Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остати близу Јехове

Остати близу Јехове

Остати близу Јехове

”Истрајте у молитви“ (РИМЉАНИМА 12:12”NW“).

1. Шта је Јеховина воља с обзиром на молитву, и које је охрабрење пружио апостол Павле у вези молитве?

 ЈЕХОВА је ”Бог који пружа наду“ свим верним припадницима свог народа. Као онај који ’слуша молитву‘, он слуша њихове молбе за помоћ да стекну радосну наду коју поставља пред њих (Римљанима 15:13NW; Псалам 65:2). А кроз своју Реч, Библију, он охрабрује све своје слуге да дођу к њему кад год то желе. Он је увек ту, спреман да прихвати њихове најдубље бриге. У ствари, он их охрабрује да ’истрају у молитви‘ и да ’моле непрестано‘ a (Римљанима 12:12; 1. Солуњанима 5:17NW). Јеховина воља је да га сви хришћани непрестано призивају у молитви, изливајући му своје срце, и да то чине у име његовог љубљеног Сина, Исуса Христа (Јован 14:6, 13, 14).

2, 3. (а) Зашто нас је Бог подстакао да ’истрајемо у молитви‘? (б) Коју гаранцију имамо да Бог жели да молимо?

2 Зашто нас Бог упозорава на то? Зато што нас животни притисци и одговорности могу оптеретити до те мере да бисмо могли заборавити да молимо. Или нас проблеми могу загушити и навести да престанемо да се радујемо у нади и да молимо. С обзиром на те ствари, потребне су нам опомене које нас храбре да молимо и да се веома приближимо извору помоћи и утехе, нашем Богу Јехови.

3 Ученик Јаков је писао: ”Приближите се к Богу, и он ће се приближити к вама“ (Јаков 4:8). Да, Бог није ни превише узвишен ни превише удаљен да чује наше изразе упућене њему, упркос нашем несавршеном људском стању (Дела 17:27). Осим тога, он није равнодушан и незаинтересован. Псалмиста је рекао: ”Очи Господње су над праведнима, уши његове чују јаук њихов“ (Псалам 34:16; 1. Петрова 3:12).

4. Како се може приказати Јеховина пажљивост с обзиром на молитву?

4 Јехова подстиче на молитву. То можемо упоредити са скупом на коме бројни људи говоре заједно. Ти си ту и слушаш друге како говоре. Имаш улогу посматрача. Али, онда ти се неко обрати, изговори твоје име и упути своје речи теби. То ти посебно заокупља пажњу. Слично томе, Бог је увек пажљив према свом народу, ма где се они налазили (2. Летописа 16:9; Пословице 15:3). Зато он чује наше речи, посматрајући нас, такорећи, заштитнички и заинтересовано. Међутим, када у молитви призовемо Божје име, тиме привучемо његову пажњу и он је сада усредсређен на нас на један изразит начин. Својом способношћу Јехова може чак приметити и разумети човекову неизговорену молбу изнесену у скривеним дубинама његовог срца и ума. Бог нам засигурава да ће се приближити свима који искрено призивају његово име и настоје да остану чврсто повезани с њим (Псалам 145:18).

Одговор у складу с Божјом намером

5. (а) На шта указује савет ’истрајати у молитви‘ с обзиром на наше молитве? (б) Како Бог одговара на молитве?

5 Савет да истрајемо у молитви указује да Јехова повремено може дозволити да неко време молимо у вези нечега пре него што његов одговор постане очигледан. Можда смо чак склони да се уморимо у молитви Богу за наклоност или љубазну доброхотност која може изгледати преко потребна, али дуго одлагана. Зато нас Јехова усрдно моли да не попустимо било којој таквој склоности, већ да наставимо да молимо. Треба да наставимо да га молимо у вези својих потреба, уверени да он уважава нашу молитву и да ће удовољити нашој стварној потреби, не само ономе о чему смо можда размишљали. Јехова Бог несумњиво уравнотежује наше молбе са својом намером. На пример, нашим захтевом могу бити погођени други. Ту ситуацију могли бисмо упоредити са ситуацијом оца чији син жели да му отац купи бицикл. Отац зна да ће, ако том сину купи бицикл, његов други син желети исти такав. Пошто је један син можда премлад за бицикл, отац може одлучити да тада не купи ни један. Исто тако, у светлу своје намере и временског усклађивања ствари, наш небески Отац одлучује шта је заиста најбоље за нас и за друге (Псалам 84:8, 11; упореди Абакук 2:3).

