Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хоћеш ли бити узет на небо?

Хоћеш ли бити узет на небо?

Хоћеш ли бити узет на небо?

МНОГИ верују да ће ићи на небо кад умру. Али неки мисле да ће бити узети на небо у такозваном узнесењу. Да ли и ти очекујеш то исто?

Узнесење је „изненадни нестанак милиона и милиона људи без било каквог трага куда су отишли“! То је рекао један протестантски еванђелиста. Према Evangelical Dictionary of Theology, реч „узнесење“ се односи на „цркву која се уједињује с Христом приликом његовог другог доласка“.

Неке узнемирује помисао да иза себе оставе пријатеље и чланове породице да би се сусрели с Исусом Христом. Ипак, многи верују да се узнесење мора догодити. Да ли ће се оно догодити? Ако хоће, кад ће то бити?

Различита гледишта о узнесењу

Библија показује да ће пре почетка Христове обећане хиљадугодишње владавине бити период назван „невоља велика“. Исус је рекао: „Јер ће тад бити невоља велика, каква није била од постања света до сад, нити ће икад бити“ (Матеј 24:21; Откривење 20:6). Неки узнесење смештају пре велике невоље. Други га очекују током велике невоље. А други опет мисле да ће узнесење уследити након те неупоредиве невоље.

Гледиште о узнесењу након велике невоље било је предоминантно све до почетка 19. века. Тада се у Енглеској развио покрет који је предводио бивши свештеник Ирске цркве, Џон Нелзон Дарби (John Nelson Darby). Он и други англиканци истог мишљења постали су познати као Браћа. Из своје базе у Плимуту, Дарби је путовао да проповеда у Швајцарској и другде у Европи. Он је тврдио да ће се Христов повратак догодити у две фазе. Започеће тајним узнесењем у коме ће „свеци“ бити узети пре него што седмогодишњи период невоље опустоши Земљу. Затим ће се Христ појавити у видљивом облику, праћен тим „свецима“, и заједно ће владати над Земљом хиљаду година.

Дарби је наглашавао потребу да се буде одвојен од света, а они који су делили његова гледишта коначно су постали познати као Скуп Браће. Б. В. Њутн (B. W. Newton) предводио је различиту фракцију која је веровала у узнесење, али не у оно пре велике невоље. Заступник узнесења након велике невоље Александер Рис (Alexander Reese) подржавао је мишљење да су „теорије о Тајном узнесењу претња нади у Христов долазак“.

Они који заступају узнесење пре велике невоље верују да је та разлика у гледиштима довољно озбиљна да утиче на „природу [њихове] наде у вези с Христовим доласком“. Други полажу поуздање у „теорију делимичног узнесења“, верујући да ће најпре бити узнесени они који су најлојалнији Христу, а да ће они који су световнији бити узети касније.

Многе еванђелске групе објављују предстојеће узнесење верних хришћана. Међутим, с обзиром на различита гледишта, брошура коју је објавила британска пентекостална црква Елим каже: „Иако верујемо у широк преглед догађаја повезаних с повратком нашег Господа Исуса... дозвољена је слобода у тумачењу пророчанства према уверењу појединца. Многи прихватају недогматски став, стрпљиво чекајући да сами догађаји открију пророчански план.“

Божја надахнута Реч, Библија, мерило је по коме треба да оцењујемо истинитост свих веровања (2. Тимотеју 1:13; 3:16, 17). Према томе, шта она каже о узнесењу?