Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сјај седе косе

Сјај седе косе

Сјај седе косе

КАКО ће узбудљив бити разговор с верним мужевима и женама старог доба! Помисли само да разговараш с мужевима као што су Ноје, Аврахам, Мојсије и Јован Крститељ, као и с женама као што су Сара, Рахаб, Рут и Дебора! Зар нећеш бити очаран кад их чујеш како причају извештаје о изванредним догађајима из давних времена којих су били очевици?

Зар се већ данас не радујеш кад слушаш верне старије појединце како преносе своја искуства о томе како су они и други одржали своју беспрекорност према Богу под кушњама, укључујући забране, батине и затварање због праведности? Сасвим сигурно! Наша љубав према Богу и наше поштовање према њима расте док нам причају о својим осећањима и посебно о свом срдачном цењењу Јеховине бриге пуне љубави.

Међу Божјим народом, верни старији мушкарци и жене увек су се поштовали због свог искуства, спознања и мудрости. У ствари, у Закон који је Бог дао Израелцима био је укључен следећи налог: „Пред седом главом устани и поштуј лице стараца, и бој се Бога свога. Ја сам [Јехова]“ (Левитик 19:32). Хебрејска реч за старост или дубока старост долази од корена који значи „поседети“ и преводи се и са „седоглавост“. Зато се од Израелаца очекивало да устану у знак поштовања према старијој особи, чинећи то у смерном Божјем страху.

Да ли данас постоји тај став пун поштовања? На пример, да ли млади учтиво отварају врата старијима? Да ли млади или младе одрасле особе обично препуштају своје место у пуном лифту некој старијој особи? Или, да ли млађи појединци великодушно уступају своје место старијима у препуном аутобусу или возу? Чак се и међу хришћанима приметио пропуст да се чине такве ствари.

Међутим, да би угодили Јехови Богу, хришћани морају поступати у складу с његовим гледиштем и избегавати размишљање, говор и поступке оних који су ’себични, непокорни родитељима, неблагодарни и непријатељи добра‘ (2. Тимотеју 3:1-5). Шта, дакле, Божја реч каже о младости у односу на седоглавост?

Снага младости

Библија признаје младалачку снагу и њене предности, наводећи: „Снага је младићима слава“ (Пословице 20:29). У древном Израелу је снага младих Левита коришћена у храму, често за многе теже задатке. Данас много посла у фабрикама, бетелским домовима и на грађевинским пројектима Друштва Кула стражара обављају млади мушкарци и жене који су понудили своју снагу и способности за унапређивање интереса Краљевства (Матеј 6:33). Тако они уживају у дивним предностима у Божјој служби.

Пословица коју смо управо цитирали завршава речима, „а старцима част је седа коса“. Кад се младалачка снага повеже с дугогодишњим искуством и мудрошћу, формира се веома снажна комбинација.

Да то илуструјемо: Млади тесар почетник од кога се тражи да постави неке плоче настоји да изврши тај задатак младалачком снагом. Старији, искуснији тесар примећује да, упркос својој снази, млађи помоћник удара ексер много пута да би га забио. Старији радник препоручује да младић држи чекић на крају дршке, уместо близу његове металне главе. То омогућује младој особи да удара ексере већом снагом, штедећи време и енергију.

Слично томе, млада, енергична жена може кроз покушаје и погрешке научити да ће се неке тканине уништити ако се не перу према упутствима. Међутим, искусна жена зна да се исплати узети време да се одећа сортира и да се нека одећа опере одвојено. Она је такође научила да може избећи да пегла неке ствари ако слаже одећу док је скида с конопца за веш или је вади из машине за сушење веша.

Учење од искусних људи може олакшати живот. Међутим, понекад чак и најискуснија особа не може обавити неке послове које је он или она лако извршавао неколико година раније. Један писац је згодно приметио: „Кад бисмо само у младости знали а у старости могли.“ Али, како је само добро кад старији цене снагу млађих и стрпљиво им преносе искуство које су стекли кроз године — и кад млади понизно прихватају предлоге! На тај начин, корист извлаче обе старосне групе.

Стицање сјаја

Није довољна само старост. „Године не дају увек мудрост, није увек само старост која уме да пресуди“, рекао је млади Елиху (Јоб 32:9; Проповедник 4:13). Да би била заиста цењена због седе косе, старија особа би требало да је боље искористила свој живот него да је немарано проводила своје време у гледању телевизије, посећивању спортских догађаја или забављању на неки други начин. А чак и у каснијим годинама, старији треба да наставе са учењем.

Неки људи се хвале начином како они нешто раде или кажу: „Искуство је најбољи учитељ.“ Ипак, Божја реч саветује: „Ко је паметан нек слуша и своје ће знање повећати, а мудри ће вештији постати“ (Пословице 1:5; упореди 1. Коринћанима 10:11). Искуство није увек најбољи учитељ, јер можемо учити из грешака других а да не морамо и сами правити исте грешке. Осим тога, хришћанин жели задржати на уму да је ’седа коса венац части који се на путу праведника стиче‘ (Пословице 16:31). Живот проведен у верној служби Јехови диван је с његовог гледишта и заслужује поштовање других као добар пример. Наравно, учење о Богу и стицање искуства „на путу праведника“ може почети рано у животу и треба да буде процес који никад не престаје (Римљанима 11:33, 34).

То се може илустровати искуством које укључује једног седмогодишњег дечака из Шведске. Он је питао надгледника Теократске школе проповедања у скупштини да ли се може укључити у школу. Надгледник је питао: „Зашто?“ Дете је на то одговорило: „Не може се протраћити цели живот!“ (Проповедник 12:3 [12:1, ДК]). Какав позитиван пример како за младе тако и за старе!

