Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта божанска подложност захтева од нас

Шта божанска подложност захтева од нас

Шта божанска подложност захтева од нас

„Покорите [„подложите“, NW] се дакле Богу“ (ЈАКОВ 4:7).

1. Шта се може рећи о томе какав је Бог кога обожавамо?

 КАКО је Јехова чудесан Бог! Неупоредив, без премца, јединствен на тако много начина! Он је Највиши, Универзални Суверен у коме пребива сва истинска власт. Он је од вечности до вечности и тако славан да га ниједан човек не може видети и остати жив (Излазак 33:20; Римљанима 16:26). Он је бескрајан у моћи и мудрости, апсолутно савршен у правди и сама персонификација љубави. Он је наш Створитељ, наш Судија, наш Законодавац и наш Краљ. Сваки добар дар и сваки савршен поклон долази од њега (Псалам 100:3; Исаија 33:22; Јаков 1:17).

2. Које ствари укључује божанска подложност?

2 С обзиром на све те чињенице, не може бити сумње у вези с нашом обавезом да будемо у подложности према њему. Али, шта то укључује за нас? Многе ствари. Пошто лично не можемо видети Јехову Бога, подложност њему укључује поступање по гласу школоване савести, сарађивање с Божјом земаљском организацијом, признавање световних власти и поштовање начела поглаварства у породичном кругу.

Имати добру савест

3. Да бисмо задржали добру савест, каквим забранама морамо бити послушни?

3 Да бисмо задржали добру савест, морамо бити послушни ономе што се не може наметнути — то јест, законима или начелима која не могу наметнути људи. На пример, десету заповест декалога, управљену против жудње, нису могле наметнути људске власти. То истовремено сведочи за божанско порекло декалога, јер ниједно људско законодавно тело не би донело закон који се, ако се прекрши, не може наметнути помоћу санкција. Јехова је тим законом све Израелце учинио одговорним да буду своји властити полицајци — ако су желели имати добру савест (Излазак 20:17). Исто тако, међу делима тела која ће особу спречити да наследи Божје Краљевсто налазе се ’пакости‘ [„љубомора“, NW] и ’зависти‘ — реакције против којих људске судије не могу наметнути санкције (Галатима 5:19-21). Али, да бисмо имали добру савест, морамо избегавати те реакције.

4. Да бисмо задржали добру савест, по којим библијским начелима морамо живети?

4 Да, морамо живети по библијским начелима. Та начела се могу сажети у две заповести које је Исус Христ објавио у одговору на питање с обзиром на то која је највећа заповест мојсијевског кодекса: „Љуби [Јехову], Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим... Љуби ближњега свога као самога себе“ (Матеј 22:36-40). Оно што је укључено у другу од тих заповести илуструју Исусове речи записане у Матеју 7:12: „Све што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима; јер су у томе и закон и пророци.“

5. Како можемо одржати добар однос с Јеховом Богом?

5 Морамо чинити оно за што знамо да је исправно и уздржавати се од онога за што знамо да је неисправно, без обзира да ли то други примећују или не. То је тако иако се можда можемо провући било тиме да не чинимо оно што треба да чинимо или да чинимо оно што не треба да чинимо. То значи да одржавамо добар однос с нашим небеским Оцем, имајући на уму упозорење које апостол Павле износи у Јеврејима 4:13: „Никакво створење није сакривено пред њим, него је све голо и откривено пред очима онога коме ми треба да одговарамо.“ Устрајност у вршењу онога што је исправно помоћи ће нам да се боримо против подмуклих лукавстава Ђавола, да се одупиремо притисцима света и да водимо борбу против наслеђене склоности према себичности. (Упореди Ефесцима 6:11.)

Подложност Божјој организацији

6. Које је канале комуникације Јехова користио у претхришћанском времену?

6 Јехова Бог нам није дао искључиво право да индивидуално одлучујемо како треба да применимо библијска начела у свом животу. Од почетка историје човечанства, Бог је користио људе као канале комуникације. Тако је Адам био Божји говорник за Еву. Заповест о забрањеном плоду дата је Адаму пре него што је створена Ева, тако да је Адам сигурно информисао Еву која је Божја воља за њу (Постање 2:16-23). Ноје је био Божји пророк за своју породицу и претпотопни свет (Постање 6:13; 2. Петрова 2:5). Аврахам је био Божји говорник за своју породицу (Постање 18:19). Божји пророк и канал комуникације за нацију Израела био је Мојсије (Излазак 3:15, 16; 19:3, 7). Након њега, све до Јована Крститеља, Бог је користио многе пророке, свештенике и краљеве да свом народу саопшти своју вољу.

7, 8. (а) Ко је, након доласка Месије, употребљен за Божје говорнике? (б) Шта божанска подложност захтева од Јеховиних сведока данас?

7 Доласком Месије, Исуса Христа, Бог је употребио њега и с њим тесно повезане апостоле и ученике да служе као Његови говорници. Касније је требало да помазани верни следбеници Исуса Христа служе као „верни и разборити роб“ у саопштавању Јеховином народу како да примењују библијска начела у свом животу. Божанска подложност је значила да се препозна то средство које је користио Јехова Бог (Матеј 24:45-47NW; Ефесцима 4:11-14).

