Пређи на садржај

Пређи на садржај

Самосавладавање — зашто је тако важно?

Самосавладавање — зашто је тако важно?

Самосавладавање — зашто је тако важно?

”Допринесите томе свим својим искреним напрезањем и тако допуните своју веру крепошћу, своју крепост спознањем, своје спознање самосавладавањем“ (2. ПЕТРОВА 1:5, 6”NW“).

1. Које се изузетно испољавање телесног самосавладавања догодило у 19. веку?

 БЕЗ сумње, једно од најчуднијих испољавања телесног савладавања показао је Чарлс Блондин (Charles Blondin) у другој половини 19. века. Према једном извештају, он је много пута прешао водопаде Нијагаре, први пут 1859, по натегнутом ужету дугачком 340 метара које се налазило 50 метара изнад воде. Након тога, то је учинио много пута на различите начине, показујући своје способности: везаних очију, у врећи, гурајући колица, на штулама и носећи човека на леђима. У једној другој прилици, он је направио колут на штулама на ужету растегнутом 52 метра изнад тла. Одржати такву равнотежу захтева изузетно велико телесно самосавладавање. Заузврат, Блондин је био награђен и славом и богатством.

2. Које друге активности постоје које захтевају телесно савладавање?

2 Иако је мало оних који могу и изблиза поновити таква дела, сви смо свесни важности телесног самосавладавања у обављању професионалних вештина или у спортовима. На пример, описујући виртуозност покојног чувеног пијанисте Владимира Хоровица, један музичар је рекао: ”Запањио ме је осећај потпуне контроле... осећај невероватне енергије која је била укроћена.“ Још један извештај о Хоровицу говори о ”осам деценија брзих прстију у савршеној контроли“.

3. (а) Који је облик савладавања који највише захтева, и како се дефинише? (б) Које је значење грчке речи у Библији преведене са ”самосавладавање“?

3 Потребни су огромни напори како би се развиле такве вештине. Међутим, још је важније и представља већи изазов самосавладавање. Оно је дефинисано као ”исказивање уздржавања над својим нагонима, осећањима или жељама“. У Хришћанским грчким списима, реч преведена са ”самосавладавање“ у 2. Петровој 1:6 и на другим местима, означена је као ”врлина онога који управља својим жељама и склоностима, посебно својим путеним жељама“. Лично самосавладавање чак је названо ”врхунац човековог успеха“.

Зашто је самосавладавање тако важно

4. Који лош плод је пожњео недостатак самосавладавања?

4 Какву је само жетву пожњео недостатак самосавладавања! Многи проблеми у данашњем свету у првом реду наступају због помањкања самосавладавања. Заиста, ми смо у ’последњим данима‘, када су ’наступила критична времена с којима се тешко излази на крај‘. Људи су ”без самосавладавања“ често због похлепе, а један њен облик је тај да су људи ”љубитељи новца пре него љубитељи Бога“ (2. Тимотеју 3:1-5NW). На ту истину коју треба озбиљно схватити снажно нас је подсетило искључење више од 40 000 преступничких слугу Јехове из заједништва у хришћанској скупштини у прошлој службеној години, у великој мери због озбиљног неисправног понашања. Њима се морају придодати и многи који су укорени, углавном због неморала, али све то зато што су пропустили да показују самосавладавање. Озбиљно треба схватити и чињеницу да су многе дугогодишње старешине изгубиле све предности као надгледници из истог разлога.

5. Како се може приказати важност самосавладавања?

5 Важност самосавладавања може се приказати на аутомобилу. Он има четири точка који му омогућују да се креће, снажни мотор који може те точкове врло брзо окретати и кочнице које их могу зауставити. Међутим, може доћи до несреће ако нема никога на возачевом седишту ко би одлучивао куда ће ићи ти точкови, колико ће се брзо окретати и када ће стати, контролисано користећи управљач, папучицу за гас и кочнице.

6. (а) Које се мерило у вези љубави може с правом применити на самосавладавање? (б) Који даљњи савет морамо задржати у мислима?

