Пређи на садржај

Пређи на садржај

Практиковати чисту религију за преживљавање

Практиковати чисту религију за преживљавање

Практиковати чисту религију за преживљавање

”Религија која је чиста и права у очима Бога Оца показаће се у стварима као што је... држање неокаљаним од света“ (ЈАКОВ 1:27, ”Phillips“).

1. Како се дефинише религија, и ко логично има право да одреди разлику између криве и праве религије?

 РЕЛИГИЈА се дефинише као ”изражавање човековог веровања и поштовања према надљудској сили која је прихваћена као створитељ и управитељ свемира“. Према томе, ко логично има право да одреди разлику између праве и криве религије? Сигурно је да то мора бити Онај у кога се верује и ко је поштован, Створитељ. Јехова је у својој Речи јасно изложио своје становиште у вези праве и криве религије.

Реч ”религија“ у Библији

2. Како речници објашњавају порекло грчке речи преведене са ”облик обожавања“ или ”религија“, и на које врсте обожавања се може применити?

2 Грчка реч преведена са ”облик обожавања“ (NW), или ”религија“, је трескија. A Greek-English Lexicon of the New Testament (Грчко-енглески лексикон Новог завета) дефинише ту реч као ”обожавање Бога, религија, посебно када је изражена у религиозној служби или обожавању“. Theological Dictionary of the New Testament (Теолошки речник Новог завета) пружа даљње детаље, наводећи: ”Етимологија је оспоравана... данашњи научници дају предност вези са терап- (’служити‘)... Може се запазити и разлика у значењу. Добар смисао је ’религиозна ревност‘... ’обожавање Бога‘, ’религија‘... Али постоји и лош смисао, тј. ’религиозни преступ‘, ’погрешно обожавање‘.“ Дакле, трескија се може превести или са ”религија“ или са ”облик обожавања“, добар или лош.

3. Како је апостол Павле употребио реч преведену са ”облик обожавања“, и који је занимљиви коментар изнесен у вези превода Колошанима 2:18?

3 Та реч појављује се само четири пута у Хришћанским грчким списима. Апостол Павле ју је употребио два пута да би означио криву религију. У Делима апостола 26:5 записано је како он наводи да је, пре него што је постао хришћанин, ”као фарисеј живео по најстрожијем закону своје вере [”религије“, Phillips]‘. У свом писму Колошанима, он је упозорио: ”Не допустите да вас иједан човек лиши награде коме се допада лажна понизност и облик обожавања анђела“ (Колошанима 2:18NW). У то време, у Фригији је вероватно преовладавало обожавање анђела, али то је био облик криве религије. a Занимљиво је да, иако неки преводи Библије преводе трескија са ”религија“ у Колошанима 2:18, већина користи реч ”обожавање“. New World Translation (Нови свет превод) увек преводи трескија са ”облик обожавања“, а фуснота у Reference Bible (Библији с објашњењима) сваки пут спомиње други могући превод израза ”религија“ који се користи у латинским преводима.

”Чист и неокаљан“ са Божјег становишта

4, 5. (а) Према Јакову, чије је становиште о религији најважније? (б) Шта нечији облик обожавања може учинити узалудним, и која су значења речи преведене са ”узалудан“?

4 Реч трескија налази се још два пута у писму које је написао ученик Јаков, члан Водећег тела хришћанске скупштине првог века. Он је написао: ”Ако било ко себи изгледа да је доличан обожавалац [”да је ’религиозан‘“, Phillips] а ипак не обуздава свој језик, него и даље заводи своје срце, облик обожавања [”религија“, Phillips] тог човека је узалудан. Облик обожавања [”религија“, Phillips] који је са становишта нашег Бога и Оца чист и неокаљан је ово: обилазити сироте и удовице у њиховој невољи и сачувати себе без мрље од света“ (Јаков 1:26, 27NW).

5 Да, поседовање Јеховиног становишта у вези религије пресудно је ако желимо имати његово признање и преживети у нови свет који је обећао (2. Петрова 3:13). Јаков показује да особа може сматрати да је истински религиозна, а ипак њен облик обожавања може бити узалудан. Грчка реч овде преведена са ”узалудан“ такође значи ”безвредан, празан, бесплодан, бескористан, немоћан, без истине“. То може бити случај ако неко ко тврди да је хришћанин не зауздава свој језик и не користи га на славу Богу и на изградњу сухришћана. Он ће ’заводити своје срце‘ и неће практиковати ’религију која је чиста и истинита у очима Бога‘ (Phillips). Важно је Јеховино становиште.