8 Чињенице показују да је „верни и разборити роб“ данас повезан с Јеховиним сведоцима и да је представљен Водећим телом тих Сведока. То тело опет поставља надгледнике у различитим својствима — као што су старешине и путујући представници — да усмеравају дело на локалном нивоу. Божанска подложност захтева од сваког преданог Сведока да буде у подложности тим надгледницима у складу с Јеврејима 13:17: „Слушајте вође своје и поштујте их [„Будите послушни онима који преузимају вођство међу вама и будите подложни“, NW], јер се они старају за душе ваше, као они који ће одговарати за њих, и то нека буде тако да би они то с радошћу учинили, а не уздишући, јер вам тад то не би помогло.“

Прихватање дисциплине

9. Шта често укључује божанска подложност?

9 Божанска подложност је често питање прихватања дисциплине од оних који служе као надгледници. Ако сами себе стално не држимо у потребној дисциплини, можда нам је потребан савет и дисциплина од оних који имају искуство и ауторитет да то учине, као што су скупштинске старешине. Прихватање такве дисциплине пут је мудрости (Пословице 12:15; 19:20).

10. Коју обавезу имају они који примењују дисциплину?

10 Очигледно је да старешине које примењују дисциплину морају и сами да буду примери божанске подложности. Како? Према Галатима 6:1, они треба да имају не само добар начин саветовања, већ треба да буду и примерни: „Браћо! ако и упадне човек у какав грех, ви који сте духовни, исправљајте га духом благости. Али чувај себе, да и ти не будеш искушан!“ Другим речима, савет старешине мора да буде у складу с његовим примером. То је у складу с побудом датом у 2. Тимотеју 2:24, 25 и Титу 1:9. Да, они који примењују укор или исправљање морају бити веома пажљиви да никад не буду груби. Они увек треба да буду благи, доброхотни, а ипак чврсти у подупирању начела̂ из Божје речи. Треба да буду непристрани слушачи, освежавајући за оне који су оптерећени и натоварени. (Упореди Матеј 11:28-30.)

Подложност вишим властима

11. Шта се захтева од хришћана у њиховим односима према световним властима?

11 Божанска подложност захтева од нас да слушамо и световне власти. У Римљанима 13:1 пружен нам је савет: ’Сви да се покоравају вишим властима, јер нема власти да није од Бога, и власти што постоје од Бога су одређене.‘ Те речи од нас, између осталог, захтевају да се покоравамо саобраћајним законима и да будемо савесни с обзиром на плаћање пореза̂ и данака, као што апостол Павле бележи у Римљанима 13:7.

12. У ком је погледу наша подложност цезару релативна?

12 Ипак, сасвим је јасно да сва та подложност цезару мора да буде релативна. Увек морамо имати на уму начело које је навео Исус Христ, како је записано у Матеју 22:21: „Подајте дакле цару царево а божје Богу.“ Фуснота за Римљанима 13:1 у Oxford NIV [New International Version] Скофилдове Study Bible примећује: „То не значи да он мора слушати правила која су неморална или антихришћанска. У таквим случајевима, његова је дужност да слуша Бога пре него људе (Дела апостола 5:29; упор. Дан. 3:16-18; 6:10, фусн., NW).“

Божанска подложност у породичном кругу

13. Шта божанска подложност у породичном кругу захтева од чланова породице?

13 Унутар породичног круга, муж и отац служи као поглавар. То захтева да жене поступају према савету датом у Ефесцима 5:22, 23: „Жене, будите покорне својим мужевима као Господу, јер је муж поглавар жени, као што је Христос поглавар Цркви.“ a Што се тиче деце, она не доносе властита правила, већ божанску подложност дугују и оцу и мајци, као што Павле објашњава у Ефесцима 6:1-3: „Децо, слушајте своје родитеље у Господу, јер је то право. Поштуј оца свога и матер своју (то је прва заповест с обећањем), да будеш срећан и да живиш дуго на земљи.“

14. Шта божанска подложност захтева од поглавара породице?

14 Наравно, женама и деци је лакше да изражавају такву божанску подложност кад мужеви и очеви и сами испољавају божанску подложност. Они то чине исказујући своје поглаварство у складу с библијским начелима, као што су начела која се налазе у Ефесцима 5:28, 29 и 6:4: „Тако треба мужеви да љубе своје жене као своја телеса. Који љуби жену своју себе самога љуби. Јер нико не омрзну кад на своју пу̏т, него је храни и греје као и Господ цркву.“ „Оцеви, не раздражујте деце своје, него их одгајите у науци [„дисциплини“, NW] и у страху од [Јехове].“

Помоћ у показивању божанске подложности

15. Који ће нам плод духа помоћи да показујемо божанску подложност?

