Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божић — зашто је толико популаран у Јапану?

Божић — зашто је толико популаран у Јапану?

Божић — зашто је толико популаран у Јапану?

ВЕРОВАЊЕ у Оца Божића врло је проширено међу децом у будистичко-шинтоистичкој земљи Јапану. Године 1989. су јапанска деца написала 160 000 писама Светом Свету у Шведску. Ниједна друга земља није послала више. Они су писма написали у нади да ће бити задовољене жеље њиховог срца, па била то и 18 000 јена (136 америчких долара) вредна играчка ”графички компјутер“ или 12 500 јена (95 америчких долара) вредна портабл видео игра.

Младим јапанским девојкама састанак са момком на Бадње вече носи посебно значење. ”Према једном испитивању“, пише Mainichi Daily News, ”38 посто младих жена рекло је да су планове за Бадњак учиниле месец дана унапред“. Младићи у својој жељи да буду са својим девојкама на Бадње вече имају скривене мотиве. ”Добра идеја је тихо се молити заједно са својом девојком“, предлагао је неки часопис младићима. ”Чините то на неком отменом месту. Ваш ће однос убрзо постати још интимнији.“

Јапански мужеви својом божићном традицијом куповања ”украсног колача“ на свом путу од посла до куће такође се надају призивању неке магичне моћи. Узимајући улогу Деда-мраза, они треба да надокнаде занемаривање своје породице током преосталог дела године.

Заиста, Божић је пустио дубоке корене међу нехришћанским Јапанцима. У ствари, у анкети коју је водио неки ланац супермаркета, 78 посто особа рекло је да за Божић чине нешто посебно. Тај број је огроман за земљу у којој само 1 посто становништва тврди да верује у хришћанство. Иако се изјашњавају као будисти или шинтоисти, ипак им је угодно да уживају у ”хришћанском“ празнику. У свом годишњаку, познато шинтоистичко светиште Исе, заједно с јапанским празницима наводи и 25. децембар као ”Христов рођендан“. Ипак, сцене нехришћана огрезлих у божићним забавама дају повод за питање:

Чија је прослава Божић?

Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary дефинише Божић као ”хришћански празник 25. децембра... који се одржава у знак сећања на рођење Христа“. Сматра се да је то време за ”хришћане“ да се ”уједине у својим осећањима радости на Христов рођендан“.

Они који Божић славе искључиво као верски празник, могу на оне који весељима и даривањима тај дан чине световним гледати као на сметњу, па чак и као на хулнике. ”У Јапану имамо крајност грубог комерцијализма: нема Христа“, написао је један Американац који је живео у Јапану. ”Западњачком оку“, написао је један други о јапанском Божићу, ”не недостаје ћурка [која се у јапанским трговинама тешко може наћи], него најосновнији састојак, дух Божића.“

Али шта је дух Божића? Да ли је то атмосфера црквеног богослужја са својим божићним песмама, зелеником и свећама, које користе многи у свом једином годишњем ходочашћу у цркву? Или је то љубав, добро расположење и даривање, што многе подстиче на великодушност? Да ли је то тишина која обузме бојишта док војници проживљавају пар дана ”мира на земљи“?

Изненађујуће, дух Божића често не успева да донесе мир чак ни на кућно бојиште. Према једном испитивању извршеном 1987. у Енглеској, било је процењено да ће у 70 посто британских домова током Божића те године избити ’грађански рат‘. Главни разлог био би новац. Превелико уживање алкохола и неиспуњавање својих улога у породици такође воде до борбе.

”Питам се, не пропуштамо ли нешто у правом значењу Божића“, писао је неки западњак који је живео у Јапану и који је прошле године током божићног раздобља посетио свој дом. ”Сваког 25. децембра осетим исту тежњу да се вратим у ону старомодну врсту Божића из давнине — паганску церемонију у којој се обожавањем дрвећа и оргијањем славио зимски солстициј. Ми још увек имамо све те паганске украсе — имелу, зеленику, јелке итд. — па ипак, откад су га хришћани украли и претворили у верски празник, Божић више никада није био исти.“

Не може се порећи да је Божић пагански празник. Рани хришћани га нису славили ”јер су слављење било чијег рођендана сматрали паганским обичајем“, стоји у The World Book Encyclopedia. Пагански празници Сатурналије и Нова година извор су приређивања забава и измењивања дарова.

Ако је Божић у основи пагански обичај, прави хришћани се морају питати: ’Да ли је Божић за хришћане?‘ Погледајмо шта Библија каже о слављењу Христовог рођендана.

[Оквир на 4. страни]

Порекло слављења Божића

Иако су тачни детаљи изгубљени у маглама прошлости, постоје указивања на то да се до 336. н. е. у Римокатоличкој цркви славио један облик Божића. ”Датум Божића је намерно био постављен на 25. децембар“, објашњава The New Encyclopædia Britannica, ”да би се у позадину потиснуо велики празник бога сунца.“ Тада су се пагани предавали оргијама, за време римских Сатурналија као и келтских и немачких слава зимског солстиција. The New Caxton Encyclopedia пише да је ”Црква искористила прилику да христијанизује те празнике“.