Пређи на садржај

Пређи на садржај

Развијати плод самосавладавања

Развијати плод самосавладавања

Развијати плод самосавладавања

”Плод духа је љубав, радост, мир, дуготрпљивост, доброхотност, доброта, вера, благост, самосавладавање. Против таквих ствари нема закона“ (ГАЛАЋАНИМА 5:22, 23”NW“).

1. Ко нам је пружио најдивније примере самосавладавања, и из којих је библијских стихова то видљиво?

 ЈЕХОВА БОГ и Исус Христ пружили су нам најдивније примере самосавладавања. Још од човекове непослушности у Еденском врту, Јехова је непрестано исказивао ту особину. (Упореди Исаија 42:14.) Девет пута у Хебрејским списима читамо да је он ”спор на гнев“ (Излазак 34:6). То захтева самосавладавање. И Божји Син је сигурно исказивао велико самосавладавање, јер ”увређен не одговори увредом, мучен не изусти претње“ (1. Петрова 2:23). Ипак, Исус је могао замолити свог небеског Оца за помоћ ”преко дванаест легиона анђела“ (Матеј 26:53).

2. Које дивне библијске примере имамо у вези исказивања самосавладавања од стране несавршених људи?

2 Имамо и неке дивне библијске примере самосавладавања које су исказали несавршени људи. На пример, та особина била је испољена у значајном догађају у животу Јосифа, сина патријарха Јакова. Какво је само самосавладавање исказао Јосиф када је Потифарова жена покушала да га заведе! (Постање 39:7-9). Ту су и дивни примери четири хебрејска младића који су исказали самосавладавање одбијајући да једу посластице вавилонског краља због ограничења Мојсијевог закона (Данијел 1:8-17).

3. Ко је примећен по свом дивном понашању, и из ког је то сведочанства видљиво?

3 За данашње примере самосавладавања можемо указати на Јеховине сведоке у целини. Они заслужују похвалу коју им је упутила New Catholic Encyclopedia — да су они ”једна од група с најбољим понашањем у свету“. Универзитетски професор са Филипина рекао је да ”Сведоци врло озбиљно спроводе у дело оно што уче из Библије“. У вези конгреса Сведока у Варшави 1989, пољски извештач је написао: ”У три дана 55 000 људи није запалило ни једну цигарету!... То испољавање надљудске дисциплине испунило ме је дивљењем помешаним са страхопоштовањем.“

Бојати се Бога и мрзети зло

4. Која је једна од највећих помоћи у исказивању самосавладавања?

4 Једна од највећих помоћи у развијању самосавладавања је страх Божји, здрав страх да не бисмо изазвали негодовање код нашег небеског Оца пуног љубави. Од колике нам важности треба бити страх Божји пун поштовања може се видети из чињенице да га Библија спомиње на многим местима. Када је требало да Аврахам жртвује свог сина Исака, Бог је рекао: ”Не дижи руку своју на дете, и ништа му не чини; јер сад познах да се бојиш Бога, кад ниси пожалио сина свога, јединца свога мене ради“ (Постање 22:12). То је био заиста узбудљив тренутак који је код Аврахама морао изискивати велико самосавладавање како би наставио да врши Божју заповест тако далеко да је подигао нож да убије свог вољеног сина Исака. Да, страх Божји помоћи ће нам да исказујемо самосавладавање.

5. Коју улогу игра мржња према злу у нашем исказивању самосавладавања?

5 Тесно повезана са страхом Божјим је мржња на зло. У Пословицама 8:13 читамо: ”Страх Јеховин значи мрзети зло“ (NW). С тим у вези, мржња на зло такође нам помаже да исказујемо самосавладавање. Библија нам увек изнова говори да мрзимо — да, презиремо — оно што је зло (Псалам 97:10; Амос 5:14, 15; Римљанима 12:9). Оно што је зло често пружа такво задовољство, тако је примамљиво, тако узбудљиво да то морамо једноставно мрзети како бисмо се ојачали против тога. Сва таква мржња према ономе што је зло има за последицу јачање наше одлучности да исказујемо самосавладавање и тако служи као заштита за нас.