15 Шта ће нам помоћи да показујемо божанску подложност на тим различитим подручјима? Као прво, ту је несебична љубав — љубав према Јехови Богу и према онима које је поставио изнад нас. У 1. Јовановој 5:3 речено нам је: „Јер љубав према Богу у томе је да заповести његове држимо. А заповести његове нису тешке.“ Исус је изнео исту мисао у Јовану 14:15: „Ако ме љубите, држите заповести моје.“ Заиста, љубав — најистакнутији плод духа — помоћи ће нам да ценимо све што је Јехова учинио за нас и тиме ће нам помоћи да исказујемо божанску подложност (Галатима 5:22).

16. Од какве је помоћи божански страх у показивању божанске подложности?

16 Као друго, ту је божански страх. Страх од тога да не угодимо Јехови Богу помоћи ће нам зато што то значи ’мржњу на зло‘ (Пословице 8:13). Без сумње, страх од тога да не угодимо Јехови чуваће нас од компромиса због страха од човека. Он ће нам такође помоћи да слушамо Божја упутства без обзира какве тешкоће морамо савладати. Надаље, он ће нас чувати да не подлегнемо искушењима или нагињањима ка погрешном поступању. Писма показују да је страх Јеховин био оно што је омогућило Аврахаму да покуша да жртвује свог вољеног сина Исака као жртву, и да је страх да не угоди Јехови омогућио Јосифу да се успешно одупре неморалном удварању Потифарове жене (Постање 22:12; 39:9).

17. Коју улогу у нашем исказивању божанске подложности игра вера?

17 Трећа помоћ је вера у Јехову Бога. Вера ће нам помоћи да следимо савет из Пословица 3:5, 6: „Свим се срцем својим уздај у [Јехову], а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити.“ Вера ће нам помоћи посебно онда кад нам се чини да неправедно трпимо или осећамо да се према нама поступа пристрано због наше расе или националности или неког сукоба личности. Неки можда такође сматрају да су неисправно превиђени зато што нису препоручени да служе као старешине или слуге помоћници. Ако имамо веру, чекаћемо на Јехову да исправи ствари у своје право време. У међувремену, можда треба да развијамо стрпљиву устрајност (Јеремијине тугованке 3:26).

18. Која је четврта помоћ у нашем испољавању божанске подложности?

18 Четврта помоћ је понизност. Понизна особа нема тешкоћа у показивању божанске подложности зато што ’у понизности сматра друге већима од себе‘. Понизна особа је спремна да се понаша као „најмањи“ (Филипљанима 2:2-4; Лука 9:48). Међутим, за поносну особу је увредљиво да буде у подложности и љути се на то. Каже се да ће таква особа радије бити уништена поносом него спашена критиком.

19. Који је изврстан пример понизности пружио бивши председник Друштва Кула стражара?

19 Изврстан пример понизности и божанске подложности пружио је једном приликом Џозеф Ратерфорд, други председник Библијског и трактатног друштва Кула Стражара. Кад је Хитлер забранио дело Јеховиних сведока у Немачкој, тамошња браћа су му писала питајући шта би требало да учине с обзиром на забрану њихових састанака и проповедничке активности. Он је то споменуо бетелској породици и отворено признао да не зна шта да каже немачкој браћи, посебно зато што су биле укључене оштре санкције. Рекао је да би радо чуо ако би неко знао шта да им се каже. Какав понизан дух! b

Користи од показивања божанске подложности

20. Који благослови наступају из показивања божанске подложности?

20 С правом се може поставити питање: Које су користи од показивања божанске подложности? Заиста су многе. Избегавамо тескобе и фрустрације које доживљавају они који поступају независно. Радујемо се добром односу с Јеховом Богом. Имамо најбоље друштво с нашом хришћанском браћом. Надаље, понашајући се законито избегавамо непотребне невоље са световним властима. Такође се радујемо срећном породичном животу као мужеви и жене, као родитељи и деца. Осим тога, одржавајући божанску подложност, поступамо у складу са саветом датим у Пословицама 27:11: „Буди, сине, мудар, срце ми обрадуј, па ћу лако одговорити оном који ме ружи.“

[Фусноте]

a Један пионир је неожењеном пиониру похвално говорио о поштовању и љубазној подршци своје жене. Неожењени пионир је мислио да његов брат треба да каже нешто и о другим особинама своје жене. Али, годинама касније, кад се неожењени пионир и сам оженио, увидео је колико је у брачној срећи важна љубазна подршка од стране жене.

b Након многих молитви и проучавања Божје речи, Џозеф Ратерфорд је јасно увидео какав одговор треба да да̂ браћи у Немачкој. Није било на њему да им каже шта треба или не треба да чине. Имали су Божју реч која им јасно каже шта треба да чине с обзиром на заједничко састајање и сведочење. Зато су немачка браћа прешла у илегалу, али су наставила слушати Јеховине заповести да се састају заједно и да сведоче о његовом имену и Краљевству.

Питања за понављање

◻ Које је људе Бог употребио као канале комуникације, и шта им његове слуге дугују?

◻ На које се различите односе примењује божанска подложност?

◻ Које особине ће нам помоћи да показујемо божанску подложност?

◻ До којих благослова доводи божанска подложност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Бог је употребио храмско уређење у Јерусалиму да свом народу саопшти своју вољу

[Слике на 18. страни]

Подручја на којима можемо показати божанску подложност