6 Било би тешко пренагласити важност самосавладавања. Оно што је апостол Павле рекао у 1. Коринћанима 13:1-3 о важности љубави, могло би се рећи и за самосавладавање. Без обзира колико смо можда речити као јавни говорници, без обзира колико смо спознање и веру можда стекли кроз добре навике проучавања, без обзира каква дела можда чинимо у корист других, уколико не исказујемо самосавладавање, све је узалудно. Требало би да задржимо у мислима Павлове речи: ”Не знате ли да на тркалишту сви тркачи трче, али само један добија награду? Трчите тако да је освојите. Осим тога, сваки човек који узима удела у такмичењу исказује самосавладавање у свему“ (1. Коринћанима 9:24, 25NW). Павлово упозорење из 1. Коринћанима 10:12 помаже нам да исказујемо самосавладавање у свему: ”Ко мисли да стоји, нека пази да не падне“ (NW).

Упозоравајући примери

7. (а) Како је недостатак самосавладавања довео људски род на његов силазни пут? (б) Које нам друге давне примере недостатка самосавладавања пружа Библија?

7 Дозвољавајући осећањима пре него разуму да управљају његовим поступцима, Адам је пропустио да исказује самосавладавање. Због тога је ’дошао на свет грех, и по греху смрт‘ (Римљанима 5:12). Прво убиство такође је наступило због недостатка самосавладавања, јер је Јехова Бог упозорио Каина: ’Што си разјарен и зашто ти се лице одужило? Грех чучи на улазу, а хоћеш ли га ти надвладати?‘ Зато што није надвладао грех, Каин је убио свог брата Абела (1. Мојсијева 4:6-12NW). Лотова жена такође је пропустила да исказује самосавладавање. Она није могла одолети искушењу да се осврне натраг. Чега ју је коштао недостатак самосавладавања? Па, самог живота! (1. Постање 19:17, 26).

8. Искуства која три човека старог доба нам пружају упозорења у вези потребе за самосавладавањем?

8 Јаковљев прворођени син, Рубен, изгубио је право првородства због недостатка самосавладавања. Он је оскврнио постељу свог оца тако што је имао полне односе са једном Јаковљевом конкубином (Постање 35:22; 49:3, 4; 1. Летописа 5:1). Зато што се расрдио због начина на који су га Израелци искушавали својим мрмљањем, приговарањем и побуном, Мојсију је било ускраћено испуњење велике жеље да уђе у Обећану земљу (Бројеви 20:1-13; Деутероном 32:50-52). Чак је и верни краљ Давид, ’човек по Божјем срцу‘, у једној прилици упао у велику невољу због недостатка самосавладавања (1. Самуелова 13:14; 2. Самуелова 12:7-14). Сви ти примери пружају нам корисна упозорења да треба да исказујемо самосавладавање.

Шта треба савладавати

9. Који су неки библијски стихови који истичу важност самосавладавања?

9 Пре свега, самосавладавање укључује наше мисли и осећања. Библија често указује на њих симболичном употребом речи као што су ”срце“ и ”бубрези“. Оно чему дозволимо да окупира наше мисли може нам помоћи или нас спречити у настојањима да угодимо Јехови. Самосавладавање је потребно ако желимо следити библијски савет који се налази у Филипљанима 4:8, да наставимо размишљати о стварима које су истините, чисте и честите. Псалмиста Давид је изразио слична осећања у молитви, када је рекао: ”Нека су ти угодне речи уста мојих, и пред тобом размишљања срца мога, Господе, граде мој и избавитељу мој!“ (Псалам 19:15). Десета заповест — да се не пожели ништа што припада ближњему — захтевала је контролу мисли (Излазак 20:17). Исус је истакао важност контролисања наших мисли и осећања када је рекао: ”Али вам ја кажем да је сваки који на жену погледа са жудњом, већ учинио прељубу с њом у срцу своме“ (Матеј 5:28).

10. Који библијски стихови наглашавају важност контролисања нашег говора?

