Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радовати се у нашем Величанственом Створитељу

Радовати се у нашем Величанственом Створитељу

Радовати се у нашем Величанственом Створитељу

„Нек се весели Израел створитељу своме, нек се Сионски синови радују краљу своме!“ (ПСАЛАМ 149:2).

1. Упркос повицима: „Коначно слобода“, каква је стварна ситуација човечанства?

 ДАНАШЊИ свет погађају ’болови‘. То је израз који је Исус употребио у свом пророчанству о ’свршетку света‘, катастрофалној ери која је почела првим светским ратом 1914. (Матеј 24:3-8). Што се тиче будућности, многи политичари виде само таму. Упркос томе што се у Источној Европи чују повици: „Коначно слобода“, некадашњи председник из тог подручја сажето је изнео ситуацију кад је рекао: „Демографска експлозија и ефекат стаклене баште, рупе у озону и сида, претња нуклеарног тероризма и јаз који се драматично шири између богатог севера и сиромашног југа, опасност од глади, искоришћеност биосфере и минералних извора планете Земље, експанзија комерцијалне телевизијске културе и растућа претња регионалних ратова — све то, повезано с хиљадама других фактора, представља општу претњу за човечанство.“ Не постоји људска сила која може да уклони ту претњу коначне катастрофе (Јеремија 10:23).

2. Ко има трајно решење за проблеме човечанства, и који је корак он већ предузео?

2 Међутим, ми се можемо радовати што наш Величанствени Створитељ има трајно решење. У Исусовом пророчанству је ’свршетак система ствари‘ повезан с његовом невидљивом ’присутношћу‘ (Матеј 24:3, 37-39NW). Да би створио „ново небо“, Јехова је Исуса као месијанског Краља поставио на његов престо, а пророчански докази показују да се тај историјски догађај одиграо на небесима године 1914. a (2. Петрова 3:13). Као придружени владар са Сувереним Господом Јеховом, Исус је сада опуномоћен да суди нацијама и да одвоји кротке, овцама сличне људе на Земљи од својеглавих особа сличних јарцима. Безбожни ’јарци‘ су обележени за ’муку [„одрезање“, NW] вечну‘, а „овце“ за вечни живот у земаљском подручју Краљевства (Матеј 25:31-34, 46).

3. Који разлог за радовање имају прави хришћани?

3 Остатак духовног Израела на Земљи, коме се сада придружило велико мноштво тих послушних оваца, има све разлоге да буде радостан у Јехови, Краљу вечности, који преко Краљевства свог Сина своје величанствене намере доводи врхунцу. Они могу рећи: „Радоваћу се у Господу, душа ће се моја веселити у Богу моме, јер ме у хаљине спасења обуче... Јер као што земља чини да узрасте њено биље и у врту ниче што се сеје, тако ће чинити Господ да спас никне и хвала пред свим народима“ (Исаија 61:10, 11). То ’ницање‘ показује се у милионима који се данас сакупљају из народа да певају Јеховину хвалу.

’Убрзавање‘

4, 5. (а) Како је проречено сакупљање Божјег народа? (б) Који је изванредан пораст био видљив током 1992. службене године?

4 Сакупљање се убрзава како се приближава крај Сатаниног система. Наш Величанствени Створитељ објављује: „Само ће праведника у твом народу бити... Младица је то коју сам ја садио, дело руку мојих да ми слави служи; од најмањега хиљада ће постати, од мањега силан народ. Ја, ја, Господ, учинићу брзо [„убрзаћу“, NW] то у своје време“ (Исаија 60:21, 22). То убрзавање се дивно одражава у Извештају Јеховиних сведока широм света за службену 1992. годину, објављеном на странама 12 до 15 овог часописа.

5 У том извештају истиче се нови највећи број од 4 472 787 објавитеља Краљевства, пораст од 193 967 — 5,4 посто више него прошле године. Највећи број од 301 002 крштених током 1992. такође одражава чињеницу да мноштва прихватају библијску истину. Како се радујемо што у овом ’дану мрака и таме [постоји] народ велик и силан‘ који, као мноштва скакаваца, шири сведочанство о Краљевству „све до краја земље“! (Јоел 2:2, 25; Дела апостола 1:8). Од ледом покривене Аљаске — где је авионом Друштва Кула стражара извршено преко 50 посета у снегом одрезаним подручјима — до спржених пустиња Малија и Буркине Фасо и распршених острва Микронезије, Јеховине слуге светле као ’светлост народима, да спасење [његово] до крајева земље носе‘ (Исаија 49:6).

