Пређи на садржај

Пређи на садржај

Припреме за помоћ одражавају хришћанску љубав

Припреме за помоћ одражавају хришћанску љубав

Припреме за помоћ одражавају хришћанску љубав

„ИМАЈТЕ љубав према целој заједници браће“, подстицао је апостол Петар своје сухришћане (1. Петрова 2:17NW). Таква љубав требало је да превазиђе расне, друштвене и националне границе, зближавајући људе у истинско братство. Кад се међу раним хришћанима појавила потреба с обзиром на материјалне ствари, љубав је мотивисала многе да дају прилоге апостолима за расподелу онима у оскудици. Извештај каже да „имаху све заједно“ (Дела апостола 2:41-45; 4:32).

Таква љубав дошла је до изражаја кад је Водеће тело Јеховиних сведока, крајем 1991, позвало неколико подружница Друштва Кула стражара у Западној Европи да обезбеде храну и одећу за своју браћу у оскудици из Источне Европе, укључујући делове бившег Совјетског Савеза. Доносимо серију извештаја из неких од подружница које су биле укључене.

Шведска

Писмо у којем се објашњава потреба послато је 5. децембра 1991. у свих 348 скупштина у Шведској. Одазив је био тренутан. За неколико дана, први камион с полуприколицом био је на путу за Санкт-Петербург, Русија, натоварен с 15 тона брашна, кухињске масти, конзервисане говедине, млека у праху и сличног. Локални Јеховини сведоци истоварили су камион и брзо разделили 750 пакета онима у оскудици. Касније су још два камиона с полуприколицом одвезла храну за Русију. Укупно је из Шведске послато више од 51,5 тоне.

Спремност да се поклони одећа и обућа надмашила је сва очекивања. Хрпе пакета одеће брзо су се гомилале у Краљевским дворанама. Многи хришћани поклањали су сопствену одећу. Други су куповали нове ствари. Један брат је купио пет одела. Кад је изненађени власник радње сазнао за сврху куповине, поклонио је још пет одела. Други брат је купио кутију чарапа, рукавица и шалова. Кад је објаснио сврху, власник му је понудио 30 нових одела за цену два одела. Власник радње са спортском одећом поклонио је 100 пари нових ципела и чизама.

Сав тај материјал је затим допремљен у подружницу за сортирање, препаковање и утовар. Одећа — која је могла напунити 40 полуприколица — заузела је велики простор у подружници! Браћа и сестре су недељама радили на сортирању те одеће у гомиле за мушкарце, жене, и децу и на паковању у кутије. Употребљено је петнаест различитих камиона с полуприколицама да се одећа безбедно превезе у Русију, Украјину и Естонију.

Брат који је осам пута возио камион Друштва у бивши Совјетски Савез рекао је: „Дочек наше браће на одредиштима био је велика награда. Грлили су нас и љубили, и упркос својим оскудним средствима, они су нама пружили дивну поуку из хришћанске великодушности.“

Финска

И поред тешке рецесије, раширене незапослености и економских проблема у Финској, приближно 18 000 финске браће било је веома спремно да помогне својој браћи у бившем Совјетском Савезу. Послали су преко 58 тона хране у 4 850 пакета у Санкт-Петербург, Естонију, Латвију, Литванију и Калињинград. Такође су празан простор у камионима попунили са 12 кубних метара одеће. За коришћење у делу Краљевства поклоњено је и око 25 половних аутомобила и комбија.

Неке кутије с храном стигле су до 14 објавитеља у Слантију у подручју Санкт-Петербурга. Они су у писму изразили велико цењење. „У нашој скупштини имамо десет старијих сестара. Многи од нас су озбиљно болесни и не можемо сатима стајати у редовима за храну. Међутим, наш небески Отац не даје нам никаквог разлога да будемо обесхрабрени у овим тешким временима, већ наша срца пуни храном и радошћу. Водимо 43 библијска студија на дому.“ Кад је једна сестра из Санкт-Петербурга добила свој пакет са помоћи, била је тако ганута да је плакала два сата пре него што га је отворила.