10 Самосавладавање такође укључује наше речи, наш говор. Постоје заиста многи библијски стихови који саветују да исказујемо контролу над својим језиком. На пример: ”Бог [је] на небу а ти си на земљи. Зато нека буде мало речи твојих“ (Проповедник 5:1 [5:2, ДК]). ”У многим ријечима не бива без гријеха; али ко задржава усне своје, разуман је“ (Приче Соломунове 10:19ДК). ”Никаква ружна реч да не излази из уста ваших, него све што је добро за изграђивање с обзиром на потребе... Нека се... вика и погрдне речи уклоне од вас заједно са свим неваљалством.“ А Павле наставља давати савет да одбацимо од себе луде разговоре и непристојне шале (Ефешанима 4:29, 31, NW; 5:3, 4).

11. Како је Јаков говорио о проблему контролисања језика?

11 Јаков, Исусов полубрат, осуђује необуздани говор и показује како је тешко контролисати језик. Он каже: ”Тако је и језик мали уд, а за много се хвали. Гле, и мала ватра колико велике шуме може да запали! И језик је ватра; свет злобе. Постављен међу нашим удима, погани све тело, палећи точак живота нешег, пошто је сам упаљен од гехене. Јер сав род звериња и птица и гмизаваца и риба припитомљава се и припитомио се роду човечјему, али језика нико од људи не може укротити, јер је немирно зло, пуно једа смртоноснога. Њим благосиљамо Бога и Оца, и њим кунемо људе, који су створени по обличју Божјему. Из једних уста излази благослов и клетва. Не ваља љубљена браћо моја, да тако буде“ (Јаков 3:5-10).

12, 13. Који су неки библијски стихови који показују важност контролисања наших поступака и понашања?

12 Наравно, самосавладавање укључује наше поступке. Једно подручје на ком је потребно велико самосавладавање односи се на наше односе са супротним полом. Хришћанима је заповеђено: ”Бежите од полног неморала“ (1. Коринћанима 6:18, New International Version). Супрузи су упозорени да своје сексуалне захтеве ограниче на своје супруге, а делимично им је речено: ”Пиј воду од свога студенца, воду од свога извора“ (Пословице 5:15-20). Јасно нам је речено да ће ”Бог судити блудницима и прељубочинцима“ (Јеврејима 13:4). Самосавладавање је посебно потребно онима који желе развијати дар самаштва (Матеј 19:11, 12; 1. Коринћанима 7:37).

13 Исус је сажео целу ствар с обзиром на наше поступке према ближњима када је изрекао речи које се обично означавају као ”Златно правило“, говорећи: ”Све, дакле, што желите да људи вама чине, тако исто и ви морате чинити њима; то је, у ствари, значење Закона и Пророка“ (Матеј 7:12NW). Заиста, потребно је самосавладавање да не дозволимо својим себичним склоностима, спољашњим притисцима или искушењима да нас наведу да према другима поступамо другачије него што бисмо желели да они поступају према нама.

14. Који савет пружа Божја реч с обзиром на храну и пиће?

14 Ту је и проблем самосавладавања с обзиром на храну и пиће. Божја реч мудро саветује: ”Не буди с онима који много вина пију, ни с онима који много меса једу“ (Пословице 23:20). Исус је упозорио посебно на наше дане: ”Чувајте се да вам срце не отежа од прекомерног јела и пића и од брига овога света, и да вам тај дан не дође изненада. Јер ће доћи као замка“ (Лука 21:34, 35). Да, самосавладавање укључује наше мисли и осећања, као и наше речи и поступке.

Зашто је самосавладавање такав изазов

15. Како Библија показује стварност Сатаниног противљења исказивању самосавладавања од стране хришћана?

15 Није лако самосавладавати се јер, као што знају сви хришћани, три снажне силе стоје насупрот нашем исказивању самосавладавања. Као прво, ту су Сатана и његови демони. Библија не оставља места сумњи с обзиром на њихово постојање. Тако читамо да је ’Сатана ушао‘ у Јуду непосредно пре него што је овај изашао да изда Исуса (Јован 13:27NW). Апостол Петар је питао Ананију: ”Зашто те је Сатана осоколио да превариш свети дух?“ (Дела 5:3NW). Петар је врло одговарајуће упозорио: ”Будите опрезни, будно пазите. Ваш противник, Ђаво, обилази као ричући лав и тражи да кога прождере“ (1. Петрова 5:8NW).