6. (а) Шта је тема Јаковљевог писма? (б) Који захтев за чисто обожавање наглашава Јаков, и шта је данашње Водеће тело рекло с обзиром на то?

6 Јаков не набраја све што Јехова захтева у вези са чистим обожавањем. У складу са општом темом свог писма, а то је вера доказана делима и потреба чувања од пријатељства са Сатаниним светом, он истиче само два захтева. Један је ”обилазити сироте и удовице у њиховим невољама“. То укључује праву хришћанску љубав. Јехова увек показује љубазну бригу за сироте и удовице (Деутероном 10:17, 18; Малахија 3:5). Једно од првих дела Водећег тела хришћанске скупштине првог века било је у корист хришћанских удовица (Дела 6:1-6). Апостол Павле је пружио детаљна упутства за показивање љубазне бриге према сиромашним старијим удовицама које су показале дугогодишњу верност и које нису имале породицу да им помогне (1. Тимотеју 5:3-16). Данашње Водеће тело Јеховиних сведока на сличан начин је издало тачна упутства у вези ’бриге за сиромашне‘, наводећи: ”Право обожавање укључује бригу за верне и лојалне, којима је потребна материјална помоћ.“ (Види књигу Организовано извршавајмо нашу службу, стр. 122, 123.) Старешинства или појединачни хришћани који се показују немарни у том погледу занемарују једно важно обележје облика обожавања које је чисто и неокаљано са становишта нашег Бога и Оца.

”Без мрље од света“

7, 8. (а) Који је други захтев за праву религију споменуо Јаков? (б) Удовољавају ли свештенство и свештеници том захтеву? (в) Шта се може рећи за Јеховине сведоке?

7 Други захтев за праву религију споменут у Јакову је ”сачувати себе без мрље од света“. Исус је рекао: ”Моје краљевство није део овог света“; према томе, ни његови прави следбеници неће бити ”део света“ (Јован 15:19; 18:36NW). Може ли се то рећи за свештенство и свештенике иједне религије овог света? Они пружају подршку Уједињеним нацијама. Многе њихове вође прихватиле су папин позив да се састану у Асизију у Италији, октобра 1986, како би ујединили своје молитве за успех ”Међународне године мира“ под покровитељством Уједињених нација. Међутим, њихови напори били су узалудни, судећи по милионима убијених у ратовима у тој и наредним годинама. Свештенство се често дружи са владајућом политичком партијом, док неверно склапа тајне уговоре са опозицијом како би их ко год влада сматрао ’пријатељима‘ (Јаков 4:4).

8 Јеховини сведоци стекли су глас хришћана који остају неутрални што се тиче политике и сукоба овог света. Они одржавају тај став на свим континентима и у свим народима, о чему сведоче новински извештаји и данашњи историјски записи из свих делова света. Они су заиста ”без мрље од света“. Њихова ”религија... [је] чиста и истинита у очима Бога“ (Јаков 1:27, Phillips).

Други знакови праве религије

9. Који је трећи захтев за праву религију, и зашто?

9 Ако је религија ’поштовање према надљудској сили која је прихваћена као створитељ и управитељ свемира‘, сигурно је да права религија обожавање мора упутити једином правом Богу, Јехови. Она не сме замрачити људско разумевање Бога научавањем паганских концепата као што је троједни бог у коме Отац дели своју свемоћност, славу и вечност са друге две особе мистичног тројства (Деутероном 6:4; 1. Коринћанима 8:6). Она такође мора обзнанити Божје неупоредиво име, Јехова, и исказивати част том имену, стварно носећи Божје име као организован народ (Псалам 83:19 [18, ДК]; Дела 15:14). Они који практикују такву религију у томе морају следити пример Христа Исуса (Јован 17:6). Који народ данас удовољава том захтеву осим хришћанских Сведока Јехове?

10. Да би религија довела до преживљавања у Божји нови свет, шта мора чинити, и зашто?

