Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувај се идолопоклонства сваке врсте

Чувај се идолопоклонства сваке врсте

Чувај се идолопоклонства сваке врсте

„Како се слаже храм Божји с идолима?“ (2. КОРИНЋАНИМА 6:16).

1. Шта је било предочено израелским шатором и храмовима?

 ЈЕХОВА има храм у ком не бораве идоли. То је било предочено израелским шатором који је изградио Мојсије и храмовима који су касније изграђени у Јерусалиму. Те грађевине представљале су ’истинити шатор‘, Јеховин велики духовни храм (Јеврејима 8:1-5). Тај храм је припрема за приближавање Богу у обожавању на темељу откупне жртве Исуса Христа (Јеврејима 9:2-10, 23).

2. Ко су постали стубови у Божјем великом духовном храму, и ком се положају радује велико мноштво?

2 Сваки помазани хришћанин постаје ’стуб у [Божјем] храму‘, добијајући место на небу. „Мноштво велико“ Јеховиних других обожавалаца „служе [Богу]“ у ономе што је било представљено двориштем за незнабожце у храму који је поново изградио Ирод. Због вере у Исусову жртву, они имају праведан положај који доводи до сачувања кроз ’патњу [’невољу‘, ДК] велику‘ (Откривење 3:12; 7:9-15).

3, 4. С чиме је упоређена скупштина помазаних хришћана на Земљи, и без каквог оскврнућа она мора бити?

3 Скупштина помазаних хришћана на Земљи симболично је упоређена с још једним храмом без идолопоклонства. Тим појединцима који су ’запечаћени Светим Духом‘, апостол Павле је рекао: „Назидани сте на темељу апостола и пророка, где је камен од угла сам Исус Христос, на коме сва сазидана грађевина расте у свети храм у [Јехови]. На њему сте ви нази[д]ани да постанете стан Божји у Духу“ (Ефесцима 1:13; 2:20-22). Тих 144 000 запечаћених јесу „живо камење“ помоћу ког је ’подигнут дом духовни и свето свештенство‘ (1. Петрова 2:5; Откривење 7:4; 14:1).

4 Пошто су ти подсвештеници „Божја грађевина“, он не дозвољава да тај храм буде оскврњен (1. Коринћанима 3:9, 16, 17). „Не вуците туђег јарма с неверницима“, упозорио је Павле. „Јер шта има правда заједничког с безакоњем? или какву заједницу има светлост с тамом? Како да се слаже Христос с Белијалом?, или какав удео има верник с неверником?, или како се слаже храм Божји с идолом?“ Помазани хришћани, који припадају ’[Јехови] свемоћном‘, морају бити без идолопоклонства (2. Коринћанима 6:14-18). И припадници великог мноштва морају избегавати идолопоклонство сваке врсте.

5. Свесни да Јехова заслужује искључиву оданост, шта раде прави хришћани?

5 Постоје како отворени тако и подмукли облици идолопоклонства. Не, идолопоклонство није ограничено на обожавање лажних богова и богиња. То је обожавање било чега или било кога осим Јехове. Као Универзални Суверен, он с правом захтева и заслужује искључиву оданост (Деутероном 4:24). Свесни тога, прави хришћани следе библијска упозорења на свако идолопоклонство (1. Коринћанима 10:7). Размотримо одређене облике идолопоклонства које Јеховине слуге треба да избегавају.

Идолопоклонство хришћанства наговештено

6. Које је одвратне ствари Езекјел видео у визији?

6 Док је 612. пре н. е. био у вавилонском изгнанству, пророк Езекјел је имао визију о одвратним стварима које су практиковали отпаднички Јевреји у Јеховином храму у Јерусалиму. Езекјел је видео „идол љубоморе“. Примећено је како седамдесет мушкараца приносе тамјан у храму. Жене су виђене како плачу над лажним богом. А 25 мушкараца обожавали су сунце. Од каквог су значаја били ти отпаднички поступци?

7, 8. Шта је можда био „идол љубоморе“, и зашто је он изазвао Јехову на љубомору?

7 Идолопоклонство хришћанства наговештено је одвратним стварима које је Езекјел видео у визији. На пример, он је рекао: „Гле, онај идол љубоморе беше на северу од врата од олтара, код уласка. И рече ми [Јехова Бог]: Сине човечји, видиш ли што они раде? Велике гадости које ту чини дом Израелов, да бих се ја удаљио од свога светилишта?“ (Езекјел 8:1-6).

