Пређи на садржај

Пређи на садржај

У ком погледу је Исус Христ био пророк као Мојсије?

У ком погледу је Исус Христ био пророк као Мојсије?

У ком погледу је Исус Христ био пророк као Мојсије?

ЈЕХОВА БОГ не лаже (Титу 1:2; Јеврејима 6:18). Због тога су пророчанства из његове Речи, Библије, поуздана и истинита. Сигурно ће се испунити.

Међу тим божански надахнутим пророчанствима је једно које је записао хебрејски пророк Мојсије у вези Месије. Цитирајући Јехову, Мојсије наводи: ”Подигнућу [Израелцима] пророка измедиу браће њихове, као што си ти [Мојсије], и метнућу речи своје у уста његова, и он ће им казивати све што му заповедим“ (Деутероном 18:17, 18).

Апостол Петар је то пророчанство применио на Исуса Христа када је рекао: ”Мојсије... рече: Господ Бог ваш подигнуће вам пророка из ваше браће као мене. Њега ћете послушати у свему што вам рече“ (Дела 3:22). У ствари, Исус је сам изјавио: ”Јер да верујете Мојсију веровали бисте и мени, јер он писа о мени“ (Јован 5:46). У ком погледу су Исус и Мојсије били слични?

Слични у почетку живота

И Мојсије и Исус умакли су покољу мале мушке деце. Мали Мојсије је био сакривен између трске на обали Нила и тако је умакао покољу израелске мушке дојенчади који је наредио египатски фараон. И Исус је као мало дете умакао покољу дечака до две године у Бетлехему и његовим покрајинама. То убијање наредио је краљ Ирод Велики који је, као фараон, био непријатељ Бога и Његовог народа (Излазак 1:22–2:10; Матеј 2:13-18).

Благу или кротку нарав испољавали су и Мојсије и Исус. Иако је васпитан као син у дому моћног египатског краља, Мојсије је постао ”врло устрпљив, више него ма који други човек на лицу земље (Бројеви 12:3). У поређењу с тим, Исус је служио као моћни кнез Михаило на небу, али је понизно сишао на Земљу (Данијел 10:13; Филипљанима 2:5-8). Осим тога, Исус је имао сажаљење према људима и могао је рећи: ”Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благе нарави и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу својим душама“ (Матеј 11:29, NW; 14:14).

Због службе за Јехову оставили су и Мојсије и Исус истакнуте положаје и велико богатство. Да би служио Јехови и Његовом народу, Мојсије се одрекао богатства и угледног положаја у Египту (Јеврејима 11:24-26). Слично томе, и Исус је напустио веома повлашћен положај и богатство на небу да би служио Богу и Његовом народу на Земљи (2. Коринћанима 8:9).

И Мојсије и Исус су постали Божји помазаници. Пророк Мојсије је служио као Јеховин помазаник нацији Израел. Као што је апостол Павле рекао, Мојсије је ”срамоту Христову [као помазаника] сматрао већим богатством од египатског блага“ (Хебрејима 11:26NW; Излазак 3:1–4:17). Када је Исус постао Христ или Помазаник? То је уследило када је био помазан Божјим светим духом, или делујућом силом, након што је био крштен. Исус је потврдио Самарићанки на Јаковљевом бунару и пред израелским првосвештеником на суду да је Месија или Христ (Марко 14:61, 62; Јован 4:25, 26).

И Мојсије и Исус постили су 40 дана. На почетку своје службе као Божји говорник, Мојсије је постио 40 дана док је био на гори Синај (Излазак 34:28). Исус је постио 40 дана у пустоши и тада, на почетку своје службе као обећани Месија, одолео је сатанском искушењу (Матеј 4:1-11).

Обојица су славили Јехову

Јехова је употребио и Мојсија и Исуса за слављење Свог светог имена. Јехова је рекао Мојсију нека иде к Израелцима у име ’Господа [Јехове] Бога отаца њихових‘ (Излазак 3:13-16). Мојсије је заступао Бога пред фараоном, који је био остављен у животу да би се могла показати Јеховина моћ и да би се Његово име могло објавити по целој Земљи (Излазак 9:16). И Исус је дошао у Јеховино име. Христ је, на пример, рекао: ”Ја дођох у име Оца свога, и не примате ме“ (Јован 5:43). Исус је славио свог Оца, објављивао Јеховино име људима које му је дао Бог, и учинио га познатим на Земљи (Јован 17:4, 6, 26).

