Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хоћеш ли следити Божје упозорење?

Хоћеш ли следити Божје упозорење?

Хоћеш ли следити Божје упозорење?

ЉУДИ често занемарују упозорења која могу спасти живот. Већина становника Помпеја изабрала је да занемари љутити звук планине Везув. На сличан начин, већина људи данас занемарује упозорења о долазећој глобалној катастрофи. Али, за оне који су спремни да се суоче с чињеницама, упозорење је стварно као бљесак муња и ватра која је излазила из планине Везув у првом веку. Два светска рата, стотине мањих оружаних сукоба, глади, велики земљотреси, пошасти, талас за таласом криминала и насиља и светом раширена проповедничка акција, све заједно сачињава драматично упозорење да се људско друштво брзо приближава катаклизмичној кризи.

Библија пружа следеће отрежњујуће предсказање: „Тад [ће] бити невоља велика, каква није била од постања света до сад, нити ће икад бити“ (Матеј 24:21). Као што је био случај у катастрофи у Помпејима, биће оних који ће избећи — „мноштво велико, које не могаше нико избројити, од свакога рода и племена, народа и језика“ преживеће, то јест, ’доћи ће од патње [„невоље“, Даничић-Караџић] велике‘ (Откривење 7:9, 14).

Питање је: Када ће то уништење доћи? Постоји убедљив разлог за веровање да је та невоља непосредно пред нама. Исусови ученици очигледно су желели да сазнају када ће то бити и зато су питали: „Какав ће бити знак твога доласка и свршетка света?“ (Матеј 24:3). Обрати пажњу на одговор који је дао Исус Христ.

Рат — истакнуто обележје сложеног знака

Исус није прорекао само један изузетан догађај. Уместо тога, говорио је о серији догађаја који ће, узети као целина, сачињавати божанско упозорење — сложени знак сврштека система ствари. Први проречени догађај описан је у Матеју 24:7: „Устаће народ на народ и краљевство на краљевство.“ У паралелном пророчанству у Откривењу 6:4, Библија је прорекла да ће се ’са земље узети мир‘ (ДК). То је значило рат у обиму без преседана.

Историја нам говори да ово пророчанство о глобалном рату има своје испуњење од значајне 1914. године. Књига American Adventures каже с обзиром на године пре 1914: „Многи Американци су пуни наде ушли у нови век. То су биле ’добре године‘ и трајале су до друге деценије овог века... Онда је, 28. јула 1914, то расположење било уздрмано једном речју: рат.“ Тако је почео први светски рат, који је трајао од 1914. до 1918. и који су неки означили као „рат који ће окончати све ратове“. У тај рат директно је било укључено двадесет осам земаља. И ако укључиш земље које су служиле као њихове колоније, зараћене нације сачињавале су скоро 90 посто светског становништва тог времена.

Први светски рат такође је видео употребу нових и веома смртоносних средстава за ратовање, као што су машинска пушка, отровни гас, бацачи пламена, тенкови, авиони и подморнице. Убијено је скоро десет милиона војника — више од свих војника у свим великим ратовима који су се водили у претходних 100 година! Рањено је око 21 милион војника. Заиста, то је био глобалан рат који је 1914. годину означио као почетак ’последњих дана‘ (2. Тимотеју 3:1). Међутим, рат је био само једно обележје Исусовог знака.

Други делови знака

Исус је додао: „Биће глади и земљотреса по разним местима. То ће све бити само почетак болова“ (Матеј 24:7, 8). Лука 21:11 додаје тој листи ’поморе‘ (ДК). Пре него што је први светски рат завршио, епидемија шпанске грознице почела се брзо ширити Земљом. Коначно је убила преко 20 милиона људи, више од свих оних који су убијени у рату.