8 Идолопоклонички симбол љубоморе можда је био свети стуб који је представљао лажну богињу коју су Кананеји сматрали женом свог бога Баала. Без обзира шта је био тај симбол, он је изазвао Јехову на љубомору зато што је поделио искључиву оданост Израела према њему у преступању његових заповести: „Ја сам [Јехова], Бог твој... Нећеш имати других богова пред лицем мојим. Нећеш градити себи кипа резана нити слике од онога што је горе на небу, или доле на земљи, или у води испод земље. Нећеш им се клањати нити им служити; јер сам ја Господ, Бог твој, Бог љубоморан [„који захтева искључиву оданост“, NW]“ (Излазак 20:2-5).

9. Како хришћанство изазива Бога на љубомору?

9 Обожавање симбола љубоморе у Божјем храму била је једна од најодвратнијих ствари које су чинили отпаднички Израелци. Слично томе, цркве хришћанства оскврњене су симболима и ликовима који обешчашћују Бога и који деле искључиву оданост за коју цркве тврде да је показују према Ономе за кога изјављују да му служе. Бог је изазван на љубомору и зато што свештенство одбацује његово Краљевство као једину наду човечанства и што идолизује Уједињене нације — „страхоту пустошења [„одвратну ствар“, NW]... настањену на месту светоме“, где не би смела бити (Матеј 24:15, 16; Марко 13:14).

10. Шта је Езекјел видео у храму, и како се то може упоредити с оним што се примећује у хришћанству?

10 Улазећи у храм, Езекјел извештава: „И гле, ту бејаху свакојаке слике гмизаваца и гадних животиња, и сви идоли дома Израелова насликани на зиду, свуда унаоколо. Пред тим идолима стајаше седамдесет људи од старешина дома Израелова... и сваки имаше кадионицу у руци и подизаше се густ облак од тамјана.“ Замисли само! Израелске старешине у Јеховином храму приносе тамјан лажним боговима представљеним одвратним сликама на зиду (Езекјел 8:10-12). Упоредиво с тиме, птице и дивље животиње користе се да симболизују земље хришћанства којима су људи одани. Осим тога, многи свештеници криви су за помагање у завођењу маса тиме што заступају погрешну теорију о еволуцији човека од нижих, животињских животних облика, уместо да подупиру истинити библијски извештај о стварању од стране Јехове Бога (Дела апостола 17:24-28).

11. Зашто су отпадничке Израелке оплакивале Тамуза?

11 На улазу на главна врата Јеховине куће, Езекјел је видео отпадничке Израелке како плачу над Тамузом (Езекјел 8:13, 14). Вавилонци и Сиријци су Тамуза сматрали богом вегетације која расте у кишном периоду и умире у време суше. Смрт вегетације представљала је смрт Тамуза коју су његови обожаваоци оплакивали сваке године у време највеће врућине. С поновним појављивањем вегетације током кишног периода, Тамуз се наводно враћао из подземља. Он је био представљен првим словом свог имена, древним тау који је имао облик крста. То нас добро подсећа на идолопоклоничко поштовање које хришћанство има према крсту.

12. Шта је Езекјел видео да ради 25 отпадничких Израелаца, и какво се слично поступање одиграва у хришћанству?

12 У унутрашњем дворишту храма, Езекјел је затим видео 25 отпадничких Израелаца који обожавају сунце — кршење Јеховине заповести против таквог идолопоклонства (Деутероном 4:15-19). Ти идолопоклоници су такође испред Божјег носа држали гнусну грану која је вероватно представљала мушки полни орган. Није никакво чудо што Бог није одговорио на њихове молитве, баш као што ће хришћанство тражити његову помоћ у време ’невоље велике‘, али узалуд (Матеј 24:21). Као што су ти отпаднички Израелци, леђима окренути Јеховином храму, обожавали сунце које даје светло, тако и хришћанство окреће леђа светлу од Бога, научава лажне доктрине, идолизује светску мудрост и затвара очи пред неморалом (Езекјел 8:15-18).

13. На које начине Јеховини сведоци избегавају облике идолопоклонства виђене у Езекјеловој визији?