Самосавладавање, мудар пут

6. Зашто је мудро показивањем самосавладавања сузбити себичне склоности?

6 Даљња велика помоћ у показивању самосавладавања нам је да ценимо мудрост испољавања те особине. Јехова од нас тражи да исказујемо самосавладавање на нашу корист. (Упореди Исаија 48:17, 18.) Његова Реч садржи многе савете који показују како је мудро показивањем самосавладавања обуздавати своје себичне склоности. Ми једноставно не можемо умаћи Божјим непромењивим законима. Његова Реч нам каже: ”Шта човек посије, то ће и пожњети. Јер који сије у тијело своје, из тијела ће пожњети погибао; а који сије у дух, од духа ће пожњети живот вјечни“ (Галатима 6:8ДК). Један очигледан пример тога је јело и пиће. Многе болести настају зато што људи превише једу или пију. Свако такво попуштање себичности лишава особу самопоштовања. Још више од тога, особа не може попустити себичности а да не наруши своје односе са другима. Најозбиљније од свега је то што недостатак самосавладавања нарушава наш однос са нашим небеским Оцем.

7. Која је важна тема књиге Пословица, и у којим је библијским стиховима то показано?

7 Према томе, ми морамо увек бити уверени да је себичност самопоражавајућа. Једна изузетна тема књиге Пословица, која наглашава самодисциплину, је та да се себичност једноставно не исплати и да је мудро исказивати самосавладавање (Пословице 14:29; 16:32). Треба запазити и то да самодисциплина укључује више од једноставног избегавања онога што је зло. Самодисциплина, или самосавладавање, је потребно и да би се чинило што је исправно, што може бити тешко зато што се супроти нашим грешним склоностима.

8. Које искуство истиче мудрост исказивања самосавладавања?

8 Мудрост исказивања самосавладавања видљива је из случаја једног Јеховиног сведока који је стајао у реду у банци када се један човек прогурао испред њега. Иако је Сведок био помало љут, исказао је самосавладавање. Тог истог дана требало је да посети неког инжењера како би добио потпис за неке планове за Краљевску дворану. И ко је био тај инжењер? Па, исти човек који се гурао испред њега у банци! Инжењер се показао не само пријатељски настројен, већ је од Сведока тражио мање од једне десетине уобичајеног хонорара. Како је Сведок само био срећан што је раније тога дана исказао самосавладавање, не дозвољавајући да буде изазван!

9. Шта је мудро када се суочимо са погрдним реакцијама у служби проповедања?

9 Када идемо од врата до врата проповедајући добру вест о Божјем Краљевству или када стојимо на углу улице покушавајући да заинтересујемо пролазнике за нашу поруку, увек изнова се суочавамо са погрдним речима. Шта је тада мудро учинити? Мудро је у вези тога речено у Пословицама 15:1: ”Благ одговор утишава јарост.“ Другим речима, треба да исказујемо самосавладавање. А нису само Јеховини сведоци увидели да је то тако, већ и други. И медицина све више цени лековиту вредност самосавладавања.

Несебична љубав помаже

10, 11. Зашто је љубав стварна помоћ у исказивању самосавладавања?

10 Павлов опис љубави у 1. Коринћанима 13:4-8 (NW) показује да нам њена снага може помоћи да исказујемо самосавладавање. ”Љубав је дуготрпљива.“ Бити дуготрпљив захтева самосавладавање. ”Љубав није љубоморна, не хвалише се, не надима се.“ Особина љубави помаже нам да контролишемо своје мисли и осећања, да потискујемо сваку склоност да будемо љубоморни, да се хвалишемо или да се надимамо. Љубав нас подстиче да будемо управо супротни, чинећи нас скромним, понизним у мислима, као Исус (Матеј 11:28-30).

