Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пастирско дело с нашим Величанственим Створитељем

Пастирско дело с нашим Величанственим Створитељем

Пастирско дело с нашим Величанственим Створитељем

„[Јехова] је мој пастир, ништа ми не фали! Душу моју крепи, правим стазама ме води, за љубав имена свога“ (ПСАЛАМ 23:1, 3).

1. Коју окрепу пуну љубави пружа Јехова?

 ПСАЛАМ 23, „Псалам Давидов“, донео је окрепу многим уморним душама. Он их је охрабрио да имају поуздање изражено у 6. стиху: „Да! Милост и срећа [„доброта и љубазна доброхотност“, NW] пратиће ме у све дане мог живота, и ја ћу у Дому Господњему пребивати до краја дана својих.“ Да ли је то и твоја жеља, да за сва времена боравиш у Јеховиној кући обожавања, уједињен с његовим народом који се данас сакупља из свих нација света? ’Пастир и чувар [’надгледник‘, NW] твоје душе‘, наш Величанствени Створитељ, Јехова Бог, помоћи ће ти да постигнеш тај циљ (1. Петрова 2:25).

2, 3. (а) Како Јехова с пуно љубави пасе свој народ? (б) Како се Јеховино „стадо“ феноменално повећава?

2 Створитељ ’новог неба и нове земље‘ такође је Организатор и Врховни Надгледник хришћанске скупштине, ’дома Божјег‘ (2. Петрова 3:13; 1. Тимотеју 3:15). Он је дубоко заинтересован за пасење свог народа, како то јасно наводи Исаија 40:10, 11: „Ево иде Господ, иде Бог у сили и руком својом заповеда. Ено плата је код њега и награде су пред њиме. Као пастир ће он стадо своје пасти, у наручје своје узеће јагањце, носиће их у недрима и водиће дојилице.“

3 У проширеном смислу, то „стадо“ укључује оне који већ дуго ходе у хришћанској истини и „јагањце“ који се сакупљају у последње време — као што су велика мноштва оних који се данас крштавају у Африци и Источној Европи. Јеховина снажна, заштитничка рука сакупља их у његова недра. Иако су били као залутале овце, сада долазе у присан однос са својим вољеним Богом и Пастиром.

Јеховин придружени пастир

4, 5. (а) Ко је „пастир добри“, и како је пророчанство указало на њега? (б) Које дело одвајања надгледа Исус, с којим изванредним резултатом?

4 Служећи с десне стране свог Оца на небу, „пастир добри“, Исус Христ, такође поклања саосећајну пажњу „овцама“. Он је предао свој живот најпре у корист ’маленог стада‘ помазаника и затим у корист данашњег великог мноштва својих ’других оваца‘ (Лука 12:32; Јован 10:14, 16). Велики Пастир, Јехова Бог, обраћа се свим тим овцама, говорећи: „Ево ја ћу судити... између овце и овце. Утврдићу им једног пастира који ће их пасти, слугу свога Давида. Он ће их пасти и биће им пастир. А ја, Господ, бићу им Бог, а слуга мој Давид биће кнез међу њима. Ја, Господ, рекох“ (Езекјел 34:20-24).

5 Ознака ’мој слуга Давид‘ пророчански указује на Христа Исуса, „потомство“ које наслеђује Давидов престо (Псалам 89:36, 37). У овом дану суђења нацијама, Јеховин придружени Пастир и Краљ, Христ Исус, Син Давидов, наставља одвајати „овце“ човечанства од оних који можда тврде да су „овце“, али су у ствари ’јарци‘ (Матеј 25:31-33). Тај ’један пастир‘ подигнут је и зато да пасе овце. Какво славно испуњење овог пророчанства видимо данас! Док политичари говоре о уједињењу човечанства преко новог светског поретка, један Пастир заиста уједињује овце свих нација преко мултијезичне акције сведочења какву је уопште и могла да започне само Божја организација на Земљи.

6, 7. Како се „верни и разборити роб“ брине да овце добију „храну у право време“?

