Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мисионари са Микронезије

Мисионари са Микронезије

Мисионари са Микронезије

МАДА одвојени широким пространствима наизглед бескрајног Тихог океана, мисионари са Микронезије ипак успевају да се сваке године сакупе на „породични састанак“. А где се сви ти еванђелизатори са далеких острва састају? Сасвим одговарајуће, на месту које је локална влада назвала Јеховина улица — адреса Гуамске подружнице под којом они служе.

Јуна 1992, у подружницу се стекло 56 мисионара да би присуствовали обласном конгресу „Носиоци светла“. Смех и весео разговор испунили су атмосферу док су обнављали дугогодишња пријатељства и развијали нова. Као и увек, поређали су се на степеништу Краљевске дворане за групну фотографију, а затим су сели за три дуга банкет стола да би поделили годишњи мисионарски оброк, што је ове године било увеличано посетом Алберта Шредера, члана Водећег тела.

За многе мисионаре овај годишњи скуп у Гуаму једина је прилика да напусте своје мајушне тропске домове. А како су само ти домови мајушни. Острво Ебај, једно од Маршалских острва, има површину од само 32 хектара. И мисионарски дом Маџуро на Маршалским острвима и дом Кирибати на Гилбертовим острвима смештени су на дугим, уским атолима мањим од 0,8 километара ширине. Зато мисионари на најбољи начин користе своје узбудљиво путовање за Гуам.

Иако замисао о проповедању на удаљеним тропским острвима изгледа романтично, то је у ствари један изазов с којим је мало људи способно да се суочи. Занимљиво је да је само 7 од 56 мисионара из Библијске школе Гилеад Друштва Кула стражара. Већина долази са Хаваја или Филипина где су били слуге пионири који су већ навикли на тропе, и дошли су на своју мисионарску доделу директно из својих родних земаља.

Пошто су острва Микронезије смештена веома близу екватора, мисионари се морају борити са загушљивом топлотом и влагом да би достигли становнике са добром вешћу. Комуникација може бити још већи изазов. Свако острво или група острва има свој сопствени језик — од којих су неки тако непознати да нису ни евидентирани у речнику — и могу протећи године пре него што придошлица буде у стању да течно говори. Да би људима у овим различитим острвским културама помогла да разумеју Библију, гуамска подружница штампа литературу на 11 језика, од којих се 9 говоре искључиво у Микронезији.

Нека острва толико су забачена да се могу достићи само бродом. Мисионарски дом Тол на острвима Чук (Трук) смештен је на једном таквом острву, и тамошњи мисионари могу да користе само соларне плоче које производе електричну енергију за само неколико сати дневно.

Свеукупно, постоји 14 мисионарских домова широм Микронезије, који обухватају подручје приближно величини континенталних Сједињених Америчких Држава. Од више од 400 000 људи који живе у тој регији, 1 000 су објавитељи добре вести, организовани у 20 скупштина и 3 одвојене групе.

Иако су људи Микронезије углавном веома пријатељски настројени, локални религиозни обичаји и притисак породице многе одвраћају да не прихвате истину о Божјем Краљевству. Зато, мада у глобалу проповедничко дело цвета (тих 1 000 објавитеља Краљевства води преко 2 000 библијских студија), неке скупштине и групе остају мале. На пример, на острву Тинијану има само 5 објавитеља, на острву Науру само 7, а скупштине на Јапу, Косраеу и Роти имају свака по мање од 40 објавитеља. Поред свега тога, неки мисионари остају на својим доделама више од 20 година. Вреди запазити да су свих 6 мисионара на острву Белау овде најмање 12 година.

За оне који устрају, награде су велике. Ту су свакодневне прилике за дивљење лепоти Јеховиног стварства. Бујна острва Микронезије разбацана су као мали зелени драгуљи по плавој позадини Тихог океана. Километри ненатрпаних плажа и коралних гребенова око којих врве рибе дивних боја маме подводне пливаче и ронилачке ентузијасте да истраже неке од најодабранијих ронилачких тачака на свету. А на крају сваког дана може се посматрати величанствени призор сунчевог заласка на океану.

Међутим, највећа награда је предност служења Јехови говорењем другима о његовим дивним обећањима за будућност. Због тога што мисионари са Микронезије непрестано теже ка тој награди, они испуњавају речи из Исаије 42:12: „Нек се да [Јехови] слава и хвала његова нека се по острвима јавља.“

[Мапа/Слика на 31. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Баригада, Гуам

Санта Рита, Гуам

Корор, Белау

(Чук) Трук острва

Тарава, Кирибати

Косрае

Еби

Маршалска острва

Маџуро

Колонија, Понапе

Сонгсонг, Рота

Сајпан

Јап

МИКРОНЕЗИЈА

МЕЛАНЕЗИЈА

КАРОЛИНСКА ОСТРВА

ТИХИ ОКЕАН

ФИЛИПИНИ

НОВА ГВИНЕЈА

ЕКВАТОР

[Слика]

Састанак мисионара у Гуаму, јуна 1992.