6, 7. До какве је неочекиване промене дошло у последњим годинама, и како су Јеховине слуге реаговале на то?

6 Јехова је као утврда и снажна кула у заштити и подупирању свог народа. У многим деловима света, Јеховини сведоци су деценијама морали да подносе окрутно тлачење и прогонство (Псалам 37:39, 40; 61:4, 5). Али, недавно су као чудом уклоњена ограничења и запреке у око 21 земљи, тако да данас Божји народ може слободно објављивати да је наш Величанствени Створитељ поставио Христа за Краља над целом Земљом (Псалам 2:6-12).

7 Да ли Јеховин народ добро користи своју новостечену слободу? Запази на табели пораст у Бугарској, Румунији и бившем Совјетском Савезу у Источној Европи и Анголи, Бенину и Мозамбику у Африци. И у Ззиру ширење је феноменално. С радошћу у срцу, наша ослобођена браћа одговарају на позив: „Славите Господа, јер је добар... Који једини чини чудеса велика, јер је довека милосрђе његово!“ (Псалам 136:1, 4). Те захвале изражене су ревном службом у сакупљању других овцама сличних људи на страну Краљевства.

8. Како нови славитељи Јехове „као облаци лете“ у Источној Европи? у Африци?

8 Током прошлог европског лета, на конгресима Јеховиног народа одржаним у бившим комунистичким земљама био је запањујућ број присутних. Још више задивљује број крштених у тим земљама. Слично томе, у Тогу, Африка, 10. децембра 1991. укинута је забрана. Следећег месеца тамо је одржан конгрес. У поређењу с месечним просеком од 6 443 објавитеља у служби проповедања, број присутних на том конгресу скочио је на 25 467, уз 556 крштених — 8,6 постотни пораст објавитеља. Као што Исаија 60:8 сликовито описује, нови славитељи Јехове „као облаци лете, као голубови на свој голубињак“ у скупштине Јеховиног народа.

9. Које се припреме чине како би хришћани у недавно ослобођеним земљама ’јели и наситили се‘?

9 Утољена је и глад за духовном храном у Источној Европи и Африци. Штампарије Друштва Кула стражара у Немачкој, Италији и Јужноафрчикој Републици шаљу камион за камионом литературе, на бројним језицима, духовно изгладнелим земљама. Раније су многи Сведоци морали да између себе деле истрошене часописе, али сада добијају обиље духовне хране. Радују се што учествују у испуњењу пророчанства: „Јешћете и наситићете се, и хвалићете име Господа, Бога свога, који ће чудеса за вас учинити“ (Јоел 2:26).

Бринути за даљње ширење

10. С обзиром на велики број присутних на Спомен-свечаности, који је позив упућен свим заинтересованим особама?

10 Заиста је запањујућ број пристуних на Спомен-свечаности на Исусову смрт широм света, 11 431 171, пораст од 781 013, или 7,3 посто више него прошле године. Добродошли, сви ви придошлице! Како би дивно било кад би све те новозаинтересоване особе уживале корист библијског студија код куће с неким Јеховиним сведоком! (Види Исаија 48:17.) Извешатај за службену годину показује да је сваког месеца вођено 4 278 127 тих студија, диван 8,4-постотни пораст. Међутим, много више људи може да искористи ту службу. Јеховини сведоци радо редовно посећују заинтересоване особе како би водили бесплатни библијски студиј код куће, помажући им тиме да чврсто крену путем који води у вечни живот (Јован 3:16, 36). Зашто не замолиш за такав студиј? И упамти, увек си срдачно добродошао у Краљевску дворану! (Псалам 122:1; Римљанима 15:7).

11, 12. (а) Који се проблеми јављају у неким земљама? (б) На који начин долази до ’једнакости‘ између богатијих и сиромашнијих земаља?