6. Које је поређење пружио Исус у вези молитве, и шта показује истрајност у молитви?

6 Значајно је поређење које је Исус пружио с обзиром на потребу да његови ученици ’увек моле и да никада не клону‘. Удовица која није била у стању да постигне правду, истрајала је у мољењу људском судији док коначно није постигла правду. Исус је додао: ”А како ли неће Бог право дати изабраним својим?“ (Лука 18:1-7). Истрајност у молитви показује нашу веру, наше ослањање на Јехову, нашу спремност да останемо близу њега и да молимо, препуштајући исход у његове руке (Јеврејима 11:6).

Примери оних који су остали близу Јехове

7. Како можемо опонашати Абелову веру у томе да останемо близу Јехове?

7 Библија обилује извештајима о молитвама које су изговориле Божје слуге. Све то ”написано је нама за поуку, да кроз своју истрајност и кроз утеху из Писма имамо наду“ (Римљанима 15:4NW). Наша вера ојачана је разматрањем неких примера оних који су остали близу Јехове. Абел је принео Богу прихватљиву жртву и, иако нема извештаја о некој молитви, он се несумњиво у молитви обраћао Јехови како би његов принос могао бити прихваћен. У Јеврејима 11:4 стоји: ”Вером принесе Абел узвишенију жртву Богу него Каин, и кроз њу доби сведочанство да угоди Богу“. Абел је знао за Божје обећање из Постања 3:15, али у поређењу с оним што ми данас знамо, знао је врло мало. Ипак, Абел је поступао по спознању које је поседовао. И данас је тако. Неки од новозаинтересованих за Божју истину још немају доста спознања, али они се моле и примењују спознање које имају на најбољи могући начин, као што је то чинио Абел. Да, они поступају по вери.

8. Зашто можемо бити уверени да је Аврахам остао близу Јехове, и које би питање требало себи да поставимо?

8 Још један верни Божји слуга био је Аврахам, ’отац свих који верују‘ (Римљанима 4:11). Данас нам је више него икада потребна јака вера, и потребно је да молимо у вери, као што је то чинио Аврахам. У Постању 12:8 стоји да је он начинио жртвеник ”Јехови и почео призивати име Јеховино“ (NW). Аврахам је знао Божје име и користио га је у молитви. Увек изнова он је искрено истрајао у молитви, призивајући ”име Јахве — Бога Вјечнога“ (Постанак 13:4; 21:33Ст). Аврахам је призивао Бога у вери због које је постао славан (Јеврејима 11:17-19). Молитва је помогла Аврахаму да се веома радује у нади Краљевства. Да ли следимо Аврахамов пример истрајности у молитви?

9. (а) Зашто су Давидове молитве од велике користи за Божји народ данас? (б) Какав може бити резултат ако као Давид молимо да останемо близу Јехове?

9 Давид се истицао што се тиче истрајности у молитви, а његови псалми показују шта би молитва требало да укључује. На пример, Божје слуге могу исправно молити за ствари као што су спасење или избављење (3:7, 8; 60:5), вођство (25:4, 5), заштита (17:8), опроштење греха (25:7, 11, 18) и чисто срце (51:10). Када се Давид осећао потиштеним, молио је: ”Обвесели душу слуге свога“ (86:4). И ми се на сличан начин можемо молити за радост у срцу, знајући да Јехова жели да се радујемо у нашој нади. Давид је остао близу Јехове и молио је: ”Душа је моја прионула за те и десница ме твоја држи“ (63:9). Хоћемо ли и ми остати близу Јехове, као што је остао Давид? Ако то учинимо, он ће и нас исто тако подржавати.

10. Како је псалмиста Асаф у једном тренутку неисправно размишљао, али шта је увидео?

10 Ако желимо остати близу Јехове, треба да избегавамо завист према злима због њихове безбрижности и материјалистичког живота. Псалмиста Асаф је у једном тренутку помислио да се не исплати служити Јехови, јер су зли ”увек спокојни“. Ипак, он је схватио да је његово размишљање било неисправно и да су зли на ’клизавој стази‘. Увидео је да нема ништа боље него остати близу Јехове, а Богу се изразио на следећи начин: ”Ал’ ја хоћу да сам свагда код тебе; ти си ми десну руку прихватио... Јер ево гину они који од тебе одступају... А мени је добро бити близу Бога. На Господа ослањам наду своју, да казујем сва чудеса његова“ (Псалам 73:12, 13, 18, 23, 27, 28). Уместо да смо завидни злима, људима који немају наду, на њиховом безбрижном животу, опонашајмо Асафа у томе да останемо близу Јехове.