11 Павле наставља и каже да се ”љубав не понаша непристојно“. Потребно је и самосавладавање да би се увек поступало пристојно. Особина љубави чува нас од похлепе, од искључивог ’тражења своје користи‘. ”Љубав не постаје раздражљива.“ Како је само лако раздражити се због онога што други кажу или ураде! Али, љубав ће нам помоћи да исказујемо самосавладавање и да не кажемо или учинимо нешто због чега бисмо после жалили. Љубав ”не рачуна увреде“. Људи су по природи склони да гаје мржњу или зловољу. Али, љубав ће нам помоћи да одбацујемо такве мисли. Љубав се ”не радује неправедности“. Потребно је самосавладавање да се не ужива у ономе што је неправедно, као што су порнографија или понижавајуће телевизијске сентименталне серије. Љубав такође ”све сноси“ и ”све трпи“. Потребно је самосавладавање да бисмо све подносили, да бисмо трпели искушавајуће и отежавајуће ствари и да им не дозволимо да нас обесхрабре, наводећи нас да се заузврат освећујемо или престанемо служити Јехови.

12. Који је један начин да покажемо своје цењење за све што су Јехова Бог и Исус Христ учинили за нас?

12 Ако заиста волимо нашег небеског Оца и ценимо његове дивне особине и све што је учинио за нас, желећемо да му угодимо исказивањем самосавладавања у свакој прилици. Осим тога, ако заиста волимо нашег Господа и Учитеља, Исуса Христа, и ако ценимо све што је учинио за нас, следићемо његову заповест да ’узмемо свој мученички стуб и постојано га следимо‘ (Марко 8:34NW). Због тога сигурно морамо исказивати самосавладавање. Љубав према нашој хришћанској браћи и сестрама такође ће нас чувати да их не повредимо неким себичним поступком.

Вера и понизност као помоћници

13. Зашто нам вера може помоћи да исказујемо самосавладавање?

13 Још једна велика помоћ у исказивању самосавладавања је вера у Бога и његова обећања. Вера ће нам омогућити да се поуздамо у Јехову и чекамо његово одређено време да исправно реши ствари. Апостол Павле указује на исту мисао када у Римљанима 12:19 каже: ”Не освећујте се за себе, вољени... јер је написано: ’Освета је моја, ја ћу вратити, каже Јехова‘“ (NW). С обзиром на то, може нам помоћи и понизност. Ако смо понизни, нећемо се брзо бранити због наводних или стварних повреда. Нећемо, да тако кажемо, брзоплето узимати закон у своје руке, већ ћемо исказивати самосавладавање и бићемо спремни чекати на Јехову. (Упореди Псалам 37:1, 8.)

14. Које искуство показује да самосавладавање могу постићи чак и они којима у великој мери недостаје?

14 Да можемо научити да исказујемо самосавладавање снажно је показано у једном искуству које укључује човека са наглом нарави. Он је имао такву нарав да је, када је била позвана полиција због нереда који су проузроковали он и његов отац, бацио на тло три полицајца пре него што су га други савладали! Међутим, с временом је дошао у контакт са Јеховиним сведоцима и научио је да исказује самосавладавање, један од плодова Божјег духа (Галатима 5:22, 23). Данас, 30 година касније, тај човек још увек верно служи Јехови.

Самосавладавање у породичном кругу

15, 16. (а) Шта ће помоћи супругу да исказује самосавладавање? (б) У којим је околностима посебно потребно самосавладавање, као што је видљиво из ког искуства? (в) Зашто је супругама потребно самосавладавање?

15 Самосавладавање је сигурно потребно у породичном кругу. Да би супруг волео своју жену као што воли самог себе, потребно је да исказује много савладавања над својим мислима, речима и поступцима (Ефесцима 5:28, 29). Да, супрузима је потребно самосавладавање да би следили Петрове речи из 1. Петрове 3:7: ”Ви мужеви, живите с њима надаље одговарајуће спознању“ (NW). Верни супруг ће требати да исказује самосавладавање посебно онда када његова супруга није верник.

16 Да то прикажемо: Један старешина имао је веома свадљиву жену. Ипак, он је исказивао самосавладавање, а то му је тако користило да му је његов лекар рекао: ”Џоне, или си по природи врло, врло стрпљив човек или имаш снажну религију.“ Ми заиста имамо снажну религију, јер ”Бог нам није дао духа страшљивости, него духа снаге, љубави и здравог разума“ који нам омогућује да исказујемо самосавладавање (2. Тимотеју 1:7NW). Даље, потребно је самосавладавање са стране супруге да би била подложна, посебно када њен супруг није верник (1. Петрова 3:1-4).