11 Оне скупштине које имају дивне Краљевске дворане богато су благословљене. Ситуација је другачија у земљама где лојални Сведоци истрају многе године под забраном, састајући се тајно у малим групама. На бројним таквим местима, они су сада слободни али имају мало Краљевских дворана. На пример, у једној афричкој земљи са 93 скупштине само су три Краљевске дворане. Зато се састанци обично одржавају на великим слободним парцелама земљишта. Скупштина од 150 објавитеља може имати и до 450 оних који редовно посећују те састанке.

12 У Источној Европи често је тешко купити земљиште или градити, али је учињен известан напредак. За 28. новембар 1992. планирано је отварање дивних објеката нове подружнице у Пољској. Великодушни прилози за светско дело Јеховиних сведока употребљени су како би се помогло да се изграде дворане и други објекти. На тај начин долази до ’једнакости‘ зато што великодушност браће која прилажу од свог материјалног ’сувишка‘ помаже у збрињавању духовних потреба скупштина из сиромашних земаља (2. Коринћанима 8:13, 14).

Милијарда сати!

13. Колико је сати проведено у проповедању и поучавању у 1992, и чији се напори одражавају у том броју?

13 Шта би урадио са милијардом сати? Сви који добију вечни живот моћи ће да проведу толико сати, и још више, у продуктивној, корисној служби Јехови. Али замисли да се толико много сати нагомила у једној години! То је оно што је Јеховин народ постигао током 1992. Сабирајући појединачне извештаје свих објавитеља Краљевства, долазимо до новог највећег броја од 1 024 910 434 сати проведених на најбољи начин на који се време може провести — славећи нашег Величанственог Створитеља, ’поучавајући јавно и од куће до куће‘ (Дела апостолска 20:20NW). У просеку је сваког месеца известило 4 289 737 Сведока. Они долазе из свих социјалних и економских статуса. Неки имају ограничено време које могу допринети делу Краљевства. Међу њима су главе породице који се морају бринути за домаћинство; старији; и многи са здравственим проблемима; као и деца која су још у школи. Ипак, извештај свакога од њих вредан је одраз љубави према Јехови. (Упореди Лука 21:2-4.)

14. Како се млади ’сећају свог Величанственог Створитеља‘?

14 Млађа генерација одраста у Јеховиној служби и, на срећу, већина њих примењује Соломонове речи из Проповедника 12:3: „Опомени се творца [„Величанственог Створитеља“, NW] свога у данима младости своје.“ Они се усредсређују на своје школске задатке, као и на поучавање духовним стварима које им посредују њихови предани родитељи. Била је радост видети леп број младих тинејџерског узраста како устају на недавним конгресима, показујући тиме спремност да се крсте. Такође је радост знати да многи, учећи неки занат или вештину, врше практичне припреме за пионирску службу кад заврше школу. На тај ће начин моћи да се издржавају, као што је с времена на време чинио апостол Павле израђујући шаторе (Дела апостола 18:1-4).

15, 16. Како пионири и друге пуновремене слуге доприносе напретку дела Краљевства, и каквом се благослову неки од њих радују?

15 Какав огроман допринос напретку дела Краљевства дају пионири и друге пуновремене слуге! Редови пионира повећали су се на највећи број од 931 521 у прошлој години. Док свакодневно проповедају од куће до куће и док воде библијске студије у домовима људи, они постају веома ефикасни у изражавању на темељу Писама. Осим тога, многи испуњавају предуслове да присуствују двонедељној Школи пионирске службе, што им помаже да развијају још већу вештину и радост у обављању Божјег дела.

16 Сви ти верни пионири могу се сагласити с речима из Исаије 50:4: „Господ, Вечни, [„Суверени Господ Јехова“, NW] вешт ми језик даде, да клонуле речју својом држим.“ Данас има много оних који су уморни од корумпираног света око себе, али који налазе окрепу преко речи коју говоре наши верни пионири. (Упореди Пословице 15:23; Езекјел 9:4.)

Моћни програм изградње

17. Поред духовне изградње, која се материјална изградња одвија у последњим годинама?