13 Јеховини сведоци избегавају облике идолопоклонства који се практикују у хришћанству, или прототипу Јерусалима, као што је предвидео Езекјел. Ми не идолизујемо симболе који обешчашћују Бога. Иако показујемо поштовање према државним „вишим властима“, наша подложност њима је релативна (Римљанима 13:1-7; Марко 12:17; Дела апостола 5:29). Наша искрена оданост упућена је Богу и његовом Краљевству. Ми Створитеља и његова дела стварања не замењујемо теоријом о еволуцији (Откривење 4:11). Никад не обожавамо крст или идолизујемо интелектуализам, филозофију или друге облике световне мудрости (1. Тимотеју 6:20, 21). Такође се чувамо свих других облика идолопоклонства. Који су неки од њих?

Друге врсте идолопоклонства

14. Који став Јеховине слуге заузимају с обзиром на „звер“ из Откривења 13:1?

14 Хришћани не учествују с човечанством у идолизовању симболичне ’звери‘. Апостол Јован је рекао: „Видех затим излазити из мора звер која имаше седам глава и десет рогова, и на роговима [десет] круна... И поклониће јој се сви становници земље“ (Откривење 13:1, 8). Звери могу симболизовати ’краљеве‘, или политичке силе (Данијел 7:17; 8:3-8, 20-25). Тако седам глава те симболичне звери представља светске силе — Египат, Асирију, Вавилон, Медо-Персију, Грчку, Рим и Англо-Америку састављену од Велике Британије и Сједињених Америчких Држава. Свештенство хришћанства показује велико непоштовање према Богу и Христу водећи човечанство у идолизовању политичког система Сатане, ’кнеза [’владара‘, NW] овога света‘ (Јован 12:31). Међутим, као неутрални хришћани и заступници Краљевства, Јеховине слуге одбацују такво идолопоклонство (Јаков 1:27).

15. Како Јеховин народ гледа на светске звезде, и шта је један Сведок рекао о томе?

15 Божји народ се уздржава и од идолизовања светских звезда забаве и спорта. Након што је постао Сведок Јехове, један музичар је рекао: „Музика за забаву и игру може побудити неисправне жеље... Извођач пева о срећи и нежности за коју многи слушаоци можда осећају да недостаје код њихових брачних партнера. Певач се често идентификује с оним о чему пева. Зато су неки професионалци које познајем веома омиљени код жена. Кад је неко увучен у тај свет фантазије, то може довести до тога да он идолизује тог извођача. То може почети сасвим безазлено тиме што особа затражи аутограм као сувенир. Међутим, неки почну гледати на певача као на свој идеал, а тиме што га подижу на пиједестал, они од њега праве идола. Они могу ставити слике те звезде на зид и почети да се облаче и дотерују као и она. Хришћани треба да задрже на уму да обожавање припада само Богу.“

16. Шта показује да праведни анђели одбацују идолопоклонство?

16 Да, само Бог заслужује обожавање. Кад је Јован ’пао да се поклони на ноге анђела‘ који му је показао запањујуће ствари, то духовно створење одбило је да буде идолизовано на било који начин, али је рекло: „Гле, немој, јер сам ја друг твој у служби и браће твоје пророка и оних који држе речи ове књиге. Богу се поклони! [„Обожавај Бога“, NW]“ (Откривење 22:8, 9). Страх Јеховин, или дубоко поштовање према њему, подстиче нас да обожавамо само њега (Откривење 14:7). Тако нас истинска оданост Богу чува од идолопоклонства (1. Тимотеју 4:8).

17. Како се можемо чувати идолопоклоничког полног неморала?

17 Полни неморал је још један облик идолопоклонства који Јеховине слуге одбацују. Они знају да „ни један блудник, или нечист, или нахалан [„похлепна особа“, NW]‚ то јест идолопоклоник, нема удела у краљевству Христа и Бога“ (Ефесцима 5:5, наглашено од нас). Идолопоклонство је укључено зато што жудња за недопуштеним ужитком постаје предмет оданости. Неисправне сексуалне жеље угрожавају божанске особине. Управљајући своје очи и уши на порнографију, особа угрожава сваки однос који можда има са светим Богом, Јеховом (Исаија 6:3). Према томе, да би се чували таквог идолопоклонства, Божје слуге морају избегавати порнографију и покварену музику. Треба да приону уз снажне духовне вредности које се базирају на Писмима и морају наставити да се ’облаче у новог човека, који је створен по Богу, у правди и у светости истине‘ (Ефесцима 4:22-24).

Избегавај похлепу и лакомство

18, 19. (а) Шта је похлепа и лакомство? (б) Како се можемо чувати идолопоклоничке похлепе и лакомства?