Током и после рата, милиони других умрли су од глади. И земљотреси су узели висок данак. Године 1915. у Италији је погинуло више од 30 000; 1920. је у Кини погинуло око 200 000; 1923. у Јапану је страдало скоро 143 000. Ипак, као што је Исус указао, све то било је само почетак болова. Један речник дефинише ту „бол“ као „кратки пробадајући напад бола“. Овај свет посрће из једног напада бола у други са све већим интензитетом и учесталошћу од 1914. На пример, само 21 годину после првог светског рата избио је други светски рат, који је однео 50 милиона жртава и увео човечанство у нуклеарно доба.

Последњих година много се говори о још једном узроку несреће: човековом уништавању околине. Иако Исус у свом пророчанству то није посебно споменуо, Откривење 11:18 указује да ће човек пре долазећег уништења ’кварити земљу‘ (Димитрије Стефановић). Докази тог кварења су обилни. Како је цитирано у књизи State of the World 1988, стручни саветник за човекову околину Норман Мајерз (Norman Myers) даје следећу застрашујућу поруку: „Ниједна генерација у прошлости није се суочила с изгледом масовног истребљења унутар свог животног века. Ниједна генерација у будућности неће се суочити са сличним изазовом: ако ова садашња генерација не успе да изађе на крај с тим задатком, биће учињена штета и неће бити ’другог покушаја‘.“

Размисли о извештају из издања Newsweeka од 17. фебруара 1992. у вези с истрошеношћу озона у атмосфери. Специјалиста за озон из организације Greenpeace Александра Ален (Alexandra Allen) цитирана је како упозорава да губитак озона „данас представља претњу за будућност живота на Земљи“. (Види Оквир на овој страни за даљње доказе о уништавању околине на Земљи.)

Простор не дозвољава да се детаљно размотре сви аспекти Исусовог пророчанства. (Види табелу на 5. страни за преглед других пророчанских обележја.) Ипак, једно обележје које се не може превидети описано је у Матеју 24:14: „Ово еванђеље о краљевству проповедаће се по свему свету за сведочанство свима народима. И онда ће доћи крај.“ Нема сумње у то ко обавља то глобално проповедничко дело. Јеховини сведоци у 229 земаља провели су у том делу више од милијарде сати само у 1992. години. Тако њихово дело сачињава један од највидљивијих доказа да живимо у последњим данима.

Недај се завести!

Међутим, неки могу приговорити да је сав тај говор о ’последњим данима‘ чисти песимизам. ’Шта је с недавним укидањем комунизма у Источној Европи‘, питају они, ’или с напорима суперсила да остваре мир? Зар то нису докази да се ствари поправљају?‘ Не. Запази да Исус није рекао да ће цели свет непрестано бити обасут ратовима, земљотресима и глађу током последњих дана. Да би се добра вест проповедала широм света, биће потребни бар неки периоди релативног мира.

Присети се и тога да је Исус упоредио последње дане са данима пре нојевског потопа. У то време људи су били заокупљени јелом, пићем и женидбом — нормалним животним активностима (Матеј 24:37-39). То указује да, иако ће стање током последњих дана бити тескобно, ствари се неће дегенерисати до те мере да ће бити немогуће обављати нормалне животне послове. Као што је било у Нојево време, огромна већина човечанства толико је заокупљена свакодневним стварима да не обраћа пажњу озбиљности времена.

Према томе, било би опасно упасти у равнодушност због неких наизглед повољних политичких догађаја. (Упореди 1. Солуњанима 5:3.) Постоје обилни докази да се Исусово пророчанство испуњава сада — упозорење да је уништење близу!

Славне последице

Уништење Помпеја донело је смрт и јад. Међутим, крај овог садашњег система очистиће пут за вечни живот на дивној рајској Земљи (Откривење 21:3, 4). Разједињујуће људске владавине више неће ратовима пустошити Земљу. Људи више неће дрхтати на претњу нуклеарног холокауста. Нестаће фабрике које избацују отровне хемикалије у околину (Данијел 2:44).