6 Пошто се порука Краљевства стално шири у нове територије, „верни и разборити роб“ помазаних хришћана, кога је опуномоћио један Пастир, брине се да се обезбеде све припреме за слање ’хране у право време‘ (Матеј 24:45NW). Многе од 33 подружнице Друштва Кула стражара широм света у којима се штампа литература убрзавају производњу како би удовољиле повећаној потражњи за већом количином и бољим квалитетом библијских приручника и часописа.

7 Водеће тело Јеховиних сведока не жали труда да побољша квалитет превођења на око 200 језика и да покрене превођење на додатним језицима који су потребни да би се обухватило подручје целог света. То иде у прилог опуномоћењу које је Исус дао својим ученицима у Делима апостола 1:8: „[Примићете] силу Духа Светога, који ће да сиђе на вас, и бићете ми сведоци... све до краја земље.“ Осим тога, New World Translation of the Holy Scriptures, који је већ штампан у целини или делимично на 14 језика, сада се преводи на 16 других језика у Европи, Африци и на Оријенту.

Радовати се ’миру Божјем’

8. Како су овце богато благословљене савезом мира који је Јехова склопио с њима?

8 Преко свог једног Пастира, Христа Исуса, Јехова са својим добро ухрањеним овцама склапа „савез мира“ (Исаија 54:10). Исказујући веру у Исусову проливену крв, овце могу ићи у светлости (1. Јованова 1:7). Оне уживају ’мир Божји који превазилази сваки разум и који чува срца њихова и мисли њихове у Исусу Христу‘ (Филипљанима 4:7). Као што Езекјел 34:25-28 наставља да описује, Јехова своје овце пасе у духовном рају, радосном стању безбедности, окрепљујућег просперитета и продуктивности. Тај Пастир пун љубави каже за своје овце: „Познаће да сам ја Господ, кад поломим свезе јарма њиховога, и избавим их из руку оних који их заробише [„који су их користили као робове“, NW]. Оне неће више бити плен народа̂... него ће живети без страха и ништа их неће плашити.“

9. Које се могућности отварају Божјем народу ’сламањем свеза јарма‘?

9 У задњим годинама, Јеховини сведоци у многим земљама већ доживљавају како се ’ломе свезе њиховог јарма‘. Слободни су да проповедају као никад пре. И нека сви ми, у свим земљама, добро користимо безбедност коју Јехова пружа док се напрежемо да обавимо дело. Какво само јемство пружа Јехова док се приближавамо времену највеће невоље коју је човечанство икада доживело! (Данијел 12:1; Матеј 24:21, 22).

10. За кога се Јехова побринуо да помажу Добром Пастиру, Христу Исусу, и како се некима од њих обратио апостол Павле?

10 Припремајући се за тај дан своје освете против злих, Јехова се побринуо за потпастире који помажу Добром Пастиру, Христу Исусу, у бризи за стадо. Они су у Откривењу 1:16 описани као комплетан број од „седам звезда“ у Исусовој десници. Апостол Павле се у првом веку обратио телу које представља те потпастире, говорећи: „Пазите дакле на себе и на цело стадо у коме вас Дух Свети постави епископима, да пасете цркву Господњу [„скупштину Божју“, NW], коју он стече крвљу својом [„свог властитог Сина“, NW]“ (Дела апостола 20:28). Данас има на десетине хиљада потпастира који служе у 69 558 скупштина широм света.

Потпастири у прве редове!

11. Како неки пастири успешно преузимају вођство у подручјима која су обрађена више пута?

11 На многим местима ти пастири морају преузети вођство на подручјима која су у овим последњим данима обрађена више пута. Како могу одржати одушевљење стада на високом нивоу? Пастири за то заслужују све похвале, а један од начина на који постижу успех је стимулисање на помоћну и општу пионирску службу. Многи пастири и сами учествују у тој служби, а чак и они објавитељи који то не могу испољавају пионирски дух, служећи с радошћу која помаже у надвладавању равнодушности на подручју (Псалам 100:2; 104:33, 34; Филипљанима 4:4, 5). Према томе, док свет пропада у зло и готово анархију, многи овцама слични појединци буде се за наду у Краљевство (Матеј 12:18, 21; Римљанима 15:12).

12. Који озбиљан проблем постоји у подручјима с брзим порастом, и како се то понекад решава?