17 Духовни просперитет Јеховиних сведока широм света захтева и материјални раст. Постаје неопходно да се прошире објекти за штампање, канцеларије, бетелски домови и да се изграде Краљевске дворане и Конгресне дворане. Зато се од Јеховиних сведока захтева да постану градитељи у дословном смислу. Слична изградња одиграла се у време краља Соломона. Соломон је изградио храм за обожавање Јехове у складу с ’нацртима и свиме што беше наумио‘, а што је Јехова дао његовом оцу, краљу Давиду (1. Летописа 28:11, 12). Тако је Соломон не само изграђивао своје слушаоце непроцењивим речима мудрости, већ је и управљао савршеном материјалном изградњом какву секуларни свет никад није достигао (1. Краљевима 6:1; 9:15, 17-19).

18, 19. (а) Које брзо напредујуће грађевинске пројекте извршава Јеховина организација? (б) Како је Јеховин дух очигледан како у материјалној тако и у духовној изградњи?

18 Данас Јеховини сведоци не граде по божански надахнутим архитектонским плановима, али они имају Божји дух. Као што је то било у време Израела, он их мотивише да граде на начин који запањује људе света (Захарија 4:6). Време је кратко. Краљевске дворане и други објекти потребни су без одлагања. У неким земљама су брзо изграђене Краљевске дворане веома уобичајене. На пример, у последњих 10 година Канада је известила о 306 дворана које су изграђене за мање од два дана. Због брзог ширења Јеховиног дела широм света, тренутно се гради или планира укупно 43 нова објекта подружница или проширења подружница. Осим тога, у Бруклину ће ускоро бити завршена изградња 30-спратне зграде за становање, са смештајем за око хиљаду бетелских добровољаца. Такође у држави Њујорк, у Патерсону, далеко испред плана напредује изградња библијског образовног центра, највећег пројекта ког се Друштво Кула стражара икад прихватило.

19 Ти пројекти напредују с ефикасношћу и квалитетом рада који запањује познате светске грађевинске компаније. Зашто? Због огромног доприноса преданих Сведока Јехове. Његов дух их покреће не само да пружају материјалну подршку, већ и да целим срцем поклањају своје време и енергију. Градилишта врве добро оспособљеним, преданим радницима. Нема штрајкова и нема беспосличења на послу. Јеховин дух пружа мотивацију, баш као што је мотивисао градитеље шатора састанка у Мојсијево време и оне који су градили храм у Соломоново време. Духовност је истакнута особина која се тражи од тих радника. (Упореди Излазак 35:30-35; 36:1-3; 39:42, 43; 1. Краљевима 6:11-14.)

20. (а) До које ће се мере добра вест још проповедати? (б) Који благословљен изглед стоји пред Јеховиним народом?

20 Соломон је наставио свој програм изградње након што је завршио храм (2. Летописа 8:1-6). До које ће се мере данашње сведочење још проширити — што у исто време захтева изградњу дворана и других објеката — ми не знамо. Међутим, ми знамо да ће, кад се ова добра вест о Краљевству буде проповедала до мере коју Јехова одређује, доћи крај, „невоља велика“ (Матеј 24:14, 21). На Земљи коју више неће уништавати похлепни људи, Јеховино уређење ’нових небеса и нове земље‘ донеће човечанству неизмерне благослове. Према томе, ’радујмо се и једнако [„вечно“, NW] веселимо ономе што Бог ствара‘, дајући сву хвалу нашем Величанственом Створитељу! (Исаија 65:17-19, 21, 25).

[Фуснота]

a Види књигу „Да дође царство твоје“, објављену од Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc., стране 105-116, 186-189.

Да ли можеш објаснити?

◻ Које разлоге имамо за радовање у нашем Величанственом Створитељу?

◻ Који су порасти извештени током 1992. службене године?

◻ О којим се богатим благословима извештава у земљама у којима је сведочење донедавно било забрањено?

◻ Како млади и пионири доприносе порасту Јеховине организације?

◻ Како је Јеховин народ запослен у материјалним као и у духовним делима изградње?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 17. страни]

Прошле године у делу проповедања и поучавања проведено је више од милијарду сати

[Табела на странама 12-15]

ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ШИРОМ СВЕТА ЗА СЛУЖБЕНУ 1992. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слика на 10. страни]

Стотине хиљада кандидата за крштење прошле године доказ је да Јехова благосиља дело проповедања и поучавања

[Слика на 16. страни]

Велики број младих ’сећа се свог Величанственог Створитеља‘