђе и саосећање, препуштајући све одлуке о освети Богу.

Истина, срдитим појединцима није лако да поступају на тај начин. Али, то је могуће, а многи су то учинили. На пример, Педро је имао несрећно детињство и често га је тукао старији брат. Тако је он одрастао у насилну особу и непрестано је био у сукобу с полицијом. Гнев који је осећао према свом брату испољавао је на својој жени и деци. Коначно је послушао једног од Јеховиних сведока и почео је да проучава Библију. ”Уз Јеховину помоћ“, прича он, ”променио сам се и сада, уместо да се тучем с људима, помажем им као хришћански старешина.“ Уз помоћ Библије и светог духа, безбројни други појединци променили су се из злобних или осветљивих особа у оне које показују љубав и стрпљивост према другима.

Шта ћеш учинити?

Ако задржимо у мислима Божји долазећи дан освете, то ће нам помоћи да извучемо корист из Јеховине стрпљивости. Али, могућност да то учинимо није неограничена. Ускоро ће тај дан доћи. Апостол Петар је показао зашто тај дан већ није дошао: ”Јехова није спор с обзиром на своје обећање, што неки сматрају спорошћу, него је стрпљив с вама, јер не жели да ико буде уништен, него жели да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9NW).

Дакле, сада је хитно припремити се за Божји дан обрачунавања кроз проучавање Библије и примењивање њених савета. То ће нам помоћи да следимо речи псалмисте: ”Остави љутњу и напусти гнев; немој се жестити да чиниш зло. Злочинци ће бити одрезани, а они који се надају Јехови поседоваће земљу“ (Псалам 37:8, 9NW).

[Слика на 7. страни]

Након Божјег дана освете, ”они који се надају Јехови поседоваће земљу“