11. Зашто је Данијел диван пример како остати близу Јехове, и како га ми можемо опонашати?

11 Данијел је одлучно истрајао у молитви, упркос опасности да се нађе у лавовској јами због необазирања на службена ограничења у вези молитве. Али, Јехова је ’послао свога анђела да затвори уста лавовима‘, избављајући Данијела (Данијел 6:7-10, 22, 27). Данијел је због своје истрајности у молитви био веома благословљен. Да ли смо и ми истрајни у молитви, посебно када се суочавамо са противљењем нашем проповедању Краљевства?

Исус, наш Узор

12. (а) Какав је пример с обзиром на молитву пружио Исус на почетку своје службе, и како то може користити хришћанима? (б) Шта Исусов модел молитве открива о молитви?

12 Од самог почетка своје земаљске службе, Исус је био запажен по молитви. Његов став молитве приликом крштења пружа диван пример онима који се у наше време подвргавају крштењу у води (Лука 3:21, 22). Особа може молити за Божју помоћ да изврши оно што је симболизовано крштењем у води. Исус је помогао и другима да приступе Јехови у молитви. Једном приликом, када се Исус налазио на одређеном месту и молио се, један од његових ученика рекао му је после тога: ”Господе! научи нас да се молимо Богу.“ Исус је тада изрекао оно што се обично назива модел молитве, у којој редослед тема показује да се предност треба дати Божјем имену и намери (Лука 11:1-4). Дакле, у својим молитвама треба да задржимо исправно гледиште на ствари и равнотежу, не занемарујући ”оно што је важније“ (Филипљанима 1:9, 10NW). Наравно, постоје тренуци посебне потребе или када се треба саопштити одређени проблем. Као Исус, хришћани могу доћи к Богу у молитви да траже снагу за извршење одређених задатака или да се суоче са нарочитим кушњама или опасностима (Матеј 26:36-44). У ствари, личне молитве могу обухватити практично свако подручје живота.

13. Како је Исус показао важност молитве за друге?

13 Својим дивним примером, Исус је показао важност молитве у корист других. Он је знао да ће његови ученици бити омрзнути и прогоњени, као што је и он био (Јован 15:18-20; 1. Петрова 5:9). Зато је молио Бога да их ’очува од Злога‘ (Јован 17:9, 11, 15, 20Ст). Знајући за посебну кушњу која је лежала пред Петром, он му је рекао: ”Али се ја молих за тебе да твоја вера не смалакше“ (Лука 22:32). Од колике је само користи ако и ми истрајемо у молитви за нашу браћу, размишљајући о другима, а не само о својим проблемима и користима! (Филипљанима 2:4; Колошанима 1:9, 10).

14. Како знамо да је Исус остао близу Јехове све време своје земаљске службе, и како га можемо опонашати?

14 Све време своје службе, Исус је истрајао у молитви, остајући врло близу Јехове (Јеврејима 5:7-10). Апостол Петар у Делима апостола 2:25-28 цитира Псалам 16:8 и примењује га на Господа Исуса Христа: ”Јер Давид говори за њега: ’Јехову сам имао стално пред очима; јер ми је здесна, да се не бих никада поколебао‘“ (NW). И ми можемо поступати на сличан начин. Можемо молити да Бог буде близу нас, а своје поуздање у Јехову можемо показати тако да га у мислима стално имамо пред собом. (Упореди Псалам 110:5; Исаија 41:10, 13.) Тада ћемо избећи све несреће, јер ће нас Јехова подупирати, а ми се никада нећемо колебати.

15. (а) С обзиром на шта никада не треба престати да будемо истрајни у молитви? (б) Које упозорење нам је пружено с обзиром на нашу захвалност?

15 Немојмо никада пропустити да изразимо захвале Јехови за сву његову доброту према нама, да, ’Божју изванредну незаслужену доброхотност‘, која укључује дар његовог Сина као откупне жртве за наше грехе (2. Коринћанима 9:14, 15NW; Марко 10:45; Јован 3:16; Римљанима 8:32; 1. Јованова 4:9, 10). Заиста, у Исусово име ’захваљујмо увек за све Богу, Оцу‘ (Ефесцима 5:19, 20Ст; Колошанима 4:2; 1. Солуњанима 5:18). Морамо бити опрезни да не дозволимо да будемо толико заокупирани оним што немамо или својим проблемима да то потисне нашу захвалност за оно што имамо.