Данска

У тој малој држави на улазу у Балтичко море, око 16 000 Сведока Јехове организовало се и послало у Украјину 19 камиона са 64 тоне хране у 4 200 кутија; 4 600 кутија висококвалитетне одеће; и 2 269 пари нове обуће. Један брат из Немачке дозволио је подружници да употреби пет камиона, које је затим поклонио браћи у Украјини. Кад се вратио кући, један од возача је рекао: „Установили смо да смо више донели назад него што смо одвезли. Љубав и дух пожртвованости који су показала наша украјинска браћа у великој мери су ојачали нашу веру.“

Возачи су морали да пазе на лопове на путевима у бившем Совјетском Савезу. Неколико дана пре него што је прошао један дански камион, на тој рути догодила се пљачка. Лопови су зауставили конвој од пет камиона с храном једне друге хуманитарне организације, употребивши хеликоптере и аутомате. Отели су свих пет камиона, остављајући возаче покрај пута. Упркос тој опасности, све залихе из данске подружнице безбедно су стигле до браће. За узврат, она су возачу уручила следеће кратко писмо да га понесе кући, написано с великом тешкоћом на енглеском: „Драга данска браћо и сестре: Добили смо вашу помоћ. Јехова ће вас наградити.“

Холандија

Подружница у Холандији послала је 52 тоне хране у 2 600 пакета. Они су достављени у Украјину у два различита конвоја. Сваки пут је остављено шест камиона које су за дело Краљевства на Истоку поклонила браћа из Немачке. Украјинска браћа су већину хране проследила за Москву, Сибир и друга места где је велика оскудица. Осим тога, холандска браћа су поклонила 736 кубних метара одеће и обуће. То је конвојем од 11 камиона који је пратио приватни аутомобил одвезено до Лавова у Украјини.

Након дуге вожње кроз Немачку и Пољску, конвој је без проблема прошао царине у Украјини и дошао на периферију Лавова у 3 сата ујутро. Возачи извештавају: „За кратко време била је спремна група од 140 браће да истовари камионе. Пре него што су почела посао, та понизна браћа су уједињеном молитвом показала своје поуздање у Јехову. Кад је задатак био готов, поново су се сакупила за захвалну молитву Јехови. Након што смо се радовали гостопримству локалне браће, која су обилно дала од оно мало што су имала, отпратила су нас до главног пута, где су се крај пута помолила пре него што смо отишли.

На дугој вожњи кући, могли смо размишљати о многим стварима — о гостопримству браће из Немачке и Пољске и наше браће из Лавова; о њиховој снажној вери и ставу молитве; о гостопримству које су показала пруживши нам смештај и храну док су и сама била у оскудици; о њиховом испољавању јединства и блискости; и о њиховој захвалности. Такође смо размишљали о нашој браћи и сестрама код куће, који су давали тако великодушно.“

Швајцарска

Швајцарска подружница започиње свој извештај цитирајући из Јакова 2:15, 16: „Ако су брат или сестра голи, или немају шта да једу, и рече им који од вас: ’Идите с миром, грејте се и наситите се,‘ а не да им потребе телесне, шта то помаже?“ Извештај затим наставља: „Сетили смо се тог стиха кад нас је Водеће тело Јеховиних сведока позвало да обезбедимо материјалну помоћ за нашу браћу у оскудици.

Одмах су се сви прихватили посла! За само два дана, 12 тона хране у 600 пакета послато је у Украјину помоћу три камиона из Немачке, које је требало поклонити за тамошње дело. Вести да је све стигло безбедно проузроковале су велику радост међу овдашњом браћом. Скупштине су у међувремену сакупљале одећу, тако да је наша подружница ускоро била преплављена кутијама, торбама и врећама! У неким кутијама с дечјом одећом налазиле су се неке играчке од швајцарске деце за непознате пријатеље на далеком Северу. Међу наслаге одеће стављене су и многе табле чоколаде.“

Како је све то испоручено? Извештај каже: „У помоћ нам је прискочила подружница из Француске стављајући нам на располагање два камиона с полуприколицама и четири возача. Поред тога, да би се 72 тоне одвезле у Украјину, био је потребан један камион из наше подружнице и још четири која припадају локалној браћи.“ Конвој, дуг 150 метара, безбедно је стигао до складишта у Лавову, где је на истовар камиона чекало око сто локалне браће. Возачи су известили да језична баријера није представљала проблем зато што су њихова лица одражавала дубоко цењење.

Аустрија

Аустријска браћа су послала 48,5 тона хране, 5 114 кутија одеће и 6 700 пари обуће у Лавов и Ужгород у Украјини. Такође су послала 7 тона хране, 1 418 кутија одеће и 465 пари обуће у Београд, Загреб, Мостар, Осијек и Сарајево у бившој Југославији. Извештај подружнице каже: „Послали смо 12 натоварених камиона с полуприколицама, а пут је био дуг 34 000 километара. Већину тог транспорта обавили су један брат и његов син који су аутопревозници.“

С обзиром на поклањање одеће, извештај наставља: „Као централно складиште користили смо једну Конгресну дворану. Унутра је пристизао товар с једног камиона за другим, док више није било простора. Као у данима Мојсија, требало је да народ буде заустављен да више не доноси (Излазак 36:6). Чак су и неки који нису Сведоци Јехове поклањали новац ’зато што‘, како су рекли, ’овако знамо да ће га особе којима је потребан и добити‘. Такође смо од светских предузећа бесплатно добили неопходне празне кутије.“ Браћа и сестре који су све то сортирали и паковали имали су од 9 до 80 година. Чак су покушали ускладити одговарајућу кравату и кошуљу уз свако одело.

