Пређи на садржај

Пређи на садржај

Они су променили свој начин живота

Они су променили свој начин живота

Објавитељи Краљевства извештавају

Они су променили свој начин живота

НЕСУМЊИВО си их видео како говоре с другима на улици, посећују људе од куће до куће или посећују хришћанске састанке у својим Краљевским дворанама. Говоримо о уредно обученим младим Јеховиним сведоцима. Можда си закључио да су они Сведоци зато што су их њихови родитељи поучили да то буду, а то је случај код многих од њих. С друге стране, неки од тих младих људи имају веома различиту прошлост, а њихов пређашњи начин живота потпуно се разликовао од живота којим данас живе. У ствари, они који су приказани на следећој страни дружили су се с групама у којима су криминал и злоупотреба дроге били свакодневне појаве. Шта их је навело да тако темељито промене свој живот? Пођимо у један град у Норвешкој и упознајмо неке младе особе које су предузеле такве промене.

Темељ за промену

Кад су двојица Сведока у раду од куће до куће срела Анету, она је имала 19 година. „Често ми се говорило да никад не разговарам с Јеховиним сведоцима, али сам била радознала и позвала сам их унутра“, присећа се она. Од своје 11 године користила је дрогу и била је уплетена у неколико провала и крађа аутомобила.

Добра вест о Краљевству јој се свидела. Посебно је била охрабрена надом у ускрсење, пошто је у својој петој години изгубила мајку. Зато је прихватила бесплатан библијски студиј и почела је долазити на састанке у Краљевску дворану. Свом дечку и другима говорила је о ономе што је учила. Каква је била реакција? Они нису желели да имају ништа с тиме и оптужили су Анету да су јој други испрали мозак. Међутим, неки од оних који су се највише противили касније су почели да проучавају Библију.

Као пример узмимо Епсена, младића од 20 година. Он је чуо за добру вест о Краљевству од Анетиног дечка и одмах је желео библијски студиј. Међутим, чекао је на одслужење затворске казне од четири месеца, пошто је био уплетен у шверц дроге и, као и Анета, у неколико провала. Он је такође користио дуван, марихуану и друге дроге. Шта је онда особу која је била уплетена у такве ствари могло навести да зажели да проучава Библију? Епсен је почео постајати свестан празнине и недостатка смисла у свом начину живота. Он прича: „Привукла су ме библијска обећања о будућности која су дала смисао мом животу. Зато сам почео да проучавам да бих сазнао да ли је оно што ми је речено истина.“

Други желе да проучавају Библију

Негде у то време, младић из истог круга младих људи чуо је за добру вест и почео је да проучава и посећује састанке. Затим је започет студиј с још једним од тих младића који је почео да посећује састанке. Ускоро након тога, још један младић придружио се својим пријатељима у проучавању Библије и духовном напредовању. Затим је још један младић из исте групе био импресиониран позитивним променама које су предузимали његови пријатељи и ускоро је и он желео да проучава Библију.

Затим је Гилберт, млади музичар из исте групе, почео да проучава Библију. Оба његова родитеља умрла су од рака, тако да га је утешила библијска нада о ускрсењу (Јован 5:28, 29). И он је користио марихуану и водио развратан живот и желео је да буде звезда рок музике. Међутим, како је време пролазило, он је дивно напредовао у духовном погледу и ускоро је одлучио да постане Сведок за Јехову. Коначно је Епсенов млађи брат почео да истражује Библију и да се дружи са Сведоцима.

Библијска истина мења животе

Велика промена догодила се у тим младим људима који су обично били немарно обучени, с неочешљаном косом и који су били уплетени у дроге, крађе и друге злочине. Анета је дивна објавитељица Краљевства и служила је као пионир око годину дана. Епсен и Гилберт служе као помоћни пионири, а такође су и слуге помоћници. Обојица су се оженила унутар хришћанске скупштине. Четири даљња члана те групе такође су ревни објавитељи Краљевства!

Шта је с четверомесечном казном коју је требало да Епсен одслужи? Због промена које је предузео у свом животу, његова казна је промењена на 80 сати на послу који служи јавности. Уз пристанак полиције и других, те сате провео је радећи на локалној Краљевској дворани Јеховиних сведока. Полиција је била веома задовољна тим договором.

Да, многи други млади широм света имају прошлост која укључује криминал. Али, истина Божје речи пружила им је одговоре на животна питања и сигурну наду у будућност. Зато они више нису криминалци или корисници дроге и не крећу се около немарно обучени. Тиме што су променили свој начин живота, они су управо као они који су споменути у горњим речима — млади, уредно одевени и активни Сведоци Јехове. Они желе да другима објављују библијска трајна решења за проблеме које данас има тако много младих. (Види 1. Коринћанима 6:9-11.)

[Слика на 8. страни]

Епсен, Анета и Гилберт