Исказивати част седој коси

У данашњем друштву влада узнемиравајућа тенденција да се већа вредност придаје физичком изгледу и атлетској способности и да се с осећајем супериорности гледа на старије. Какав став треба да имају хришћани према онима са седом косом у скупштини?

Уместо да се не обазиремо на старије хришћане, треба да их узмемо у обзир и с њима проводимо време. На пример, да ли на недељним састанцима Јеховиних сведока у Краљевској дворани стављаш себи у дужност да поздравиш старије? Они истински цене поздраве оних који су млађи и других. А како се старији само радују што могу бити присутни на заједничким дружењима суверника различитих старосних група! Иако млађи брачни парови можда имају више заједничког с другим брачним паровима своје старосне групе, било би корисно да се у таква радосна окупљања укључе и старији (1. Солуњанима 3:12; 5:15).

Како је само важно да будемо обзирни кад разговарамо са старијима! Кад је један старији брат са 40 година службе Јехови једном разговарао с другим старешином о томе како би могао бити од користи у скупштини, млађи човек је рекао: „Ти можеш пружити врло мало.“ Каква нељубазна примедба! Старији брат је имао мање енергије него некад, његово учествовање у служби проповедања се нешто смањило, а неке предности надгледања су очигледно биле изнад његових тренутних способности; ипак, он је могао доста пружити. Имао је године накупљене мудрости и искуства на путу праведности. Зато што су ти старији напорно радили као проповедници Краљевства, подносили прогонство, носили тешке терете скупштинских одговорности и поучавали друге, Божји народ се данас радује снажној организацији коју подупире његов дух. Према томе, показујмо поштовање према тим старијима као према мудрим саветницима, пастирима пуним љубави и ефикасним учитељима.

Постоји добар разлог да озбиљно размотримо и предлоге старијих. На пример, један искусни брат је предложио да се врата извесне Краљевске дворане не постављају на западну страну зграде. Млађа браћа која су се више занимала за наводну лепоту грађевине нису прихватила његов предлог. Међутим, након неколико година врата су морала да се преместе зато што су их оштетили стални ветар и киша са запада. Практична мудрост иксуства превагнула је над естетским факторима. Ако млађи појединци исказују част старијима тиме да саслушају њихово мишљење и практичну мудрост, то може уштедети доста времена и новца. Чак и ако се не прихвати предлог старије особе, њој се може исказати част ако јој се каже да је њен предлог узет у обзир, али да су други фактори довели до другачије одлуке. (Упореди Пословице 1:8.)

Гледати напред, не натраг

Неки старији имају следеће гледиште: „Никад више неће бити као некад кад смо били млади.“ Међутим, уместо да размишљају о времену које је прошло, такви старији могу се охрабрити ако гледају напред на дан кад ће добити било своју небеску награду или поново стећи младалачку снагу под владавином Божјег Краљевства. У међувремену, треба да буду свесни својих ограничења због старости. Та свесност и живи смисао за хумор непроцењиви су кад се нека старија особа очигледно превиди за предности службе.

На пример, неки старији брат је можда пре много година имао редовно учешће на програмима обласног конгреса. Сада има много способних старешина и шира је селекција људи са способностима поучавања. Иако су релативно млади, неки од тих старешина имају доказану ревност и способности, могу добро поучавати и пружити срдачан подстицај и у стању су да охрабре друге (1. Солуњанима 5:12, 13; 1. Тимотеју 5:17). Као резултат, старији брат који се не налази у конгресном програму можда осећа да је превиђен и можда није срећан што се предности дају млађим старешинама. Ипак, тај негативан осећај који произилази из људске несавршености може се надвладати. У ствари, сви у скупштини могу помоћи ако старијима дају до знања да су потребни, да су вољени због своје верности и да се њихово мишљење цени.

Наравно, старија особа треба да има на уму да суверницима мора исказивати част баш као што би волела да се њој исказује част (Матеј 7:12; Римљанима 12:10). Уместо да сматрају да су присилно пензионисани и да трпе због негативног гледишта, старији треба да се радују због својих година верне службе. И сигурно је да сви ми треба да будемо захвални што, као резултат Јеховиног благослова, има све више оспособљених надгледника који деле терет рада и преузимају скупштинске одговорности док се мноштва ’других оваца‘ скупљају у хришћанску организацију (Јован 10:16; Исаија 60:8, 22; 2. Тимотеју 2:2).

Због бола, нарушеног здравља или других фактора, појединци са седом косом понекад постају раздражљиви. То тражи разумевање и саосећање од стране других чланова породице или скупштине. То такође захтева да се старији труде на одржавању позитивног става, да остану млади у срцу и уму. Кад је млађи собни друг једног члана Водећег тела Јеховиних сведока пре неколико година напуштао Бетел, старији човек га је замолио да му предложи неку добру замену и рекао је да би волео млађег, зрелог брата који би му помогао да остане млад и активан. Старији помазани брат очигледно није имао намеру да се повуче или смањи активности, јер је било још доста посла. Какав диван пример гледања напред и одржавања позитивног става!

Без сумње, „снага је младићима слава а старцима част је седа коса“. Како је само дивно кад млађи користе своју енергију и кад старији примењују своју мудрост у тежњи за путем праведности! И стари и млади хришћани доживљавају велику радост док уједињено унапређују право обожавање Јехове Бога, „старца“ (Данило 7:13ДК).

[Слика на 28. страни]

Хришћани са седом косом могу доста пружити у корист других