Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радуј се! Каце се преливају уљем

Радуј се! Каце се преливају уљем

Призори из Обећане земље

Радуј се! Каце се преливају уљем

ПРОРОК Јоел подстицао је ’синове Циона да се радују и веселе у Јехови‘. У описивању њихове радости и просперитета користио се маслиновим уљем: „И гумна ће се напунити жита, а каце ће се прељевати вином и уљем“ (ДК) (Јоел 2:23, 24).

Да си живео у Израелу у библијска времена, радовао би се томе да поред своје куће, или у својим пољима, имаш маслиново дрво као што је приказано горе. a То би ти олакшало живот и учинило га пријатнијим. Зашто би једно маслиново дрво било тако важно? (Упореди Судије 9:8, 9.)

Као прво, погледај добро своје дрво. Маслинова стабла могу живети вековима, нека преко хиљаду година, тако да би испитивање вероватно показало једно чворновато, пепељасто дебло. Твоје дрво може бити високо до 6 метара, свакако не тако високо као кедар или тако грациозно као палма. Његово зимзелено лишће, са сребрнастим сјајем, пружа сенку током целе године. Ипак, ти своје стабло нећеш ценити првенствено по његовом изгледу или сенци. Далеко од тога.

Плод је оно што се вреднује, те хиљаде зелених или црних маслина! То је оно што маслину чини битним фактором у свакодневном животу и активностима људи у Израелу. Стабло је у мају прекривено светлим цветовима, припремајући се за бобице маслина (Јоб 15:33). Како оне сазревају, могу се мењати од жутозелене до тамносмеђе или црне.

Берба маслина у октобру-новембру била је напоран посао. Штаповима би млатио стабло тако да би зрели плодови падали доле на раширене простираче (Деутероном 24:20). Маслине су се прале пре прераде, као што је потапање у туршију да би се уклонио њихов нормалан горак укус. А шта је следеће?

То би зависило од тога на који начин желиш да уживаш или искористиш своју богату бербу. Могао би јести маслине сирове, или би их могао укиселити тако да твоја породица има укусну залиху током многих месеци. Маслине су могле бити главна компонента у исхрани, а оброк се могао састојати од неколико укусних маслина заједно са јечменим колачима.

Ипак, ти би вероватно највећи део маслина прерадио, што је потребно да би се добио изванредно користан и вредан артикал — маслиново уље. Могао би добити уље различитог квалитета, користећи га на многе начине. Прво, могао би лако истући или измуљати зреле маслине у ступи или их чак гњечити под ногама (Михеј 6:15). Тако се производило најквалитетније уље, које се сада зове девичанско, што је било одговарајуће за светиљке које су осветљавале табернакл (Излазак 25:37; 27:20, 21). Замисли како би ценио залиху тог одабраног уља за коришћење у кувању за специјалне прилике!

Маслине, чак и оне слабијег квалитета, могу се ставити у пресу да би се из пулпе исцедило више уља, мада ће оно бити нижег квалитета. Пулпа се састоји од око 50 посто уља. Могу се користити различите методе пресовања, а једна је приказана овде. Целе или делимично згњечене маслине стављале су се у цилиндричну основу. Млински камен, који је покретао магарац или човек, окретао се преко њих, истискујући уље које је истицало и сакупљало се у ћупове (Матеј 18:6).

Маслиново уље може се упоредити с течним златом — тако се високо ценило и на толико много начина се користило. Једно стабло могло је произвести годишњу залиху уља за петочлану или шесточлану породицу. Било је главна компонента њихове исхране, пошто је лако за варење и богато енергијом. (Упореди Јеремија 41:8; Езекјел 16:13.) Могао си парфимисати мало уља и користити га као козметичко средство или излити мало тога на главу госта као гест гостопримства (2. Самуелова 12:20; Псалам 45:8[7, ДК]; Лука 7:46). Могао си га користити као ублажујући лек за ране (Исаија 1:6; Марко 6:13; Лука 10:34).

Овим нису исцрпљени сви начини употребе богате залихе маслиновог уља. Могао би га такође употребити за осветљење свог дома, као део жртве Богу, или као артикал за уносну трговину. Да, у библијска времена маслиново дрво било је једна јако вредна биљка, тако да га је Јоел одговарајуће могао употребити да прикаже просперитет и радост (Деутероном 6:11; Псалам 52:10[8, ДК]; Јеремија 11:16; Матеј 25:3-8).

[Фуснота]

a За шири поглед на овај призор, види Календар Јеховиних сведока 1993.

[Извор слике на 24. страни]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.