10 Апостол Петар је навео: ”Нема у никоме другоме спасења, јер нема другога имена [Исус Христ] под небом данога људима којим бисмо се могли спасти“ (Дела 4:8-12). Зато чиста религија која ће омогућити преживљавање у Божји нови свет мора инспирисати веру у Христа и вредност откупне жртве (Јован 3:16, 36; 17:3; Ефесцима 1:7). Осим тога, она мора помоћи правим обожаваоцима да се подложе Христу као Јеховином владајућем Краљу и помазаном Првосвештенику (Псалам 2:6-8; Филипљанима 2:9-11; Јеврејима 4:14, 15).

11. На чему мора бити темељена права религија, и које становиште имају Јеховини сведоци по том питању?

11 Чиста религија мора се темељити на откривеној вољи јединог правог Бога, а не на традицијама или филозофијама које је створио човек. Не бисмо знали ништа о Јехови и његовим дивним намерама, или о Исусу и откупној жртви, да то нисмо сазнали из Библије. Јеховини сведоци усађују у људе неуздрмано поверење у Библију. Они такође својим свакодневним животом доказују да се слажу са изјавом апостола Павла: ”Све је Писмо од Бога надахнуто и корисно за поучавање, за укоравање, за исправно постављање ствари... да би човек Божји био сасвим способан, потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16, 17NW).

Права религија — начин живота

12. Осим вере, шта је потребно да би обожавање било право, и с обзиром на шта је религија начин живота?

12 Исус је објавио: ”Бог је Дух, и који га обожавају, морају га обожавати духом и истином“ (Јован 4:24NW). Према томе, права религија, или облик обожавања, није обредно, ритуално, спољашње испољавање побожности. Чисто обожавање је духовно, темељи се на истини (Јеврејима 11:6). Међутим, та вера мора бити подупрта делима (Јаков 2:17). Права религија одбацује популарне трендове. Она се држи библијских мерила морала и чистог говора (1. Коринћанима 6:9, 10; Ефесцима 5:3-5). Они који је практикују искрено настоје да доносе плод Божјег духа у свом породичном животу, на световном послу, у школи и чак и на рекреацији (Галатима 5:22, 23). Јеховини сведоци настоје да увек имају у мислима савет апостола Павла: ”Ако дакле једете, ако пијете, или ако што друго чините, све на славу Божју чините!“ (1. Коринћанима 10:31). Њихова религија није чиста формалност; она је начин живота.

13. Шта укључује право обожавање, и зашто се може рећи да су Јеховини сведоци заиста религиозан народ?

13 Наравно, права религија укључује духовне активности. Оне обухватају личну и породичну молитву, редовно проучавање Божје речи и помоћних средстава за проучавање Библије и присуствовање састанцима праве хришћанске скупштине. Састанци се отварају и закључују песмама хвале Јехови и молитвом (Матеј 26:30; Ефесцима 5:19). Истражују се изграђујуће духовне теме помоћу говора и разматрања уз питања и одговоре из штампаног материјала који је свима доступан. Такви састанци обично се одржавају у уредним, али не јако украшеним Краљевским дворанама, које се користе искључиво за религиозне сврхе: редовне састанке, венчања, одржавање комеморација. Јеховини сведоци цене своје Краљевске дворане и веће Конгресне дворане као места посвећена обожавању Јехове. За разлику од многих цркава тзв. хришћанства, Краљевске дворане нису друштвени клубови.

14. Шта је обожавање значило за народ који је говорио хебрејски, и која активност данас обележава Јеховине сведоке?

14 Већ смо видели да научници повезују грчку реч преведену са ”облик обожавања“ или ”религија“ са глаголом ”служити“. Занимљиво је да хебрејска паралела, авода, може бити преведена са ”служба“ или ”обожавање“. (Упореди фусноте у 2. Мојсијевој 3:12 и 10:26NW.) За Хебреје обожавање је значило службу. А то значи и за праве обожаваоце данас. Веома важна, карактеристична ознака праве религије је да сви који је практикују учествују у божанској служби проповедања ’ове добре вести о краљевству... по целој настањеној земљи за сведочанство свим народима‘ (Матеј 24:14NW; Дела 1:8; 5:42). Која је религија позната широм света по свом јавном сведочењу за Божје Краљевство као једине наде за човечанство?

Позитивна, уједињујућа снага

15. Шта је истакнуто обележје праве религије?

15 Крива религија раздваја. Она је доводила, и још увек доводи, до мржње и крвопролића. Насупрот томе, права религија уједињује. Исус је изјавио: ”По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:35NW). Љубав која уједињује Јеховине сведоке превазилази националне, друштвене, економске и расне границе које раздвајају остатак човечанства. Сведоци ’стоје чврсто у једном духу, једнодушно се борећи раме уз раме за веру добре вести‘ (Филипљанима 1:27NW).

