Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће добро икада победити зло?

Да ли ће добро икада победити зло?

Да ли ће добро икада победити зло?

ПРЕ скоро две хиљаде година, Исус Христ, недужан човек, био је на суђењу због свог живота. Зли људи планирали су да га униште зато што је говорио истину. Био је лажно оптужен да подстиче на побуну, а мноштво је бучно захтевало његово погубљење. Римски намесник, који је сопствени политички углед ценио више од живота понизног тесара, осудио је Исуса на окрутну смрт. Према свим спољашњим знаковима, изгледало је да је зло тријумфовало.

Међутим, у ноћи пре свог погубљења, Исус је рекао својим ученицима: „Ја победих свет“ (Јован 16:33). Шта је он тиме хтео да каже? Делимично да га зло у свету није нити огорчило нити га је навело да се на сличан начин освећује. Свет га није утиснуо у калуп зла. (Упореди Римљанима 12:2, Phillips). Чак и кад је умирао, он је молио у корист оних који су га погубили: ’Оче, опрости им, јер не знају шта чине!‘ (Лука 23:34).

Исус је показао — до последњег даха — да се зло може победити. Он је подстакао своје следбенике да воде властиту борбу против зла. Како то могу да учине? Поступајући по библијском савету да ’никоме на враћају зла за зло‘ и да ’надвладавају зло добрим‘, као што је то Исус чинио (Римљанима 12:17, 21). Али, да ли је такав начин поступања заиста ефикасан?

Борба против зла у Дахауу

Елза је била Немица затворена у Дахауу која је 14-годишњој руској девојци дала драгоцен дар, дар вере и наде.

Дахау је био злогласан концентрациони логор у коме су хиљаде биле убијене у гасним коморама, а стотине су, укључујући ту младу руску девојку, биле подвргнуте језивим медицинским експериментима. Чинило се да је Дахау оличење зла. Међутим, чак у том наизглед неплодном тлу, добро је никло и чак се размножило.

Елза је осећала интензивну тугу према тој младој тинејџерки која је такође била присиљена да гледа како СС стражари дивље силују њену мајку. Елза је, ризикујући властити живот, тражила прилике да тој девојци говори о добру и злу и о библијској нади у ускрсење. Своју младу пријатељицу поучавала је да воли уместо да мрзи. И руска девојка је преживела ужасе Дахауа, захваљујући Елзи.

Елза је то учинила зато што је желела да следи Христов несебичан пример. Као Јеховин сведок, она је научила да не враћа зло за зло, а њена вера ју је навела да помаже другима да чине то исто. Иако је патила у Дахауу, изборила је моралну победу над злим режимом. И она нија била једина.

Пол Џонсон (Paul Johnson) је, у својој књизи A History of Christianity, приметио да су „[Јеховини сведоци] одбијали сваку сарадњу са нацистичком државом, извргавајући је руглу као потпуно безбожну... деведесет седам посто прогоњено је на овај или онај начин“. Да ли је то била безнадна борба? У књизи Values and Violence in Auschwitz, пољски социолог Ана Павелшинска (Anna Pawelczynska) рекла је о Сведоцима: „Та мала група затвореника била је чврста идеолошка снага и они су добили своју битку против нацизма.“

Ипак, главна битка коју већина нас мора да води јесте битка против зла у нама уместо против зла извана. То је борба у нама самима.

Победити зло у нама

Апостол Павле је на следећи начин описао ту борбу: „Оно што заиста чиним није добро које желим да чиним; оно што настављам да чиним је зло које не желим да чиним“ (Римљанима 7:19, The New Testament, од Вилијама Берклија [William Barclay]).

Еухенио a је био млади Шпанац који је две дуге године водио битку против својих злих нагињања. „Морао сам да будем веома строг према себи“, објашњава он. „Од ране младости, био сам склон неморалу. Као тинејџер, својевољно сам учествовао у хомосексуалним оргијама и, да будем искрен, уживао сам у таквом начину живота.“ Шта га је коначно навело да зажели да се промени?