18 Хришћани се такође чувају похлепе и лакомства, који су тесно повезани облици идолопоклонства. Похлепа је неумерена или грабежљива жеља, а лакомство је похлепа за било чиме што припада неком другом. Исус је упозорио на лакомство и говорио је о лакомом богаташу који није имао користи од свог богатства у тренутку смрти и који је био у жалосном стању зато што није био „богат у Бога“ (Лука 12:15-21). Павле је одговарајуће саветовао сувернике: „Морите дакле уде своје који су на земљи... лакомство, које је идолопоклонство“ (Колошанима 3:5).

19 Они који су опседнути љубављу према новцу, похлепом према храни и пићу, или амбицијом према моћи, од тих жеља праве своје идоле. Као што је Павле указао, похлепна особа је идолопоклоник и неће наследити Божје Краљевство (1. Коринћанима 6:9, 10; Ефесцима 5:5). Дакле, крштени појединци који практикују идолопоклонство као похлепне особе могу бити искључени из хришћанске скупштине. Међутим, примењујући Писма и молећи се усрдно, можемо избећи похлепу. Пословице 30:7-9 кажу: „Ја те [Јехова Боже] за две ствари молим: не ускрати ми их пре него ли умрем! Неправедну реч и лажну уклони од мене, сиромаштво немој дати ми, ни богатство; дај ми само хлебац који ми је потребан; да се у изобиљу не окренем од тебе, и да тад не речем: ’Ко ли је тај [Јехова]?‘, или у сиромаштву да не бих ја крао, и не бих напао име Бога свога.“ Такав дух нам може помоћи да се чувамо идолопоклоничке похлепе и лакомства.

Чувај се самоидолизовања

20, 21. Како се Јеховин народ чува самоидолизовања?

20 Јеховин народ се чува и самоидолизовања. У овом свету уобичајено је идолизовати себе и своју властиту вољу. Жеља за угледом и славом наводи многе да поступају на препреден начин. Они желе да се врши њихова воља, а не Божја. Али, ми не бисмо могли имати никакав однос с Богом ако бисмо подлегли самоидолизовању препредено настојећи да наметнемо властиту вољу и покушавајући да владамо над другима (Пословице 3:32; Матеј 20:20-28; 1. Петрова 5:2, 3). Као Исусови следбеници, ми смо одбацили непоштене ствари света (2. Коринћанима 4:1, 2).

21 Уместо да тражи углед, Божји народ се повинује Павловом савету: „Ако дакле једете, ако пијете, или ако што друго чините, све на славу Божју чините“ (1. Коринћанима 10:31). Пошто смо Јеховине слуге, ми не инсистирамо идолопоклонички на свом властитом начину, већ радосно вршимо божанску вољу, прихватајући вођство ’верног и разборитог роба‘ и у потпуности сарађујући с Јеховином организацијом (Матеј 24:45-47NW).

Настави се чувати!

22, 23. На који начин можемо наставити да се чувамо идолопоклонства сваке врсте?

22 Као Јеховин народ, ми се не клањамо пред материјалним идолима. Такође се чувамо подмуклих облика идолопоклонства. У ствари, морамо наставити да избегавамо идолопоклонство сваке врсте. Зато се држимо Јовановог савета: „Чувајте се од идола“ (1. Јованова 5:21).

23 Ако си Јеховин слуга, увек исказуј своју на Библији школовану савест и моћи запажања (Јеврејима 5:14). Тада нећеш бити заражен идолопоклоничким духом света, него ћеш бити као тројица верних Хебреја и лојални рани хришћани. Показиваћеш искључиву оданост према Јехови, а он ће ти помоћи да наставиш да се чуваш идолопоклонства сваке врсте.

Какво је твоје мишљење?

◻ Како Јеховини сведоци избегавају облике идолопоклонства виђене у Езекјеловој визији?

◻ Шта је „звер“ из Откривења 13:1, и који став према њој заузимају Јеховине слуге?

◻ Зашто се треба чувати идолизовања забаве и спортских звезда?

◻ Како се можемо чувати самоидолизовања?

◻ Зашто се стално треба чувати идолопоклонства сваке врсте?

[Питања за разматрање]

[Слике на 26. страни]

Да ли знаш како су одвратне ствари виђене у Езекјеловој визији наговестиле идолопоклонство хришћанства?

[Извор]

Илустрација (горе лево) темељи се на фотографији Ralpha Cranea/Bardo Museum