Тада ће свака жива особа бити љубитељ праведности и истински пријатељ, потпуно послушан владавини Краљевства (Псалам 37:10, 11). Болнице, мртвачнице и гробља биће ствар прошлости. Такође више неће бити развода, одвајања, депресије и злостављања деце (Исаија 25:8; 65:17).

Да ли желиш преживети последње дане и бити на животу да видиш Божји славни нови свет? Онда ’бдиј јер не знаш кад ће то време настати‘ (Марко 13:33). Међутим, светски догађаји јасно показују да је одређено време близу — опасно близу за многе. Нема времена за губљење. Зато предузми акцију којом се спасава живот и потражи оне који следе глобалан знак последњих дана. Они се могу лако идентификовати, јер само они слушају Исусову заповест да широм света проповедају добру вест о Краљевству. Заједно с њима, предузми кораке да се сврсташ у редове Краља, Христа Исуса, за кога је речено: „У име његово уздаће се народи“ (Матеј 12:18, 21).

[Оквир на 5. страни]

Двадесет четири обележја знака

1. Ратови без преседана (Матеј 24:6, 7; Откривење 6:4)

2. Земљотреси (Матеј 24:7; Марко 13:8)

3. Несташице хране (Матеј 24:7; Марко 13:8)

4. Пошасти (Лука 21:11; Откривење 6:8)

5. Пораст безакоња (Матеј 24:12)

6. Уништавање Земље (Откривење 11:18)

7. Охладиће љубав (Матеј 24:12)

8. Страшни призори (Лука 21:11)

9. Прекомерна љубав према новцу (2. Тимотеју 3:2)

10. Непослушност родитељима (2. Тимотеју 3:2)

11. Љубав према задовољствима више него према Богу (2. Тимотеју 3:4)

12. Доминира љубав према своме „ја“ (2. Тимотеју 3:2)

13. Опште помањкање природне наклоности (2. Тимотеју 3:3)

14. Људи нису отворени ни за какав договор (2. Тимотеју 3:3)

15. Нема самосавладавања на свим нивоима друштва (2. Тимотеју 3:3)

16. Распрострањени губитак љубави и доброте (2. Тимотеју 3:3)

17. Многи лицемерно тврде да су хришћани (2. Тимотеју 3:5)

18. Многи неумерено једу и пију (Лука 21:34)

19. Ругачи одбацују знак (2. Петрова 3:3, 4)

20. Активни су многи лажни пророци (Матеј 24:5, 11; Марко 13:6)

21. Проповедање добре вести о Божјем успостављеном Краљевству (Матеј 24:14; Марко 13:10)

22. Прогањање правих хришћана (Матеј 24:9; Лука 21:12)

23. Узвик о миру и безбедности биће врхунац последњих дана (1. Солуњанима 5:3)

24. Људи не обраћају пажњу на опасност (Матеј 24:39)

[Оквир на 6. страни]

Еколошки проблеми — знак времена

◻ Заштитни озонски омотач над густо насељеним пространствима Северне хемисфере стањује се два пута брже него што су то научници сматрали пре само неколико година.

◻ Сваког дана изумре најмање 140 биљних и животињских врста.

◻ Атмосферски ниво угљен-диоксида који зауставља топлоту сада је 26 посто виши од прединдустријске концентрације и наставља да расте.

◻ Површина Земље је 1990. била топлија него било које године откако се средином 19. века почело с таквим мерењима; шест од седам најтоплијих забележених година било је од 1980.

◻ Шуме нестају брзином од око 17 милиона хектара годишње, што је подручје око половине величине Финске.

◻ Светско становништво расте брзином од 92 милиона годишње — приближно још један Мексико сваке године; од тог броја, 88 милиона повећа се у земљама у развоју.

◻ Око 1,2 милијарде људи нема воду која је сигурна за пиће.

Према књизи “State of the World 1992”, од Worldwatch Institute, стране 3, 4, W. W. Norton & Company, New York, London.

[Слика на 7. страни]

Након уништења доћи ће Божји славни нови свет