„Желео сам да угодим Богу, а из Библије сам сазнао да он не одобрава начин живота којим сам живео“, рекао је Еухенио. „Зато сам одлучио да будем другачија особа, да се повинујем Божјим смерницама. Свакодневно сам морао да се борим против негативних, прљавих мисли које су још увек навирале у мој ум. Био сам одлучан да победим у тој бици и непрестано сам се молио за Божју помоћ. Након две године најгоре је прошло, иако сам још увек строг према себи. Али, борба се исплатила. Сада имам самопоштовање, добар брак и, изнад свега, добар однос с Богом. Из личног искуства знам да се зле мисли могу отклонити пре него што донесу плод — ако се заиста трудиш.“

Добро побеђује зло сваки пут кад се одбаци нека зла мисао, сваки пут кад одбијемо да вратимо зло за зло. Ипак, такве победе, ма како да су важне, не отклањају два главна извора зла. Ма како да се трудимо, не можемо у потпуности савладати своје наслеђене слабости, а Сатана још увек врши зао утицај на човечанство. Да ли ће се, стога, та ситуација икада променити?

Сатирање Ђавола

Исусова верност до смрти био је велики пораз за Сатану. Ђаво није успео у свом покушају да сломи Исусову беспрекорност, а тај неуспех означио је почетак краја за Сатану. Као што Библија објашњава, Исус је окусио смрт да „смрћу сатре... ђавола“ (Јеврејима 2:14). После свог ускрсења, Исус је рекао својим ученицима: ’Даде ми се свака власт на небу и на земљи‘ (Матеј 28:18). А та власт ће бити употребљена да се пониште дела Сатане.

Књига Откривења описује време кад ће Исус истерати Сатану с небеса. Требало је да тај Празлочинац, заједно са својим демонима, буде ограничен на близину Земље. Као резултат, упозорава Библија, зло ће обиловати: „Тешко земљи и мору! Јер ђаво сиђе к вама пун срдње велике, знајући да је кратко време његово“ (Откривење 12:7-9, 12).

Библијско пророчанство указује да се тај историјски догађај већ одиграо — отприлике у време првог светског рата. b То објашњава знатан пораст зла коме смо сведоци у нашем времену. Али, ускоро ће Сатана бити потпуно обуздан да више не може ни на кога утицати. (Види Откривење 20:1-3.)

Шта ће све то значити за човечанство?

„Они неће чинити зло“

Као Краљ Божјег Краљевства, Исус ће ускоро употребити своју ’власт на земљи‘ да организује програм духовног преваспитања. „[Учиће] се правди становници света“ (Исаија 26:9). Користи ће бити очевидне свакоме. Библија нас уверава: „Нити ће квара [„они неће чинити зло“ Гринова Interlinear Hebrew/Greek English Bible] нити штете бити... јер ће земља бити пуна познања [Јехове] као што је морско корито пуно воде која га покрива“ (Исаија 11:9).

Већ сада можемо савладати многа своја зла нагињања. Кад више не буде демонског утицаја, сигурно ће бити много, много лакше ’уклањати се од зла и чинити добро‘ (1. Петрова 3:11).

Имамо све разлоге да будемо сигурни да ће добро победити зло зато што је Бог добар, а уз његову помоћ они који желе да чине добро могу савладати зло, као што је Исус доказао својим властитим примером (Псалам 119:68). Они који су сада спремни да се боре против зла могу жељно очекивати да живе на очишћеној Земљи којом ће владати Божје Краљевство, владавина посвећена искорењивању зла за сва времена. Псалмиста описује резултате: „Милост и верност срешће се, правда и мир пољубиће се. Верност ће из земље изникнути. а правда ће са неба приникнути“ (Псалам 85:11, 12).

[Фусноте]

a Није његово право име.

b За више детаља види стране 20-22 књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, коју је објавило Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.