16. (а) Коју ’добру вест‘ проповедају Јеховини сведоци? (б) Која су се пророчанства испунила на Јеховином народу, и који су благослови уследили?

16 ’Добра вест‘ коју проповедају је да ће ускоро бити извршена Божја непромењива намера. Вршиће се његова воља, ”на земљи као на небу“ (Матеј 6:10). Јеховино славно име биће посвећено, а Земља ће постати рај, у коме ће прави обожаваоци имати прилику да живе вечно (Псалам 37:29). Дословно милиони људи у свим земљама повезани су са Јеховиним сведоцима, говорећи у испуњењу библијског пророчанства: ”Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). Јехова благосиља свој народ. ’Мали‘ је заиста постао ”силан народ“, светска скупштина потпуно уједињена у сваком погледу — у мислима, у делу, у обожавању (Исаија 60:22). То је нешто што никада није успела постићи ни једна крива религија.

Победа чисте религије

17. Шта чека Вавилон Велики, и како ће то бити извршено?

17 Божја реч је прорекла уништење светског царства криве религије, симболично названог ”Вавилон Велики“. Библија описује и ’цареве‘, или политичке владаре земље, помоћу симболичних рогова дивље звери. Она нам говори да ће Бог у срца тих владара дати намеру да сруше и потпуно униште то блудници слично уређење Сатане Ђавола. (Види Откривење 17:1, 2, 5, 6, 12, 13, 15-18.) b

18. Који важан разлог пружа Библија за уништење Вавилона Великог, и када је крива религија започела тај ужасни пут?

18 Зашто Вавилон Велики заслужује уништење? Библија одговара: ”У њему се нашла крв пророка и светих и свих који су побијени на земљи“ (Откривење 18:24NW). Показујући да та кривица за крв коју је на себе навукла крива религија иде још даље од оснивања Вавилона, Исус је осудио религиозне вође јудаизма, који се прикључио Вавилону Великом, када је рекао: ”Змије, породи гујини! Како ћете избећи осуду Гехене?... на вас [ће доћи] сва праведна крв проливена на земљи, од крви праведног Абела“ (Матеј 23:33-35NW). Да, крива религија, која је на земљи започела у време побуне у Едену, мора одговарати за своју ужасну кривицу за крв.

19, 20. (а) Шта ће чинити прави обожаваоци након што над Вавилоном Великим буде извршена пресуда? (б) Шта ће се тада догодити, и какав изглед ће стајати пред свим правим обожаваоцима?

19 Након уништења Вавилона Великог, прави обожаваоци на Земљи придружиће своје гласове небеском хору који пева: ”Славите Јах, народи!... Јер је извршио суд над великом блудницом... и осветио је крв својих робова на њеној руци... И дим из ње наставља се уздизати у сву вечност“ (Откривење 19:1-3NW).

20 Затим ће бити уништени остали саставни делови Сатанине видљиве организације (Откривење 19:17-21). Након тога ће Сатана, оснивач целокупне криве религије, и његови демони бити бачени у бездан. Више неће бити на слободи да прогоне праве обожаваоце Јехове (Откривење 20:1-3). Права религија победиће криву. Верни мушкарци и жене који следе божанско упозорење да сада беже из Вавилона Великог имаће могућност да преживе и уђу у Божји нови свет. Тамо ће бити у стању да практикују праву религију и обожавајући Јехову да му заувек служе.

[Фусноте]

a За објашњење обожавања анђела споменуто у Колошанима 2:18 види Кулу стражару од 1. новембра 1985, стране 25, 26.

b За потпуно објашњење тог пророчанства, види књигу Откривење — Близу је величанствени врхунац!, коју је објавио Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc., поглавља 33-36.

Испитај своје памћење

◻ Чије становиште о религији је најважније, и зашто?

◻ Која је два захтева за праву религију нагласио Јаков?

◻ Који су други захтеви за чисто обожавање?

◻ Коју ’добру вест‘ проповедају Јеховини сведоци?

◻ Како ће права религија победити криву религију?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Религиозне вође окупиле су се у Асизију, Италија, октобра 1986.

[Слика на 19. страни]

Права религија укључује састајање у сврху обожавања