Божанском силом чинили су и Мојсије и Исус чуда која су славила Бога. Мојсије је чинио чуда да докаже да је опуномоћен од Јехове Бога (Излазак 4:1-31). Он, кога је Јехова употребио да раздвоји Црвено море, наставио је током своје службе да чини чуда која су славила Јехову (Излазак 5:1–12:36; 14:21-31; 16:11-18; 17:5-7; Псалам 78:12-54). Слично је и Исус славио Бога чинећи многа чуда. Чинио је то тако често да је могао рећи: ”Верујте ми да сам ја у заједници с Оцем и Отац у заједници са мном; иначе верујте због самих дела“ (Јован 14:11NW). Једно од његових чуда је било да је утишао силни олујни ветар тако да се Галилејско море умирило (Марко 4:35-41; Лука 7:18-23).

Друге значајне сличности

И Мојсије и Исус су били повезани с натприродним прибављањем хране. Мојсије је био Јеховин пророк када се на натприродан начин прибавила храна за Израелце (Излазак 16:11-36). Слично је Исус у два случаја, према библијском извештају, на натприродан начин нахранио мноштво физичком храном (Матеј 14:14-21; 15:32-38).

Мана с неба била је повезана са службом и Мојсија и Исуса. Мојсије је водио Израелце када су добијали ману, такорећи с неба (Излазак 16:11-27; Бројеви 11:4-9; Псалам 78:25). На упоредив али много значајнији начин Исус је дао своје властито тело као ману с неба за живот послушног човечанства (Јован 6:48-51).

И Мојсије и Исус, водили су људе из ропства у слободу. Бог је употребио Мојсија да изведе Израелце из египатског ропства у слободу као Свој народ (Излазак 12:37-42). Исто тако и Исус Христ води своје следбенике у слободу. Христ ће штавише послушно човечанство водити у слободу из ропства организацији Сатане Ђавола, као и из ропства греха и смрти (1. Коринћанима 15:24-26; Колошанима 1:13; 1. Јованова 5:19).

И Мојсије и Исус су били посредници савеза. Мојсије је био посредник савеза Закона између Јехове Бога и Израелаца (Излазак 19:3-9). Исус је Посредник новог савеза између Бога и духовног Израела (Јеремија 31:31-34; Лука 22:20; Јеврејима 8:6-13).

Суђење је поверено и Мојсију и Исусу Христу. Мојсије је служио као судија и законодавац телесном Израелу (Излазак 18:13; Малахија 4:4). Исус је служио као Судија и дао је духовном ’Израелу Божјем‘ његове законе и наредбе (Галатима 6:16; Јован 15:10). Сам Христ каже: ”Отац не суди никоме, него је све суђење дао Сину, да сви поштују сина, као што Оца поштују. Ко не поштује Сина, не поштује Оца који га је послао“ (Јован 5:22, 23).

И Мојсију и Исусу, било је поверено поглаварство над Божјим домом. Мојсије је био веран као поглавар над Божјим домом у древном Израелу (Бројеви 12:7). У поређењу с тим Исус је постао Поглавар Јеховиног духовног дома синова и показао се верним над њим. Заиста, Исус је био ”веран ономе који га постави, као што би и Мојсије у свему дому његову. Јер је он сматран достојан толико веће славе од славе Мојсијеве, колику већу част од самог дома има онај који дом сагради... Мојсије пак беше веран у свему дому Божјему, као служитељ, за сведочанство онога што је имало да се објави; али је Христос, као син, у свом дому, а његов дом то смо ми, ако до краја држимо чисто уверење и наду којима се дичимо“ (Јеврејима 3:2-6).

Чак су и приликом смрти Мојсије и Исус били слични. Како то? Па, Јехова је уклонио Мојсијево тело како би спречио да га људи на било који начин злоупотребљавају или обожавају (Деутероном 34:5, 6; Јуда 9). На сличан начин је Бог уклонио Исусово тело, не допустивши да види трулеж и тако спречивши да постане камен спотицања за веру (Псалам 16:10; Дела 2:29-31; 1. Коринћанима 15:50).

Обрати пажњу пророчанствима

То су нека од обележја у којима се Исус Христ показао као пророк попут Мојсија. Како су се чудесно испуниле Божје речи упућене Мојсију с обзиром на долазак тог пророка!

Нема сумње да је Јехова испунио своје пророчанско обећање да ће подићи пророка као Мојсија. Речи из Деутеронома 18:18 испуниле су се кроз живот и доживљаје Исуса Христа. А таква испуњења нам дају разлог за поуздање у друге карактеристике пророчанстава из Божје речи. Зато обраћајмо увек пажњу библијским пророчанствима.