17. Зашто је самосавладавање важно у односима родитеља и деце?

17 Самосавладавање је потребно и у односима родитеља и деце. Да би имали децу која се самосавладавају, родитељи морају пре свих показати добар пример. А када је децу потребно укорити на овај или онај начин, то би увек требало учинити мирно и с љубављу, за шта је потребно стварно самосавладавање (Ефесцима 6:4; Колошанима 3:21). И опет, да би деца показала да заиста воле своје родитеље потребна је послушност, а за слушање је сигурно потребно самосавладавање (Ефесцима 6:1-3; упореди 1. Јованова 5:3).

Користити помоћ коју пружа Бог

18-20. Које три духовне припреме морамо искористити у намери да развијамо особине које ће нам помоћи да исказујемо самосавладавање?

18 Да бисмо расли у страху Божјем, у несебичној љубави, у вери, у мржњи према ономе што је зло и у самосавладавању, треба да прихватимо сваку помоћ коју нам пружа Јехова Бог. Размотримо три духовне припреме које нам могу помоћи да исказујемо самосавладавање. Пре свега, ту је драгоцена предност молитве. Никада немојмо бити презаузети да се молимо. Да, требало би да желимо ’молити се непрестано‘, ’истрајати у молитви‘ (1. Солуњанима 5:17; Римљанима 12:12NW). Учинимо развијање самосавладавања предметом молитве. Али, када затајимо у исказивању самосавладавања, треба покајнички и понизно да молимо нашег небеског Оца за опроштење.

19 Друго подручје подршке у испољавању самосавладавања је прихватање помоћи која долази од храњења Божјом речи и литературом која нам омогућује да разумемо и применимо библијске стихове. Како је само лако занемарити тај део наше свете службе! Морамо исказивати самосавладавање и стално себе уверавати да нема важнијег градива за читање од Библије и градива које припрема ”верни и разборити роб“, и да томе треба дати предност (Матеј 24:45-47NW). С правом се каже да живот никада није ово и оно, већ ово или оно. Јесмо ли заиста духовни мушкарци и жене? Ако смо свесни својих духовних потреба, исказиваћемо самосавладавање које је потребно да се окрену леђа телевизору и припремити се за наше састанке или прочитати Кулу стражару која је можда баш стигла поштом.

20 Као треће, имамо прилику да исправно поступамо на нашим скупштинским састанцима и већим састанцима и конгресима. Јесу ли сви такви састанци за нас нешто што безусловно не смемо пропустити? Долазимо ли припремљени да учествујемо и затим то применимо када имамо прилику? У којој мери ценимо наше састанке у тој мери ћемо бити ојачани у својој одлучности да исказујемо самосавладавање у свим приликама.

21. Које су неке од награда којима се можемо радовати због развијања плода духа самосавладавања?

21 Које награде можемо очекивати од труда у исказивању самосавладавања у свим приликама? У првом реду, никада нећемо жети горке плодове себичности. Имаћемо самопоштовање и чисту савест. Увек ћемо бити поштеђени многих проблема и остаћемо на путу живота. Даље, бићемо у стању да чинимо другима добро највише што можемо. Изнад свега, следићемо Пословице 27:11: ”Буди мудар, сине мој и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе који ми се руга“ (NW). А то је највећа награда коју уопште можемо добити — предност да обрадујемо срце нашег небеског Оца пуног љубави, Јехове!

Сећаш ли се?

◻ Како нам страх Божји помаже да исказујемо самосавладавање?

◻ Зашто нам љубав помаже да исказујемо самосавладавање?

◻ Како самосавладавање помаже у породичним односима?

◻ Које припреме морамо добро искористити ако желимо развијати самосавладавање?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Јосиф је исказао самосавладавање када је био искушан

[Слика на 17. страни]

Стега над децом која се спроводи мирно и у љубави захтева стварно самосавладавање