Бацимо своје бреме на Јехову

16. Када нас оптерећује неко бреме, шта треба да учинимо?

16 Истрајност у молитви показује дубину нашег предања. Када призивамо Бога, добри резултати наступају и пре него што нам он одговори. Ако неко бреме оптерећује наше мисли, можемо остати близу Јехове ако следимо савет: ”Баци своје бреме на Јехову, и он ће те поткрепити“ (Псалам 55:22NW). Бацајући сва своја бремена — тескобе, бриге, разочарења, страхове, итд. — на Бога, с потпуном вером у њега, стичемо мир у срцу, ’мир Божји који превазилази сваки разум‘ (Филипљанима 4:4, 7; Псалам 68:19; Марко 11:24; 1. Петрова 5:7).

17. Како можемо стећи мир Божји?

17 Да ли тај Божји мир наступа тренутно? Иако можда одмах осећамо извесно олакшање, оно што је Исус рекао у вези молитве за свети дух важи и у овом случају: ”Молите непрестано и даће вам се, тражите непрестано и наћи ћете, куцајте непрестано и отвориће вам се“ (Лука 11:9-13NW). Пошто је свети дух средство помоћу кога одбацујемо тескобу, требамо истрајати у молитви за Божји мир и његову помоћ с обзиром на наша бремена. Можемо бити уверени да ћемо истрајношћу у молитви добити жељено олакшање и мир у срцу.

18. Шта Јехова чини за нас ако у одређеној ситуацији не знамо баш за шта да молимо?

18 Али, шта ако не знамо баш за шта да молимо? Наши унутрашњи уздисаји често остају неизражени зато што у потпуности не разумемо свој положај, или смо неодлучни шта да изнесемо пред Јехову. У том тренутку свети дух може посредовати за нас. Павле је писао: ”За шта би требало да молимо како треба не знамо, али са̂м се дух заузима за нас неизреченим уздисањем“ (Римљанима 8:27NW). Како то? У Божјој речи налазе се надахнута пророчанства и молитве које се односе на нашу ситуацију. Бог дозвољава да то, такорећи, посредује за нас. Он прихвата то као нешто за шта бисмо ми у нашем случају молили када бисмо само знали њихово значење, и зато их испуњава.

Молитва и нада ће остати

19. Зашто ће се молитва и нада наставити заувек?

19 Молитва нашем небеском Оцу наставиће се заувек, посебно с обзиром на захваљивање за нови свет и све његове благослове (Исаија 65:24; Откривење 21:5). Наставићемо да се радујемо и у нади, јер ће нада у неком облику остати заувек. (Упореди 1. Коринћанима 13:13.) Не можемо ни замислити које ће нове ствари Јехова створити када више не буде под добровољним сабатним даном одмора с обзиром на Земљу (Постање 2:2, 3). Он ће у сву вечност пред свој народ с пуно љубави постављати изненађења, а будућност доноси величанствене ствари за њих у вршењу његове воље.

20. На шта треба да будемо одлучни, и зашто?

20 Са тако узбудљивом надом пред собом, останимо сви близу Јехове кроз истрајност у молитви. Немојмо никада престати да захваљујемо нашем небеском Оцу за све своје благослове. У право време наша очекивања биће радосно остварена, чак изнад онога што смо можда замишљали или се надали, јер Јехова може ”чинити далеко више од онога што иштемо или мислимо“ (Ефесцима 3:20). С обзиром на то, дајмо сву хвалу и славу и захвалу у сву вечност нашем Богу Јехови, ономе који ’слуша молитву‘!

[Фуснота]

a Према Webster’s New Dictionary of Synonyms, ”истрајати скоро увек укључује једну узорну особину; она подстиче и на одбијање да се буде обесхрабрен неуспехом, сумњама или тешкоћама и постојано или упорно настојање за постизањем неког циља или подухвата“.

Како би одговорио?

◻ Зашто треба да истрајемо у молитви?

◻ Шта учимо из претхришћанских примера молитве?

◻ Чему нас учи Исусов пример у вези молитве?

◻ Како можемо сва своја бремена бацити на Јехову и са каквим резултатом?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Данијел је истрајао у молитви упркос претњи да ће бити бачен у лавовску јаму