12 Још један проблем је да често нема довољно оспособљених пастира да брину за стадо. Тамо где постоји брзи раст, као што је Источна Европа, има много нових скупштина у којима уопште нема постављених старешина. Терет преузимају спремне овце, али оне су веома неискусне, па је потребна помоћ да би се поучиле овце које се сакупљају у скупштине. У земљама као што су Бразил, Мексико и Заир, где је пораст веома велик, за организовање службе и поучавање других нових морају да се употребе прилично млади Сведоци. Пионири пружају изванредну помоћ, па је то подручје на ком сестре могу поучавати нове сестре. Јехова својим духом благосиља резултате. Пораст се наставља (Исаија 54:2, 3).

13. (а) Пошто је жетва тако велика, за шта сви Сведоци треба да моле? (б) Како су молитве Божјег народа биле услишене пре и током другог светског рата?

13 У земљама у којима је дело проповедања добро утврђено, у земљама где су недавно укинута ограничења и у новоотвореним подручјима, још увек се примењују Исусове речи из Матеја 9:37, 38: „Жетве је много, али је посленика мало. Молите се дакле господару од жетве да пошаље посленика на жетву своју.“ Треба да молимо и за то да Јехова подигне још пастира. Он је показао да то може учинити. Пре и током другог светског рата, окрутни диктатори слични Асирцима покушали су да униште Јеховине сведоке. Међутим, у одговору на молитве својих Сведока, Јехова је прочистио њихову организацију, чинећи је заиста теократском, и побринуо се за потребне „пастире“ a То је било у складу с пророчанством: „Кад у нашу земљу Асирац дође и у наше дворе ступи, седам ћемо на њ дигнути пастира и осам кнезова народа“ — чак и више преданих старешина него што је потребно за преузимање вођства (Михеј 5:4).

14. Која огромна потреба постоји у организацији, и које је охрабрење упућено браћи?

14 Постоји огромна потреба да сви крштени мушки Сведоци посегну за даљњим предностима (1. Тимотеју 3:1). Ситуација је хитна. Брзо се приближава крај овог система. Абакук 2:3 наводи: „Јер то је пророчанство коме је већ време утврђено, оно иде крају своме и неће слагати... јер ће се испунити, зацело ће се испунити.“ Браћо, да ли можете уложити додатне напоре како бисте се оспособили за даљње предности у том пастирском делу — пре него што дође крај? (Титу 1:6-9).

Теократско пастирско дело

15. На који је начин Јеховин народ теократија?

15 Да би у потпуности учествовали у ширењу Јеховине организације, припадници његовог народа треба да имају теократско гледиште. Како то могу постићи? Па, шта се подразумева под изразом „теократски“? Webster’s New Twentieth Century Dictionary дефинише ’теократију‘ као „Божје владање државом“. Управо у том смислу „света нација“ Јеховиног народа је теократија (1. Петрова 2:9NW; Исаија 33:22). Као чланови или сарадници те теократске нације, прави хришћани морају да живе и служе у послушности Божјој речи и њеним принципима.

16. Како у основи можемо показати да смо теократични?

16 Апостол Павле јасно објашњава како хришћани треба да буду теократични. Као прво, он каже да треба да се ’обуку у новог човека, који је створен по Богу, у правди и у светости истине [„лојалности“, NW]‘. Личност хришћанина мора да буде обликована према Божјим праведним начелима која су изложена у његовој Речи. Он мора да буде лојалан Јехови и његовим законима. Након што је илустровао како то може да се уради, Павле подстиче: „Угледајте се, дакле, на Бога [„постаните опонашаоци Бога“, NW], као љубљена деца“ (Ефесцима 4:24–5:1). Као послушна деца, морамо опонашати Бога. То је права теократија у акцији, што показује да нама заиста управља Бог! (Види такође Колошанима 3:10, 12-14.)

17, 18. (а) Коју изванредну Божју особину опонашају теократични хришћани? (б) Како је Јехова у својим речима Мојсију нагласио своју најважнију особину, али које је упозорење додао?