Извештај наводи: „Власти у Аустрији и на границама у великој мери су помогле да се омогуће разни хуманитарни транспорти и да се издају неопходни папири како би се све испоруке могле извршити без великих тешкоћа.“

Италија

Из Рима је послато чак 188 тона хране у два велика конвоја камиона преко Аустрије, Чешко-Словачке и Пољске за бивши Совјетски Савез. Сваки тим конвоја укључивао је шест возача, аутомеханичара, аутоелектричара, тумача, шпедитера, кувара, доктора, вођу конвоја у џипу и брата с караванским возилом.

Храна је набављена од седам снабдевача. Подружница извештава: „Кад су наши снабдевачи сазнали за разлог иницијативе, неки од њих желели су да учествују. Светски снабдевачи поклонили су више стотина килограма тестенине и пиринча, као и кутије за паковање. Други су поклонили зимске гуме за камионе или су се понудили да приложе новац.

Италијанска браћа су ценила ту могућност да помогну. И деца су желела да допринесу. Петогодишњи дечак је послао мали прилог за који је желео да се купи ’конзерва туна велика до неба за браћу у Русији‘. За своје добре оцене у школи, једна мала девојчица добила је од свог деде и баке новац да својим родитељима купи поклон. ’Али‘, написала је она, ’кад сам схватила да многа моја браћа немају све добре ствари за јело које ја имам, помислила сам да је најбољи поклон који могу купити својим родитељима да помогнем тој браћи.‘ У кутију за прилоге ставила је приличну суму новца. ’Надам се да ћу и даље добијати добре оцене, тако да ћу и даље моћи да шаљем новац‘, рекла је она.“ Извештај подружнице завршава изјавом да су писма срдачног цењења од браће из Украјине, многе речи цењења италијанске браће и дивна искуства у припреми и испоруци залиха била подстичућа, охрабрујућа и уједињујућа.

Храна за хиљаде делегата

Први међународни конгрес Јеховиних сведока у бившем Совјетском Савезу одржан је на стадиону Киров у Санкт-Петербургу у Русији, од 28-30. јуна 1992. Том конгресу који је представљао прекретницу, с темом „Носиоци светла“, присуствовало је 46 200 делегата из 28 земаља. Он је пружио још једну прилику за испољавање хришћанске љубави „према целој заједници браће“ (1. Петрова 2:17NW).

Тоне хране из Данске, Финске, Шведске и других земаља Западне Европе бесплатно је подељено хиљадама конгресних делегата из бившег СССР-а, за потрошњу током конгреса. Кад су одлазили с конгреса након завршетка програма, снабдевени су и пакетом хране са залихама за пут до куће.

Овде споменути извештаји показују да давање није било усмерено само у једном правцу — само према истоку. Дошло је до измене давања. Храна и одећа према истоку, да, али према западу безбројни срдачни изрази љубави и искуства која надахњују веру и одражавају устрајност и верност хиљада Јеховиних обожавалаца током деценија̂ притиска и тешкоћа. Тако су обе стране доживеле истинитост Исусових речи: „Више има радости у давању него ли у примању“ (Дела апостола 20:35).

[Слика⁄Дијаграм на 21. страни]

1. Из Финске: Санкт-Петербург, Русија; Талин и Тарту, Естонија; Рига, Латвија; Вилњус и Каунас, Литванија; Калињинград, Русија; Петрозаводск, Карелија

2. Из Холандије: Лавов, Украјина

3. Из Шведске: Санкт-Петербург, Русија; Лавов, Украјина; Невиноминск, Русија

4. Из Данске: Санкт-Петербург, Русија; Лавов, Украјина

5. Из Аустрије: Лавов, Украјина; Београд, Загреб, Мостар, Осијек, Сарајево (у бившој Југославији)

6. Из Швајцарске: Лавов, Украјина

7. Из Италије: Лавов, Украјина

[Слике на 23. страни]

Кутије одеће у шведској подружници

Утовар хуманитарне помоћи

Храна у једном пакету

Сланина и шунка из Данске

Конвој од 11 камиона и 1 аутомобила

Пакети и кофери у аустријској подружници

Истовар камиона у Лавову, Украјина