Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли цениш Јеховину земаљску организацију?

Да ли цениш Јеховину земаљску организацију?

Да ли цениш Јеховину земаљску организацију?

ПОГЛЕДАЈ добро избрушени, величанствени дијамант и шта видиш? Драгуљ који је заиста ствар лепоте. Сада погледај тај дијамант под микроскопом и шта видиш? Вероватно огреботине, пукотине, додатне материје и друге недостатке.

Да ли би уништио или одбацио дијамант само зато што тако изгледа под микроскопом? Наравно да не би! Само корак даље од микроскопа можеш још увек ценити лепоту и изузетну блиставост која га истиче међу другим драгуљима.

Као дијамант, Јеховина земаљска организација се истиче на много начина. Ниједна друга организација на Земљи не ужива близак однос са Створитељем. Апостол Петар је у првом веку у писму помазаним хришћанима, који су гајили небеску наду, указао на тај посебан однос. Рекао је: ”А ви сте ’изабрани народ, краљевско свештенство, свет народ, народ за посебну својину‘“ (1. Петрова 2:9NW). Данас се велико мноштво ’других оваца‘ са надом вечног живота на Земљи прикључило остатку ’светог народа‘ у обожавању Бога (Јован 10:16). Ове две групе заједно чине организацију која се истиче као леп и изузетно блистав драгуљ.

Избегавај да критички посматраш друге

Али, ми морамо признати да се та широм света распрострањена организација састоји од несавршених људи. И шта би се догодило ако бисмо је гледали под симболичним микроскопом? Да, пронашли бисмо грешне склоности и личне недостатке појединаца који су део ње (Римљанима 3:23).

Апостол Павле је признао да је имао такве недостатке. Рекао је: ”Кад хоћу да чиним добро, зло је при мени“ (Римљанима 7:21). Сваки хришћанин доживи неки сукоб. Сви чине грешке. Осим тога, пре или касније многи трпе зато што неко други греши. Да ли треба да будемо обесхрабрени или разочарани када се открију мане и несавршености сухришћана? Треба ли то умањити наше цењење за Јеховину организацију? Наравно да не! Ми у ствари треба да се удаљимо од микроскопа и да га не усмеравамо на несавршености појединаца.

Библија наводи многе особине по којима би се препознали они на које делује свети дух. Неке од њих су ”љубав, радост, мир, дуготрпљивост, доброхотност, доброта, вера, благост, самосавладавање“ (Галаћанима 5:22, 23NW). Насупрот томе, религиозне, политичке и пословне организације овог света често испољавају оно на шта Библија указује као на дела тела: ’непријатељства, свађе, љубомору, изливе гнева, препирке, раздоре, секте, зависти, пијанке, разуздане гозбе и овоме слично‘ (Галаћанима 5:20, 21NW). На тај начин се Јеховин народ истиче усред духовно изопаченог света као блистави дијамант међу обичним стенама (Матеј 5:14-16).

”Одговарајуће уједињени у истом разуму“

Једна од истакнутих карактеристика дијаманта је његова тесно повезана, чврсто спојена структура атома. Слично томе, Јеховина земаљска организација испољава неупоредиво јединство у науци и братству. Они који су део те организације примењују савет који се налази у Библији у 1. Коринћанима 1:10 и који гласи: ”Опомињем вас, браћо, именом Господа нашега Исуса Христа, да сви у сагласности говорите и да не буде раздора међу вама, него да будете одговарајуће уједињени у истом разуму и истом мисаоном ставу“ (NW).

Јеховини сведоци су се уздигли и изнад расних предрасуда и националног поноса. Пошто имају ”мудрост одозго“ не праве ’пристране разлике‘ (Јаков 3:17NW). Ми славимо Јехову за оно што је учинио у том погледу организацији сачињеној од несавршених људи.

Насупрот томе, часопис The Christian Century, говорећи о 1990. години, каже да ”свет изгледа више него икад раздељен верским групама и етничким и националним емоцијама блиско повезаним са религиозним веровањима. Од Индије до Европе и од Блиског истока до Пацифика, религија се помешала са етиком и националном приврженошћу — често са политички несталним последицама“. Јасно је да се они који желе служити Богу могу обратити само једној организацији која се радује Јеховином духу и благослову.

’Учинићу твоје чело као дијамант‘

Дијамант је најтврђа у природи нађена материја коју човек познаје. Библија указује на употребу дијаманта за исписивање и урезивање тврдих материјала (Јеремија 17:1). Запази и Јеховине речи упућене Езекјелу: ”Ево отврднућу теби образ према њиховом образу, и отврднућу теби чело према њиховом челу. Учинићу твоје чело као дијамант, тврђе од кремена“ (Езекјел 3:8, 9). Јехова је дао Езекјелу чврсту одлучност као дијамант која му је омогућила да пророкује тврдокорном народу (Езекјел 2:6).

Слично томе, и данас је Јехова подарио свом народу чврстоћу сличну дијаманту упркос великом противљењу. Јеховини сведоци су поднели законске забране, нападе светине, линчовања, ударце, неправедно затварање, мучење, па чак и погубљења. Ипак, показали су да је њихова вера несаломљива.

”Слуге ће се моје радовати“

Библија је прорекла време када ће људи имати ”облик оданости Богу“ али ће се показати ”лажни у погледу њене силе“ (2. Тимотеју 3:1, 5NW). Једне новине извештавају да су ”сви протестанти, римокатолици и Јевреји забринути због смањења броја“ у својим црквама и синагогама. С друге стране, Јеховини сведоци су озбиљни истраживачи Библије. У растућем броју сви, и млади и стари, и мушкарци и жене, похађају неколико недељних састанака. Једно писмо новинама је навело да је њима ”њихова религија најдрагоценија ствар коју имају и да је њихова основна преокупација да је деле са другима“.

Такав став омогућује да се Јеховина организација истиче као драгоцени дијамант. А част припада Ономе који јача и води несавршене људе помоћу свог светог духа.

Пророк Исаија је прорекао: ”Овако каже суверени Господ Јехова: ’Гле! Слуге ће моје јести... Гле! Слуге ће моје пити... Гле! Слуге ће се моје радовати... Гле! Моје ће слуге радосно узвикивати због доброг стања срца‘“ (Исаија 65:13, 14NW).

Данас видимо испуњење овог пророчанства. Бог брине за свој народ на изванредан начин! Зато, ако си повезан са њима, не дозволи било ком негативном мишљењу да те лиши радости. Погледај читаву слику и упамти: Ниједна друга организација на Земљи не ужива Божју посебну бригу и заштиту. Немој никада престати да цениш предност што си и ти део ње.