16. Зашто хришћани морају исказивати самосавладавање с обзиром на овај свет?

16 У својим настојањима да показују самосавладавање, хришћани се морају борити и с овим светом који се налази ”у власти Злога“, Сатане Ђавола. С обзиром на то, апостол Јован је писао: ”Не љубите свет, ни што је на свету. Ако ко љуби свет, нема љубави Очине у њему. Јер све што је на свету, путене жудње, жудње очију и бес живота, није од Оца, него је од овога света. А свет пролази, и са њим и жудње његове; али онај који вољу Божју чини остаје до века.“ Уколико не исказујемо самосавладавање и снажно се не одупиремо свакој склоности да волимо свет, подлећи ћемо његовом утицају, као што је био случај са Павловим некадашњим сарадником Демасом (1. Јованова 2:15-17; 5:19; 2. Тимотеју 4:10).

17. Са каквим смо проблемом у вези самосавладавања рођени?

17 Као хришћанима, самосавладавање нам је потребно ако се желимо успешно борити са својим наслеђеним телесним слабостима и недостацима. Не можемо избећи чињеницу да је ”склоност срца човечијега зла од младости његове“ (1. Мојсијева 8:21NW). Као краљ Давид, ’с преступком и у порођајним боловима рођени смо и у греху нас је зачела мати‘ (Псалам 51:5NW). Новорођено дете не зна ништа о самосавладавању. Када нешто жели, оно једноставно настави да плаче док то не добије. Један извештај о поучавању деце наводи: ’Деца размишљају на сасвим другачији начин од одраслих. Деца су себична и често су равнодушна на најлогичније уверавање јер су неспособна ”да се ставе на место другога.“‘ Заиста, ”лудост је привезана дечаку на срце“. Међутим, применом ’прута карања‘ он постепено учи да постоје правила која мора слушати и да мора обуздавати себичност (Пословице 22:15NW).

18. (а) Према Исусовим речима, какве склоности пребивају у симболичном срцу? (б) Које Павлове речи показују његову свесност проблема исказивања самосавладавања?

18 Да, наше наслеђене себичне склоности представљају изазов за нас када је потребно исказивати самосавладавање. Те склоности пребивају у симболичном срцу, о коме је Исус рекао: ”Јер из срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочанства, клевете“ (Матеј 15:19). Због тога је Павле писао: ”Јер не чиним добро што хоћу, него зло што нећу чиним. А кад чиним оно што нећу, већ то не чиним ја, него грех који пребива у мени“ (Римљанима 7:19, 20). Међутим, то није безнадежно стање, јер је Павле такође писао: ”Ја бијем своје тијело и вучем га као роба, да са̂м не будем одбачен пошто сам другима проповиједао.“ Бити своје тело захтева самосавладавање (1. Коринћанима 9:27Ст).

19. Зашто је Павле с правом могао рећи да је био своје тело?

19 Павле је с правом могао рећи да је био своје тело, јер је исказивање самосавладавања отежано многим телесним факторима, као што су висок крвни притисак, лоши живци, слаб сан, главобоље, сметње код варења, итд. У следећем чланку размотрићемо особине и помоћна средства која ће нам помоћи да исказујемо самосавладавање.

Сећаш ли се?

◻ Зашто је важно самосавладавање?

◻ Који су неки примери оних који су претрпели губитак због недостатка самосавладавања?

◻ На којим подручјима морамо исказивати самосавладавање?

◻ Која нам три непријатеља отежавају исказивање самосавладавања?

[Питања за разматрање]

[Слика Чарлса Блондина на 8. страни]

[Извор]

Historical Pictures Service

[Слика на 10. страни]

Хришћани треба да исказују самосавладавање с обзиром на храну и пиће

[Слика на 11. страни]

Самосавладавање ће нам помоћи да се уздржавамо од штетног оговарања