17 Која је Божја најважнија особина коју треба да опонашамо? Апостол Јован одговара у 1. Јовановој 4:8 кад каже: „Бог [је] љубав.“ Осам стихова касније, у 16. стиху, он понавља тај темељни принцип: „Бог је љубав, и ко стоји у љубави, у Богу стоји и Бог у њему стоји.“ Велики Пастир, Јехова, персонификација је љубави. Теократски пастири га опонашају тиме што показују дубоку љубав према Јеховиним овцама. (Упореди 1. Јованова 3:16, 18; 4:7-11.)

18 Велики Теократа открио се Мојсију као „Господ, Господ, Бог милостив и милосрдан, спор на гнев и обилан добротом и верношћу, који чува љубав своју до хиљадитих поколења, који прашта безакоња и неправде и греха, али који не сматра кривога за праведнога и казни безакоње отаца на синовима и на синовљевим синовима до трећега и до четвртога поколења!“ (Излазак 34:6, 7). Јехова тиме наглашава различите фасете своје изванредне теократске особине, љубави, док у исто време одлучно упозорава да ће заслужено казнити онога ко греши.

19. Насупрот фарисејима, како хришћански пастири треба да поступају на теократски начин?

19 За оне који су на одговорним положајима у организацији, шта значи бити теократичан? Исус је рекао о писарима и фарисејима свог времена: „Бремена тешка они вежу и прте људима на плећа, али ни једним прстом неће да их помакну“ (Матеј 23:4). Какво тлачење и помањкање љубави! Права теократија, или владавина Бога, захтева пасење стада применом библијских начела пуних љубави, без оптерећивања оваца бескрајним људским правилима. (Упореди Матеј 15:1-9.) Теократски пастири морају истовремено опонашати Бога додајући својој љубави одлучност за одржавање чистоће скупштине. (Упореди Римљанима 2:11; 1. Петрова 1:17.)

20. Које организацијске припреме признају теократски пастири?

20 Прави пастири признају да је Исус у овим задњим данима поставио свог верног и разборитог роба над свим својим имањем и да свети дух води тог роба у постављању старешина који пасу овце (Матеј 24:3, 47; Дела апостола 20:28). Дакле, бити теократичан укључује поседовање дубоког поштовања према том робу, према организацијским припремама које је увео тај роб и према старешинском уређењу унутар скупштине (Јеврејима 13:7, 17).

21. Који је диван пример потпастирима пружио Исус?

21 Сам Исус је пружио диван пример, стално гледајући на Јехову и његову Реч за вођство. Он је рекао: „Ја не могу ништа чинити сам од себе; како чујем онако судим; и суд је мој праведан, јер ја не тражим воље своје, него вољу Оца који ме је послао“ (Јован 5:30). Потпастири Господа Исуса Христа треба да развијају исти понизан став. Ако се старешина увек обраћа Божјој речи за вођство, као што је радио Исус, тада је он заиста теократичан (Матеј 4:1-11; Јован 6:38).

22. (а) На који начин сви треба да настоје да буду теократични? (б) Који благи позив Исус упућује овцама?

22 Крштени мушкарци, напрежите се да се оспособите за предности у скупштини! А ви, све драге овце, настојте да будете теократичне, опонашајући Бога и Христа у показивању љубави! Нека се и пастири и стадо радују зато што одговарају на Исусов позив: „Дођите к мени ви сви који се трудите и који сте оптерећени, и ја ћу вам одмор дати. Узмите јарам мој на себе, и примите наук мој, јер сам ја благ и смеран у срцу, и наћи ћете мир душама својим. Јер је јарам мој благ и бреме је моје лако“ (Матеј 11:28-30).

[Фуснота]

a Види чланке под насловом „Организација“ у издањима Куле стражаре од 1. и 15. јуна 1938. (енгл.).

Да ли можеш објаснити?

◻ Шта је Јеховино „стадо“, и кога оно укључује?

◻ Како је Исус поступао као „пастир добри“ у првом веку и како поступа данас?

◻ Коју кључну улогу у бризи за стадо играју потпастири?

◻ Које је основно значење речи „теократија“?

◻ Како хришћанин — посебно потпастир — треба да поступа да би био теократичан?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

Као верни пастир, Јехова брине за своје стадо

[Слика на 23. страни]

Опонашање особине љубави Јехове Бога је теократија на делу